Perspectivele Greciei dupa referendum – 4 iulie 2015
Smaranda Dobrescu
Henning Meyer, cu o zi inainte de referendumul din Grecia face o analiza-cam pesimista- a perspectivelor Greciei si UE pe mai departe. Am preluat ideile lui si am sintetizat pe scurt variantele votului de maine.
Scenariul 1: Vot „DA"
Daca va fi un vot „da" la referendumul de maine, acesta va reprezenta rezultatul anxietatii si tacticii de infricosare a opiniei publice in privinta unui viitor fara Euro. Guvernul Grec cel mai probabil va cadea si se ridica intrebarea ce se va intampla mai departe. Un alt guvern de tehnocrati pe care Martin Schultz il doreste? (A propos, ce ideologie impartaseste M. Schultz?) Noi alegeri care presupun un timp de derulare de care Grecia nu dispune? In orice caz se pare ca votul „da" determinat de teama ar implini o schimbare de regim desi cativa din jucatorii cheie ar ramane sa lucreze pana in ianuarie. In aceasta situatie s-ar intampla urmatoarele doua lucruri: proiectul esuat al austeritatii se va adanci si Grecia se va adanci in disperare politica si economica. Noul nivel de disperare politica va fi clar: Grecii au votat pentru schimbare in Ianuarie. Ca aceasta schimbare nu putea fi oferita cu pusca la tampla ei ar trebui sa abandoneze speranta si vor trebui sa voteze pentru mai mult decat acelasi lucru intr-un referendum cinci luni mai tarziu. Iluzia suveranitatii nationale si auto-determnarii democratice ar disparea.
Scenariul 2: Vot „NU"
Printr-un vot „nu" poporul Grec si-ar reafirma opozitia fata de mersul politic al anilor recenti si ar intari pozitia guvernului actual. Sigur, nu stim in ce msura va conta acest lucru. Guvernul si-a jucat puternicul sau mandat anti-austeritate de cand a venit in Ianuarie la putere. Creditorii in acest timp au fost complet inflexibili in acest timp si din pacate nu se poate presupune ca o reafirmare a dorintei de politici alternative ar schimba acest comportament.. S-ar putea trage concluzia ca de acum incolo exprimarea unui comportament democratic cum ar fi un referendum nu este capabila sa schimbe cu nimic deciziile creditorilor si sa contrazica lumea fantastica economica si politica pe care acestia au creat-o.
Probabil ca decizia va fi impinsa catre ECB, institutia tehnocrata, in asa fel incat „Europa egalilor"" sa nu poata fi banuita de lipsa de solidaritate, intelegere sau compasiune. Daca nu vor mai fi Euro in bancile Greciei guvernul ar fi fortat sa introduca un sistem alternativa de plata, posibil in timp ce legal vor ramane in Euro. Din nou, perdantul va fi poporul Grec, in timp ce tara va fi impinsa intr-o stare disperata iar ruptura din cadrul Europei va deveni mai mare, poate chiar prea mare pentru a mai putea fi reparata.
In ambele scenarii poporul Grec va pierde. Si integrarea europeana va fi un alt perdant,in principal datorita lipsei nivelului democratic al zonei euro.. In absenta acestuia s-ar parea ca exista o alegere intre autoritarismul tehnocrat al centrului si democratia nationala de izolare. In acelasi timp sistemul de negociere deja nefunctional se va rupe complet si nu va mai exista nicio coordonare a evenimentelor.Noi practic evoluam in zbor in modul „blind"si chiar mici decizii pot avea consecinte uriase. Pe scurt: am putea fi martorii unei versiuni de politica Europeana de tipul efectului de fluture.
Octavian Lupu Șeful echipajului unui avion de pasageri își informează pasagerii: "Doamnelor, domnilor, vrem să vă dăm două vești, una proasta și una rea. Începem cu vestea proasta: nici unul dintre sistemele de orientare în spațiu nu mai funcționează, astfel încât nu știm încotro ne îndreptăm. Și acum vestea buna: avionul se îndreaptă cu toată viteza într-acolo.
S.D Este exact motivul pentru care noi, cativa ne agitam de cateva luni: Analizam pe baza datelor avute situatiile posibile si negasind un firisor de speranta pentru greci sau pentru visul nostru, "Europa egalilor"' tot incercam sa influentam mental creditorii si mai marii Troicii. Copilarii nepermise..
Alexandru Botu Poate ca ceea ce a comentat Domnul Octavian Lupu trebuia sa inceapa cu:"Doamnelor, domnilor, vrem să vă dăm două vești, una proasta și una rea. Începem cu vestea proasta: nici unul dintre sistemele de orientare în spațiu nu mai funcționează din motive clare, adica ne-au fost blocate de sisteme de bruiaj extrem de puternice ale aliatilor si prietenilor nostri. Impotriva actiunii lor noi nu am fost instruiti sa actionam......
Mihai Ion Turcu Cand EU functioneaza formal democratic, institutiile financiare sub varii amenintari, reale sau manipulatorii, anuleaza deciziile democratice. Economia libera si evolutiile financiare dupa "legi" proprii, hipostaziate , ca fiind realitatea obiectiva in sine si pentru sine, anuleaza principiul democratic. Atat economia cat si suprastrutura financiara sunt relatii sociale organizate poatrivit unor conveniri. Toate convenirile produc efect pina la abrogarea lor pentru a fi substituite de alte conveniri. Faptele sociale nu fac parte din natura ca atare nu sunt obiective ci obiectivari .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu