A treia cale – 14 februarie 2016
Prospectiv A-z
.
'A Treia Cale' sau cum au fost hohailiti cei nominal de Stanga. Cei cu adevarat de Stanga au inteles din prima mai bine, vezi cazul lui Lionel Jospin sau chiar al lui Ion Iliescu...
"Jospin declared he was for "modern socialism" but not the Third Way:
'If the Third Way lies between communism and capitalism, it is merely a new name for democratic socialism peculiar to the British. . .. If, on the other hand, the Third Way involves finding a middle way between social democracy and neoliberalism, then this approach is not mine.'"
Discutia revine in centrul atentiei pentru a dezumfla mitul Clintonilor ca oameni de Stanga (vezi si https://www.facebook.com/…/Ate…/permalink/1068061953257385/…)
Pentru romani, acest scurt text are o semnificatie deosebita. Adrian Nastase a fost unul din cei care au luat Stanga romaneasca, sau ce mai ramasese din ea, pe a 3-a cale...
"In October 1998, flush with victory after Tony Blair's triumph in the previous year's elections, the British sociologist Anthony Giddens published his now famous manifesto, The Third Way. In just over 150 pages, the volume announced to the world a new political faith.
Appearing in an era when the spirits of socialism and communism still haunted the Left, Giddens's call for a "renewal of social democracy" was meant to close the book on the past and begin a new chapter in the history of social progress. Everything was new — the new economy, New Labour, New Democrats, the New Middle.
In reality, it was all a rather post-hoc affair. The electoral left had been adapting itself to the neoliberal world of free markets and privatization for years already, but a unified, transnational ideological narrative for the reorientation had been missing."
The Third Way International | Jacobin
The Third Way International Throughout the 1990s, Bill Clinton and other Democratic Leadership Council figures launched a campaign to take their Third Way ideology global. by Curtis Atkins Illustration by Luca Yety Battaglia To celebrate the release of our new issue, "Up From Liberalism," subscripti…
Smaranda Dobrescu in dorinta de a delimita perioada postcomunista a PSD-ului de perioada reformista, atat Adrian Nastase cat si Mircea Geoana au marsat pe ideologia "A treia cale". Mircea Geoana l-a avut ca invitat de Anthony Giddens ein 2007 in intentia de a ajuta partidul la elaborarea programului de campanie din 2008. „A treia cale", ideea lui Anthony Giddens, fost director al London School of Economics si artizan al doctrinei „New Labour", nu i-a ajutat pe social-democrati. Mutarea partidului spre centru, fara o reforma interna serioasa, cu efecte asupra electoratului, a esuat, iar PSD mizeaza si acum in mare parte pe ceea ce a ramas din simpatizantii lui Ion Iliescu. „A treia cale" nu a reusit sa stringa in jurul PSD intelectualii, nu i-a schimbat programul si nici imaginea. I-a ajutat insa, tardiv, in timpuri mai apropiate sa se consulte cu oamenii de afaceri intr-o masura mult mai importanta decat au facut-o cu sindicalistii de exemplu. As spune ca sindicalistii bugetari au fost in orice caz mult mai aproape de politica stangii. Ceilalti, care ar fi trebuit sa dea nota pregnanta sociala au devenit din ce in ce umbre palide sustinand de fapt interesele patronatelor si facand jocuri de culise atat cu acestia cat si cu guvernantii.
Prospectiv A-z .
'in dorinta de a delimita perioada postcomunista a PSD-ului de perioada reformista, atat Adrian Nastase cat si Mircea Geoana au marsat pe ideologia "A treia cale".' Nu i-as pune pe cei 2 in aceeasi propozitie, decat daca as gandi ca reformismul a insemnat acelasi lucru pentru amandoi.
In articolul postat se arata ca gaselnita lui Giddens a rationalizat (adica a dat o expplicatie post-factum) o miscare prin care Stanga a fost deturnata catre Dreapta.
Cineva ca Lionel Jospin a stiut mai bine...
Smaranda Dobrescu Reformismul in care au evoluat a fost diferit la cei doi. "Reformismul"de care vorbeam era strict dorinta de a se indeparta in mentalul colectiv de "comunistul" Iliescu. In timp cei doi au avut puncte de vedere diferite chiar si fata de acest reper.
IN perioada 1950-2000 stanga europeana a tot adaugat elemente noi la doctrina (social democratii) prin care sa se delimiteze cat mai clar de marxism. Pentru acestia stanga trebua sa treaca printr-un perpetu proces de inovare si reinventare. La Paris, in 1999 la Congresul Internationalei Socialiste in sirul de vorbitori teoreticieni au fost trei la rand: Schroder, Blair, Jospin: Intr-un entuziasm debordant, noutatile expuse de Blair, carisma ce insotea discursul, patosul si frumusetea exprimarii au inflacarat sala. Era un discurs fulminant, care te ridica inpicioare. A venit momentul Jospin, care cu un toln calm, egal, uniform, fara stralucire a vorbit de importanta adancirii ideilor socialiste. Nici macar Presedintele Pierre Maurois nu s-a grabit sa-l aplaude. Samanta se prinsese deja in solul avid de reproducere...
Blair-Schroder promiteau de fapt eficienta pe seama desfiintarii statului bunastarii. Dupa cativa ani de reflexie am realizat...
Prospectiv A-z .
'"Reformismul"de care vorbeam era strict dorinta de a se indeparta in mentalul colectiv de "comunistul" Iliescu.'
Ce i-a oprit pe cei doi sa-si faca propriul partid? S-a vazut in cazul lui Geoana ce a putut construi pe cont propriu...
Macar acum in 2016 putem constata esecul 'reformarii' Stangii romanesti si deturnarea daca nu tradarea electoratului iliescian... Ma rog, se vor gasi geostrategi care sa justifice astfel de reforme cu considerente grandioase, dar acum nu-i vorba de justificari ci de a facilita reflexia ce sa ne ajute sa realizam.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu