Pot
fi considerata comunista daca sunt de acord cu majoritatea ideilor lui
Varoufakis? Era corect sa fiu considerata element burghez inainte de `89
pentru ca sustineam competitia libera?
Have
you wondered why politicians aren't what they used to be, why
governments seem unable to solve real problems? Economist Yanis
Varoufakis, the former M
socialeurope.eu|By Yanis Varoufakis
Alexandru Botu Cine
gandeste la echilibre, la solutii care nu exclud morala poate fi
oricand, brutal "calificat " de catre calcatorii pe morminte. Ori esti
cu cei 62 care stapanesc avutia lumii, ori altfel ....
2. Ideea unei monede sintetice bazate pe un cos de monede nationale se pare ca a fost reluata recent de DSK. Stim ce i s-a intamplat acestuia. Initial la Bretton Woods obstacolul nu era tehnologic cum pare sa implice Yanis.
3. Problema este ca cel putin in Vest, din anii 1970 incoace se creste exclusiv pe credit. Asa ca unul din versantii lui Yanis (investitiile de 3Tn) este clar inclus in al doilea (misculatiunile financiare de 5Tn). Diferenta dintre cei 2 versanti este datoria statului si profiturile sectorului financiar. Pentru o solutie la problema asta, m-as uita pentru inceput la natura bancilor nationale doar in nume--in realitate, extensii ale sectorului financiar privat prin care suntem toti taxati fara sa avem si beneficiile asociate ideii de taxare.
4. Nu stiu ce-i aia marxist-libertarian, la fel cum nu stiu nici ce-i aia strutocamila.
5. De moartea democratiei nu vad sa se agite careva, in afara catorva voci; oamenii in general asista pasiv la siluirea conceptului, prea putini includ democratia in obiectivele fundamentale ale vietii.
6. Vestul a atins de multisor un platou al indestularii care a genereaza cosmaruri/distopii si expediaza la viteza idealurile/utopiile.
7. Prezenta motivului automatizarii/robotilor in discursul lui Yanis e semn ca omul nu-i tocmai serios. Muncitorul occidental e mai degraba inlocuit de cel chinez, care-i inca mai ieftin decat robotul.
8. Putem regasi destule elemente din sfarsitul democratiei antice in zilele noastre. Inclusiv vulnerabilitatea intrinseca a democratiei, mai mare decat a altor sisteme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu