marți, 29 martie 2016

De ce avantajul reducerii TVA nu mai inseamna nimic?
O lege din 2005 de armonizare a legislatiei cu cea europeana infiinta firme in responsabilitatea carora se afla reciclarea ambalajelor provenite din comert. Majoritatea acestor firme apartineau unor companii straine. Lucrurile s-au petecut cativa ani buni intr-o mistificare totala: Firmele nu au reciclat decat un procent de 3% din cel cuvenit de 60% din totalitatea ambalajelor reciclabile ce circulau in comert. Firmele de fapt nu primeau ambalaje spre reciclare ci doar bani din partea producatorilor ce livrau ambalaje in piata; un pret de 65 bani pentru un kg de produs. S-a descoperit trisul si UE a decis o amenda platibila imediat cuprinsa intre 20 si 40 milioane euro. Asa a aparut in 2015 legea 249 care printre alte reglementari ale Ministerului Mediului trecea responsabilitatea reciclarii ambalajelor din sarcina firmelor straine in sarcina producatorilor de ambalaje sau a producatorilor de produse alimentare ambalate reciclabil. Cu cat va scumpi produsul cumparat de roman aceasta masura menita sa compenseze scumpirea la producator? Nu se stie. La Romania TV am auzit un exemplu: O conserva de fasole de 2 lei va ajunge 4 lei. Asadar, ieftinirea alimentelor pe baza de TVA se va compensa si rascompensa prin taxa de ambalaj, sau cum s-o numi aceasta "mica modificare" Retin ca firmele cele straine au fost exonerate de raspundere. Ne-am linistit!!

Comments
Prospectiv A-z:  "Ministerului Mediului trecea responsabilitatea reciclarii ambalajelor din sarcina firmelor straine in sarcina producatorilor de ambalaje sau a producatorilor de produse alimentare ambalate reciclabil."

In SUA numai o mana de state se ocupa de recicla
rea sticlelor si ambalajelor de aluminiu alimentar. Schema este urmatoarea: Cand cumperi un produs astfel ambalat, platesti 5-10 centi in plus comerciantului, care este obligat sa-ti plateasca inapoi aceasta suma cand aduci un astfel de ambalaj gol inapoi. Restul reciclarii, cat si cum e, ramane in responsabilitatea administratiilor locale, a consumatorului casnic si a companiilor de colectat gunoiul, care trimit 2 masini intr-o zi din saptamana, una pentru colectarea gunoiului, alta pentru reciclabile. Plata pentru aceste servicii (care includ si apa+canalizarea) se face de consumator lunar si este sub $100.
 
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Ceea ce se intampla in SUA in circuitul ambalajelor reciclabile pare ca urmareste totusi obiectivul ca populatia sa conlucreze constient la aceasta masura de aparare a mediului. IN lege la noi se marseaza mai mult pe recuperarea penalitatii instituite de UE si pe asigurarea unui anume procent de reciclare a ambalajelor. O lege nepopularizata, in care populatia nu distinge optiunea de a participa la impartirea resturilor organice si anorganice ale gospodariei sau de a face fata scumpirii alimentelor cu un procent deloc neglijabil. In 2005 cand a aparut o prima forma a legii, s-au impartit in unele localitati mai mici un numar de saci destinati categoriilor de deseuri. Cans s-au terminat, populatia a fost obligata sa si-i cumpere. Efortul de disciplinare si mai ales cel material pentru pensionari i-a descurajat pe toti. Administratiile locale ar trebui angrenate, iata concluzia mea. La inceput pentru asimilarea bunelor deprinderi..
Deocamdata autoritatile amendeaza pe cei cativa necajiti care faceau selectia cotrobaind prin gunoaie si vanzand apoi peturi la cine stie ce firmulita..
 
 
Prospectiv A-z:  Si aici unii isi fac un sfert de viatza colectand din neglijenta altora si nu-i o problema--nu m-ar mira ca multi din actorii Hollywoodului sa fi supravietuit astfel in drumul lor spre faima si succes.

Problema in Romania cred ca este aceea a statulu
i semi-sesuat. Absurditatile se aduna una peste alta, aceasta cu recliclarea fiind o chestiune minora in comparatie.

Problema este ca nu mai e suficient sa spui ca ai vrea un stat puternic. Mai mult, daca statul se va reface vreodata, va trece mai intai printr-o mana puternica--asta este adevarat indiferent de hegemon sau dimensiunea entitatii statale in consideratie. Ungaria si Polonia arata directia, partea poporului american care l-ar vota pe Trump de asemenea...
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu O masura de "putere a statului" este partea din buget alocata institutiilor de aparare, ordine publica siguranta si securitate. Aici, s-ar putea spune ca suntem un stat puternic. Daca ne aluneca privirea spre Codul Muncii si dereglementarile aduse in directia flexibilizarii muncii, spre indeplinirea rolului de distribuire sau spre dorinta afirmata de despartire de resurse si de privatizarile din domenii specifice proprietatii statului, ne sucim parerea.Suntem doar un stat pe cale sa devina un redutabil stat politienesc.

Niciun comentariu: