sâmbătă, 18 aprilie 2015

CE-AR FI SA NE LUAM CULTURA INAPOI?

CE-AR FI SA NE LUAM CULTURA INAPOI?
Invatamantul romanesc a fost distrus pas cu pas si asta s-a intamplat sub ochii nostri. Editurile si presa culturala au fost confiscate aproape total de catre o falsa, autoproclamata elita, in realitate o adunatura de personaje mediocre al caror singur merit a fost acela de a fi deprins absolut toate modalitatile de control prin intermediul ideologiei, preocuparea lor fundamentala fiind pastrarea vechilor privilegii si negocierea altora noi. Ca ei s-au autoproclamat "intelectualii natiei" e de inteles. Mai greu de explicat e doar tacerea celor care au asistat la marginalizarea , împingerea la periferia vietii culturale si chiar a vietii in sine a oamenilor de cultura nedispusi la concesii majore. Asa stand lucrurile, ani de-a rândul, s-a facut numai o anumita propaganda si s-au tiparit numai anumite carti, au fost facute sa circule numai anumite idei. Cultura romana a fost acaparata, in totalitatea ei, intr-o asemenea masura incat , in acest moment, fie si numai pomenirea vreunui nume aflat, din cine stie ce motive, pe lista de "indezirabili", este prompt si brutal sanctionata. Mai rau decat in vremurile cele vechi, când cenzorii insisi s-au dovedit, nu o singura data, sovaielnici si lipsiti de zel. Ca sa iesim situtia asta, ar trebui creat - cat se poate de repede! - un nou trust de presa, ale carui carti si publicatii sa se adreseze tuturor celor care nu se regasesc nicidecum in actuala line ideologica (adica majoritatii populatiei din Romania). Veti spune ca e nevoie de bani. Adevarat, totusi mult mai putini decat s-ar crede, pentru ca in epoca internetului multe din cheltuielile imense de altadata pot fi abolite. Iar oameni de carte adevarati, care ar putea duce la indeplinire un proiect salvator, de interes national, exista cu duiumul in Romania, doar ca nu li s-a dat (aproape) niciodata prilejul sa se manifeste Ar trebui sa punem capat cenzurii si sa readucem in constiinta publica figurile celor care au fost redusi la tacere in ultimii zece-cincisprezece ani, precum si pe marii scriitori romani, clasici sau contemporani, despre care astazi nu mai vorbeste nimeni. Chiar asa: ce-ar fi sa ne luam cultura inapoi?!

  • Viorel Straoanu Am o biblioteca de om normal.Sint dispus sa las toate cartile peste noapte in fata casei.Fac pariu ca dimineata voi gasi mai multe,unii crezind ca s-a infiintat vreun punct de colectare.In locul cartilor as putea lasa un smartphone.As gasi dimineata balti de singe de la bataia pe aparat.Exagerez poate.Dar daca dragoste nu e (de cultura) ....nimic nu e.Sint un norocos.Fosta mea diriginta,profesoara de lb .romana imi este vecina de vreo 25 de ani si o mai vizitez.Si ne aducem aminte de vremea ,,lecturilor obligatorii ".Ar putea avea ,,tupeu" un profesor ,( care fie vorba intre noi e suplinitor la catedra pt ca nu a reusit sa ia nota de trecere la titularizare ,la obiectul pe care-l preda ) sa oblige pe cineva sa citesca. ? Desigur am iesit din subiectul propus de dvs.dar doar pt a motiva parerea ca un trust de presa dedicat recuperarii culturii trebuie sa gasesca teren fertil iar acesta ,dupa umila-mi parere inca nu exista.

  • Nedeea Burca Aveti dreptate, cred... Perceptia mea este asemanatoare insa, ma intreb, de care cultura s-or fi saturat oamenii? Oare ceea ce ni se pare a fi inapetenta pentru cultura nu e ,cumva, mai degraba, o rezistenta la cei cativa scriitori si ganditori oficiali si oficializati, de care tuturor nu s-a cam acrit?Si la linia ideologica indeobste cunoscuta?

  • Mihaila Augustiniu Nu va riscati sa lasati cartile afara ! Se plateste bine la centrele de colectare hartie !

  • Mihaila Augustiniu E o tragedie din acest punct de vedere, cat de jos am reusit sa alunecam in 25 de ani....

  • Viorel Straoanu Da si nu prea.Oamenii sint abrutizati de nevoi ,pe de o parte , sint focusati cum sa scape de ele sau... cum sa aiba mai mult . Explicatia data de diriginta mea la intrebarile noastre :la ce ne foloseste atita citit,a fost la acel moment dezarmant de ,,mobilizatoare " iar acum pare puerila citez :ca sa nu taceti ca prostii cind veti merge cu trenul si in compartiment se va discuta despre ceva .Cum sa motivezi pe cineva cind el deja te descurajeaza spunindu-ti :la ce-mi foloseste cultura ? Imi da de mincare ? Maximum pt unii e sa stie sa numere bani si sa citeasca.Copiii mei mi-au pus intrebarea :la ce sa invatam daca tu umpli un perete cu diplomele si calificarile pe care le ai si nici macar nu mai esti somer ,pt ca nu mai iei ajutorul de somaj ? Si le-am raspuns cam asa:daca eu care am diplomele astea muncesc la negru fiind bodyguardul unui analfabet,voi ce veti face fara nici o calificare sau aptitudine mentionata pe ceva ?

  • Smaranda Dobrescu Sigur ca ai dreptate,Nedeea! Daca vrei insa sa parafrazezi acea istorica de acum "Am venit sa ne luam tara inapoi" va trebui sa te intalnesti cu binecunoscutii intelectuali carora sa le ceri drepturile tale pe care nu ti le-au dat nici pana acum. Suna cinic, iarta-ma!. Stiu ce inseamna asta!

  • Viorel Straoanu p.s cam multe editari...scuze 

  • Viorel Straoanu D-na ministru ,in urma unei polemici de acum vreo luna -doua ,daca imi aduc aminte bine,spuneati ceva in legatura cu d-na nedeea....

  • Nedeea Burca Daca ar fi vorba numai de mine! Trist este ca oameni cu adevarat talentati si care aveau multe de spus au fost supusi unei ostracizarii cumplite si, in cele din urma, au plecat dintre noi inconjurati de tacere.

  • Nedeea Burca Nu e vorba despre mine in aceasta postare, catusi de putin. Eu doar s-a nimerit sa fiu martorul unor intamplari triste...

  • Viorel Straoanu Nop.Nu e vb de ce credeti dvs.

  • Smaranda Dobrescu Domnule Straoanu, nu stiu de ce ati crede ca cineva care a abandonat o echipa din diferite motive s-ar putea intoarce sa solicite ceva. Totusi, prin mana de prieteni pe care o mai am am obtinut cu greu ceva promisiuni pentru ianuarie-februarie.

  • Viorel Straoanu A ,nu ! Nici vorba ! Nu cred asa ceva .Stiu doar ca erati animata de foarte bune intentii si acum mi-am amintit.

  • Smaranda Dobrescu Niciuna din bunele intentii nu a disparut!

  • Viorel Straoanu Sint convins !

  • Nedeea Burca "Atunci când la semnalul unei baghete aproape magice, Occidentul (si folosind acest generic ma refer, desigur, la cele mai influente cercuri politice si intelectuale) s-a hotarat, in sfarsit, sa lupte pe toate "fronturile" si cu toate mijloacele impotriva Raului comunist si a "socialismului real", pana si atitudinea unor vechi "tovarasi de drum" ai stalinismului si post-stalinismului s-a schimbat radical, cel putin formal, daca nu in convingeri. [...] Poate ca, dupa aceste fraze, vom putea intelege mai bine de ce dizidenta lui Victor Valeriu Martinescu e aproape necunoscuta, iar Ion Simut ne informeaza ca in anii '92-'93, când pare sa-si fi scris articolul, poetul mai traia, trecut bine de optzeci de ani, dar era de negasit, "ascuns intr-o impenetrabila singuratate", sau mai bine zis, "impins in mod brutal in uitare". Si nu-i exclus sa mai traiasca si astazi, in conditii pe care ni le putem sau nu putem sa ni le imaginam. Când nu putini s-au bulucit, pur si simplu, dupa decembrie '89, sa-si demonstreze si sa-si dovedeasca "disidenta", "rezistenta", "curajul" sau chiar "eroismul" si cariere frumoase s-au cladit nu pe nisipuri miscatoare, ci pe un sol mlastinos si fetid, vieti curate si exemplare, ne raman, iata, necunoscute. Ma indoiesc insa ca o schimbare de atitudine radicala poate interveni in viitorul apropiat." - scria in 2003, Mihai Sin. Anul trecut a plecat si el dintre noi, dupa ce, la randul sau, fusese "impins brutal in uitare". Dar atat de brutal incat eu, care nu intelegeam prea bine pe-atunci cum stau lucrurile, am fost sapunita strasnic doar fiindca i-am pomenit numele. La oameni ca acestia m-am referit cand am vorbit despre marginalizare...

Niciun comentariu: