marți, 7 iulie 2015

Reciprocitatea prestatiilor sociale in UE

Reciprocitatea prestatiilor sociale in UE – 24 iunie 2015
Smaranda Dobrescu

Prestatiile familiale acordate pe teritoriul UE in baza prevederilor regulamentelor europene si a legislatiei romane in vigoare sunt alocatia de stat pentru copii; indemnizatia pentru cres­terea copilului, sau, dupa caz, stimulentul lunar; indem­nizatiile lunare pentru cresterea copilului cu handicap.

Toate acestea se acorda in baza Regulamentului Consiliului nr. 1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor inde­pendenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii. Institutiile din Romania responsabile sunt Ministerul Muncii, Directia Generala de Incluziune si Asistenta Sociala din Ministerul Muncii si Directiile de Munca si Protectie Sociala Judetene.

Avand in vedere aceste lucruri, desi Austria, Marea Britanie doresc libera circulatie a fortei de munca dar fara beneficii sociale sau cele din tara de origine, desi Presedintele Iohannis este de acord cu aceasta restrangere de drepturi a copiilor romani-europeni, pana la modificarea actului normativ existent la nivelul Consiliului European, nu conteaza acordul niciunui roman dornic sa faca plecaciuni in afara.

  Mihai Ion Turcu Problema este complicata. Nu exista reglementari care acopera toate spetele. De prevazut este ca cine lucreaza legal cu contract de munca , si rezideaza impreuna cu familia intr-un stat UE, platind si taxe si impozite in statul respectiv sa beneficieze de reglementarile sociale din statul in care lucreaza, este rezident si plateste contributii.

 

  S.D  Tratatul prevede reciprocitatea prestatiilor, iar unde nu exista o legislatie interna conforma se incheie taratate bilaterale pe securitate sociala, etc. Daca s-ar umbla acum la modificarea acestei prevederi simetrice, ar insemna ca toate celelalte prevederi din Tratat ce tin de reciprocitate devin caduce. Cum ar fi ca statul roman sa plateasca copiilor celor 125 mii nemti care lucreaza in Romania 400 euro alocatie, propriilor copii15 euro iar copiii romanilor care lucreaza in strainatate sa primeasca tot 15 euro? Ar putea guvernul roman sa accepte asa ceva, chiar daca britanicii sau austriecii i-ar cere-o?Reciprocitatea este, iata, una din valorile pe care Europa le respecta.

M.I.T  In principiu da. Ce clameaza cei care nu mai vor sa plateasca copiilor unora ce platesc copiilor proprii stim la ce spete se refera. Cum spuneam e complicat. Deunazi un reportaj cu interviu arata o casa frumoasa, si proprietara care a lucrat si "lucreaza" in occident pentru ca are cheltuieli mari in legatura cu nuntile copiilor, explicand cat a costata nunta fiului, incluzand cumpararea miresei ( de 14 ani) si cat a costat nunta fiicei, sume ametitoare, explicand " ca asa-i la noi si nu putem face altfel ca ... asa facem noi "

S.D  Nu pot fi de acord cu nicio exceptie in privinta copiilor. Sunt cam fundamentalista indiferent daca e vorba de copii de tigani. emoticon smile

Niciun comentariu: