joi, 22 septembrie 2016

Raport german valabil dupa 50 ani

Raport german valabil peste 50 ani – 10 august 2016
 
Smaranda Dobrescu

Destule lucruri socante, dar faptele au existat si au comportat comentarii:


Via Mihai Ion Turcu

"Noua Românie însă trăieşte de la început pe baza atotputernicei bunăvoinţe a Axei, chiar şi din punctul de vedere al politicii interne. Anume nu împotriva unor puteri străine a trebuit Antonescu să cheme trupele germane, ci împotriva propriei sale armate şi împotriva rezistenţei din cadrul aparatului de stat pentru că într-adevăr nu avea la îndemână forţe proprii care să îi fie alături. Într-o ţară ai cărei ofiţeri, funcţionari şi intelectuali aproape fără excepţie sunt obişnuiţi să trăiască din trădare, acest bărbat care înainte de toate pretinde cinste s-a confruntat imediat cu o duşmănie crescândă. De asemenea trebuie evitată luarea drept realitate a viselor gardiştilor. Noua Românie va avea nevoie pentru totdeauna din punct de vedere al politicii externe de sprijinul trupelor germane, iar din punctul de vedere al politicii interne pentru cel puţin câteva decenii."

 

 

Raport german din 4 noiembrie 1940, valabil şi după 50 de ani

Aceasta este traducerea unui raport german, care poartă data de 4 noiembrie 1940. Autorul acestui text stabileşte strategia de acţiune a Germaniei naziste în România, la două luni de la alungarea regelui Carol al II lea şi la…

HISTORIA.RO

 

Mihai Ion Turcu Ne devine mai clara si conditia "Conducatorului Statului" Generalul Ion Antonescu.Raportul este tributar unor stereotipuri de gandire in circulatie atuncea si acuma in Europa.

 

Smaranda Dobrescu In sondajul care deschide pagina Atelierului , prin bunavointa colegului Cornelius Scipio am citit acest document. Acum, preluat de Historia si mai usor de citit putem sa ne gandim cu seriozitate la destinul nostru scris de mult, rescris, pus in practica, mereu de altii...Noi suntem cumva spectatorii unei piese regizate in care paznicii scenei nu ne lasa sa intervenim.

 

Mihai Ion Turcu Avem si explicatii, faptul de istorie recenta (100 de ani0 de cand suntem stat national perturbat imediat dupa contituire de doua rapturi si un razboi mondial pierdut, urmat de ocupatie prelungita cu jaful de rigoare, etapa incheiata printr-o "tabla ra...See More

 

Smaranda Dobrescu Ar avea ceva sens daca uitam relatiile si metodele albionului. O alianta cu Polonia nu ar putea fi macar o a doua optiune?

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Alianta cu UK este pe tava dar n-o vedem noi. Zonal alianta cu Polonia este obligatorie dar insuficienta nu si nesemnificativa. Polonia are in istorie unire prin coroana cu Ungaria. Din pacate nu mai avem granita istorica cu Polonia ( strategic fracturata de URSS dupa II RM prin intruziunea ucrainiana.Nici noi nici Polonia nu putem revendica teritoriile instrainate. Am vazut o proiectie de rupere a Ucrainei, partea grecocatolica urmand sa devina o unitate in sfera Visegrad Romania (?). Ce fel de legatura am putea avea cu Anglia ? Maritima , Anglia controleaza poarta atlantica a Mediteranei, de ce nu si poarta spre Mediterana a Marii Negre (?). Toate granitele europene valoreaza in acest moment cat hartia tratatelor pein care sunt consacrate.

 

Smaranda Dobrescu Cu Anglia cea maritima s-ar putea incheia o intelegere in care sa nu ne considere o noua ofranda a Imperiului?


Mihai Ion Turcu Depinde de rege.

 

Alexandru Cosmin Codreanu Dupa parcurgerea acestui raport 23 august nu mi se mai pare atat de neinspirat

 

Mihai Ion Turcu Istoriografia ca instrument politic, a pus in opozitie flagranta pe Maresalul Antonescu cu Regele Mihai I, la data respectiva "un copil" spunea Maresalul Antonescu real tinut departe de treburile publice atat de tatal sau Carol II ( care-i uzurpase tronul) si lasase statul in seama Generalului Antonescu. Intre cei trei simpatiile au fost departe de cuvantul "simpatie". In vremuri tulburi statul in deriva ramasese efectiv pe umerii unui militar rigid si unui rege, fara atributiuni (ne aflam dupa dictatura personala a lui Carol II-lea care suspendase parti din constitutie). Insusi procesul Maresalului Antonescu, desfasurat cu sentinta in plic din partea "aliatilor". dar totusi inca in cadre formale procesuale acurate, aflam multe.Antonescu permitea tratative informale pentru retragerea Romaniei din Razboi. Tratativele trenau interesul aliatilor fiind oscilant functie de cum progresa situatia pe front. Maresalul Antonescu adauga la apasarile de pe umerii sai, responsabilitati strict militare. Regele, un barbat tanar, cu judecata robusta,si contiinta regala, cum s-a dovedit, a fost transant. Privind "constiinta regala" a cuiva care devenise rege la 6 ani, fiind educat pentru a fi "rege" o pozitie absolut unica, trebuie luata in considerare. A fost o situatie critica care avea ca miza statul si natiunea.

Niciun comentariu: