duminică, 5 iulie 2015

12 mituri bruxelleze-11,12

12 mituri bruxelleze – 11,12 -  22 iunie 2015

Smaranda Dobrescu

Mitul 11. Europa este o societate a cunoasterii si doar piata digitala deschide drumul spre crestere si creare de joburi. Majoritatea societatilor umane erau bazate pe acumularea de cunostiinte, incepand cu Imperiul Inca si cel Aztec si pana la Imperiile Chinez sau Arab. Un devotament excesiv fata de „piata unica digitala" trece aproape de provocarea viitorului muncii, transformarile digitale din industrie 4.0 si serviciile inteligente. „Abilitatile digitale de stil" sunt practic de nefolosit daca nu sunt imbricate ferm in abilitatile de stil analogice in citire si scriere. Comisia regreta ca serviciile on-line transfrontaliere reprezinta doar 4% din piata, comparativ cu 57% in SUA. Poate este semnificativ si faptul ca Europa are 24 de limbi oficiale si inca alte cateva neoficiale. De ce ar trebui ca un consumator din Grecia sau din Portugalia sa comande un produs de la celalat capat al continentului, cu un timp de transport crescut, cu mai multe emisii de CO2, etc.? Ar trebui ca amprenta ecologica a livrarii sa nu mai conteze? Dublarea cotei de e-commerce este oare un scop în sine? Problema esentiala este de a stabili cand sa formatezi si sa regularizezi aceasta digitalizare si cand sa lasi cadrul in intregime pe seama pietelor. Intrebarea care deriva este: digitizarea va creea mai multe joburi de calitate sau mai multe joburi precare (muncitori la gramada), va duce la cresterea sau decresterea costurilor datorate mediului, va imbunatati sau va inrautati conditiile de lucru, protectia datelor, etc. Opozitia dintre digital=stil modern si analog=stil demodat reduce complexitatea problemei si rateaza abordarea revolutiei digitale in adevarata ei vasta dimensiune.

  Mircea Petrescu Fireste, apreciez stilul foarte elaborat in care parerile si recomandarile Atotputernicei Comisii sunt formulate...Si maniera subtila in care se pune problema existentei a 24 de limbi oficiale...Nu am avut timp sa aprofundez, nici nu prea am dorit-o, Oare sunt de admirat cele 57 % din SUA in materie3 de "srvicii on-line transfrontaliere" ? Poate...Evident ca dublarea cotei de e-commerce nu poate fi un scop[ in sine. Poate sunt un inapoiat, dar sa uit ca primele interactiuni ale oamenilor au fost cele comerciale, intre fiinte care existau fizic, etc? Poate nici nu am inteles prea bine regretele exprimate de Comisie...Ma opresc aici, Nu vreau sa fiu banuit de reavointa...

 

  S.D  Scopul Angelei Merkel este de a dezvolta industria 4.0 in cadrul celei de a patra revolutii industriale. Iata cum se exprima Cancelarul:
"We must - and I say this as the German chancellor in the face of a strong Germany economy - deal quickly with the fusion of the online world and the world of industrial production. In Germany, we call it Industrie 4.0," she said. "Because otherwise, those who are the leaders in the digital domain will take the lead in industrial production. We enter this race with great confidence. But it's a race we have not yet won."

The German government is investing €200m to spur Industrie 4.0 research across government, academia, and business. It's a similar effort to the US-based Industrial Internet project which involves companies such as AT&T, General Electric, and Intel. Germany has its own slate of tech and communication heavyweights investing in Industrie 4.0, meanwhile, including Deutsche Telekom, SAP, and Siemens."

Pe de o parte, Domnule Profesor Mircea Petrescu, noi ar trebui sa fim mandri ca in 45 ani plecand de la relee am ajuns aici si ca scoala noastra de calculatoare din Romania a avut mari performante pe acest drum.

  S.D  Pe de alta parte atat industria bazata pe fabrici inteligentye cat si mai integrata unitate formata din masini, retea decizionala cu descentralizarea deciziilor, mediu academic, furnizori de software si cativa lucratori, formula existenta deja in SUA va conduce inerent spre somaj masiv, spre valorizarea informaticienilor si schimbarea fetei economiei si a tipului de societate. Lupta pentru competitivitate, pentru suprematia pietelor unde Germania exceleaza se va confrunta cat de curand cu o plafonare a productivitatii datorate informatizarii dar si cu probleme psiho sociale grave..Sa amintesc doar in trecere ca fortarea industriei 4.0 si ce va mai aparea, va ridica problema resurselor de materii prime (siliciu, cupru, wolfram, nichel, etc)

  Stefan Kovacs He, he, he...ca om care a fost oarecum implicat în problemă- ar fi oare urât să spun că atât FP7 cât și Agenda Lisabona sunt niște fiasco-uri de proporții ? Iar Horizon 2020 e și mai și. Finalmente- poți să fii cel mai inovativ din parcare- dacă n-ai o cifră de afaceri suficient de simțitoare nu contezi. "Cadoul" otrăvit făcut României- laserul de la Măgurele- a omorât restul de investiții în cercetare- pentru niște lucruri care vor conta în viitorul imediat și mediu.

  S.D  Strategia Lisabona cu 70% ocupare este o utopie pentru Romania. Asta ar insemna ca 7 milioane de romani sa aibe o forma contractuala de munca. De altfel Bruxelles sustine ca austeritatea duce la competitivitate si crestere fara sa vorbeasca de R&D si progres tehnologic. Germania este cel mai bun contraexemplu, caci pe baza acestor fonduri a reusit sa aibe crestere dupa care, in etapa a doua au fost capabili sa treaca la 8,5 euro salariul minim.

M.P  Multumesc mult pentru comentarii si, desigur, pentru aprecierea scolii noastre. Mircea Petrescu.

........................................................................................................................................................

Mitul 12. Competitia neingradita si pietele libere sunt principala sursa de inovare si avantaj competitiv. In realitate, guvernele joaca un rol urias in calitate de personaj ce-si asigura cele mai mari riscuri in materie de finantator al eforturilor uriase de cercetare. Mariana Mazzucato a aratat ca majoritatea inventiilor facute de Apple de exemplu se bazeaza pe fonduri mnilitare ale statului si cercetare civila. Relatia dintre stat si  piata nu e simpla caci poate implica si aspecte pozitive si negative, De fapt realitatea este mult mai simpla. Aceasta inseamna ca: investitii mai mari si mai complexe in cercetare si productivitate sunt necesare pentru a mentine economia Europei intr-o forma buna ca sa finanteze viitorul model social al Europei. Mantra pietelor libere ca principal motor al inovarii si cercetarii este parte a bataliei dintre regulatorii pietelor financiare si avocatii pietei libere.

Niciun comentariu: