Cosmar... – 8 iulie 2015
Smaranda Dobrescu
V-at gandit vreodata cum ar fi sa fiti implicat intr-un dosar penal in care nici D-voastra nici avocatul ce va reprezinta nu aveti accest la toate probele din dosar? Cum v-ati putea apara in caz de nevinovatie impotriva unor eventuale probe contrafacute? Daca ati ajuns cu imaginatia in acest punct, ati putea realiza ce ar insemna ca spusele D-nei Costiniu, presedinte de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania ar fi reale?
Iata declaratia judecatoarei Viorica Costiniu aparuta in Lumea Justitiei:
"Legea sigurantei nationale s-a promulgat recent si a prevazut, sub sanctiune disciplinara... s-a introdus o litera (n.n. - Legea 255/2013 prin art. 51 a modificat art. 7 alin 4 si 5 din Legea 182/2002 si s-a dat HCSM nr. 140/6.02.2014), in care obliga, sub supravegherea unui director de securitate, a unui ofiter se securitate care poate sa ma verifice ce masuri iau in dosar, sa imi iau angajamente cu privire la instrumentarea anumitor documente care sunt in dosar. Adica ce presupune? Ca eu daca am intr-un dosar anumite documente, pot sa am acces la ele numai eu, sa-mi formez o opinie, nici inculpatul, nici avocatul nu au acces la aceste documente si eu pot sa judec dosarul si sub influenta acestor documente la care ceilalti nu au voie. Daca eu incalc, lucru pe care l-am facut o data, si pun la dispozitie si avocatului si inculpatului, sunt sustenabila (susceptibila – n.r) de sanctiune. La ce a dus acest lucru? Angajamentele s-au semnat. Toata magistratura romana... sunt putini care n-au semnat."
Catalin Platon Totuși, atât Legea invocată, cât și Hotararea CSM prevăd accesul părților la dosar, chiar dacă acesta conține documente clasificate! Nu mi-e clar ce reclamă dna Costiniu.
S.D Nu am verificat, caci stirea mi s-a parut atat de scandaloasa incat am prezentat-o sub rezerva corectitudinii celor declarate. Daca ar fi ceva care sa merite cercetari ar fi poate adaugarea art.7 alin. 5 " Pentru judecători, procurori şi magistraţii-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procedura internă prevăzută la alin. (4) se stabileşte prin regulament elaborat de Consiliul Superior al Magistraturii şi avizat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat." Adica un fel de Norme de aplicare. fara acces public.
http://m.luju.ro/declaratie-bomba-judecatoarea-viorica...
DECLARATIE BOMBA – Judecatoarea Viorica Costiniu, presedinte de...
C.P Legea 255/2013, pct. 227:"227. La articolul 352, alineatele (7), (8), (10)-(12) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(7) Partile, persoana vatamata, reprezentantii acestora, avocatii si expertii desemnati in cauza au dreptul de a lua cunostinta de actele si continutul dosarului.
(8) Presedintele completului are indatorirea de a aduce la cunostinta persoanelor ce participa la judecata desfasurata in sedinta nepublica obligatia de a pastra confidentialitatea informatiilor obtinute pe parcursul procesului.
.
(10) Informatiile de interes public din dosar se comunica in conditiile legii.
(11) In cazul in care informatiile clasificate sunt esentiale pentru solutionarea cauzei, instanta solicita, de urgenta, dupa caz, declasificarea totala, declasificarea partiala sau trecerea intr-un alt grad de clasificare sau permiterea accesului la cele clasificate de catre aparatorul inculpatului.
(12) Daca autoritatea emitenta nu permite accesul la informatiile clasificate aparatorului inculpatului, acestea nu pot servi la pronuntarea unei solutii de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei in cauza" http://www.dreptonline.ro/.../legea_255_2013_punerea_in...
S.D Probabil ca acest ultim aliniat a dat nastere la suspiciuni. Totusi, mi se pare o prevedere netoxica, dar in anumite conditii de interpretare ar putea fi capabila de distorsionari ale pronuntarii.
Octavian Lupu Daca ce spune dl. Platon este adevarat atunci nici eu nu inteleg ce reclama d-na Costiniu. In schimb sunt convins, ca mare parte a reprezentantilor justitiei, pe o baza continua, sau ocazional "colaboreaza" benevol cu servicele", in numele sigurantei nationale a unuia sau a altuia.
Cornelius Frankenfeld Franz Kafka ?
Gabi Cretu E o aberatie! Nu se poate interpreta asa, desi asa fac unii si prin asta de abia devine periculos. Nu se pot tainui (deci nici acoperi cu eticheta de secret de stat) probele unei infractiuni. E infracțiune!!! Odata descoperite ele trebuie transmise justitiei, ca serviciile nu sunt vreo componenta a justitiei, doamne iartă-ma! Discreția la care sunt obligati judecătorul/avocatul/ procurorul poate, eventual, privi alte informații colaterale cu care vin in contact atunci cand consulta ceea ce e considerat proba pentru infracțiune, nu proba însăși... Altfel, chiar suntem in Kafka. Nu in Kafka, ca era ficțiune. Intr-o societate in care totalitarismul supravegherii generalizate se combina cu arbitrariul secretului. E groaznic!!!
Ionel Iani Velciov Stirea nu este prezentata coerent !!! Sunt probe care pot fi consultate numai de persoane care au certificat ORNISS, inculpati, avocati, judecatori ... Acest cerificat este un fel de certificat de buna purtare care certifica ca persoana respectiva nu e guraliva nu are rude dincolo, etc etc... In asemenea situatii in care un judecator nu are certificat ORNISS cazul se da altuia... daca un inculpat nu are acest certificat cauta un avocat care are asa ceva..daca un avocat nu are roaga un alt avocat sa-l ajute ...etc-etc
G.C Nu e chiar asa... Ce scrie judecătorul in motivare?! Daca nu se desecretizează proba infracțiunii?!
I.I.V judecatorul scrie ce vrea in motivare... dar si motivarea e bagata la secret emoticon wink ...
Matei Ghigiu :)) pe bune?! atunci suntem de doua ori in kafka! si cum ramana cu fostul nostru presedinte care dupa ce a plecat de la cotroceni a dat din casa vrute si nevrute?! avea ORNISS? nu avea?! si raman tot la intrebarea doamnei Cretu: ce scrie judecatorul in motivare?! "n-am ORNISS, rog pasati dosarul la un judecator cu ORNISS!" e stupid si kafkian....
Draghi Puterity SRI-ul (R-ul din nume e doar o diversiune) nu vrea sa se afle ca documentele respective vin direct de la licurici, care astfel isi controleaza colonia, lasand impresia ca totul se face in numele legalitatii. In opinia mea, desigur... emoticon wink
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu