marți, 23 februarie 2016

Un raspuns romanesc la sfidarea Brexitului

Un raspuns romanesc la sfidarea Brexitului – 12 februarie 2016


Smaranda Dobrescu
 

"Pe 9 februarie s-au întâlnit la Roma miniștrii de externe ai statelor fondatoare ale Comunității europene a cărbunelui și oțelului (Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg) pentru a discuta viitorul UE. Principalele teme pe agenda întrunirii au fost criza refugiaților și Brexitul (posibilitatea părăsirii UE de către Marea Britanie), ambele analizate inclusiv din perspectiva planurilor privind trecerea la o „uniune cu mai multe viteze" (respectiv cu un nucleu dur al „profitorilor Europei", integrați într-o structură federală coerentă, în jurul căruia ar urma să graviteze „săracii Europei"). Presa românească a acordat acestui eveniment valoarea unui fapt divers, cu mult sub importanța miraculoasei inseminări a doamnei Pelinel."


 

 

Un răspuns românesc la sfidarea Brexitului - Adrian Severin


Dedicație: Dedic acest text ministrului afacerilor externe, domnul Lazăr Comănescu, precum și membrilor Consiliului Consultativ al foștilor miniștri de externe pe care, în aceste vremuri tulburi și…

ADRIANSEVERIN.COM

 

Mihai Ion Turcu Dupa mine UE renunta la proiectul federativ si de fapt la ce a construit ghdati de acest proiect. recunoaste ca s-a supraetimat. Daca acceptam pozitia de invitati la Katzentisch vom face ce urmeaza sa regretam ca am facut incepand cu aderarea la UE. Va trebui sa ne reculegm cu reluarea ( in paguba) a statutului de suveranitate, dificil pentru noi, neconvenabil pentru UE, si sa profitam de temporarul interes amercian pentru zona noastra, pentru ca de un garant strategic avem nevoie. UE nu este un garant strategic.


Gheorghe Gradinaru https://andrewduff.blogactiv.eu/.../facilitating.../

 

 

'Facilitating Coexistence': the endgame for Brexit

ANDREWDUFF.BLOGACTIV.EU

 

Smaranda Dobrescu O reuniune in afara unei formule actuale functionale este un gest inamical, elitist si dispretuitor la adresa celorlalte state europene, mai ales tinand cont si de declaratia lui Sigmar Gabriel amenintatoare fata de tarile europene care nu se solidatizeaza in rezolvarea problemei refugiatilor. Ideea de "Europa a egalilor" este din ce in ce mai indepartata de realitate:
"Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a avertizat, într-un interviu în cotidianul Bild, că țările din Uniunea Europeană care nu împărtășesc valorile privind empatia și solidaritatea umană nu mai pot conta pe primirea de fonduri din partea blocului comunitar," relatează agenția Reuters.

In ce for european de sorginte democratica s-a hotarat oare acest lucru?

 

Smaranda Dobrescu Poate cea mai importanta problema a lui David Cameron este sistarea beneficiilor sociale pentru imigrantii europeni cel putin pe o perioada de 4 ani, timp in care acestia platesc contributiile sociale obligatorii oricarui angajat. Iata parerea presedintelui nostru exprimata cu ocazia vizitei premierului britanic in Romania:
"Preocuparea prim-ministrului Cameron este, nu neapărat legată de acest drept,(libera circulatie) şi chiar a subliniat că, după părerea lui, acest drept este un drept câştigat şi trebuie păstrat, ci faptul că, în cadrul acestei mişcări sunt, totuşi, foarte multe persoane care solicită beneficii sociale şi aici apare problema. Iar, în acest context, eu am propus să începem un proces de reflecţie cum putem să despărţim dreptul la liberă mişcare de dreptul la beneficii sociale şi cum poate fi acest lucru pus în acord cu toate statele membre", a menţionat Iohannis.
Adica presedintele Iohannis accepta ideea discriminarii cetatenilor europeni plecati sa castige un ban in GB de a nu beneficia de drepturi universal acceptate in UE, prin Tratat.

 

Prospectiv A-z .
Problema britanica nu consta din nenorocitele de ajutoare (imigrantii europeni de acolo sunt cel mai probabil contribuitori net la sistemul social britanic). Cred ca e vorba de exceptionalismul britanic, la 100 de ani dupa ce si-a pierdut baza reala a acestui *claim*. 

Britanicilor de rand ar trebui sa li se spuna ca toata porcaria este astfel instrumentata de catre elita lor in folosul aproape exclusiv al City-ului (speculantii britanici), restul fiind chestiuni simbolice pentru mentinerea mitului exceptionalist.

EUropa n-are cum sa mai devina altceva decat ceea ce incearca dl. Severinsa evite. Sansa EUropei egalilor cred ca a fost irosita, atat cat a exista in realitate, de 'noii' europeni odata cu pierderea ocaziei sa taca. Scepticilor apriori despre sansa unei EUrope mai armonioase le-as aminti de initiativele de consolidare a securitatii europene, sprijinita de toti granzii timpului. 

Nu ma astept dela Bucuresti sa reactioneze altfel decat se asteapta sponsorii, contributia neta a Bucurestiului va continua sa ramana plata birului EUropean exact atat timp cat sponsorii doresc asta.

 

Smaranda Dobrescu Intr-o traducere ceva mai vulgara as spune ca exceptionalismul englezilor este de fapt dorinta acestora de a continua sa faca jocuri in interes propriu. Sigur ca-i deranjeaza tarile mai putin dezvoltate din UE si care au macar unele dintre ele voci din ce in ce mai ferme invatand ce inseamna un veto. Ii deranjeaza pe englezi, chiar daca "reforma propusa de ei vizeaza si satisfacerea tarilor mai sarace". Colaborarea prin mai putina integrare in cadrul UE este o propunere de-a lor care se bate cap in cap cu tendintele inca actuale de federalizare, progresista (Varoufakis) sau nu si care ar da o anumita coerenta functionarii.Toate acestea si inca altele ii deanjeaza in EMU, dar cred ca nu pana intr-acolo incat sa paraseasca uniunea.Nu vor nici sa piarda Scotia, adepta UE si nu vor sa-si piarda influentele manifestate pana in prezent. Sa ne amintim de acuzele aduse lui Ponta cand acesta a luat calea Chinei sa colaboreze in domeniul energetic. Tradare!!. Acum , cand englezii au cedat chinezilor resurse energetice romanesti, dandu-le in exploatare, nu se agita nimeni, cu nimic. Nu cunosc castigul englezilor cu aceasta ocazie nici pierderea romanilor in acest si multe alte cazuri.

 

Prospectiv A-z .
Foarte bune consideratiile de mai sus ale colegei prospective. 

Daca cineva spunea despre Rusia ca este o benzinarie cu arme nucleare, ma intreb daca altcineva n-a spus despre Marea Britanie ca ar fi o discoteca cu arme nucleare.

Marea Britanie vrea sa joace intr-o categorie care nu-i mai este la indemana, aceea de broker/samsar in toate cele. Identitatea lor de viziune cu dulaul de peste Atlantic, pozitie din care au putut proiecta o umbra mai lunga decat statura le-o permitea, s-a dus odata cu deschiderea lor TOTALA catre interesele chinezesti in lume. Adica ceea ce chinelzilor nu le este permis in alte locuri 'civilizate', britanicii le-o mijlocesc cu aplomb.

Ma rog, lumea mai are mult de invatat dela britanici, cateodata chiar ce/cum sa nu faci.

 

Mihai Ion Turcu O tara saracita pina la limita nu mai are ce pierde. Cei care au ce pierde sunt cei care beneficiaza de pe urma colonizarii Romaniei. Este cazul sa invatam sa spunem categoric nu. Va avea efect .

 

Prospectiv A-z .
Cu guvernul acesta de ocupatie, domnule Turcu?

 

Mihai Ion Turcu Guvernul acesta nu este vesnic. Nici deciziile definitive nu sunt luate in cercul inchis al "'elitei".Situatia geopolitica s-a schumbat, nu ne aflam in "acomodatul" SUA-Rusia care conferea si securitate Europei. Teritorial cel putin avem importanta. In jocul care se face avem sansele noastre ca si riscuri. Nu ne asumam ca stat actiunea , cu riscurile ei, ratam sansele.

 

Prospectiv A-z .
Remarc energia gandului, domnule Turcu. Intrebarea mea recenta pentru dvs. a ramas neadresata: Ce pret sunteti dispus sa platiti? Ca simplu sibian sau ca sibian la Cotroceni.

La etajul de unde operati dvs., am asumat ca satisfacuta cerinta de energie directionata catre mai bine.

 

Mihai Ion Turcu Nu stiu ce face Presedintele Iohannis. Prezum ca Presedintele, care este un om ambitios si organizat, doreste ca prezenta sa in fruntea statului sa nu fie una oarecare. Romania este tensionata intre Germania si SUA, care nu sunt in consens (intuiesc).De ambele trebuie tinut cont, si mediul nostru politic este cum se vede - incapabil sa propuna un guvern. Este spatiu pentru un mai mare rol al electoratului care va trebui sa decida intre doua la fel de slabe. Vrand nevrand Presedintele este elementul de echilibru. Sa speram ca Romania va ramane guvernabila si cateva obiective de etapa vor putea fi precizate si urmarite consecvent cu necesara manevra intre ape. Zona noastra, Sibiu, este una prin traditie "liberal-conservatoare" cu baza in mentalitatea "burgheziei rurale" ( tarani liberi, intreprinzatori, scolarizati, influentati de urban, care au generat actuala burghezie urbana si oamenii politici acuma in functiune, atata in PNL cat si in PSD. ) Aceasta burghezie veche si noua, este interesata de afaceri adevarate, cu profit, incearca si reuseste sa stea pe picioarele ei, au capacitatea de a controla puterea locala, este un electorat exigent, este "conservatoare" adica traditionalista si nationalista, cu specia "nationalismului local" , o specificitate in Ardeal, cu puternica amprenta central-europeana. Iohannis a fost ales si mentinut in pozitia de influenta, nu numai in Sibiu, ca expresie a acestei mentalitati. In masura in care ce reuseste in sensul asteptarilor cu acest specific, va fi sustinut in "Sibiu". Electoratul sibian nu este "captiv". Politicul depinde de electori nu invers.

 

Smaranda Dobrescu In urma cu cateva zile Prospectiv A-z a pus o intrebare legata de identificarea de catre D-l profesor Turcu a problemei esentiale a Romaniei in aceste vremuri; As dori sa reamintesc intrebarea care fara sa-mi fie adresata mie in mod special ma cam framanta:
" ce poate si trebuie sa faca Romania este sa-si asigure existenta statala in integritatea sa, ca obiectiv principal" Daca ati fi in locul sibianului dela Cotroceni, cat ati fi dispus sa platiti pentru asta? Fiind in locul sibianului care sunteti, cat ati fi dispus sa platiti pentru asta?

Este o intrebare cu raspuns aproape imposibil de dat, caci e nevoie sa vorbesti in numele altora, multi romani tineri care intr-o anume varianta ar trebui sa apere integritatea tarii cu trupul si sangele lor. Ca sa o faca e nevoie de propria lor determinare caci dorinta altora de a-i impinge intr-un macel poate sa nu fie in niciun chip o motivatie suficienta. In locul Presedintelui nu m-as putea imagina, caci as fi poate subiectiva avand in vedere prea desele conformari in fata directivelor externe. In locul meu pot spune doar ca as face tot ce depinde de mine, fara oprelisti sau limite ca acest lucru sa nu se intample.

 

Mihai Ion Turcu Nu am pus in legatura intrebarea cu problema apararii nationale. Ca cineva care vre-o 12 ani a trait si lucrat in armata , domeniu in care a realizat cercetari si facut expertiza aptitudinala, apoi a predat mult si bine materii legate de armata, consider ca o natiune care este doritoare sa-si conserve si propaseasca existenta in teritoriul national pe care si l-a asigurat luptand, trebuie sa admita sacrificii majore si supreme in apararea fiintei sale nationale si teritoriului sau dar si pentru puterea politica a propriei natiuni. personal consider o mare greseala reducereqa in Europa a armelor si armatelor prin tratatul din 1990, si cred necesara refacerea armatei ca militie ( cetateni inarmati organizati pentru lupta). Eficienta militara nu se masoara prin numarul de "eroi" ci prin numarul de soldati ramasi in viata, de civili protejati si de bunuri asigurate. Ideea ca Romania, indiferent cat de buna ar fi armata ei n-ar putea sa apere tara de un atac al Rusiei, (care nu se pregateste sa atace Romania) sau un atac concertat, in sine adevarata in fapt o problema falsa. Apararea romaniei se face in cadrul unor aliante, acum si in trecut.Personal nu mai pot participa la razboi dar pot inca functiona eficient in apararea civila.

 

Smaranda Dobrescu Sa inteleg ca a fost un act de opereta aceasta amenintare Brexit? De altfel destui l-am banuit pe Cameron ca incearca un deal si nu are de gand sa paraseasca UE. Se pare ca a obtinut ceva; sper ca nu legat de esticii fara beneficii sociale..Ceva mai important, legat de capital?
http://www.theguardian.com/.../we-must-stay-in-eu-to...

 

 

We must stay in EU to unite against aggression, says David Cameron

THEGUARDIAN.COM|DE ROWENA MASON

Niciun comentariu: