pREVENTIA IN SANATATE – 9 FEBRUARIE 2016
Smaranda Dobrescu
Despre propunerea legislativa a liberalilor privind preventia in sanatate as vorbi numai de bine daca m-as opri la titlu, si hai, treaca- mearga la infiintarea unei noi agentii nationale cu filiale in teritoriu, lucru deloc neglijabil sub aspect material. Mai departe insa sunt niste prevederi discutabile:
1. Cei care fac dovada ca urmeaza intocmai prescriptiile medicului si cumulativ participa la concursuri sportive pot beneficia de anumite stimulente concretizate prin crearea unui cont special personal prin transferul unor sume dela CNAS. Dovada urmarii intocmai a recomandarilor probabil trebuie facuta lunar, prin prezentarea retetelor si a facturii cumpararii de medicamente, eventual de urmare a unor tratamente de fizioterapie, etc. O birocratie prin care vei cheltui ore intregi de stat la cozi la noua agentie.Cozi inutile daca nu dovedesti ca ai participat la concursuri sportive. Ce fel de concursuri, unde, de catre cine organizate? De sah, de inot, de scrima, de bridge?
2. Cei care nu participa la programele de preventie (vaccinari, programe educative, etc) vor trebui sa anunte in scris acest refuz. Automat neparticiparea va atrage caderea din drepturile de asigurat in sistemul de sanatate, relatie baneasca de altfel prin obligarea la plata partiala sau integrala a imbolnavirilor ulterioare refuzului. Adica, daca refuzi sa faci copilului un vaccin, el sau tu, parinte, vei plati imbolnavirea ce poate aparea si peste zeci de ani cu boala corespunzatoare vaccinului refuzat. Daca e vorba de un vaccin anti-gripal, in ce perioada si pentru care gripa anume vei plati?
Daca un medic nu-ti prescrie o analiza de marker tumoral sau un computer tomograf, neavand motivatie medicala sa o ceara si Doamne fereste faci un cancer, iti vei plati tratamentul respectiv?
La prima vedere avem de-a- face cu o lege imposibil de aplicat, sau extrem de dificil de monitorizat. La a doua vedere ne punem intrebarea cine are de fapt de castigat de pe urma acestei legi? Nu cumva distribuitorii de aparatura de investigatii prevazute in programul de preventie? Sau mari companii farmaceutice care au facut ani de zile lobby sa se desfiinteze Pasteur-ul nostru ca sa-si impuna ei vaccinurile? Etc.
Poate ne-am invatat sa fim prea suspiciosi. Dar nu putem sa nu incadram atatea fapte ale prezentului si trecutului apropiat in ideea de a determina populatia sa accepte privatizarea sistemului sanitar in mare proportie, de a accepta decontarea de catre CNAS a serviciilor private de urgenta (vezi diferendul Basescu-Raed), etc. Daca va veti uita pe petitieonline.ro veti avea parte de un limbaj extrem de colorat la adresa liberalilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu