vineri, 25 august 2017

Din pacate pentru ISTORIE, in Europa aceasta se scrie cu voie dela judecator

Comments
Dana Fantu
Dana Fantu Ei. Nu stă chiar rău la Curtea de Conturi.
Dar. De ce nu se reeditează? Am şi eu nişte titluri interzise.
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
Buna intrebarea. Sa stea chiar asa de bine la Curtea de Conturi incat sa nu riste un nou tiraj?


Si ca veni vorba, care ar fi cateva exemple de titluri interzise?
 
 
Dana Fantu
Dana Fantu De pildă, tot ce a reeditat sau îsi propunea să reediteze o anonimă editură numită Majadahonda. Cred că a dispărut cu totul. ,,Pe drumul cu arhangheli" ar fi unul din ele.
De asemenea, în Franţa a fost interzis un autor pe nume Roger Garaudy, a fost s
candal când doar Librăria românească l-a vândut. Dar cred că între timp s-a ridicat cenzura în acest caz. La noi este tradus şi vândut, în tiraje mici. Poate deoarece nu a pus încă Institutul Elie Wiesel pe el. Acum e ocupat să ne schimbe denumirile străzilor şi liceelor.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Adevarat ca lui Garaudy i s-a interzis in Franta pentru o perioada cartea sa "Les mythes fondateurs de la politique israélienne."

"En 1996, c'est le coup de tonnerre, avec la publication de son livre . Un ouvrage diffusé une première fois en décembre
... 
 
L'ex-cadre du Parti communiste, devenu une…
lemonde.fr
 
Dana Fantu
Dana Fantu Da, este un punct de vedere asupra cărţii.
Şi dacă ar fi corect, cenzura nu are justificare într-o societate care pune în icoană dreptul la liberă exprimare.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Garaudy a fost considerat un negationist, in sensul ca a trecut de la protestantism la catolicism si la musulmani, a fost lider al partidului comunist, al PSF,a fost exclus, a avut o perioada de critica a stalinismului dar de acceptare a lui Lenin si Marx. Faptul ca a negat crimele nazi in lagare i-a atras interzicerea cartii pe o scurta perioada. El a scris insa si a publicat cca 70 volume. Evident ca cenzura nu trebuie sa functionrze nici in Franta, nici in Romania, nici la Elie Wiesel.
 
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
Din pacate pentru ISTORIE, in Europa aceasta se scrie cu voie dela judecator. Adica nu se face popperian, ceea ce se CERE cand e vorba de stiinte.


P.S. In crestinismul eurpoean, inclusiv Apocalipsa era doar pentru arhi-cunoscatori. O fi ceva in apa...
 
 
Dana Fantu
Dana Fantu În acest sens, şi filmele procesului de la Nurnberg prezintă atât argumentele acuzării, cât şi pe cele ale apărării. Acolo au decis nişte judecători, ascultând ambele părţi.
Prin extensie, cred că oamenii pot judeca liber dacă au acces la toate versiunile istorice, nu la una singură.
 
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
"oamenii pot judeca liber dacă au acces la toate versiunile istorice" Exact asta stiu si elitele tuturor timpurilor. Si atunci, in numele pacii si ordinii sociale, un bun neneglijabil in sine, istoria se re/scrie de catre... invingatori, ar zice popperianul de serviciu.
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
O carte document care m-a ajutat sa inteleg mai bine ce ni s-a intamplat si sa-mi indrept evaluarile despre actori principali in drama deconstructiei Romaniei. Ar trebui sa fie inclusa in lista de lectura obligatorie pentru cei care emit pareri despre ce si cum in Romania.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu "Trădarea din interior
“România, la începutul lui 1995, începuse să aibă o imagine excelentă în mediile politice occidentale şi mai ales pe piaţa privată de capital. Deci, se impunea să procedăm ca celelalte ţări, Ungaria, Polonia, Cehia, să ieşim pe p
iaţa privată de capital de unde să luăm două, trei miliarde de dolari, bani pe care să-i introducem în totalitate în rezerva valutară a statului pentru a da încredere în moneda naţională. Era o măsură obligatorie, pe care alţii au realizat-o, fiindcă în acest fel puteam ieşi de sub dependenţa totală de FMI şi Banca Mondială. (...) Am avut discuţii destul de dure cu guvernatorul Băncii Naţionale, discuţii care nu au dat rezultate. Sigur, Banca Naţională n-a spus nu, de altfel o şi ajutasem să poată ieşi pe o astfel de piaţă, cu ajutorul ambasadorului nostru în Japonia, domnul Dijmărescu, cu care am colaborat personal pentru a intra în legătură cu societatea financiară Nomura. Nu s-a spus deci un «nu» ferm, dar m-a deranjat enorm – şi o spun pentru prima oară – faptul că în urma acestei discuţii într-un cerc restrâns, care avea un caracter oarecum confidenţial, reprezentantul misiunii FMI a venit urgent la Bucureşti. Cineva îl informase că premierul forţează ieşirea pe piaţa privată de capital. L-am întrebat de ce este interesat de această problemă, i-am explicat că rolul său este să-şi vadă de atribuţiile pe care le are, că FMI şi Banca Mondială sunt totuşi bănci internaţionale, unde şi ţara noastră este acţionar şi că nu au dreptul de a trage la răspundere guvernul pentru intenţia de a atrage şi alte surse financiare externe. Discuţia s-a închis foarte rapid.
În concluzie, operaţiunea a fost declanşată cu aproape un an de zile întârziere, când am ieşit, într-adevăr, pe piaţa privată de capital pentru prima dată în istorie. Este vorba de piaţa japoneză, piaţa care dispunea de lichidităţi şi era cea mai receptivă în acel moment. Ne-a ajutat să facem acest pas faptul că România obţinuse ca urmare a rezultatelor pe linia reformelor, a ritmurilor ridicate de creştere economică, a stabilităţii macroeconomice realizate în a doua parte a anului 1994 etc., o cotă de risc de ţară bună (BB+), apropiată de cea a Cehiei şi a Poloniei. (...) Aceasta a fost deci a doua acţiune care, cu toată buna mea intenţie şi cu toată activitatea depusă, n-am putut să o realizez la timp, ceea ce ne-a costat."
Mare parte din interviu l-am descarcat de pe internet

Niciun comentariu: