miercuri, 17 februarie 2016

Efecte ale ieftinirii petrolului

Efecte ale ieftinirii petrolului – 8 februarie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Multiple si rele sunt efectele scaderii rezervelor de petrol si ale scaderii alarmante ale pretului acestuia. Iata un efect nedorit pe care pana acum nu prea l-am pus in legatura cu valul de refugiati:
"These countries are not only dependent on oil exports; they also rely heavily on imports. As revenues dry up and exchange rates plunge, the cost of living will skyrocket, exacerbating social and political tensions. Europe is already struggling to accommodate refugees from the Middle East and Afghanistan."


 

 

The Coming Wave Of Oil Refugees

Michael Meyer The idea that oil wealth can be a curse is an old one – and it should need no explaining. Every few decades, energy prices rise to the heaven

SOCIALEUROPE.EU|DE MICHAEL MEYER

 

Eugénia Paraschiv Nuş' de ce mecanisme financiare pentru migra(nT)ţie vorbeau-proiectau pe la ue....

 

Viorica Droasca Raman la ideea ca aceasta migratie fara precedent din 2015, avand continuarea in 2016, focalizata in special pe Europa, nu are nici o legatura cu o presupusa criza a petrolului, sau chiar cu un razboi care dureaza de 5 ani in Siria. Ma gandesc ca avem de-a face cu un alt tip de razboi rece in care, printre alte metode, se foloseste ca arma scaderea pretului petrolului si dislocarea unor mase mari de oameni care sa creeze probleme suplimentare adversarilor. Sufar cumva de "scenarita"? Prea seamana totul cu o piesa de teatru care se desfasoara pe o imensa scena si unde cu totii avem un rol mai mare sau mai mic. Ce facem noi oamenii obisnuiti in acest caz? Ne rugam si spunem: Doamne ajuta-ne si pazeste-ne de toti acesti dictatori din umbra care se cred mici Dumnezei!

 

Prospectiv A-z .
'Sufar cumva de "scenarita"?' Nu, cel putin nu cred ca a incerca sa facem sens din confuzia asta dirijata este simptomul 'scenaritei'. Cred ca mai degraba al prospectivitatii.

 

Smaranda Dobrescu Viorica, dupa cum stii, refugiatii politici cum ar fi cei din Siria nu au nicio legatura directa cu modificarile de pe piata petrolului. Refugiatii economici, da. In unele tari din Africa, exportatoare de petrol pana de curand (Angola, de exemplu) banii incasati pe vanzarea petrolului sunt insuficienti pentru a mai intretine exploatarile vechi si a investi in noi explorari. Muncitorii sunt concediati si se vor indrepta parte din ei inspre nordul mai bogat al Terrei. Acestia, intrucat nu exista inca drept legalizat de azil pentru ei se pot constitui intr-un vesnic exod dintr-o parte in alta a lumii, marind instabilitatea si slabind economiile unor tari vizate.

 

Viorica Droasca Draga Smaranda nu cred ca putem face o demarcatie clara intre refugiatii politici si cei economici pentru ca ceea ce s-a intamplat, se intampla si se va intampla in Europa este evident un exod dirijat indiferent de cauzele acestuia.

 

Smaranda Dobrescu Diferenta este insa de tratament. Cei politici sunt triati si acceptati, cei economici, conform legislatiei sunt respinsi. IN rest presupunerea ta pare a avea destul adevar atasat.

 

Mihai Ion Turcu Relatez o experienta TV. Un grup de antropologi au ajuns intr-o zona in care nu calcasera "civilizati" Localnicii care apar in filmul documentar sunt niste tineri foarte armoniosi, complet goi, tinand in maini mai multe sulite ( instrumente de vanatoare?) Relatiile cu localnicii se afirma a fi pasnice. Unul din cei mai in varsta din grupul localnicilor purta o pereche de chiloti rosii, probabil daruiti de cercetatori sefului grupului de localnici. Ce legatura are relatarea cu tema ? Cred ca are, "civilizatia" pe jumatate distruge in trotalitate lumea in care este inserata.

 

Eugénia Paraschiv Cu războirea sadamo-kuweitianá începea exodul kurzilor, şi întrebam seminaristul universitar de nu era migraţia lor un fenomen psiho-sociologic cu implicaţii geopolitice; ba da era ráspunsul fárá a duce analiza mai departe atunci, e mai simplu acum pentru ingineriile sociale denumite construirea/construcţii spaţiului x, a politicilor y etc. Cum, pentru cine şi cu ce efecte?

 

Prospectiv A-z .
Noi ajungem mai tarziu la aceste intrebari si raspunsurile lor. Asta si pentru ca din 1990 am crezut ca 'omul nou' murise cu Ceausescu, din 1991, cu URSS. De fapt, omul nou este efectul dorit de cei mai conservatori aparatori ai privilegiilor si puterii.

Niciun comentariu: