joi, 22 septembrie 2016

O discutie prospectiva despre democratie

O discutie prospectiva despre democratie – 8 august 2016


Dinica Roman

O discutie prospectiva despre DEMOCRATIE

Democracy is the worst form of government except all the others that have been tried. So said Winston Churchill and who would disagree? One man, one vote, the rule of law, equality and a free press. These are the principles which tens of thousands have been imprisoned or lost their lives for in despotic regimes from South America to Burma.

But is the assumption that democracy always leads to a freer and more tolerant society correct? Many would argue that it can lead to quite illiberal outcomes especially where there is profound ethnic division. What if democracy were installed in Syria? It's not hard to imagine what would happen to the minority groups who have enjoyed the protection of Assad's regime. There have been successful transitions to democracy in post- war Germany and Japan, but free elections in countries such as Iraq and Egypt have not brought peace and prosperity.

In this debate, from March 2014, Rosemary Hollis, Professor of Middle East Studies at City University, and Martin Jacques, academic and acclaimed author of 'When China Rules the World', proposed the motion.

Opposing them were American political scientist Ian Bremmer and eminent Ukrainian MP Andriy Shevchenko.

 

 

One Size Doesn't Fit All: Democracy is Not Always the Best Form of Government

Democracy is the worst form of government except all the others that have been…

Save

SOUNDCLOUD.COM|BY INTELLIGENCE2

 

Smaranda Dobrescu Iarta-ma Dinica Roman ca asupra acestui subiect despre care m-am pronuntat aici de n ori, ma voi abtine sa vorbesc de data aceasta pana ce coprospectivii mai tineri, cu idei proaspete nu-si vor spune parerea. Am uneori impresia ca bagareata cum ma stiu, stavilesc dorinta de afirmare a celor chemati sa faca acum politica.

 

Mihai Ion Turcu Diversele populatii fac parte din culturi diferite care au generat modalitati diferite de organizare social-politica fiecare cu evulutia sa.Democratia europeana este o forma de organizare social-politica generata in Europa transmutata strim cum si unde, este departe de a fi panaceu.

 

Prospectiv A-z .
Pacat ca nu avem si transcrierea discutiei pentru folosul celor care n-o pot urmari.

Oricum, atentia mi-a fost captata de perspectiva profesoarei Rosemary Hollis, care a introdus in analiza sa planul suveranitatii nationale ca incluzandu-l pe acela al formei de guvernamant (democratie etc.). In termenii nostri, o democratie fara suveranitate nationala este un circ trist, ca cel la care asistam in Romania si despre care mintile civice nu pot face mai mult decat trocul de invective la adresa celuilalt din politica. 

De partea cealalta a argumentului, Ian Bremmer si Andriy Shevchenko, fost fotbalist profesionist acum membru al parlamentului dela Kiev, n-au apelat la o constructie logica, bazata pe fapte, dar au ambalat la maximum emotionalul.

In final, emotiile au prevalat.

 

Smaranda Dobrescu Winston Churchill in nov.1947 cand s-a exprimat de fapt ca democratia ca si celelalte forme de guvernare este imperfecta era seful opozitiei si invoca de fapt necesitatea de a se comporta puterea laburista in mod democratic nu sa taie din atributiile Parlamentului.
1.De-a-lungul timpului au existat destule forme de guvernare non-democratice sau chiar dictaturi. In unele tari regimurile autoritare au fost si continua sa fie traditionale. Printre acestea, China si Singapore au dovedit ca fara prea multa democratie au reusit o dezvoltare economica remarcabila. Imi amintesc un sondaj facut printre chinezi in urma cu un an descris la pagina Grupul Prospectiv. Acestia au raspuns diferit la intrebarea democratie vs bunastare. De recunoscut ca majoritatea a preferat sa aibe paine de pus pe masa copiilor.
2. Nu doar tarile traditional apartinand regimurilor autoritare au avut deficit de democratie dar chiar si tari cu democratie liberala consacrata au restrans democratia in vremuri dificile, cum ar fi dupa WWII (Germania) pentru a obtine fortat crestere si dezvoltare. As numi mai degraba decat diminuarea democratiei, restrangerea drepturilor stipulate de OIM si alte conventii internationale. Cel mai bun exemplu ni-l ofera Suedia de dupa razboi cand a obtinut o crestere remarcabila si a pus bazele statului bunastarii prin incheierea de moratorii cu sindicatele in privinta renuntarii la greve si la acceptarea de salarii mai mici in scopul progresului necesar si rapid al tarii.
3. Din discutiile de mai sus se poate retine ideea exprimata de Rosemary Hollis ca democratia nu se poate manifesta decat limitat in lipsa suveranitatii, idee ce trebuie retinuta.Un exemplu clar si familiar il reprezinta chiar Romania care volens-nolens a cedat treptat din suveranitate. Ca dovada, programele politicienilor trecute prin votul popular cu ocazia europarlamentarelor nu au fost aproape deloc respectate. Deci aceasta prezumtie pare a fi reala, cel putin la noi.
4. Ce ne particularizeaza pe noi este insa faptul ca restrangerea unor drepturi-aproximativ spus, a democratiei- nu a dus si nici nu va duce la crestere, redresare sau progres. De ce, aceasta exceptie? Pentru ca politica interna cat si cea externa nu sunt apanajul decidentilor romani. Cum definim aceasta stare? Dex-ul o face: colonie.

 

Dinica Roman https://theintercept.com/.../capitalism-is-a-lot-more.../

 

 

"Capitalism Is a Lot More Important Than Democracy," Says Donald Trump's…

THEINTERCEPT.COM

 

Prospectiv A-z .
De obieci nu-l pot citi pe Marga, este excesiv. De data asta, e nevoie de un astfel de tratament al democratiei.

http://www.cotidianul.ro/postdemocratia-285982/

 

Smaranda Dobrescu Am retinut cateva idei valabile:
1. Asa cum postcapitalismul este doar aprecierea unei stari de fapt, nu un sistem de guvernare, asa si post democratia este doar constatarea unor manifestari specifice fara a se constitui intr-un concept. Ca dovada, propunerea de final a autorului de relansare a democratiei in termenii sai plenari si clasici
2. "vestitul deficit democratic nu a dus, până acum, la revoltă, ci, mai curând, la lipsa de participare şi cinism, la suspectarea clasei politice sau la depresie colectivă" (p.60). În democraţia la care s-a ajuns, cea mai mare parte a cetăţenilor sunt, în fapt, paradoxal, în afara jocului democratic."
3."in această situaţie, "legitimitatea politică şi realitatea politică se îndepărtează una de alta", iar oligarhia, lipsită de capacitatea de a înţelege şi de voinţa politică de a schimba, apelează la "«valori» morale", ca nouă "ideologie". În loc să guverneze, ea încearcă să controleze."

Daca adaugam parerile unor marcanti reprezentanti ai societatii civile, "ORICE ideologie - e intrinsec nedemocratică" si suprapunem ideile lui Marga cu cele ale mai tinerilor si liberi, satui de democratia liberala, se constata ca cauza principala pentru care s-a murit in decembrie `89 nici macar azi nu este inteleasa unitar. De deficit de democratie ne vaitam cu totii, solutiile sunt insa diferite: Revenirea la democratia care se manifesta si in viata activa nu doar prin alegeri si reprezentativitate ar fi solutia Marga sau parasirea ideologiilor, lipsite de stiinta aplicarii democratiei si apelarea probabil la o conducere tehnocrata ar fi solutia mai tinerilor furiosi. Nu se stipuleaza daca trecuta sau nu prin alegeri. Probabil ca da. Este categoria celor care vor sa faca politică apolitică, in timp ce banditi politici cu democratia in gura la tot pasul preiau fraiele puterii....In campaniile electorale ies la suprafata tot felul de idei imbracate frumos care practic demoleaza un esafodaj deja subrezit de elitele economice, perturbatoarele democratiei.

 

Smaranda Dobrescu Democratia liberala are asociat un slogan: "puterea este aleasa de popor, se exercita prin popor, in interesul poporului" Daca relativ la Europa am acceptat ca in lipsa suveranitatii depline democratia este ciuntita intrucat poporul nu mai are controlul asupra puterii alese, un alt factor devine relevant in aceste conditii, in masura egala determinat de considerente reale si practice: identitatea nationala. Nu exista niciun alt nivel cu exceptia nivelului national in care oamenii sa spere ca si-ar putea exercita ceva control asupra puterii conducatoare si sa beneficieze de un tip de protectie sociala. De aceea in mod obiectiv au aparut miscarile nationale antieuropene care chiar daca nu pun degetul pe rana adevarata a cauzei, si anume pasarea conducerii reale catre marile corporatii , constientizeaza ca doar nivelul national ar putea sa mai estompeze din amploarea si salbaticia globalista.

 

Smaranda Dobrescu Si la urma urmelor, "Democratia este o cale care garanteaza ca nu vom fi mai bine condusi decit am meritat!" (Tom Scharf)

 

Mihai Ion Turcu Responabilitatea difuza a cetatenilor in momentul in care-si exercita suveranitatea ca persoana, fiecare miligramul sau, egal cu a celuilalt poricare ar fi el, incumba riscuri.Un suveran absolut, pentru erorile lui, poate fi depus si decapitat. Poporul suveran cand greseste nu.

Niciun comentariu: