vineri, 23 septembrie 2016

Colaborarea cu securitatea in comunism

Colaborarea cu securitatea in comunism – 8 august 2016


Preda Mihailescu

 

 

03 Colaborarea cu securitatea in comunism.flv

Viziteaza portalul tau de stiri,actualitate spirituala,si Media Tv http://alege-viata-cu-el.org/ http://alege-viata-cu-el.org/forum/recent.html http://alege-...

YOUTUBE.COM

 

Smaranda Dobrescu Am preluat de pe wallul D-lui Preda Mihailescu urmatoarele comentarii:
Mihai Ion Turcu:
termenul de "colaborare" este gresit aplicat situatiei si cu intentie gresit aplicat. Statul prin definitie este deitatorul puterii si cel care exercita politic, i...See More

 

Preda Mihailescu Stim cu totii ca este vorba de "colaborarea cu opresorul" in ultima instanta. Si privita asa, este o problema veche decat lumea, tratata in unele locuri pana in zilele noastre cu maxima vindicativitate - vezi Palestina, si similare. 

Chestiunea la noi si in tarile de est a fost obiectivizarea actului anti-uman. In sisteme in care aparatul de masura uman - marturia - este considerat mai riscant decat cel inscris pe hartie, botezat "document" - distinctia intre contracte obtinute prin extorsiune si niciodata real indeplinite, ci adevarate colaborari, "generoase", deplin nocive pentru numerosi oameni - aceasta distinctie, din plecare dificila, dar posibila, se pare ca a fost impinsa la colt. Insistandu-se - cu scop probabil primar de santaj - pe actele in sine. 

Au existat monstri servind securitatea - si de la monstri la scarbe, gen Mungiu si Boia, pana la victime inocente, imi poti inchipui ca tot spectrul este reprezentat. 

M.a impresionat negativ dansul de ochii lumii, inscenat de dna Müller, cand "baietii" au pus pe piata dosarul lui Pastior, la doar cateva luni dupa ce dansa primise Premiul Nobel, pentru romantarea vietii lui. "Vai, cum a putut sa faca asa ceva, m-am simtit manjita si inselata". Se cam intelegea ca este un teatru pentru publicul german care nu intelege "altfel", dar era totusi un teatru neavenit, caci ar fi trebuit sa inteleaga perfect diferenta intre o hartie semnata sub extorsiune - si o colaborarea activa si nociva. 

Gasesc ca prin asemenea identificari artificiale a hartiei ramase in arhive (si care poate foarte bine sa fie si a posteriori contrafacuta!) cu "actul", s-a produs imposibilizarea unei confruntari sanatoase si insanatositoare cu trecutul comunist!


Smaranda Dobrescu Nu stiu daca ati avut ocazia sa consultati dosare intocmite de Securitate aflate la CNSAS. Eu am citit doua. Mare parte dintre colaboratori i-am identificat. A fost uimitor sa constat cat de multi din diferite medii, unii chiar necunoscuti au intrat in pacat cu marturii inventate, capabile sa distruga vieti. Si au si facut-o. Un timp m-a interesat sa aflu mobilul ce-i anima in mizeria asta. Se pare ca nu a fost doar dorinta de a manca o paine mai alba.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @M-au indemnat diversi sa citesc dosarul la Berna, dar am refuzat, de dragul linistii proprii. Nu ma indoiesc ca se specula si stimula o forma de malitiozitate josnica, nascuta in invidii, ranchiune si alte reziduuri toxice de emotii firesti. De fapt asta a fost comunismul: un incubator de anti-valori. Inceput cu directivele lui Beria de a promova doar pe oamenii muncii ... lenesi si fara aptitudini sau interes pentru invatat si munca! 

Si stimularea raului, dupa finele terorii active staliniste, s-a produs prin aceste metode de ... indemn la tradare si josnicie. 

Nu am citit cartea lui Viktor Erofeyev - el are se pare un ecou la Bulgakov, in care rusii contemporani sunt asfixiati de sufletele neimpacate ale milioanelor de oameni ucisi de-a lungul istoriei sovietice, prin toate formele de tradare si neomenie. Scris de un rus, trebuie sa fie cutremurator ...

 

Smaranda Dobrescu Eu nu mai am niciun interes sa mai citesc despre orori. Unele mai-mai ca le-am trait. Tarziu, dupa ce tatal meu s-a dus la cele vesnice am gasit pe internet biletul de iesire pe care scria"irecuperabil" si avea o dunga neagra in diagonala ceea ce insemna ca fusese condamnat la moarte cand era in detentie si apoi amnistiat. Nu fusese nici legionar, nici liberal, nici taranist: doar un lider social democrat in partidul neafiliat la comunisti al lui Titel Petrescu. E adevarat ca nu a dat niciodata lista tovarasilor lui, prilej de a ne sapa gradina tovarasii cu sapca de la un capat la altul dupa ce terminau cu casa. De multe ori. Acele carti nu ar fi rau sa le citeasca cei tineri care cu inocenta din punctul meu de vedere se declara comunisti.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Deunazi am avut o lunga conversatie cu un reprezentant al CNSAS privind relatia mea cu un personaj notoriu din lumea intelectuala interbelica si apoi fost profesor al meu in facultate, intr-un context politic -politic-securistic in care am fost impreuna actori. Cercertarea se face pe documente. Capacitatea cercetatorilor (tineri) de a intelege sistemul este limitata. Cerd in documentele pe care le citesc. La 20 de ani am avut experienta unei anchte la securitate, un an jumatate. Trebuie sa spun ca ancheta nu avea obiect real. Profesorul nostru a incercat sa fie in ajutor, trebuie sa spun ca era comunist dinainte de razboi. Alti doi profesori au incercat la fel fiind exclusi din universitate. Stiu din experienta cum se faceau anchtele. Am fost intrebat prin 1990 de ce nu fac uz de statutul de opozant notoriu al fpstului regim spre a ma evidentia. Am raspuns ca nu fac asemenea efort pentru ca ancheta n-a avut obiect, mai exact nu era adevarat ce mi se atribuia ca antioranduire si ca real nu eram opozant al regimului. La intrebarea daca vreau sa-mi vad dosarul a fost categoric NU. Nu ma intereseaza pentru ca stiu cum a fost produs. Colegi foarte apropiati mie , dupa ce semnasera procese verbale de ancheta complet defavorabile mie, continand lucruri neadevarate, mi-au spus, unul din ei plangand, ca au "recunoscut" neadevar . Insumi am semnat despre mine lucruri care nu erau adevarate. Ce era de interes pentru CNSAS, pentru ca rezulta din hartii, privea ghidonarea mea si a altora de catre profesorul interesant pentru CNSAS, prezent defunct.. Ce scrie in acele hartii in aceasta privinta este fals.Este adevarat ca am pastrat o relatie cu Domnul Profesor, un om de mare tinuta morala, devenind prin casatoria mea si rude, relatie absolut intimista. Nu-mi place deloc activitatea CNSAS, i-i vad rostul doar sub raportul stiinelor sociale, pentru intelegerea exacta a sistemului. Faptul ca acuma o institutie foloseste arhiva securitatii si da avize morale care apoi pot fi contestate in justitie care justitie hotareste ce si cum, mi se pare eroare si abuz, intr-un fel o prelungire anormala a sistemului abolit. (Germanii ar trebui sa inteleaga foarte bine cum functioneaza un regim totalitarist. Au avut parte de el, instaurat prin vot liber exprimat in conditiile Republicii de la Weimar, cei din DDR postbelic. Americanii insisi au avut episoade totalitariste(Mc. Charty. ).Cum stam cu colaborationismul francez dupa caderea Frantei in II RM. Nu este mare filozofie. Se poate si repeta.

 

Smaranda Dobrescu Daca ar fi fost vorba despre dosarul meu nu l-as fi cautat. Era vorba insa despre tatal meu, erou alaturi de alte personaje interesante al unei carti scrise de mine spre stiinta generatiilor tinere...

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Nu am avut intentie moralizatoare, cer scuze daca asaq a parut, si nu sustin ca propria mea pozitie este indicata. Ce spun este strict personal.

 

Smaranda Dobrescu Asa am si inteles postarea D-voastra :-)

 

Prospectiv A-z .
"De fapt asta a fost comunismul: un incubator de anti-valori. Inceput cu directivele lui Beria de a promova doar pe oamenii muncii ... lenesi si fara aptitudini sau interes pentru invatat si munca!"
Beria actiona ca toate puterile neo/coloniale; asta avem si astazi!

 

Smaranda Dobrescu Colaborarea din perioada comunista daca am dori sa-i gasim o analogie in timpurile actuale, ne-am lovi de delatorii care incearca sa scape de propriile cotcarii, mai mari, mai mici, impingand in fata personaje cu o vinovatie reala sau inventata. CNAS-ul viitorului va avea probabil ca scop aflarea raspunsului la intrebarea: "ai fost delator?" O perioada, pana locul DNA va fi preluat de o alta institutie si mai democratica


Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Ba eu as incepe altundeva. Colaboratorii, la inceput prin santaj, si apoi bucurandu-se de viciu, sunt pentru mine toti cantaretii la marele cor al batjocurii de neam, tara si istorie, al ponegririi lui "noi", diligenta, servila si imaginativa. Toti si fiecare, niste jalnici colaborationisti. 

Poate exista o logica: Comunismul incita la distrugerea individului, deci colaborationistul participa la distrugerea de inidivizi. Falso-liberalismul, incita la distrugerea comunitatilor, deci colabortorii participa la aceasta act de distrugere a comunitatii naturale - etnici, sociale, statale.

 

Smaranda Dobrescu Am trait niste vremuri atat de intunecate incat doar familia, cartile, muzica, decriptarea unor filme si prietenii erau puncte luminoase..

 

Mihai Ion Turcu sau de cine de fapt trebuie sa aiba acest rol, JUSTITIA si pentru cercetare procuratura de pe linga instante.

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ cu aceasta definitie si in contextul proiectelor globalizatoare postmoderne, acceptate , unde ne aflam ? Nu cumva participam la "distrugerea comunitatii naturale-etrnice, sociale, statale" proprii? Filozofia postmoderna scoate din ierarhia valorilor comunitatile naturale, statele nationale, organizarea sociala cu devenirea ei si principiile de organizare vechi etc. Romania a cerut sa devina parte a sistemului occidental (gandit in felul sau vechi) si s-a trezit in plin proces de aboilire a sistemului in care se dorea fi integrata, reusind sa devina si performanta in a se desfiinta. Tentativele de rezistenta sunt imediat amendate la nivel de stat, organizatii sau personal in numele "corectitudinii politice" si "inaltelor standarde". Toata puterea organizata ideologic si politic devine schematica si opresiva. Versus, societatea are nevoie de organizare politica, nu traim in rai si acela organizat de Dumnezeu, putere apsoluta, legitima prin capacitatea cunoasterii apsolute. Democratia liberala este in declin prin limitarea libertatii persoanei cetatean. Cu cat mai mult cu atat mai schematica si opresiva puterea.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Precis. Ati amplificat magistral ideea pe care o aveam in minte. Iar esenta pacalelii este prinsa in fraza: "Romania a cerut sa devina parte a sistemului occidental (gandit in felul sau vechi) si s-a trezit in plin proces de aboilire a sistemului in care se dorea fi integrata, reusind sa devina si performanta in a se desfiinta. " 

Intr-adevar: pana cand sa ni se ofere alegerea de a intra in Europa, aceasta incetase sa mai fie ceea ce cunosteam si nu putema dori. Ca in Eminescu, era pe cand nu s-a zarit, azi o vedem si nu e.

 

Smaranda Dobrescu Ma tenteaza sa pun pe frontispiciul de azi al grupului un fragment din comentariul D-lui Turcu, excelent, impecabil! Sper sa-mi permiteti, Domnule MIT!?

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Cred ca sunt cel mai batran si mai concervator intre corespondenti. Singurul lucru decent pe care-l poate face un batran este de a da in primire celor in putere ce cred aceia ca le-ar putea fi de folos.In 1989 aveam 52 de ani traiti si ma aflam in armata ca specialist civil, cu grad de ofiter in rezerva, automat militarizat prin decretarea alarmei partiale de lupta. Exista o conventie organizationala in armata. Pentru armata nu vorbesc militarii ci organizatia. Organizatia tace. Ceva foarte personal cred ca pot spune fara sa incalc conventia. Pentru militari, care sunt "oameni organizationali" (concept sociologic), ce se intampla a constituit un soc. Toata lumea, inclusiv noi civilii, eram incazarmati,inarmati, cu arme si munitie pe om, ziua noaptea si la masa si in somn. Cu oameni inarmati (si socati), majoritatea tineri, este necesar sa fii foarte precaut. Studentii nostri, inarmati, au decis ei intre ei, sa se adune in sala mare, invitand pe cine au crezut ei ca ar putea fi de incredere si folos, m-am aflat printre invitati, pentru a pune intrebari despre ce se intampla, spre a se decide privind propria conduita.Vorbise foarte echilibrat comandantul, (acest discurs si felul in care a gestionat oamenii in situatia data l-a costat cariera, fiind trecut in rezerva de nou instalata autoritate militara, Generalul Militaru de trista amintire).Insumi le-am spus ca subscriu la apelul la calm si coeziune al sefului nostru si ca din experienta mea de viata nu cred ca le pot transmite ceva folositor pentru ce urmeaza sa se intample in viata lor, credinta mea fiind ca-i putem insoti cu sprijin, dupa puterile noastre si nevoile lor. Regret ca aceasta generatie, care a trecut printr-o experienta scurta dar dura in 1989, a parasit armata, unii prin contragerea care a urmat altii la limita de varsta. Postul meu a fost desfiintat asa ca am parasit armata, nu chiar complet pentru ca 40 din fostii mei studenti militari, "mau insotit' ca studenti la facultatea in care am predat pana la pensionare la 65 de ani, unii si ca masteranzi.Tocmai am decis sa pun punct si activitatii mele universitare (ca asociat) ," propter senium". Sunt mult prea conservator in raport cu reforma din universitati.

 

Smaranda Dobrescu Cativa, nu putini au toate motivele sa va multumeasca pentru formare, intelepciune, insotire, deschidere de orizont.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @jponezul si chinezul totdeuna crede sincer ca se afla sub nivelul asteptarilor.

 

Smaranda Dobrescu Parca nu v-am auzit vorbind japoneza, daca am inteles eu asocierea.. :-)

 

Mihai Ion Turcu vremurile da dar noi am stiut sa fim tineri si potrivit varstei luminosi.Va duceti aminte ce rochii frumoase purtati prin anii 50 si-60? Sau ce piese bune de teatru vedeam? Sau ce elegant ne imbracam cand mergeam la concertele filarmonicii ? Sau ce bine ne simteam la scoala, sau in echipa de sport ? Si cum nu ne simteam complexati pentru ca suntem saraci pentru ca nu era cineva bogat ? Si in general cum stiam aprecia orice mic cadou primit de la parinti sau de la prieteni ? ....

 

Smaranda Dobrescu Nici nu stiti ce placere imi faceti amintindu-mi de acele bucurii, pe care eu cumva le-am amintit dar intr-un registru cam sumbru. Abonamentul de la Ateneu, cartile si albumele cumparate de la Kretulescu marti dimineata, de la Skyra, rochia ce mi-o cumparam anual de la Fondul Plastic dupa ce faceam economii importante, cornurile calde cu lapte de la Delta, meciurile de basket studentesti unde tineam cu colegii de facultate, bancurile ce le faceam in cercuri restranse, discutiile avute cu prietenii dupa ce trageam storurile si aprindeam veioza mica, etc?


Prospectiv A-z .
Am ajuns abia acum la Pastorul Dumitrescu. Pare un om bun, pana la procedura de predare-primire a arhivei contabile pe care a pastorit-o zeci de ani... Altfel, cu PRM/PCR (+ Secu) sensibil la prietenii sai de afara, cred ca avem o situatie a coabitarii cu puterea la care cei mai multi nici nu puteau visa. 

Observ si cum Tanti Secu s-a dat la trai bun, moment din care a inceput sa tranzactioneze cu oricine avea bani. De acolo si pana la marea intorsatura din 1989 n-a mai fost decat un... TV color. Din 1989 si pana cum, numai intr-o tranzactie au tinut-o!

 

Smaranda Dobrescu Am adus aici un interviu similar. Nu stiu daca veti dispune de timpul necesar sa le ascultati pe amandoua, dar pe drumul conturarii informatiilor reale ale acestui subiect, e bine sa le avem impreuna pentru cine stie ce cercetari ulterioare prospective..Indiferent cat ti-ar afecta sufletul aceste lucruri, a le cunoaste este un ajutor pentru cei tineri,sau pentru cei dispusi sa idealizeze rolul serviciilor de acest gen. Demarcatia intre procedura legala si cea excesiva este doar o foita de tigara..
http://oamenisiperspective.com/.../161-securitatea-si.../

 

Mihai Ion Turcu Abordarea Domnului Dumitrescu este una potrivita cu demersul sau care in intentie este de cercetare istorica acurata.

 

Prospectiv A-z .
Ce bun e un adventist la casa omului!

http://www.cotidianul.ro/sua-nemultumite-de-situatia.../

 

 

SUA, nemulţumite de situaţia adventiştilor, a viitoarei moschei şi de Traian Băsescu

COTIDIANUL.RO

 

Preda Mihailescu Pai daca SUA este nemultumita de situatia adventistilor, sa le dea un perdaf bun asa numitei CPO din Norvegia care kidnapeaza copiii din familii normale, si ii persecuta pana in panzele albe. Caci sunt adventisti - si intre victime!


Smaranda Dobrescu "În România, "în cursul anului 2015 au fost înregistrate...evenimente de comemorare a foştilor lideri pronazişti din cadrul Mişcării legionare. (...) "
Ma intreb daca legea lui Antonescu facuta cadou lui Florian nu a fost sugerata chiar de Departament. Aceste comemorari se refera probabil la usoara reactie publica fata de demolarea statuii lui Vulcanescu si de parerea buna a unei jurnaliste fata de poetul Radu Gyr. In schimb raportul nu mentioneaza in privinta lui Ceausescu, care face si el parte din lege nimic despre comemorarile anuale de la cimitirul Ghencea.. Ce atingere aduc oare aceste manifestari asupra semnificatiei faptelor trecute si analizate indelung critic de catre societatea romaneasca? Parca intreg vestul euroatlantic s-a saturat de noi, romanii, de altfel cei mai obedienti supusi!

 

Prospectiv A-z .
"Parca intreg vestul euroatlantic s-a saturat de noi, romanii, de altfel cei mai obedienti supusi!"

Facem ce facem si analiza ne readuce si aici!

 

Mihai Ion Turcu Nu ma intreb. Atat problema religioasa cat si problema venerarii spontane sau organizate a unor personalitati istorice este una sensibila pentru ca are puternica componenta emotionala. Uhnele denominatii religioase ,in regimul politic abolit in 1989 au fost real inradite sau interzise. Un motiv era tocmai sustinerea lor de organizatii religioase influente din alte state fapt considerat inconvenient politic. Aceste ingradiri in contradictie cu textul constitutiei, practicate discret sau pretextand temeiuri legale penale, au fost comune in intreg sistemul hegemoniei sovietice. Alt motiv a fost coerenta mai puternica a comunitatilor mici. Bisericile mari, mai usor de controlat , au fost mai putin ingradite. Regimul legal tolerant religios, doctrinar a fost ostil religiei. Discret populatiei i-i era indusa ostilitatea fata de unele denominatii religioase.Aceasta politica consecventa a produs efecte care se manifesta, mult atenuate dar in continuitate cu ce s-a structurat in timp. Introducerea in sistemul public de invatamant a educatiei religioase face vizibila separatia confesionala intre copii. Copii din familii aderente la denominatii religioase minoritare , sunt marginalizati institutional. In plus felul in care este propagata religia in cadrul disciplinei educatie religioasa, propusa copiilor de teologi, insista asupra veracitatii sau falsitatii credintei religioase a unora sau altora, aderenta la o credinta falsa rezultand a fi o vina fundamentala. Perseverenta in eroare vinovata declaseaza moral pe vinovat. Rezerva cu asemenea temei fata de unii colegi sau excluziunea, pot fi efecte contraproductive pedagogic institutional interzise. Deocamdata aici ne aflam.

Niciun comentariu: