vineri, 1 iulie 2016

Cum mai sta tara cu finantele?

Cum mai sta tara cu finantele? – 8 iunie 2016


Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
 

De va bucurati sau vaitati de rezultatele localelor, cred ca altceva ar trebui sa ne preocupe mai mult. Cititi si dati mai departe!

 

Gheorghe Piperea

June 7 at 10:08am

Au trecut alegerile locale. Hai sa ne intoarcem la oile noastre. 
Asa cum spuneam saptamana trecuta si cum, de altfel, banuia toata lumea, Statul roman se va imprumuta cu peste 15,5 miliarde de euro in urmatoarea perioada. Ministerul Finantelor a anuntat a "are in vedere" sa se imprumute cu 1,5 mld euro de la institutiile financiare internationale, pentru a sustine scadenta in 2016 a unor euroobligatiuni, si cu 3 mld de euro prin emiterea de obligatiuni pe piata internationala, pentru "consolidarea rezervei valutare" a Trezoreriei Statului.

[nu va temeti de limbajul de lemn al acestei fraze; va explic mai jos]

In plus - iar acest lucru chiar e preocupant din mai multe puncte de vedere - MFP urmeaza sa emita si sa vanda titluri de stat in valoare de 48-50 mld lei (cca 11 mld euro). Nu se precizeaza destinatia acestui imprumut. Probabil ca va fi un "credit de nevoi personale" cu ipoteca contractat de stat, ipoteca urmind a fi pusa pe veniturile pe care Statul le incaseaza de la noi (dar pe care omite sa le incaseze de la cei care practica optimizarea fiscala si de la evazionistii pe care fiscul, cu tot cu antifrauda sa spargatoare de nunti, s-a obisnuit sa nu ii vada sau sa nu ii deranjeze). Banii, mai mult ca sigur, vor merge catre acoperirea gaurii create in buget de proasta colectare a veniturilor la bugetul de stat. De altfel, comunicatul MFP chiar spune ca cei 3,75 mld lei care, in decursul lunii iunie 2016, vor fi colectati de la banci din subscrierile de catre acestea de obligatiuni si certificate de trezorerie cu dobanda de 2,25% pe an, vor merge catre "refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetului de stat". 
Va rog sa observati ca, desi, in decembrie 2015 aveam excedent bugetar, acum avem deja deficit bugetar care trebuie (re)finantat cu imprumuturi. 
Bine, ce nu ne spune comunicatul MFP este ca, intre timp, peste 2 mld lei s-au utilizat pentru garantiile oferite de stat bancilor in programul Prima casa. 
Bun. Prea bun. Prea de la Washington si Bruxelles. 
Mai sunt lucruri interesante de observat aici : titlurile de stat in valoare de 11 mld euro nu vor putea fi achizitionate decat in proportie foarte mica de populatie (probabil, sub un mld lei). Restul va fi destinat bancilor, fondurilor de investitii si institutiilor financiare internationale (50% piata interna, 50% piata externa). Pentru cumpararea acestor titluri de stat, bancile vor primi o dobanda minima de 2,25% pe an. In conditiile in care dobanda la depozitele atrase de la populatie si de la firme este de sub 1% (si sa nu uitam ca Euribor si Libor sunt si vor ramane ani de zile la niveluri negative), inseamna ca Statul roman e o buna vaca de muls in conditiile desertului de oportunitati pe care, singure, si l-au creat bancile (populatia la uraste, firmele le evita). De altfel, se vede usor foamea uriasa de astfel de titluri, din moment ce o emisiune de 500 de milioane de lei, derulata ieri, a fost supra-subscrisa de 2 ori si ceva - bancile au oferit 1,2 mld de lei pentru aceasta emisiune de doar 0,5 mld. In plus, titlurile de stat au risc zero in portofoliul bancilor, deci plasamentul in astfel de titluri amelioreaza ratingul (eventual, deteriorat al) unor banci si le permite altora sa se imprumute mai ieftin pentru a-si refinanta plasamentele in credite. 
Pe de alta parte, va rog sa observati ca mare parte din acesti bani, care ar trebui sa fie atrasi intr-o singura luna, iunie (e vorba de 3,75 mld lei) sunt necesari "refinantarii" unui alt credit obligatar, scadent tot in iunie. Deci, ca si multi consumatori, care nu mai pot sa isi achite la scadenta toate datoriile, si statul este in aceasta situatie, doar ca are cu ce sa se refinanteze : statul se imprumuta din nou, rostogolind datorii mai vechi, in timp ce consumatorul "trebuie" sa poarte jugul pana la final (si, uneori, si dupa). 
In mod evident, refinantarea statului se face cu costuri mai mari. Trebuie sa castige, totusi, si cineva din asta, nu? Banci, intermediari, consultanti ...

In fine, ceea ce ar trebui sa ii faca, realmente, anxiosi pe psd-isti (care, in aceste momente, isi fac calcule fericite relative la re-preluarea guvernarii) este imprumutul de 1,5 mld euro destinat consolidarii rezervei valutare a Trezoreriei Statului, imprumut care urmeaza a fi contractat de la institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala sau, dupa caz, Comisia Europeana ori BCE). Va reamintiti, desigur, ca si imprumutul din 2010 luat de la FMI si de la CE, in valoare cumulata de 20 mld de euro, a fost destinat, in proportie de peste 60%, "consolidarii rezervei valutare", dar nu a statului, ci a BNR (ce a facut BNR cu acesti bani e alt subiect, tot atat de preocupant, dar discutia se amana pentru alta ocazie). Si, desigur, bugetarii, pesionarii si parintii aflati in ingrijirea copiilor mici isi reamintesc ca acel imprumut din 2010 a fost insotit de cele mai dure masuri de austeritate din intreaga Europa - 25% reduceri de salarii, 15% reduceri de pensii si indemnizatii, sute de mii de concedieri, un milion de falimente personale. Acelea au fost conditiile puse de FMI si CE (despre care am aflat, ulterior, de la un fost presedinte FMI, ca au fost supralicitate de Isarescu si Basescu). Nu vad niciun motiv ca aceste conditii sa nu fie reluate. Dimpotriva. Practic, acesta va fi programul de guvernare impus guvernului, politic, sau tehnocrat, care se va fi instalat dupa alegerile din decembrie 2016. 
Viitorul arata roz, cu o tenta pronuntata de violet (de la vanatai).

 

 .
Prospectiv A-z "Va rog sa observati ca, desi, in decembrie 2015 aveam excedent bugetar, acum avem deja deficit bugetar care trebuie (re)finantat cu imprumuturi. " QED: Cei care mai dau inca in Ponta/pesede nu vad padurea de frunze! 

Guvernul lui ilegitim e problema, Romania are acum o combinatie cel putin la fel de nociva ca pe vremea binomului Basescu-Boc.

 

Smaranda Dobrescu Este impresionant cat de rau ne prezentam. Pe de o parte un rol important in aceasta situatie vad sa-;l aibe ANAF-ul care dupa o perioada buna, de colectare superioara altor ani, s-a adaptat noilor cerinte tehnocrate ale MFP. In al doilea rand ma intreb daca bugetul initiat de Ponta si insusit de Ciolos a avut in vedere scadentele la datorii si refinantarile necesare. E greu de crezut ca de la un excedent bugetar se poate ajunge la nevoi suplimentare (fara sa tinem seama de marirea salariilor din sanatate care intra treptat in cheltuieli suplimentare) de cca 60 mld lei, adica cca 8% PIB (PIB-ul previzionat in 2016 este 747 mld lei

 

Mihai Ion Turcu Bugetul Ponta conta pe o cioara de pe gard, inteleg (?), buget politic in perspectiva electorala. "Sunt bani" , ne spune fostul ministru de finante , dunt bandi "dar' si "daca". Daca "sunt bani" ( "dar" si "daca' uitate) atuncea cer sindicatele, mariri de salarii , cheltuieli sociale, etc.In aceste conditii "sa demisionam" sa se descurce cine va lua in primire cartoful fierbinte, si din opozitie sa anuntam ca "sunt bani" dar din rautate si incompetenta , guvernul interimar . de pina la instaurarea noii guvernari politice, dupa alegerile parlamentare, a irosit banii lasati de "noi" si n-a stiut sa valorifice pe "dar" si "daca' in asa fel incit sa sporeasca veniturile statului. Dar iata, venim "noi", constatam dezastru, ne imprumutam ca nu avem alta cale si, dupa ce am dat si mai dam, vom vedea ce si cum "dar" si "daca" etc. rostogolind ineficienta crasa si tembelismele mostenite si practicate.Cam aceasta ar fi "starea natiunii" ?

 

Smaranda Dobrescu Mai e un aspect: Veniturile prognozate a veni la buget reprezentand impozitul pe profit se colecteaza in general in proportie de 25-28%. Restul trebuie acoperit din imprumuturi. Daca masura scutirii de impozitare a profitului reinvestit si repatrierea profitului au dat aceaste rezultate, de ce nici Ponta nici Ciolos nu s-au gandit sa modifice legea? Pe cel de stanga nu-l prea inteleg.

 

Mihai Ion Turcu Cred ca prudential. Cred ca Ponta a demisionat pentru ca nu era deloc sigur ca poate finanta in final lucrurile la care politic se angajase. Exista si o teorie "conspirationista' care vorbeste de o iritare americana in legatura cu o afacere cu Rusia, privind un agregat militar vandut ca patent Rusiei, cert. Posibil si "deschiderea" nematerializata catre China, Ponta fiind somat sa demisioneze. Povestea cu "Colectiv" este manipulare. .Cert nici guvernul nici Dragnea n-au stiu si niciu n-au inteles de ce demisioneaza Ponta. Finalul ocult poate fi urat pentru P si familia lui. Iohannis incearca sa fie "constitutional", in ce-l priveste dar...

 

Smaranda Dobrescu In istoria recenta sunt doi politicieni care vor trebui sa dea explicatii, daca cei de acum 26 ani inca pregeta: Antonescu si Ponta. Oricum, Ponta are o explicatie plauzibila, pe cata vreme Antonescu nu are niciuna

 

Dinica Roman 'these loans (adica cele acordate de FMI) amount to little more than a tool for keeping the country "on a short debt leash"—a form of servitude that empowers the United States to use the Ukrainian government as a regional extension of US political, mil...See More

 

 

Ukraine Is In Crisis. Here's Why the West Can't Save It.

THENATION.COM

 

Prospectiv A-z .
De ce guvernul ilegitim e pe punctul de a imprumuta Romania din nou?
Ce pazeste presedintele in afara intereselor occidentale/Germaniei in Romania? 
Daca romanii tot biruiesc la greu, de ce se spune ca-s in continuare datori Cluburilor? 
De ce e atata zarva pe toate prostiile dar romanii par a nu intelege urmarile gestului de acum? A se vedea masurile luate de Basescu-Boc: reduceri ale salariilor de 25%, cresterea TVA inclusiv la alimente etc.

 

Mihai Ion Turcu Un mare pas gresit atat al vesticilor cat si a ucrainienilor.

 

Prospectiv A-z .
Sa gandim mai intai la pasul similar al guvenuLUI ilegitim din Romania!

Niciun comentariu: