Impactul falimentului Greciei asupra Romaniei – 8 iulie 2015
Smaranda Dobrescu
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat azi ca criza din Grecia „afectează Bulgaria, România şi alte state", Nu este clar daca seful CE s-a temut de un eventual exemplu urmat de alte doua tari sarace sau de faptul ca interesele economice romanesti sunt un conexiune cu cele grecesti.Oare presedintele Johannis nu crede ca ar avea un rol in clarificarea acestui aspect fie in CSAT sau in Parlament, fie in cadrul Consiliului European din aceste zile?
Constantin Gheorghe Ce să clarifice? România este cea mai neutră țară din lume: nu se amestecă nici în treburile ei interne, și tu vrei să lămurească ceva cu stăpânii de la Bruxelles?
S.D As inlocui "neutra"' cu supusa, conforma", tara care nu are definite interesele.
Delia Bogdan Nu am inteles declaratia dlui. JC Juncker! M-a surprins si pe mine, in mod neplacut; mai mult eu o consider o manipulare grosolana; de ce ar fi Bulgaria sau Romania mai afectate decat alte tari din UE? ori suntem un spatiu comun, adica tratati egal si la bine si la rau, ori suntem divizati in buni si rai, afectati si neafectati...
Ion Maria Păi, doamna Delia Bogdan, atunci când tu, Grecie, ai prin Banca ta naţională, pe teritoriul României vreo 5 bănci cu kapital majoritar grecesc , plus vreo alte 5 societăţi de asigurare, devii automat exportator de risc pentru România.Oricât ne-ar linisti Isărescu, nu se poate elimina riscul incapacităţii de plată a returnării depozitelor către deponenţi. Şi vă spun cu certitudine că FNI 1999-2000 nu a fost nimic pe lângă ce ar putea fi. Să nu uităm că pe lângă persoane fizice, deponenţi sunt şi persoane juridice, române sau străine, cărora un blocaj şi de câteva săptămâni ar crea falimente în lanţ. Si încă un aspect, Grecia , prin cetăţenii săi, chiar este un important investitor important pentru România...Efectul de domino va fi ireversibil...din păcate!!!
D.B va felicit ca intr-o lume cu atatea incertitudini, dvs. mai puteti avea certitudini! uite, eu cred ca Grecia va fi salvata, dar dl. Junkers s-a simtit obligat sa distruga sustinerea Greciei de catre alte tari si, desigur la indemana i-au fost tarile balcanice si, istoric, prietene ale Greciei! doar nu poate da apa la moara celor care incep sa-si revina din hipnoza indusa de marile planuri de "dezvoltare a pietelor si cresterea nivelului de trai" in toate tarile ue. Sigur s-au gandit chiar la toate? eu nu am aceasta certitudine!
Ion Maria Si eu va felicit pentru certitudinea ce o aveti. Aceea că Grecia se va salva sau va fi salvată. De salvat, prin propriile puteri, eu zic că nu! Chiar sa-i steargăcineva toate datoriile istorice. E un popor ce nu cunoaşte, noţiunea de productivitate. Tot respectul meu în ceea ce priveşte turismul elen! Dar să nu-i atribuie indicatori de performanţă şi acestui sector! Îl vor distruge şi pe acesta. Grecii nu pot face faţă unor măsuri de austeritate, prin tradiţie. Nu vor, nu pot, nu ştiu cauzele! Dar oricât ar vrea acest popor să mulgă unicul şi singurul domeniu în care sunt profesionişti, respectiv turismul, nimeni nu le va garanta însănătoşirea economiei. Să mai admitem că turismul ar stimula cât de cât industria pe orizontală, dar tot nu au cum să se salveze de la dezastru. A li se menţine salariile şi pensiile la nivelul ce-l au acum, înseamnă prăbuşire totală. Nu sunt deloc sustenabili. Vom trăi şi vom vedea...
S.D 1. Cerinta Greciei in materie de datorie este stergerea unei parti din aceasta si restructurarea restului. In aceasta doleanta au fost consecventi. Economistii spun ca o datorie ce depasesre 70% din PIB-ul unei tari nu este sustenabila. Cu atat mai mult o datorie ce depaseste bine PIB-ul respectiv. Acest lucru l-a acceptat si FMI in taportul cvasi-secret pe care l-a facut in ultimul timp. Cu alte cuvinte, Degeaba trageti de greci sa-si plateasca integral si la timp datoriile, lucru este practic si legic imposibil.
2. Grecia nu traieste doar din turism. Are o flota ce reprezinta16,5 % din capacitatea globala a lumii. Mai are cel mai mare zacamant de bauxita din lume (sute de milioane de tone),o agricultura specializata in citrice, masline, uleiuri si lactate. Industria alimentara este foarte dezvoltata, dar in mare suferinta acum, ca si a noastra din cauza embargoului impus de Rusia produselor europene ca urmarea a penalitatilor europenilor si americanilor. .
S.D 3 Este greu de facut o prognoza asupra viitorului. In analiza pe care am incercat-o eu sambata inaintea referendumului, ambele variante de vot duceau la dezastru. Singura solutie ar fi RESTRUCTURAREA si STERGEREA unei parti din datorie, dupa cum cer toti economistii nobelisti ai ultimilor ani si filosofii ultimelor decenii. (Adevarat ca filosofii se pozitioneaza intotdeauna impotriva puterii) "-)
I.M De acord cu dumneavoastră, doamna ministru în aproape toate cele 3 puncte. Cu graţie, vă respect expertiza foarte mare ce o deţineţi. Ca economist, aşa acum am scris si mai sus, nu cred ca Grecia va fi iertata parţial sau integral de datorii. Fiindcă nu se vrea, nici la nivel european şi nici de către marea finanţă mondială. Îi vor ,,agăţaţi,,, dacă-mi permiteţi termenul mai puţin academic. Aveţi perfectă dreptate, au o agricultură bună datorată citricelor şi măslinelor. Industria prelucrătoare este aşa şi aşa. Domină prin uleiul de măsline. Dar din acel jumătate de milion de fermieri de măsline, jumatate sunt afaceri familiale, ce nu se pot autosusţine financiar şi mai ales trecând printr-o eliminare a fondurilor primite de la Uniune. Eu am ,,cântat prohodul,, Greciei, deşi sufleteşzte nu-mi doresc asta, întrucât, acum, în plină criză, tot ceea ce aţi menţionat dvs. referitor la flotă şi industrie alimentară poate fi torpilat, prin lipsa finanţărilor de orice fel. Autofinanţare nu, împrumuturi la băncile lor nu, bruma de bani ce-o au pentru investiţii poate fi blocată pe timp nelimitat prin bănci. Unde-i va duce? Negreşit spre faliment. Plus că temperamentul grecilor nu este şi propice strângerii curelei....
S.D Domnule Ion Maria, lucrurile cu Grecia sunt cu adevarat dificile. Prieteni ai mei,de o viata sustin ideea ca o datorie este platita integral si la timp daca exista onoare. In acest moment amintesc de stergerea datoriei nemtilor de dupa razboi, de acel "speech of hope"", de faptul ca poporul nu a beneficiat cu nimic de pe urma imprumuturilor, ca doar bancile au fost salvate, bancile-filiale ale celor din tarile creditoare, care acum asteapta aceeasi bani sub alta forma, povestesc despre atacurile speculative ale americanilor, de derivative, de impunerea cumpararii de armament si echipament militar de catre bogatii Europei ce nu mai doreau echipare militara mai veche, etc, etc. Apoi, grecii au platit cu 50% din salariu si cu 45% din pensie, au cunoscut criza sociala, schimburile in natura pentru supravietuire, imposibilitatea accesarii serviciilor medicale. De partea cui ar trebui sa ma pozitionez? Nu sufleteste, ci logic?
I.M Si apoi, sa nu ignoram faptul ca tările dezvoltate ale UE, în speţă Germania, nu uită şi nici nu iartă ,,artificiile,, făcute în transmiterea de date ec-financiare, ,,blătuite,, către UE, pe timpul a mai multor ani. Contribuabil german sau francez nu e de acord ca el să plătească impozit pentru a-l trimite statul să către fondul centralizat al UE, iar de acolo, în baza unor documente falsificate, ,,beneficiarul,, grec să huzurească de bine.
D.B Foarte corect! nu stiu de unde vine usurinta de a aduce doar critici, fara a analiza profunda si corecta! Multumesc Smaranda Dobrescu pentru modul profesional si corect in care prezinti problema si implicatiile ei! eu nu sunt de meserie economist, dar e de bun simt sa intelegi ca de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere! Bun, ii anihilezi pe greci, apoi ce mai urmeaza? sau cine mai urmeaza? si de ce si in folosul cui?
S.D Aici, Domnule Ion Maria as mai face un amendament. Banii imprumutati Greciei nu provin din impozitele contribuabililor. Imprumutul are caracter privat, caci bancile private au finantat imprumutul. Statul Grec a garantat imprumutul, asa cum si noi ca stat garantam imprumuturile sectorului privat in anumite conditii.. Mai mult, FMI este un consortiu de persoane fizice care vin cu banii. In virtutea garantiei depuse de state la FMI se poate face imprumutul. Sigur ca FMI dispunand de bani dupa cum hotaraste Consiliul (cred ca face parte si seful FED) are nevoie de fonduri ciclice pentru a-si alimenta marile companii, bani care se intorc cu dabanzi serioase fata de imprumutul initial.
I.M Cu părere de rău, s-au ,,anihilat,, singur, doamna Delia Bogdani! A se vedea ,,săpuneala,, de azi ce şi-a luat-o Tzipras de la Parlamentul European, prin fostul premier belgian Guy Verhofstadt. Discursul acestuia a sfârşit chiar prin a fi aplaudat de susţinătorii de stânga ai lui Tzipras. A fost făcut K.O. În maximum 1/2 an, Tzipras va demisiona la presiunea străzii!!!
I.M Iertaţi-mă, dar nu am spus asta. Nu am vorbit nici de împrumuturi FMI şi nici de vreun alt împrumut. M-am referit strict la contribuţia fiecărui stat, membru UE, la bugetul consolidat al acestei entităţi şi repartiţia ulterioară, prin subvenţii agricole şi de altă natură, acordate de către Uniune, statului elen.
S.D Nu am ascultat discursul lui Verhofstadt. Aud insa ca parlamentarii europeni si-au adus aminte de valentele proprii ideologice si s-au coalizat in a declara ca miscarile far-left si far-right si-au dat mana in a sustine pe Tsipras si inclinatiile sale extremiste. Deodata s-au simtit europarlamentarii atacati in doctrinele lor de baza care se cheama de fapt pactizare la centru intre populari si socialisti. Nu m-as mira sa dea si conotatii geostrategice acestui NU grecesc
S.D Aceste subventii despre care vorbiti le primim si noi si altii in baza proiectelor aprobate. Ele nu au legatura cu subiectul dezbatut de noi -)
I.M Cred că se va da! Deja, Tsipras a început să reproşeze că nu poate echilibra situaţia, dat fiind faptul că ar fi fost constrâns să achiziţioneze armament militar naval...
S.D Poate vorbiti de fondurile de tip QE puse la dispozitia statelor membre de catre ECB.
I.M Nu m-am referit la banii europeni luaţi pentru proiecte ci la cei puşi la dispoziţie de BCE.
S.D De ce nu ar avea dreptul la acesti bani si Grecia?
I.M Nu de a avea dreptul la felia de tort este vorba. Ci la cât de mult sau de puţin a contribuit pentru a ajunge ca să se împartă acel tort. Să nu mai amintim de şiretlicurile anuale făcute cu ocazia raportărilor. Pentru acea mizerie birocratică ar fi trebuit eliminată din joc. Până şi federaţiile sportive europene taie în carne vie la asemenea falsuri. Uniunea nu a făcut-o! Datorită a unor motive geopolitico-strategice. Acum, îşi suportă efectele compromisurilor!
S.D Regulile de acordare a acestor fonduri sunt conditionate de valoarea bondurilor privind datoriile suverane, de marimea datoriei, de rezervele interne ale tarilor, etc. Toate aceste criterii sunt dezavantajoase acum pentru Grecia, dar, aici e vorba de reguli interne ECB care pot fi usor modificate. Dar repet, nu in QE consta salvarea Greciei
"The European quantitative easing programme, the Public Sector Purchase Programme (PSPP), started on 9 March 2015 and will last at least until September 2016. Purchases will be composed of sovereign bonds and securities from European institutions and national agencies.
• The European Central Bank Governing Council imposed limits to ensure that the Eurosystem will not breach the prohibition on monetary financing. However, these limits will constrain the size and duration of the programme, especially if it is sustained after September 2016. The possibility for national central banks to also buy national agency securities could alleviate this, but the small number of eligible agencies could limit their role as a back-up purchase.
• The Eurosystem should find other eligible agencies, especially in countries in which public debt is small, or waive the limits for countries respecting the investment grade eligibility criteria. The same issue arises with European institutions: their number and outstanding debt securities are limited. The waiver of the limits proposed for sovereigns should be applied to institutions with high ratings.
• The PSPP profits that will ultimately be repatriated to national treasuries will be small. This was to be expected, given current very low yields. Profits will also come from the major increase in reserves resulting from the implementation of QE, combined with the negative deposit rates on excess reserves at the ECB."
Gabi Cretu Era treaz?! Ca dupa indemnul de a vota DA indiferent de întrebare am crezut ca m-am trezit in 2004, Ro, la alegeri....
Mihai Ion Turcu Va opera diplomatia discreta. Presedintele se cunoaste personal si de multa vreme cu Domnul Junker.
D.B N-as miza prea mult pe niste relatii personale, atunci cand tara "relationatului" este amenintata, cu "diplomatie discreta"...
M.I.T Diplomatia discreta si relatiile personale inrauresc multe multe lucruri. Permit tratative care public n-ar putea avea loc, dupa care apare solutia intr-un comunicat politic corect, adica cu toata gaunosenia si ipocrizia necesare.
S.D Dupa cele scrise de Delia chiar imi vine sa intreb daca Juncker nu are in vedere o soarta viitoare comuna cu a Greciei si pentru alte tari.
Ma bucur ca Presedintele nostru are o relatie buna in Europa si in special cu seful CE. Nu ar fi rau insa sa faca cunoscute intentiile sale de interventie si in tara. Deocamdata am aflat ca vrea demisia lui Ponta si inscaunarea lui MRU. Celelalte pareri le uitam,caci or fi fost greseli: cu austriecii doritori de furtisaguri de lemn romanesc sau de alocatii ale copiilor romanilor din Austria.
M.I.T Relatiile personale conteaza. KWI are calitati si defecte, este orgolios in substanta, "bine temperat" in expresie. Va incerca tot ce poate fi facut pentru ca mandatul sau sa fie cu succes.
D.B Nu contest nici calitatile, nici defectele personale ale dlui. KWJ. Nu-l cunosc direct, pot doar sa-l banuiesc de unele, in functie de propriul comportament. Deocamdata insa, nu am vazut nici o actiune la nivel inalt in favoarea poporului care, prin alegeri, si-a pus soarta in mainile Domniei sale! Doar astfel m-ar putea convinge de bunele sale intentii!
I.M Vă multumesc, doamnp ministru, pentru dialogul foarte interesant, raportat la criza grecească. Vă respect mult expertiza profesională a dumneavoastră! Iertaţi-mă, vă rog, pentru contradictoriile mele, însă eu fac parte dintr-o generaţie care e nevoită să aibe ,,briciul la brâu,, pentru a tăia nodul gordian, atunci când e cazul. De aici şi lipsa de sentimentalisme sau de alte elemente de conduită diplomatică pentru statul grec. Vor veni vremuri foarte tulburi în Europa...Dar va rămâne unită! O seară frumoasă vă doresc!
S.D Va multumesc, la fel!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu