marți, 29 martie 2016

Doctrina Obama

Daca George W. Bush a fost mai degraba un jucator de zaruri decat un personaj negativ, care va fi retinut si judecat cu asprime in memoria publica pentru cele facute in Orientul Mijlociu, Obama are toate sansele sa fie judecat pozitiv dupa lucrurile pe care nu le-a facut.
Iata o trecere in revista a mandatelor lui Obama cat o carte relevanta, necesara sa putem admite ca daca in cei 10 ani de mandat in aceasta lume disperata dupa putere si bani nu a pornit marea conflagratie, se datoreaza si lui Obama in mare masura

Comments
Prospectiv A-z:
'Prietenii' au tot tras de Obama sa le scoata castanele din foc. Remarcati cum Obama i-a spus lui Bibi ca nu-i chiar asa fraier cum credea specialistul asta in alba-neagra sau cum Marea Britanie a trebuit sa puna 2% la aparare! Un tip deliberat car
e totusi foloseste referinte din cultura populara dela Hollywood. Interesant cum modelele sale de politica externa au fost Bush I si consilierul acestuia pe securitate, Brent Scowcroft.

De asemenea, aflam ceva si despre ceea ce el metaforic numeste Washington Playbook: "There’s a playbook in Washington that presidents are supposed to follow. It’s a playbook that comes out of the foreign-policy establishment. And the playbook prescribes responses to different events, and these responses tend to be militarized responses. Where America is directly threatened, the playbook works." Cred ca Obama este a primul presedinte dupa JFK care deviaza dela playbook.

Ce credeti, are Obama dreptate ca lumea se indreapta catre internationalismul post-tribal/national/religios? In ce masura?
 
 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Din pozitia de Presedinte al SUA, obligatoriu perspectiva este globala, dar una in care axa este SUA. prin natura lor SUA nu pot fi "tribale' , este o natiune politica, din imigranti care ocupa un teritoriu vast in care indigenii, tribali, cu specificul lor, au fost inghezuiti in cateva rezervatii. Multitudinea de denominatii religioase, protestante, tinde sa argumenteze liberalismul religios. Religios SUA sunt protestante, fervent anticqatolice. Opresiunea religioasa catolica a protestantilor a fost una din cauzele imigrarii organizate in "Lumea Noua". Protestantismul se traduce in conceptul constitutional al SUA. constitrutia nu permite persecutia religioasa, catolicii se inmultesc prin imigratia "latinilor" , dar exista o discriminare subjacenta a libercugetatorilor si catolicilor. Cetatenia SUA in sine este obiect de "mandrie" personala, cu promovarea unui cult al natiunii, o forma de religie seculara politica. Rezulta atat din protestantism cat si din cultul natiunii politice spiritul mesianic cultivat americanilor."Noi suntem baietii buni ai planetei", detinatorii solutiei, eliberatori, progresisti,justitiari, in consecinta legitimi in actele de politici externe si agresiuni. Capitalismul financiar internationalizat, puterea banului meu persoana fizica, si interesul meu privind fructificarea lui, devenita principiu tradus in politici, genereaza lichidationismul barierelor una politica fiind suveranitatile nationale etichetate ca "tribale" oentru a justifica prin inferioritatea inclusa in eticheta, desfiintarea lor, nu si suveranitatea SUA, sacra care prin fermitatea ei ocroteste banul meu si-i asigura fructificarea fara oprelisti. Ce se face "pentru ca pot" contravine paradigmelor "nationale" care reactioneaza dupa putere si determinare, atat vreme cat exista. Puteri comparabile sunt cateva, celorlate , sistematic le este erodata determinarea in a se opune si rezista presiunii. Este inexorabila standardizarea in paradigma qamericana, nu.
 
 
Prospectiv A-z:
Forate bune observatii. Nici eu nu cred ca lumea va intra curand in post-national, iar asta este tocmai din cauza ca lucrurile incalca orice idee de contract social (a se vedea comentariul urmator al prospectivei Smaranda Dobrescu). Ar fi ce cred ca spune Obama doar dupa un alt razboi mondial castigat de partea americanilor... Repet, razboi mondial si nu razboi rece, castigat si nu asumat.

Deh, daca-ti tragi seva din cultura populara si spui ca in Orientul Mijlociu conflictele sunt milenare...

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Pornesc de la definitia simplificata a nationalismului, ca fiind dorinta unei natiuni de auto-determinare.In principal doua mi se par elementele care ar putea influenta mai departe tipul de nationalism sau lipsa acestuia: Tipul de democratie adoptat in tara sau un grup de tari si existenta la nivelul natiunii a resurselor suficiente.
A.Daca omenirea in ansamblu va considera ca Contractul Social definit de Jean Jaques Rousseau in secolul 18 conform caruia politicile capata legitimitate prin participarea activa a cetatenilor, atunci nationalismul va fi de tip civic si se va plasa in cadrul rationalismului si liberalismului. Ideile civic-nationale au influentat si pot influenta in continuare dezvoltarea democratiei reprezentative, atatia ani adoptata in Statele Unite si tarile Europei vestice.

Tabloul actual al mapamondului ne indreptateste sa gandim si la un nationalism de tip etnic care poate lua forma unui nationalism de stat. Statul trebuie sa fie puternic prin excelenta in acest caz iar statul lui Mussolini de tip fascist e cel mai bun exemplu in care cetatenii sunt obligati sa traiasca, sa respire si sa se dedice totalmente nevoilor statului. Conditii exceptionale pot conduce la acest tip de nationalism. Este un stat autoritar intrat in conflict cu ideile liberale ale libertatii individuale si cu principiile liberal-democratice. (Dictatura lui Franco poate fi privita ca un soi de nationalism de stat)

Un al treilea tip de nationalism posibil ar fi acela a de tip expansionist motivat in mare masura de dorinta de acaparare a resurselor si influentelor in alte teritorii pe care le colonizeaza sau le transforma in protectorate in cel mai bun caz.Acest tip de nationalism ar putea fi asimilat cu National-Socialismul (nazismul) si cu American Manifest Destinyand care au aspecte comune cu neoconservatorismul.

B. Daca tipul de democratie se va fi schimbat in democratie participativa (dorita se pare de neoconservatorii americani), atunci acesta va determina o intarire a internationalismul in stransa legatura cu globalizarea si cu tratatele de liber schimb.
Am vorbit teoretic, caci in aceasta perioada lucrurile pot lua o turnura rapida diferita, contradictorie cu teoria de pana acum si se pot escalada fie conflicte majore, fie pot aparea la nevoie consensuri privind apararea planetei.

Deocamdata vad a continua sa se manifeste tendintele internationaliste sustinatoare pentru o economie globala si cele nationaliste civice provocate de tratate monetare fiscale trecatoare care aduc atingere suveranitatii si autodeterminarii. Exodul de refugiati oriunde in lume poate conduce la forme de nationalism etnic.

Niciun comentariu: