luni, 11 ianuarie 2016

Reactie fata de polarizarea politica a Europei

Reactie fata de polarizarea politica a Europei – 6 ianuarie 2016

 
Smaranda Dobrescu
 

"Destui europeni realizeaza ca politicile mainstream au esuat, cel putin parte din acestea. Guvernele s-au dovedit incapabile sa protejeze pe lucratorii necalificati sau slab calificati de consecintele globalizarii si schimbarilor tehnologice. Educatia universala, taxarea progresiva chiar, beneficiile sociale nu au putut sa previna cresterea inegalitatilor sociale. Iar moneda euro a esuat in intentia de asigurare a prosperitatii si stabilitatii. Cei care, nu putini am considerat ca greselile politice specifice si dezavantajele institutionale sunt mai de blamat decat insasi integrarea europeana, pare sa ne fi inselat."

 

 

Responding To Europe's Political Polarization

The message is impossible to miss: Increasingly, voters are deeply dissatisfied with mainstream parties and are willing to give a chance to those proposing radical alternatives.

SOCIALEUROPE.EU|DE JEAN PISANI-FERRY

 

Mihai Ion Turcu Doamna Smaranda Dobrescu, Dumneavoastra puteti aprecia competent faptul ca fiind cu totii unde ne aflam nu putem reversa proiectul UE. Nu exista inapoi, s-a mers prea departe. Problema este de a-l face realizabil.

Prospectiv A-z  "fiind cu totii unde ne aflam nu putem reversa proiectul UE" Aceasta apreciere ii include si pe britanici? 

De ce?

 

Mihai Ion Turcu Pe britanici i-i include cine vor britanicii sa-i includa. Britancii au proiect alternativ .

 

Smaranda Dobrescu Va dau dreptate. Nu ma apuc acum sa spun HALT si de la capat! Nu, Doamne fereste. Veti fi mai clar daca remarcati ghilimele mele puse textului pe care l-am tradus din acest articol. Avem de-a-face cu un mare economist care avand in vedere actuala situatie a polarizarii politice nu mai vede cum s-ar putea revigora Uniunea.

 

Mihai Ion Turcu In toate demersurile complexe exista blocaje, in plus lumea nu sta pe loc. Sunt tentat sa recurg la experienta mea de psiholog militar si profesor pentru acest domeniu dar risc sa devin didactic. In domeniu exista un concept "cercetarea prin lupta" si o regula, in conditii de incertitudine inalta si doar partial reductibila, speifica luptei armate, comndantul din teren nu poate sa nu decida, cu posibilitatea de a ameliora decizia prin lupta. Un razboi este o problema de ordonare si ordine. Beligerantii induc entripie in ordinea imnamicului si invers, cine-si conserva ordinea, mai mul si*o amelioreaza, si o ipune final in situatiai de lupta, a castigat razboiul etc.

 

Smaranda Dobrescu Datorita parerilor adverse din UE ati facut analogia cu razboiul? Daca acceptam analogia, atunci o parte sau alta va fi castigatoare. Rezultatul poate fi cu atat mai abitir o destramare. Solutia rezida totusi in armonizare, cred eu si intr-o reforma convenita in care si Romania si Grecia si Anglia si Franta si Polonia si Cehia , etc sa aibe satisfactie. Cred ca armonizarea cronologic trebuie sa urmeze rezolvarii intr-un fel sau altul a crizei refugiatilor.Dificil, dar poate posibil

 

Mihai Ion Turcu Ma efeream strict la faptul ca momentan nu se contureaza solutii. Vazand facand se vor contura. UE ca intreg trebuie sa-si "pastreze si creasca ordinea" organica.

 

Prospectiv A-z  Mihai Ion Turcu: Cu cine s-ar afla UE in razboi? Analogia dvs e frumoasa, chiar captivanta, dar nu stiu cum o aplicati.

Oricum, daca obiectivul este de pastrare si crestere a ordinii, redarea suveranitatii nationale ar fi primul pas. Altfel, UE devine puscaria natiunilor si indivizilor care ar avea nevoie doar de o mica scanteie pentru a-i creste exploziv entropia.

 

Mihai Ion Turcu Ceea ce ar trebui sa constituie preocupare spre a fi evitat.Cred ca nu trebuie fortata federalizarea prin politici de comanda si mai nou si santaj. UE trebuie sa castige coerenta prin complexitatea relatiilor mutuale organice. Mai trebuie timp.

 

Gheorghe Gradinaru Eu cred ca realitatile/motivatiile care au conturat initial solutia UE raman valabile si acum.Cea ce trebuie corectat sunt strategiile aplicate si de ce nu leadershipul UE(in loc sa adune cea ce este mai progresiv din elita occidentala UE s-a captusit cu o pleiada de mediocritati care nu isi puteau realiza ambitiile pe plan intern si pentru a se scapa de ei au fost promovati la extern).Lipsa de personalitati autentice la nivelul UE au condus in opinia mea la derapajele actuale, in lipsa solutiilor pentru situatii de criza cu care in mod inevitabil se confunta un proiect de asemenea anvergura.

 

Prospectiv A-z GG, problema de care pomenesti nu-i doar a UE, ci a mai tuturor sistemelor liberal-democratice batrane. Mecanismele de selectie sunt cele care sunt; dupa disparitia marilor lideri, avem desemnatii unui concurs ca 'Floarea din gradina'.

Aceasta joasa calitate a liderilor, mai ales raportata la necesitatile timpului, implodeaza proiectul EUropean.

Cred ca germanii incearca acum sa mai salveze, in termeni exclusivi ai lor, ce se poate. Chiar si asa 'salvata', EUropa nu va avea prea multe zile.

 

Gheorghe Gradinaru interesata in salvarea UE ci mai degraba in pozitionarea sa cat mai bine intr-o perioada post UE

 

Prospectiv A-z  Cand cativa tzigani nenorociti faceau nustiuce in spatiul germanic, Romania si romanii in ansamblu erau facuti cu ou si otet. Acum, cand cadoul merkelisto-globalist le shifoneaza dunga la ciorapi nemtoaicelor din Koln, (daca ar fi fost ceva mai grav, cum se explica tacerea timp de o saptamana a mass media germana?), ni se spune sa nu strereotipam.

Am tot atata incredere in germani cat avea lumea in ei si pana in 1939. Stalin credea ca si-i poate apropia printr-un tratat de mers la furat impreuna, dupa care se trezeste cu Barbarossa in coaste. 

Numai in Romania avem pe cei care, ponegrind numele de intelectual, ne spun ca am fi responsabili pentru intoarcerea armelor (desi nu merg cu responsabilizarea la liderii timpului, atat de dragi unora, ci se adreseaza intreg poporului). 

Una din erorile tzarilor mici este sa creada ca astia mari au ajuns mari fiind virtuosi fatza de restul.

O EUropa federalizata la nivel de tzara (a la Severin & Spinelli?) ar fi una din putinele sanse ale tarilor mici in UE.

Niciun comentariu: