luni, 22 februarie 2016

Democratia in Europa - Miscarea 2025

Democratia in Europa-Miscarea 2025 – 8 februarie 2016
 

Gheorghe Gradinaru
 

On 9th February, the Volksbühne Theatre in Berlin will host the launch of a Pan-European movement with a simple, radical purpose: To democratise Europe! The movement will be launched by Yanis Varoufakis, Greece's ex-finance minister and 'economic rock-star

 

 

Democracy in Europe Movement 2025

Democratise Europe! The EU will either be democratised or it will disintegrate!

DIEM25.ORG

 


Da, da!(*)

________________________
(*) Doua negatii fac o afirmatie. Doua afirmatii fac...

 

Smaranda Dobrescu Al treilea "da" intareste primele doua..


Smaranda Dobrescu
 Varoufakis este un foarte bun diagnostician . Solutia sa nu-mi este inca prea clara, exceptand masura de inceput: "The people of Europe have a right to consider the union's future and a duty to transform Europe (by 2025) into a full-fledged democracy with a sovereign Parliament respecting national self-determination and sharing power with national Parliaments, regional assemblies and municipal councils. To do this, an Assembly of their representatives must be convened. DiEM25 will promote a Constitutional Assembly consisting of representatives elected on trans-national tickets." 

Ce pot presupune este doar ca dorind sa pastreze suveranitatea nationala si democratia in toate tarile membre, el exclude federalizarea, guvernul central si cedarea spre nivelul superior a unor atribute de suveranitate. Cum? Deocamdata centralizata apare doar miscarea sa Diem 25 sau Carpe Diem 25 si Constituanta compusa din alesi locali.

 

Prospectiv A-z .
Si Mircea Geoana este un bun diagnostician.

 

Smaranda Dobrescu Da, dar dupa enunt fie se pune un emoticon, fie se continua cu "dar..."

 

Prospectiv A-z .
Opera aperta isi asteapta cititorul perfect.

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z  @ Let us not be sophists! Stim si noi de implicatiile tale cu Geoana, dar a sfarsit la Aspen, inoata cu apa la gura, nu cred ca putem sa il consideram ca un caveat adecvat in context! Ceea ce din pacate nu inseamna ca mi-as pune increderea in sansele lui Varoufakis de a lupta cu potopul. Dar cu siguranta poate uni in jurul lui mai multi oameni capabili si dornici de o alternativa. Daca aceasta ar fi suficient, am trai deja intr-o lume mai buna!

 

Prospectiv A-z .
La momentul acesta nu vad salvarea din democratia pe care o sugereaza YV. Vezi ca lucrurile sunt un pic ambigue, el vrea democratiea cetatenilor la nivel european sau a statelor nationale? Probabil ca e vorba de prima varianta, caz in care ne ia un pas mai aproape de unde vor elitele plutocratice sa ne aduca.

Preda, traiesti in Germania, un pol secundar important al lumii. Schemele astea de renovare a arhitecturii lumii trebuie sa le treci si prin filtrul german, vrand-nevrand. Facand asa, la ce concluzie ajungi?

 

Smaranda Dobrescu In manifestul sau YV scrie la un moment dat ca "O UE mai democratică nu se va manifesta in detrimentul "autodeterminarii naționale" . Fraza a ramas neexplicata. Aici mi se parea ca trebue sa apara exact cheia "mai multei democratii"

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z  @ "Schemele astea de renovare a arhitecturii lumii trebuie sa le treci si prin filtrul german, vrand-nevrand. Facand asa, la ce concluzie ajungi?" - ca sa fiu sincer, ajung la o singura concluzie. Vandiver si cu Kummer au enuntat o conjectura, grabesc scrierea demonstratiei, mai este una, ma reped - si sa ma lase nebunii in pace! Nu inteleg nimic - cred ca ne apropiem de maximul remote comandei, deja robotul este articulat peste multiple incheituri, eu nu pot sa imi inchipui daca cineva mai poate integra miscarea! Ce sunt dispus sa cred destul de bine, este ca doamna noastra a intrat definitiv in control din 2008, a servit in criza greceasca, acum cu acesti refugiati. Despre care nu putem uita ca sunt valuri de oameni intre care majoritatea sunt intr-adevar nevoiasi si in dificultate - dar amintindu-ne asta, vedem totusi ca este nenatural suvoiul lor si cei care profita fiind concurentii Europei, principiul qui prodet ne duce intr-o singura (sau doua?) directi(e/i).

Despre Varoufakis - sincer sa fiu nu cred ca un proiect pornit de el trebuie considerat sub cheia "va oferi o cale de scapare, sau nu". El este prea putin ponderabil pentru aceasta. Nu directia cat momentul de energie conteaza - poate ca sa se puna noi vibratii si energii in joc. Plutocratii vor face singurul lucru pe care il stiu face - sa incerce sa recupereze orice energie vitala, care lor le lipseste cu desavarsire. Daca ar fi sa cautam cine poate sa reziste la acest exercitiul al lor, cred ca nu am mai face nimic in viata. 

Cine stie, poate chiar Merkel la inceput si-a inchipuit altceva, putem exclude? Fata de pastor, nu a furat mare lucru ...


Mihai Ion Turcu Este bine cand o persoana ascutita la minte si notorietate incearca sa puna pe masa problematica democratiei. Toate democratiile consolidate considera principiul ca axiomatic si inafara de discutie. Democratia este o problema nu o axioma.

 

Prospectiv A-z .
Unii v-ar putea raspunde ca problema nu este a democratiei, ci a democratiilor care vin in diferite forme si de aceea tensiunile etc. Tot acestia ar merge mai departe si ar spune ca solutia este intr-o *democratie unica*. 

Ce parere aveti?

 

Mihai Ion Turcu Cred ca proiectul in care suntem cuprinsi nu este al unei democratii universale ci a "statului savant" sustinut de o oligarhie. In statele foarte mari democratia devine ritualica. Cetateanul actorul deciziei democratice la obiect, obiectiv devine incompetent politic, problemele guvernarii devin excesiv complexe , grave, prin efectele lor, drept care decizia nu mai poate fi decat "savanta" si nepersonala. Politica are totdeauna si incarcatura subiectiva, in plus deciziile nefericite sunt revocabile. Deciziile cu efect imens, au consecinte definitive.


Preda Mihailescu What a name! Pan-Europa era numele miscarii lui Otto von Habsburg dinainte de '90, miscare cu conotatii dubioase, privita a posteriori...

Niciun comentariu: