vineri, 25 august 2017

Problema Romaniei este suma uriasa de bani care "zace" insuficient folosita in banci

"Problema Romaniei este suma uriasa de bani care "zace" insuficient folosita in banci (peste 40 miliarde USD ale populatiei si peste 20 miliarde USD ale companiilor) ; aceasta suma ar putea migra, partial desigur, catre bursa de valori, in masura in care companiile mari, puternice, ar avea proiecte de dezvoltare, care sa fie finantate sau in masura in care fonduri de investitii noi (chiar si initiate de catre stat) ar atrage banii "lenesi" din banci.
In loc de a finanta, prin bursa, dezvoltarea companiilor mari, guvernul intentioneaza sa decapitalizeze companiile cele mai mari de pe bursa, in vederea sustinerii unor cheltuieli nechibzuite si care oricum sunt finantabile din fondurile europene. De ce ar face asta? Sa fie logica celor care zidesc tablourile in pereti in loc sa le expuna pe pereti?"
Anul acesta, recent schimbatul ministru al Educatiei anunta, voios, inceputul celei de-a 23-a reforme a invatamantului in Romania. Acest nou val reformator ilustreaza cum nu se poate mai bine impetuozitatea…
ziare.com

Comments
Flavius Chircu
Prospectiv A-z .
Sunt foarte de acord cu concluzia d-lui Peiu, citata mai sus de GG, dar am o mare problema cu una din premizele autorului: "rolul Transelectrica sau Hidroelectrica nu este de a construi depozite de morcovi sau centre de colectare a laptelui, cum gre
sit cred economistii de anii '70 ai guvernului."

Am scris deja acum caiva ani buni ca centrele de colectare ar fi veriga esentiala pentru extragerea valorii potentialului agricol romanesc, veriga ce in caz ca nu-i creata de sectorul privat ar trebui sa fie cel putin pentru inceput creata de stat. Cred ca suntem de acord ca de aceasta ar beneficia populatia, producatorii si statul.

Un pic suspecta mi se pare indiferenta autorului despre motivele pentru care banii romanilor zac in banci. Poate dl. Gheorghe Piperea ne ajuta, insa suspectez ca bancile fiind super-profitabile din jupuirea depunatorilor cu tot felul de taxe si jupuirea celor care au luat imprumuturi cu dobanzi care sufoca cresterea pe credit nu sunt interesate deloc in investitii.
 
 
Draghi Puterity
Draghi Puterity Se da atacul la economiile populatiei?
 
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Multi economisti romani sustin varianta investirii la bursa a banilor economisiti de populatie in loc sa-i tina in banci, mai ales in perioade in care dobanda la depozite este infima. Investirea este in general vorbind solutia inmultirii banilor.Am un exemplu: Am cumparat un numar de actiuni la bvb in 2007, cand Rompetrol si alte societati listate erau rentabile. Nu am cumparat, nu am vandut nimic timp de 10 ani. In prezent valoarea actiunilor detinute este mai mica decat jumatate din valoarea initiala (aici intrau si 2-3 banci). Bursa este "mica" iar economia nu e in masura sa mareasca volumul tranzactiilor si inmultirea societatilor listate.
Sper ca proiectantii au facut calcule comparative ale riscului in cazul mai multor variante de FSDI.
 
 
Flavius Chircu
Prospectiv A-z
De fapt, dl Gheorghe Piperea abordase deja in Cotidianul problema banilor romanilor care baltesc prin bancile strainilor dela care statul roman se imprumuta pe dobanzi nu tocmai neglijabile pentru a sustine.... aceleasi banci straine.


http://www.cotidianul.ro/-strigoii-vor-muri-303826/
În timp ce în presa noastră BNR își trâmbițează îngrijorarea pentru o eventuală depășire a deficitului…
cotidianul.ro
 
 
Dinica Roman

Niciun comentariu: