Prospectiv A-z
Din 'Cotidianul', iata preluarea unui exercitiu de istorie creativa a celor dela 'Financial Times', the pink paper of the world's speculators, unite!
E nevoie de multe disfuncții și eșecuri instituționale pentru a distruge o națiune. Asta spunea Adam Smith în 1777, când britanicii erau îngrijorași de înfrângerile suferite în America de Nord. Iar dacă acest lucru este valabil pentru o țară sau o națiune, el este valabil și pentru economia mondială. Într-un fel sau altul ea fun...
"adică atunci când constrângerile impuse de resurse vor fi mai puternice decât inovația. Cu siguranță nu am ajuns în punctul acesta" Ce uita sa spuna astia este ca-i vorba desigur de inovatia... financiara, un nume respectabil dat scamatoriei.
"Perioada volatilă din 1914 până în 1919 s-a datorat Primului Război Mondial; cea din anii 1930 s-a datorat Marii Crize; cea din anii 1940 s-a datorat celui de al Doilea Război Mondial."
Volatilitatea de pana la 1914, adevarata cauza a Razboiului mondial, creaza lantul de volatilitate dela 1914 incolo. Marea Criza, declansata de nerezolvarea prin razboi a tensiunilor capitaliste duce la Razboiul II. SAMD Repet, ceea ce numesc astia volatilitatea economica, adica semnele colapsului, declanseaza razboaie, nu invers!
Din lista primejdiilor de acum lipseste incapacitatea Vestului de a se reforma genuin, in ton cu necesitatile istorice. Aceasta incapacitate nu-i neaparat legata de ineptitudinea lideirlor, caci sunt multi destepti si printre ei, cat despre jocl piramidal de jocuri piramidale care a ajuns hipersistemul global. Din momentul din care Asia sau 'emergentii' in general refuza sa mai participe la largirea bazei priamidei, colapsul devine o chestiune de timp. Fara sa stiu ince forma va apare (razboi, foamete, ecologie etc.), mai aproape de cauza principala gasim blocajul economic. A se observa ca intre timp, hipersistemul involueaza, dpdv al cetatenilor (feudalism/dark ages) si drepturilor acestora--ba ni se spune ca suntem prosti si nu trebuie sa contam, ba ca producem mai putin decat consumam, ba ca nu ne reproducem, ba ca ne place cicolata si nu vanilia SI invers…
Smaranda Dobrescu Intrebari, cu voia ta:
1. Inflatia, unul din riscuri poate fi provocata de razboaie, mai ales daca finantarea lor presupune mijloace infationiste. Invers, este posibil ca deflatia care poate pune unele tari mai mici sau mai putin dezvoltate in situatia de colonii, nu poate produce miscari de revolta sau chiar razboaie, functie si de numarul si anvergura tarilor si datoriilor lor? Colonizarea este considerata o actiune fara riscuri mondiale?
2. Retragerea SUA din rolul de hegemon ar putea angrena conflagratii mondiale? Cand in legatura cu Ucraina lumea parea ca aplauda reaparitia lumii multipolare, erau trecute in revista tot soiul de oportunitati nou create. Daca e asa si poporul american e constient de aceasta asumtie, de ce un personaj precum Donald Trump, incarcat de atatea resentimente este creditat in mare masura?
Prospectiv A-z 1) Da, razboaiele provoca inflatie. Deflatia transforma acele tari mici/dependente in colonii mai ales daca acestea si-au pierdut suveranitatea emisiunii monetare. In timp ce hegemonul/colonizatorul inflationeaza, colonizatul are dat in folosinta bani din ce in ce mai scumpi si da tot ce are pe acest drept de folosinta cu speranta ca asa va pastra pacea. Riscurile la colonizare sunt ridicarea constiintei/emanciparea (niciun pericol in sensul asta din Romania) sau oferta alternativa dela alt hegemon.
2) Da! Cauzalitatea este mai perversa insa.
Nu inteleg chestia cu poporu si Trump--fac parte din alt spectacol.
Smaranda Dobrescu Se pare ca nu doar Brexitul poate fi o mare problema pentru UE dar chiar si pentru Marea Britanie, tinand cont de prezentele miscari separatiste din Scotia, Irlanda de Nord, Wales deocamdata tinute impreuna doar de apartenenta GB la UE, sau in mare masura..
http://www.socialeurope.eu/.../01/can-the-uk-survive-brexit/
The upcoming referendum on the United Kingdom's continued membership in the…
SOCIALEUROPE.EU|DE HAROLD JAMES
Prospectiv A-z Daca britanicii ies, cine va mai cumpara cu amanuntul dela City? Nici macar daca franco-germanii le mai taie din macaroana nu au interesul sa iasa, decat daca iesind vor ajuta o intrare mai mare
.
Alexandru Botu Domnule Prospectiv A-z, Partea asta terminala..." decat daca iesind vor ajuta o intrare mai mare.", ma pune pe ganduri. Nu este prima data cand lansati "licente", constructii si creatii cu semantica proprie si profetism credibil.
Prospectiv A-z "objects in (the) mirror are closer than they appear" is a safety warning that is required[1] to be engraved on passenger side mirrors of motor vehicles in the USA, Canada and India. It is present because while these mirrors' convexity gives them a useful field of view, it also makes objects appear smaller. Since smaller-appearing objects seem farther away than they actually are, a driver might make a maneuver such as a lane change assuming an adjacent vehicle is a safe distance behind, when in fact it is quite a bit closer.[2] The warning serves as a reminder to the driver of this potential problem.
http://www.militaryspot.com/gallery/data/511/2mirror.jpgVezi traducerea
Smaranda Dobrescu Folosim parabole... emoticon smile
Mihai Ion Turcu Economia mondiala este mecanicista. Mecanicismul este eficient nu si foarte creativ in schimb rigid (tehnologii, algoritm, serie" ) nu insemneaza ca n-ar putea fi si altfel.
Octavian Lupu Foarte interesant articolul si la fel foarte interesante consideratiile dvs. d-le Prospectiv A-z. In ceea ce ma priveste, cu riscul de a fi superficial, ceea ce se va intampla (crize economice, razboaie, etc) va avea drept causa causorum incapacitaea dominata de lipsa de vointa a Trumpilor mondiali de a reforma capitalismul, de a-l apara de el insusi. Concret lipsa totala de apetenta a capitalismului triumfator asupra comunismului (prin neprezentare) de a deveni mai echitabil. Daca se va intampla ceva notabil la acest nivel, acest lucru nu se va datora neaparat luptelor de strada ale pauperilor cat tehnologiei care sa impuna un nou mod de productie care sa faca corporatia, marea corporatie, caduca.
Prospectiv A-z Octavian Lupu Remarcabil spus!
As completa, sau Bunul Dumnezeu.
Octavian Lupu Like-ul este pentru bunul Dumnezeu.
Gavrila Ch Foarte intersanta juxtapunerea dintre Malthus si Schumpeter pentru a explica dinamica dezvoltarii, cum se zice, all things being equal. Chestia a rebours este ca ele nu mai sunt la fel - ma gandesc aici la educatie. Cel putin la nivel anecdotic se observa ca standardul acesteia este in declin, mai ales in lumea civilizata. Nici-o consolare in a remarca aici ca Romania a coborat semnificativ pe scara rezultatelor in invatamant. Comparativ cu cateva decenii in urma, fraza tinerilor de azi e clar deficienta si atesta lipsuri simptomatice si sistemice. Chiar in conditile cresterii populatiei in Europa si USA, pauperizarea standardului relativ de educatie a tinerilor absolventi duce la un output al inovatiilor in continua descrestere. Daca longevitatea medie a crescut/si aici medicii sigur au o 'vina', gradul de cultura si cunoastere e in scadere'vinovatii' fiind desigur profesorii. Comparati acum veniturile celor doua profesii si veti afla o buna parte din cauze/follow the money. Ar fi relevant aici a spune ca in lumea anglo-saxona teaching nu /mai/ este considerat o profesie, spre deosebire de medicina si mai nou contabilitate. Sigur ca Asia face o exceptie notabila dela ce-am spus aici si rezultatele se vad. Ca sa-i citez pe chinezi, ne asteapta vremuri foarte interesante/ cu multe victime din curiozitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu