vineri, 23 septembrie 2016

Incertitudini privind Codex Aureus

Incertitudini privind  Codex Aureus – 13 august 2016
 
Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
 

Gheorghe Piperea

August 13

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia ascunde o multime de surprize, unele socante, de-a dreptul. Prima surpriza este chiar cetatea. Arata mai bine decat multe situri similare din Europa (cel putin alea pe care le-am vazut eu). A doua surpriza este faptul ca, la mai putin de 100 m una de alta, se afla doua catedrale - una catolica, cealalta ortodoxa. 
Primul soc : sub pajistea din fata catedralei catolice se afla ruinele unei basilici bizantine distrusa de maghiari in anul 1002, atunci cand au ocupat medievalul Apullum. Nu-i asa ca noi "stim" ca suntem ortodocsi de prin 1350 si ca limba liturgica era slavona?
Al doilea soc : intr-o cladire ciudata, care nu seamana deloc cu o biblioteca, sunt pastrate peste 50 de mii de documente, precum si carti vechi de o inestimabia valoare. Sunt acolo 500 de incubabule (=primele carti tiparite, datand din perioada 1450-1475), precum si o parte din Codex Aureus, unica in lume, scrisa cu litere de aur, in jurul anului 810, din porunca lui Charlemagne. E o reproducere a Evangheliilor dupa Marcu si Matei, unde, din cate am inteles din spusele ghidului, se vorbeste de români (!!!?). Restul acestui Codex Aureus se afla la Vatican. 
Repet, valoarea acestor carti este, pur si simplu, inestimabila.
Cu toate acestea, au fost revendicate de enoriasii cultului Romano-Catolic. S-a ajuns si la CEDO. Acolo, avocatul care a pledat impotriva Statului roman a fost euro-parlamentarul roman Monica Macovei. 
Cladirea, care adaposteste cele 500 de incunabule (si care nu pot fi consultate decat cu autorizatie prealabila de la Ministerul Culturii) se numeste Biblioteca Batthyaneum, este in administrarea si este revendicata, de asemenea, de Biserica Romano-Catolica. 
Nu se stie sigur daca in locatie se mai afla sau nu Codex Aureus. Este posibil sa fi fost mutat la Budapesta. 
E de groaza ce mai spun, in plus, ghizii de pe aici. 
Povestea cu revendicarea codului si a cladirii este, insa, reala. Cititi pe net.

 

Alexandru Botu Domnule Dinica Roman, foarte frumoasa si instructiva descrierea Dumneavoastra!
Eu am sa ma refer numai la ceea ce "stiam" despre ortodoxismul nostru ("ca suntem ortodocsi de prin 1350 si ca limba liturgica era slavona?"). Din cate cunosc eu a existat, mai intai, ortodoxism in Banat si Transilvania si venirea ungurilor in zona, la inceput pe "incuscreala" si apoi, dupa vreo peste doua sute de ani, pe cucerit si impus catolicismul a facut ca ortodoxismului sa fie repugnat si chiar interzis. Daca in Transilvania s-au construit edificii catolice peste ruinele basilicilor bizantine, prin alte parti (nu neaparat extracarpatice), pe unde incercasera acelasi exercitiu, s-a intamplat si invers. Ortodoxismul nu a avut nevoie de asezaminte bisericesti asa de durabile, monumentale precum cele catolice pentru a se manifesta aproape natural. Troitele, asezate la raspantii de poteci, drumuri au fost locurile de intalnire ale credinciosilor la marile sarbatori crestine, in rest calugarul era un neobosit vizitator al comunitatilor rasfirate.

 

Dinica Roman Va multumesc domnule Alexandru Botu, numai ca descrierea apartine d-lui Gheorghe Piperea. Eu sunt factorul in chestiunea asta :-)

 

Alexandru Botu Scuze, Domnule Dinica Roman! Domnului Gheorghe Piperea ii trec cu vederea astfel de chestii.

 

Doina Nicolescu Romanii din Transilvania au avut biserci mult mai devreme de anul 1350. Unele se mai pastreaza si astazi. De exemplu Santamaria Orlea. Cand familia Candea a devenit Kendenffy au dat si biserica catolicilor. In biserica se mai pastreaza frescele bizantine. Sunt si alte biserici anterioare anului 1350, nu le enumar acum.

 

Smaranda Dobrescu Densus, nu cumva e reconstruita pe un vechi asezamant roman din secolul 6?

 

Doina Nicolescu Densusul este o minune si in acelasi timp o dovada a continuitatii locuirii Transilvaniei dupa plecarea romanilor. Unii istorici coboara pana la secolul VI construirea bisericii. Altii spun secolul VIII. Pictura este tot bizantina.


Doina Nicolescu Cat priveste Codex Aureus, aceasta comoara este ravnita de cativa straini. Valoarea lui este enorma! Ceausescu a girat cu codexul un mare imprumut. Ministrul culturii din cabinetul ciolos, Vlad Alexandrescu l-a oferit "pentru o expozitie" Vaticanului, unde ar fii riscat retinerea "pana la definitivarea propietatii"! Codexul a fost lasat mostenire Transilvaniei. In evul mediu Transilvania era un principat si nu apartinea regatului Ungariei.

 

Mihai Ion Turcu Era voivodat cu statut de stat, sub suzeranitatea coroanei ungare. Principat devine dupa caderea Ungariei sub turci.Biblioteca Batyaneum a fost testata locuirorilor Albei Iulia ca biblioteca publica.

 

Doina Nicolescu Asa este. Dar statul ungar a castigat procesul, unde a fost reprezentat de avocatul Monica Macovei.

 

Mihai Ion Turcu Da dar ungurimea din Romania care s-ar fi constituit in mostenitor este o fictiune din punct de vedere juridic si sunt cetateni romani. Eu am inteles ca acest patrimoniu a revenit Arhiepiscopiei Romanocatolice a Transilvaniei. (Majoritatea ungurilor din Ardeal sunt protestanti.

 

Doina Nicolescu Fictiune sau nu, Romania de astazi s-a lasat de bunavoie inpazitia de ciuca a batjocurii. Daca Ungaria la proces a avut un avocat roman care s-luptat pentru ea (Monica Macovei) cine sa mai creada ca are dreptate?

 

Mihai Ion Turcu Stricto se snu nu au. Este o interpretare abuziva a documentelor. Faptul ca au avut o avocata etc, nu are ceva cu fondul problemei. Alt avovat ar fi facut si el toate speculatiile posibile in interesul clientului. Putem spune ca acceptarea acestui rol in acest caz este nedeontologica.

Niciun comentariu: