marți, 7 iulie 2015

Va reusi UE sa se reformeze?

Va reusi UE sa se reformeze? – 24 iunie 2015
Smaranda Dobrescu

Practic, UE va incerca sa se reformeze: fie prin aplicarea planului Emmanuel Macron & Sigmar Gabriel tratand Europa cu doua viteze, fie reusind o integrare monetara, economica, bugetar-fiscala conform planului celor 5 presedinti (23 iunie 2015) Poate chiar va reusi. Teoretic insa, orice relizarea viitoare va contrazice planurile initiale de creare a Uniunii Europene.Ne amintim de previziunile lui Oskar Lafontaine, ministrul social democrat de finante al Germaniei in perioada de inceput a discutiilor despre lansarea monedei euro. Acesta vorbea despre "viziunea asupra unei Europe unite, care se va implini prin convergenta graduala a standardelor de trai, adancirea democratiei si inflorirea unei adevarate culturi europene.:"

De fapt nu s-a intamplat nimic care sa semene cu adancirea democratiei ci a pietelor. Ori se stie, cele doua aprofundari sunt incompatibile, aflandu-se in raport invers proportional. In entuziasmul de inceput s-au luat multe angajamente care tineau de fapt de zona euro-poeziei., dar aceasta singura de sus arata cat de departe a esuat proiectul monedei unice fata de intentiile initiale. In loc sa creasca standardele de viata de-a-lungul Europei, uniunea monetara le-a dat inapoi. Mai degraba decat adancirea democratiei s-a intamplat subminarea acesteia. Iar in ce priveste "adevarata cultura europeana", cand jurnalistii germani acuza ministrul grec de finante (Varoufakis) ca e psihotic pare ca drumul pana la mitica agora a natiunilor este departe.
Asadar indiferent de reusitele viitoare ale UE-si mi le doresc-, prognozele sub care s-a format UE au fost gresite sau mai bine zis, planurile au esuat.

 Octavian Lupu Uniunea Europeană este ca un produs cumpărat de pe internet, care strălucește în poze, dar când îl vezi de-aproape îți dai seama că este dintr-un plastic ieftin și fragil.

Mihai Ion Turcu Ce spunea Lafontaine Oscar, ar fi fost calea normala. In cateva secole de pace s-ar fi ajuns la aceasta integrare organica prin convergenta. Alte integrariunele reusite altele esuate sau reusite si apoi esuate, s-au facut prin razboaie, cu forta, de la Carol cel Mare pina ier. Este prima mare incercare de constituirea a unui stat Europa prin consens existand elemente de convergenta. Ce preseaza este faptul ca Europa nu ezista sub un clopot de cristal incasabil, ca exista presiuni care obliga la conceperea unei Europe integrate, ca fereastra de pace pare sa se inchida, si convergentele necesare nu au atins nivelul prezumat. Ce se intimpla este fortarea convergentei, nu prin razboi de data aceasta ci prin dictat de la Bruxelles si Berlin. Francii erau germani. Cu mai putine zdruncinari si pierderi poate fi o confederatie consolidata, aceasta ar produce treptat si convergenta necesara dar o confederatie fara "viteze", vitezele urmand sa anuleze nu numai perspectiva statului Europa dar sa genereze conflicte interne majore si esuarea proiectului.

 Costel Grig Europa Unita nu poate fi decat unitate in diversitat. Europenii au ca punct slab exacerbarea dimensiunii sociale si nivelul prea mare al birocratiei ; ar fi cazul sa invete de la americani pragmatismul si spiritul antreprenorial. Nu se poate construi nimic sustenabil fara o economie reala puternica. A face alte prioritati inseamna a pune caruta in fata cailor/boilor

 

  S.D  Domnule Profesor Turcu, am postat azi la grupul nostru de pe Google doua articole care veneau cu solutii diferite: unul, al lui Van Rompuy, din 22 iunie in care acesta ar fi fost de acord cu izolarea zonei euro si existenta unei alte zone supusa altor reguli, unde tarile ar fi putut sa ramana sau sa se simta libere sa plece. Cu alte cuvinte, doua viteze. Al doilea era o descriere a raportului celor 5 presedinti, aparut pe 23 iunie unde era descrisa viziunea asupra Europei viitoare: Uniune monetara, economica, bugetara, reglemantari oarecum comune fiscale, un inceput de uniune politica. Fiecare solutie are hibele ei. Totusi in prima exista avantajul ca Romania nu ar fi presata sa adere la euro cu forta, dar cu dezavantajul ca ar fi in mare masura o piata de desfacere pentru prima categorie.
A doua, evident presupune cedare de suveranitate prin translare la nivel superior a luarii deciziilor. Contextul actual european este din ce in ce mai putin propice exercitari unor decizii fara consultare, nationalismul tarilor europene fiind in crestere .

  M.I.T  Voi citi postarile. Conceptul "nationalism" este folosit sterotipic si impropriu fiind un fel de injuratura. Nu cred ca statele confederate ale UE pot fi guvernate de un guvern unic. Sa ne uitam la SUA, care nu este Europa, statele au legislatie statala particulara plus legislatia federala. Un guvern european nu poate fi decat curat birocratic, inversand statutul birocratiei care este un instrument nu puterea.

S.D  De acord. Suveranitatea care se transfera la un nivel superior in cazul federalizarii ar avea in vedere aspectele monetare, bancare, bugetare, unele armonizari fiscale. Asta nu inseamna ca tarile membre nu mai au guvernare locala si legislatie particulara in celelalte domenii.

S.D  Costel Grig, o uniune care sa demonstreze unitate prin dversitate era UE in premiza dezvoltarii viitoare. Adica prin anul 2000.Un stat federal precum USA poate si trebuie sa incerce- a si facut-o cu succes prin anii `70-sa-si egalizeze gradul de dezvoltare a statelor componente. Pe actuala arhitectura, UE nu are cum sa ajute tarile mai slab dezvoltate, sau nu are disponibilitate competitionala. Modelul american de economie daca ar fi preluat de Europa, ar trebui sa preia si rezultatele gestiunii economiei, adica un procent de 1% din populatie care detine 95% din bogatia tarii. Acesta nu este un model de urmat. In privinta dimensiunii sociale a Europei am inceput sa ma indoiesc ca in afara declararii fara incetare a valorilor sale, s-a mai pastrat dupa criza ceva din echitate, solidaritate, model social, dialog social, etc. Sau,in orice caz s-au pastrat multdiminuate.

  C.G  Aderenta reala la modele nu poate fi impusa; dezvoltarea naturala a lor este calea. Din pacate la umbra idealurilor generoase ale modelului social a proliferat o clasa de oportunisti care in fapt nu au o minima empatie pentru grupurile care au nevoie de ajutor; acestea au fost capturate si au devenit masa lor de manevra. Calea naturala de manifestare a solidaritatii este cea in care focusarea se gaseste la baza: la nivelul familiei si la nivelul comunitatilor. Singapore a gasit o buna cale a dezvoltarii fara a impune modele sociale atat de scumpe pentru societate si fara libertanisme americane. E drept ca in cazul lor democratia de fatada este inlocuita de o semi-dictatura luminata.Merita a fi recunoscute si replicate modelele performante : democratia de tip participativ a elvetienilor, spiritul antreprenorial american, politicile fiscale singaporeze, economia sociala nordica.

Niciun comentariu: