joi, 26 ianuarie 2017

problema depopularii

problema depopularii devine acuta in afara lumii musulmane:
Ever since 1899 when Japan began collecting data on how many babies are born each year, the total has never fallen below 1 million. Japan's fertility crisis has been many years in the making. Without any intervention, Japan's economy will only…
au.finance.yahoo.com
Comments
Preda Mihailescu Ciudat insa ca Japonia o resimte in acest fel. Acea insulta mare ca suprafata cat Germania, cu aproape dublul poppulatiei, si 3/4 din suprafata muntoasa si stancoasa - nu cred ca are o problema absoluta demografica. Cel mult relativa, nu mai creste populatia ca odinioara.

 
PAz
Una din premizele capitalismului este cresterea, inclusiv a populatiei proprii. Chestiunea demografica este atat de centrala incat face si desface imperii si epoci istorice, nu doar o insula stearpa. Din fericire/pacate oamenii influenteaza demografia cel mult pe sarite/alocuri--decidentii din Regimul Ceausescu s-au prins si ei de forta demografiei, dar au actionat intr-o maniera discutabila pana la urma...


Preda Mihailescu PAz @ Vezi PAz, astea sunt asa, criterii pe varful picioarelor - ba demografia, ba cresterea, ba dominatia marilor. Ca sa nu vorbim de dominatia spatiului care se pare ca a inceput sa se revendice inca dupa WW2 pe ascuns, si unde nu mai suntem singuri. DAR: sunt partiale, traditionale, si in mod necesar pe cale de a duce la impotmolire. Caci este adevarat ca exista limite ale cresterii pe aceasta planeta!

Ale cresterii demografice mai mult ca oricare, caci cea energetica se pare ca poate fi salvata cu o intelegere mai avansata a fizicii si energii alternative din care exista cu prisosinta. Cresterea demografica insa are limite - inca, cei porniti pe desavarsirea planurilor lor de dominatie, pot sa se joace provocand exoduri in masa si invazii tactice din regiuni cu excese demografice. Dar acest joc nu se va putea duce la infinit. Vom asista in mod necesar la o reasezare, atat a seistemelor economico-energetice cat si a celor demografice. Principiile vor trebuie sa fie fiabile! Este de sperat ca tranzitia sa produca cat mai putine victime, asta este tot.

 
Smaranda Dobrescu Exodul populatiei se face din regiunile cu excese demografice (Mexic, Africa, unele tari arabe) spre Europa si State. Acesta este intr-o masura natural si intr-o masura mai recenta si majora, planificat. Daca nu va exista o reasezare rezonabila, vom ajunge oare sa recunoastem macar partial obiectivitatea teoriilor lui Attali sau noua ordine sustinuta de Soros cu disparitia natiunilor si a granitelor ? China mi se pare ca a inceput sa controleze fenomenul, nu in ultimul rand, economic.

 
Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Eu ma gandeam pe termen mai lung, adica asimptota in care perturbatiile locale virulente, actuale, vor fi trecut in echilibru dinamic stabil - lasand loc problemelor viitoare, ale vietii interstelare, care fara indoiala nu vor ne lasa indefinit in iluzia noastra de provincie fruntasa a Universului, singura dotata cu viata inteligenta, cam parsiva, si uneori usor autodestructiva, alte ori iubitoare cat incape.

Da, Soros si cei care il folosesc, vor avea planurile lor, manipuland fenomene naturale ca acelea ale exodurilor, ale conflictelor culturale si ale reactiilor la nedreptate. Dar nu cred ca acest drum poate duce prea departe. Da, mondializarea in sensul interconectarii si intensivarii schiburilor de orice fel, este inevitabila. Dar nu este nici necesar si, in ultima instanta nici in interesul ciocoilor, ca aceasta sa aiba loc cu cizma pe gatul natiilor si popoarelor de la un capat la celalalt al mapamondului. Si nefiind bine, nu va fi, pe termen lung, asa.

 

Doina Nicolescu Totusi sa ne reamintim ca s-a intamplat in Europa intre secolele V - XIII. Migratiile populatilor au distrus o civilizatie! Si acele migratii au pornit tot din dorinta de a ajunge la tarile bogate.

 

Niciun comentariu: