vineri, 27 ianuarie 2017

Atragerea slaba de fonduri europene, un fapt pozitiv?

Atragerea slaba de fonduri europene, un fapt pozitiv? – 11 ianuarie 2017


Smaranda Dobrescu shared Gheorghe Piperea's post.

January 11 at 10:21pm

 

Gheorghe Piperea

January 11 at 1:07pm

Cica slaba performanta in atragerea de fonduri europene nu e neaparat o veste rea ci, mai degraba, o veste bunicica. Justificarea asta, daca nu ar veni de la un oficial, ar putea fi un banc bun, similar cu aceasta culme a justificarii : e adevarat ca am primit un pumn in figura, dar macar a fost un pumn de la Mike "The Iron" Tyson*.

*Acest clasic in viata este chiar autorul expresiei : everybody has a plan until they get punched in the face (oricine are un plan, pana cand se trezeste cu un pumn in fata).

http://www.stiripesurse.ro/culmea-fondurilor-europene-absor…

 

Smaranda Dobrescu Presedintele Consiliului fiscal e de parere ca nerealizarea veniturilor inseamna un deficit mai mic!! Deficitul nu inseamna diferenta dintre cheltuielile facute si veniturile incasate? Daca incasezi mai putin, cum iti scade deficitul? Mai mult, daca te bazezi pe fondurile europene capabile sa genereze produs intern brut,si acesta nu se realizeaza. atunci si raportarea la PIB a deficitului apare odata in plus un deficit al bugetului consolidat mai mare.


Smaranda Dobrescu Lipsa cofinantarii nupoate influenta diminuarea deficitului intrucat cofinantarea reprezinta un coeficient subunitar din finantare.

 

Eugénia Paraschiv E vizibilă greutatea indicatorului PIB, ascunde impotența-irelevanța economiilor naționale și jocul corporatist-fonduri-uniunea sue....v-ați gândit la operaționalitatea economico-financiară a acesteia din urmă și poate pentru prima dată lasă în urmă de-a binelea politicile....

 

Smaranda Dobrescu Constituirea PIB-ului (asa am invatat eu la Comisia de Prognoza) are in vedere si profitul realizat in economie. Cu cat e PIB-ul mai mare, adica economia a inregistrat rezultate bune si prezinta o crestere fata de anul precedent, deficitul apare mai mic. Daca insa PIB-ul e mare din cauza profitului inregistrat dar neincasat, cresterea e artificiala, raportarile dubioase si "banii din buzunarul romanului" nu se multiplica.

 

Eugénia Paraschiv Mulțumesc, doamnă SmarandaDobrescu pentru răbdarea de a dialoga! https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/fa5/1.5/16/1f642.png:)

 

Eugénia Paraschiv De ce nu ține nimeni la noi un curs de critică a economiei politice moderne(occidentale ori ba n-are importanță)? Aici ar putea veni relevanța ori plusvaloarea formelor universitare private.Și atunci mă intreb ca proasta, unde-i sensul progresului? L-a luat ostatec autovalidarea cunoașterii în chiar actul producerii ei?

 

Smaranda Dobrescu Si eu ma intreb, Eugenia, ca si tine cum de a fost posibil sa devina antreprenori, sau profesori de economie sau analisti economici, imediat dupa `89, oameni, poate bine intentionati dar care nu invatasera sau poate nici nu reflectasera nimic despre economia politica occidentala? Sensul progresului, in aceasta perioada in care vorbim despre venitul de baza ca substitut al venitului din munca ne arata ca s-a pierdut cu ajutorul bancherilor si marilor patroni. Unicul sens valabil al progresului, incepand cu 1600 si pana in prezent, cred eu, este prosperitatea intregii societati..

 

Eugénia Paraschiv Culmea e continuarea trendului, cel puțin asa reiese din interviul româncei de la Harvard publicat in Forbes.Evident în alte forme, micii antreprenori trebuie asistati antreprenorial, amu' incubarea pierde teren prin clustere șamd....scuze ptr ortlgrafia din mers..

.

Eugénia Paraschiv A început era lupta anticorup(ți)ere a cuvintelor-concepte? Iar trendul amintit de dvs, Smaranda Dobrescuhttp://evonomics.com/how-the-invisible-hand-was.../


 

How the Invisible Hand Was Corrupted by Laissez-Faire…

EVONOMICS.COM|BY EVONOMICS: THE NEXT EVOLUTION OF ECONOMICS

 

Smaranda Dobrescu Imaginarul burghez corupt sau inca necorupt de laissez faire a triumfat, avand in vedere cel putin trei directii:
-Un panaceu pentru bolile din social este cresterea PIBului fara sa se stipuleze ca acesta are limite de crestere, ca societatea nu poate produce din ce in ce mai multe bunuri la nesfarsit.
-Consumul populatiei poate creste nelimitat spre fericirea populatiei si cresterea productiei. 
- Meritocratia; saracia si inegalitatea se datoreaza nu destinului ci indolentei si neglijentei.
Toate aceste trei elemente de imaginar burghez, adica ideologia de dreapta sunt azi vizibil in dificultate .(Nu inseamna ca ideologia de stanga nu e cam in aceeasi situatie) Fata de Smnith si toti ceilalti care aveau incredere deplina in piata si gandeau ca cererea si oferta (primii) sau micile reglementari de preturi si salarii prin interventia unui stat minimal (adeptii laissez-faire-ului) vor reglementa toate neajunsurile nu s-au gandit foarte tare la banci, credite, globalizare, dobanzi, toate la un loc schimband regulile cunoscute ale jocului. 

Trump vorbeste de cresterea dobanzilor, ca si cum nici vorba de criza nu ar mai fi. Fenomenul nu poate ramane localizat in SUA care are schimburi comerciale si multinationale in alte n state. Cum vor face fata economiile capitaliste ale acestor tari diferit dezvoltate la cresterea dobanzilor? Iata un posibil colaps nu doar al economiilor nationale dar si al sistemului.

 

Alexandru Botu Inteleg, daca ma fortez putin sa extind "pata" analizei, in stilul elitistului mentionat ca ar fi bine ca si de acum incolo sa procedam la fel, ba ar fi si mai bine daca simultan am dubla din proprie initiativa cotizatia noastra la constituirea fondurilor structurale. 
Incep sa inteleg si faptul ca elitistul, nesingular printre altii din aceiasi tagma, cunoscand ca toate modelele de crestere economica si sociala cunoscute si practicate au esuat nu a pregetat sa se sacrifice si sa gaseasca el solutia miraculoasa. Ba este si modest, nu a cerut sa i se recunoasca meritele exceptionale.

Niciun comentariu: