Profesorul Cosea despre programe de guvernare – 9 decembrie 2016
Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
Chiar daca e un interviu de campanie electorala, cu mesaje care pot fi departe de credinta reala si de comportamentul concret al declarantului, textul publicat in Bursa de azi (pe care il aveti anexat), continind declaratii ale dlui Cosea, fost ministru al privatizarii si profesor de economie, merita un pic de atentie.
Iata ce spune, intr-o maniera surprinzatoare, dl Cosea :
"Programul de austeritate adoptat de către guvernul Băsescu-Boc şi acordul din 2009 constituie acte de subminare a economiei naţionale cu efecte distructive pe termen lung".
"Împrumutul a fost prioritar destinat susţinerii băncilor cu capital străin, probabil pe promisiunea troicii creditoare de a susţine politic din exterior poziţia şi protecţia domnilor Băsescu şi Boc.
Este imperios necesar să se analizeze poziţia Băncii Naţionale faţă de acordul 2009 şi programul de austeritate, existând informaţii conform cărora BNR ar fi influenţat hotărâtor deciziile".
Nota : dl Cosea nu considera ca aceasta chestiune a ciudatului imprumut de 20 mld euro al Romaniei cu FMI si CE este de competenta parchetelor. Cateva sute de consumatori, dimpotriva, au sesizat parchetul pe aceasta tema. Deocamdata, organele au clasat dosarul. Dar decizia va fi atacata in instanta azi si luni. Poate ca, in 2017, se va discuta si judiciar aceasta problema, nu numai statistic.
Dl Cosea continua cu afirmatii si mai dure, facand si referiri la persoane. Iata doua extrase :
"Dacă se va menţine guvernarea Cioloş după alegeri, probabilitatea unui împrumut (n.n. : cu FMI) devine şi mai mare."
"guvernarea tehnocrată va fi percepută istoric ca un instrument al capitalului străin de distrugere a concurenţei pe care ar fi putut să o reprezinte firmele româneşti, continuând procesul de menţinere a României într-o stare de dependenţă de tip neocolonial faţă de nucleul dur al UE".
Interesant este ca dl Cosea ne da, in continuare, motive sa nu credem in ceea ce declara. Iata cateva :
"În principiu, orice program de tip "Prima Casă" poate genera bula creditelor neperformante, mai ales într-o perioadă în care sistemul de finanţare a pieţei imobiliare este impredictibil ca urmare a efectului negativ indirect pe care îl poate avea introducerea unor măsuri arbitrare cum sunt cele două legi "Piperea-Zamfir".
"aceste legi introduc arbitrarul şi discriminarea pe piaţa imobiliară, ceea ce mă determină să am rezerve faţă de ele, deşi susţin necesitatea ajutorării unor categorii real şi corect defavorizate prin vicii de creditare. Am convingerea că încă nu cunoaştem şi nu putem evalua toate efectele perverse pe care le pot avea în timp, dar, în mod sigur, vor exista astfel de efecte".
In primul rand, a spune ca legile pro-consumatori sunt arbitrare este si fals si inadecvat, mai ales in conditiile in care CCR a declarat legea DIP constitutionala. Este fals pentru ca acest gen de legi sunt menite a combate abuzul de putere economica si, deci, arbitrariul. Este inadecvat intrucat aceste legi nu numai ca nu au beneficiat de lobby, de armate de ong-uri ticsite cu bani si de bugete enorme de publicitate ci, dimpotriva, au fost tinta unor astfel de instrumente de propaganda. Unde o fi fost dl Cosea de nu a vazut asta?
In al doilea rand, a spune ca aceste legi au/vor avea efecte perverse este contrar realitatii anului 2016, cand consumatorii romani s-au indatorat cu inca 10 mld lei, cu 2 mld mai mult decat se indatorasera in 2008, anul varfului boom-ului imobiliar pre-criza. Ca sa nu mai vorbim ca sefimea bancara, de vreo 3 luni, ne tot spune ca legea DIP nu a fost chiar asa de rea cat se speriasera in primavara. Iar profiturile bancare au fost de cate un miliard de euro anual in ultimii doi ani. Ca la cazino!
In rest, ii recomand dlui Cosea sa incerce sa inteleaga acest concept : Hai sus!
http://m.bursa.ro/s=politica&articol=313188.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu