joi, 18 august 2016

Si a fost lovitura de stat..

Si a fost lovitura de stat... – 16 iulie 2016


Smaranda Dobrescu

Nu pot face vreo legatura intre anuntul facut de Erdogan de ziua Americii referitor la punerea la dispozitia rusilor a unei baze NATO si actuala incercare de lovitura de stat. Am citit insa mesajul adresat de Kerry turcilor intr-o faza inca incipienta a actiunilor de inlaturare a lui Erdogan: "Sperăm la stabilitate și continuitate în relațiile noastre cu Turcia" Aparent, Kerry isi doreste o buna colaborare cu o noua putere. Sau mi se pare?

 

 

Eugénia Paraschiv Dupá mintea mea retardatá de femeie aşa de secol paişpe, treişpe e foarte clar cá s-'au táiat aţele pápuşii.Şi nu peste mult timp se va vedea şi că succesul Aurescului a fost bunăvoinţa puterii de peste mári şi ţări. Vizibil pharmakon mai e şi ásta cu primii dintre primi experţi, competenţi şamd. Şerpii vor înşerpui tot insule, faleze şi cordoane sanitare...face cineva pariu(deloc pascalian) cá următoarea însáilare a tivului va fi-n burtierele ecranelor romînicuţo- bulgăricuţe...?...

 

Eugénia Paraschiv Prea tîrziul e mereu de folos strategic celui de dezbiná.O ştie toatá lumea cá politica presupune acţiune asupra şi cu posibilul, de ce ne-am mai întreba atunci despre rostul(la cuviin'a timpului)opoziţiei în democraţie....?...

 

Smaranda Dobrescu Iubim si apreciem democratia ca pe un dat care nu se discuta. Dar cand ea ajunhe sa insemne doar ipocrizie, cand altii hotarasc ca nu dispui de suficienta democraie si in numele salvarii acesteia te bombardeaza si te alunga, ce sa mai zici? Acum, regimul autoritar din Turcia a mai scos tineri in strada in urma cu 2-3 ani. Nu stiu daca s-a schimbat ceva. De data asta cativa colonei probabil vor disparea..

 

Smaranda Dobrescu Ce se mai intampla cu victoria lui Aurescu:
http://www.agerpres.ro/.../desant-de-puscasi-marini...

 

 

Desant de pușcași marini ucraineni în Insula Șerpilor: Ucraina se teme de o…

AGERPRES.RO

 

Eugénia Paraschiv Mulțumesc mult, stimată doamnă Smaranda, nu citisem nimic despre asta, mă bazam în cele scrise pe nimic, doar analiză, intuiție de femeie...:)


Smaranda Dobrescu "Samedi, les télévisions montraient, en direct, une cinquantaine de soldats rebelles se rendant aux forces de sécurité à Istanbul, alors que des F-16 bombardaient des chars de rebelles aux abords du palais présidentiel. Quelques heures auparavant, le premier ministre turc, Binali Yildirim avait assuré que la tentative de coup d'Etat était « largement sous contrôle ». La tentative de putsch a donné lieu à 130 interpellations, selon le chef du gouvernement. Mais la situation se semblait pas stabilisée pour autant."
http://www.lemonde.fr/.../turquie-le-premier-ministre...

 

 

Ce que l'on sait de la tentative de coup d'Etat en Turquie

LEMONDE.FR

 

Smaranda Dobrescu Autoritarismul si democratia se exclud, in principiu. Regimul lui Erdogan este autoritar si moderat islamic. In ultimii 50 ani in Turcia au avut loc 3 lovituri de stat reusite de fiecare data cand autoritarismul si islamismul fortau nota obisnuita. Incerc sa spun ca de data aceasta lovitura de stat a esuat in favoarea lui Erdogan tocmai datorita unui spirit democratic ce a animat pe turcii care au iesit in fata tancurilor si s-au opus lor datorita faptului ca aveau motivatia apararii propriului vot dat lui Erdogan. Acesta a fot ales cu 52% din voturile alegatorilor.

 

Eugénia Paraschiv Dincolo de ce nu ştim din ceea ce vedem e cá masa e-nmulţitá cu forţa...

 

Doina Nicolescu Impresionante imaginile oamenilor care se aruncau dezarmati spre tancuri! Si tot impresionant este faptul ca opozitia a blamat impreuna cu puterea lovitura de stat. Aceasta este o lectie pentru cei care toata ziua clameaza ca democratia trebuie invatata de la ei, state cu vechi traditii!

 

Eugénia Paraschiv Bau bau abandoanele ne cern/betoanele dau toane paşilor/aşii sar arşi/! vor/nimeni ce nu ştie...


Eugénia Paraschiv Lecţiile ne sînt livrate/la liber lanţurile ne sar/corzile, pfunzii...

 

Smaranda Dobrescu Desi partea din armata care a organizat lovitura de stat era in general compusa din militari educati in SUA si Marea Britanie, s-a dovedit ca acestia sustineau revenirea la traditii, intarirea caracterului islamic al statului turc. Cu timpul m-am mai lamurit. Mi se pare interesant si corect articolul lui Alexandru Racu:

Sub o dictatură militară, respectul față de drepturile omului ar fi fost cel puțin la fel de scăzut ca sub Erdogan, iar soarta kurzilor cel puțin la fel de rea.
Deci diferența ar fi fost doar cea dintre un autoritarism democratic și un autoritarism nedemocratic. Ca atare, cum trebuie înțeles acest conflict dintre populismul neluminat și despotismul luminat (de licurici)?
Două aspecte esențiale trebuie reținute aici:
1. Turcia nu este, asemeni României, o țară guvernată de Ambasada SUA de la Ankara. Ci un actor regional puternic și îndărătnic, care a negociat dur și a jucat foarte abil, iar deseori complet cinic, cartea interesului național. Recent, Turcia a virat brusc spre Rusia dând semne că, forțată de realitatea neplăcută de pe teren, e gata să-și redefinească relațiile cu vecinii și să-și reconsidere rolul în cadrul războiului civil sirian.
2. Până nu demult, în Turcia clericii aveau voie să umble pe stradă doar în haine civile, nu și în veșminte religioase, sau echivalentul islamic al sutanei (am impresia că această lege s-a abolit, pentru că azi-noapte vedeam pe stradă imami cu turban pe cap). De asemenea, femeile care ocupau funcții publice și cele care studiau în universități nu aveau voie să poarte vălul islamic. Astăzi, din contră, devine tot mai greu să te afișezi public în straiele pestrițe și multicolore ale cultului LGBTQ.
Cel mai probabil, punctul 2 nu reprezintă motivul, ci pretextul tentativei de lovitură de stat de noaptea trecută, precum și explicația valului de entuziasm cu care a fost întâmpinată respectiva manevră - soldată totuși cu moartea a peste o sută de civili neînarmați care au ieșit în stradă să-și apere votul - de unele dintre cele mai democrate și mai luminate elemente ale societăți românești și globale. Dacă excludem ipoteza diletantismului în formă pură, căruia i-au căzut pradă niște aventurieri, motivul pentru cele întâmplate aseară este reprezentat de punctul 1.
Restul e gargară.
În fine, după părerea mea, balanța a fost înclinată de ieșirea masivă și curajoasă în stradă a electoratului lui Erdogan, lucru care în România nu s-ar fi întâmplat niciodată, în caz că i-ar fi trecut cuiva prin cap să ne izbăvească prin metode similare de dictatura majorității pontocrate și homofobe. Cred că acesta a fost elementul surpriză, la care puciștii nu s-au așteptat, și care i-a făcut în cele din urmă să dea înapoi, atunci când și-au dat seama că riscă să iasă urât de tot.
Oricum ar fi, chiar și după ce s-a întrerupt tăcerea strategică a Marelui Licurici, iar jubilația inițială a campionilor despotismului luminat a început să se dezumfle, CNN-ul continua să afișeze pe prima pagină o fotografie foarte sugestivă. Nu, nu era, ca în decembrie 1989, cu protestatari cu înfățișare romantică, ce înfruntau în stradă gloanțele aparatului represiv comunist, visând la o Românie integrată în spațiul euro-atlantic. Ci era cu niște tineri militari cu chipuri dârze, care făceau de strajă în jurul unei statui a lui Mustafa Kemal Ataturk, pe care se cocoțase un cetățean cu steagul Turciei în mână.
Adică armata apără minoritatea luminată de bezna hoardelor islamiste.
Le mulțumesc anticipat tuturor celor care vor interveni prin comentarii în care mă vor acuza de simpatii față de Erdogan, cu toate că nu țin minte să fi scris în viață mea ceva de bine despre personajul respectiv. Oricum, e clar că individul va ieși mult întărit din acest puci eșuat, regimul va deveni și mai represiv, inclusiv la adresa acelor organizații democratice care au demonstrat prin ce metode înțeleg ele să sprijine democrația, și că la rigoare, aceasta a devenit o denumire goală de conținut în spatele căreia nu se mai ascunde decât conflictul dintre stăpânii planetei și niște satrapi locali mai mult sau mai puțin rezistenți la mazilire.

 

Eugénia Paraschiv Exact asta nu vád urmarea, s-a dovedit cá orice totalitarism nu acceptá credinţa şi nicio formá instituţionalizatá a ei:de la bisericii la statu palmá barbá cot nu e loc; ne ocupá coatele habits of the heart/obiceiurile inimii(evident conflictul minte-corp e copt)...

.

Prospectiv A-z .
Adrian Severin scrie:
Afacerea turca: in spatele retoricii valorilor universale se ascunde refuzul actorilor globali fata de o "cale turceasca"

Orice s-ar spune, un regim care pentru a dura are nevoie de resetari periodice executate manu militari, nu este nici stabil nici democratic. Pe de alta parte, nici o democratie care alege dictatori nu este sanatoasa. Singura iesire din aceasta dilema pare a fi razboiul.

Cei care spun ca un popor musulman este incapabil de democratie, au dreptate doar in sensul ca o democratie musulmana nu poate fi la fel cu una crestina.

Cei care spun ca o musulman-democratie este posibila, nu au dreptate in masura in care cred ca aceasta ar urma sa fie la fel cu crestin-democratia.

Daca este adevarat - si este - ca nici o democratie nu este perfecta ci doar perfectibila - si tocmai in aceasta capacitate de autocritica si autoperfectionare sta superioritatea relativa a democratiei - atunci trebuie acceptat ca pot exista mai multe feluri de democratii. Numai perfectiunea este unica. Imperfectiunea si, deci, perfectibilitatea sunt plurale.

Aceasta inseamna ca si Turcia, statul cu traditii seculare al unui popor islamic, poate fi democrata; dar numai in felul ei. Cine incearca sa ii impuna dinafara un alt fel de democratie, in realitate incearca sa o domine. Or, incercarea de a domina o natiune cu gena imperiala este totdeauna riscanta.

Restul este geopolitica. Adica, o "cale turceasca" este acceptabila dar cu conditia ca ea sa duca Turcia in tabara noastra sau, cel putin, in ... desert. Din pacate, fenomenul desertificarii (morale, politice, sociale, economice, demografice etc.) este la ordinea zilei.

Este nevoie de ploaie. Si ploaie va fi...dar de foc.


Constantin Gheorghe scrie:


Ce se poate spune acum, la cald, despre visul unei nopți de vară la Istanbul și Ankara? Se pot imagina trei ipoteze:

1. Lovitura de stat a fost "pe bune". Rezultatul ei arată că moștenirea lui Ataturk s-a epuizat, și Turcia s-a schimbat profund. De aici încolo trecutul otoman e viitorul. Cu tot ce înseamnă asta în relațiile Turciei cu partenerii din NATO și din UE, de relațiile cu zona adiacentă ei, inclusiv cu Grecia, Siria, Israel. 



De acum armata își va pierde definitiv capacitatea de a influența lucrurile în țară și, de ce nu, se va islamiza, la rândul ei, urmând modelul politic. Erdogan se va întări, dar asta nu e spre binele Turciei și al turcilor, pentru că, în lipsa unui veritabil joc politic democratic, alternativa la Erdogan nu există decât în pozele pentru proștii care cred în povești cu Zâna Măseluță. Începe o lungă perioadă de regim cu partid unic, chiar dacă ceva partidulețe vor mai intra în Parlament, pe post de spanac decorativ.



Asta înseamnă și că represiunea la adresa kurzilor se va înăspri, la fel și cea la adresa adversarilor politici și la adresa societății civile care promovează occidentalizarea și valorile occidentului.



2. Lovitura de stat a fost orchestrată de Erdogan, ieșit slăbit din aventurile lui politico-militariste din ultima vreme: relațiile cu Rusia, doborârea avionului rus deasupra Siriei și asasinarea unuia dintre piloți, atacurile împotriva kurzilor din Irak și din Siria, concubinajul cu ISIS, inclusiv vânzarea petrolului furat de tipii din ISIS din Irak și din Siria, furnizarea de arme acelorași bărboși, folosirea refugiaților din Siria drept instrument de șantaj la adresa UE, reprimarea manifestațiilor pro-democrație, etc.



Cu această comedie de prost gust Erdogan a reușit să elimine ultimele bastioane ale ale rezistenței din armată, să se victimizeze, mobilizându-și susținătorii, și adăugându-le lor o parte dintre cei care erau dacă nu neutri, măcar indiferenți față de el, a obligat opoziția să se solidarizeze cu el, compromițând-o, și astfel a pus între paranteze eșecurile recente, care au costat mult mediul de afaceri, în care armata turcă are rădăcini adânci. Relansarea economiei este "recompensa" pe care o vor primi loialiștii din armată și din Poliție. Și nu e puțin lucru, la cât au pierdut micuții în turism, spre pildă, unde sunt bine înfipți. 



3. Lovitura a fost sugerată, și susținută discret de Washington și de câteva capitale europene, pentru a-l aduce la ordine pe Erdogan, și pentru a-l pune sub control. Nu au mizat pe succesul loviturii, care ar fi dus la o gravă dezechilibrare a Turciei, la dezordini și la violențe, poate la un soi de război civil. Scopul a fost să îi arate lui Erdogan care sunt limitele între care poate juca, și în interior, și în afara Turciei. Și de a institui un soi de drept de veto în deciziile Ankarei. 


Cert e un singur lucru: Erdogan e la locul lui, bine lipit de scaun, și, probabil, re-legitimat de această "victorie" în lupta cu "cei răi". La fel de cert este că Turcia intră într-o zonă de grave turbulențe interne, care vor urma acestei lovituri de sta eșuate. Pentru că nemulțumirile unei părți a populației față de Erdogan și de politica sa sunt reale, la fel cum sunt reale și nemulțumirile unei părți a armatei. Iar Erdogan sigur nu va intra în dialog cu nemulțumiții, ci va folosi parul împotriva lor. Cu tot ce înseamnă asta.



UPDATE: Ipoteza nr. 2 prinde trup. Erdogan profită de cele întâmplate pentru a epura armata și Justiția, vrea să introducă pedeapsa cu moartea. A vorbi despre o "Turcie europeană" este, în aceste condiții, perfectă ilustrare a ruperii de realitate. Atât Washingtonul, cât și Uniunea Europeană, au fost prinse cu chiloții în vine. Și mă tem că această defazare este un simptom al altei rupturi, mult mai grave, aceea dintre decidenții politici și serviciile de informații. Care fac, mai mult ca sigur, jocuri pe deasupra puterii politice legitime. Așa încât să nu ne mirăm dacă ne vom întâlni cu situații precum cele din Italia "anilor de plumb", marcate de extremisme de tot felul, violență, slăbirea accentuată a ordinii de stat, amestecul tot mai violent al serviciilor secrete în politică, crize economice cu repetiție. 



Turcia va plăti scump sprijinul dat acum de cetățeni lui Erdogan. Cetățeni care nu înțeleg ce se joacă, într-un climat marcat de cenzura dură a presei care nu îi este aservită lui Erdogan, prigoana împotriva adversarilor politici și a liderilor civici, care luptă pentru o Turcie liberă, laică, democrată, respectuoasă cu toți cetățenii ei. 



Din motive absolut ipocrite, Occidentul va înghiți gălușca, și îl va sprijini pe Erdogan. Deși cunoaște, de acum, ce-i poate pielea. Se amăgește că-l poate controla? Cum, că până acum s-a dovedit neputincios? 



Intrăm într-o nouă realitate, căreia nu-i suntem pregătiți să-i facem față. Iar renunțarea la democrație, instaurarea unor regimuri de mână forte, nu sunt soluții. Turcia este un exemplu în acest fel. Cu toate astea, apucăm pe calea asta. Ca oile...

 

Smaranda Dobrescu 
IN felul lor, populatia turca care a impiedicat schimbarile din Turcia a actionat in mod democrat, in sensul reafirmarii vointei cu care l-au ales pe Erdogan cu majoritate de voturi A impune o anumita atitudine populatiei din afara, sub forma dominatiei, este mult mai greu decat sa zicem in cazul nostru. Turcia are o istorie imperiala in ADN-ul locuitorilor. Ce va urma? Cel mai probabil intarirea autoritarismului si pregatiri intense pentru interventii armate in jocul celorlalte natiuni.

 

Eugénia Paraschiv Crearea duşmanilor s-a învechit, da' má întreb cine a ocupat check and balance-ul democraţiei, feţele democraţiei sub ameninţarea ismelor or presupune represiuni încete, dese, repetate la adresa împárţirii puterilor.Nu vád cine împarte fárá rest...

 

Smaranda Dobrescu Poate ca ne-am putea aventura intr-un pronostic daca lucrurile ar fi evoluat consecvent in acelasi sens. Dar, daca de exemplul Israelul gaseste o alta sursa de gaz si alte resurse in urma unor conjuncturi de care a beneficiat din plin, toate caile batute, cunoscute isi schimba sagetile, directiile. Siria ramane nuca tare , poate chiar motivul neintelegerii recente intre cele doua mari puteri.

 

Eugénia Paraschiv Numa două nuci ne prind fálcile ucraina/turcia da' nu ştiu de ne vor înşerpui cordoanele coridoare sanitar ori coroanele vestejite de vremi...îmi place la nebunie cum creezi imperialei caracatiţe un pui mic da' flexibil bine! Tráiască neo ori postliberalista democraţie!

 

Prospectiv A-z .
Observ ca multe discutii par a fi centrate pe DEMOCRATIE, ca si cum aceasta ar fi ultima statie a visului umanitatii. Se prea poate ca unii s-au mutat din statia asta spre aceea a autodeterminarii etc. La randu-i, autodeterminarea poate duce la cresterea prosperitatii si sensului de justitie al localilor. Sau nu; totul e o functie de relatia cu cine "cine împarte fárá rest," dupa cum bine a scris coprospectiva Eugénia Paraschiv.

 

Draghi Puterity Ce spune o jurnalista, care a dovedit ca are surse si metode de a le face sa spuna ce stiu:

http://www.qmagazine.ro/un-fost-ofiter-american-declarat...

 

 

Un fost ofițer american a declarat la Fox News azi noapte:„Dacă lovitura reușește,…

QMAGAZINE.RO

 

Prospectiv A-z .
Comentariatul la NYTimes era pe aceeasi lungime de unda. Butoanele sunt clare (islamic=rau, democrat = bun), dar Erdogan a incurcat niste conexiuni cablate in subconstientul colectiv.

 

Prospectiv A-z .
Poate ca ar fi bine sa cautam se intelegem situatia mai bine si prin prisma biografiei politice a lui Erdogan. Orice paralele cu Romania sunt meritul cititorilor...

Early political career

While studying business administration and playing semi-professional football, Erdoğan engaged in politics by joining the National Turkish Student Union, an anti-communist action group. In 1974, he wrote, directed and played the lead role in the play Maskomya, which presented Freemasonry, Communism and Judaism as evil.[39] In 1976, he became the head of the Beyoğlu youth branch of the Islamist National Salvation Party (MSP),[40] and was later promoted to chair of the Istanbul youth branch of the party.

After the 1980 military coup, Erdoğan followed most of Necmettin Erbakan's followers into the Islamist Welfare Party. He became the party's Beyoğlu district chair in 1984, and in 1985 he became the chair of the Istanbul city branch. He was elected to parliament in 1991, but barred from taking his seat.[citation needed]
Mayor of Istanbul (1994–98)

In the local elections of 27 March 1994, Erdoğan was elected Mayor of Istanbul, with a plurality (25.19%) of the popular vote. Many feared that he would impose Islamic law; however, he was pragmatic in office, tackling chronic problems in Istanbul including water shortage, pollution and traffic chaos. The water shortage problem was solved with the laying of hundreds of kilometers of new pipelines. The garbage problem was solved with the establishment of state-of-the-art recycling facilities. While Erdoğan was in office, air pollution was reduced through a plan developed to switch to natural gas. He changed the public buses to environmentally friendly ones. The city's traffic and transportation jams were reduced with more than fifty bridges, viaducts, and highways built. He took precautions to prevent corruption, using measures to ensure that municipal funds were used prudently. He paid back a major portion of Istanbul Metropolitan Municipality's two billion dollar debt and invested four billion dollars in the city.[41]

Erdoğan initiated the first roundtable of mayors during the Istanbul conference, which led to a global, organized movement of mayors. A seven-member international jury from the United Nations unanimously awarded Erdoğan the UN-HABITAT award.[42][dead link]
Imprisonment

In 1998, the fundamentalist Welfare Party was declared unconstitutional on the grounds of threatening the secularism of Turkey and was shut down by the Turkish constitutional court. Erdoğan became a prominent speaker at demonstrations held by his party colleagues.[43]

In December 1997, Erdoğan recited a poem in Siirt from a work written by Ziya Gökalp, a pan-Turkish activist of the early 20th century.[44] His recitation included verses translated as "The mosques are our barracks, the domes our helmets, the minarets our bayonets and the faithful our soldiers...."[29] which are not in the original version of the poem. Erdoğan said the poem had been approved by the education ministry to be published in textbooks.[45] Under article 312/2 of the Turkish penal code his recitation was regarded as an incitement to violence and religious or racial hatred.[46] He was given a ten-month prison sentence of which he served four months, from 24 March 1999 to 27 July 1999.[47] Due to his conviction, Erdoğan was forced to give up his mayoral position. The conviction also stipulated a political ban, which prevented him from participating in parliamentary elections.
Prime Minister (2003–14)
Erdoğan making a press release at the Prime Minister's Office in Ankara

In 2001, Erdoğan established the Justice and Development Party (AKP).[48] The AKP won a landslide victory in the 2002 election, taking nearly two-thirds of the seats. Erdoğan could not become Prime Minister as he was still banned from politics by the judiciary for his speech in Siirt. Gül became the Prime Minister instead. In December 2002, the Supreme Election Board canceled the general election results from Siirt due to voting irregularities and scheduled a new election for 9 February 2003. By this time, party leader Erdoğan was able to run for parliament due to a legal change made possible by the opposition Republican People's Party. The AKP duly listed Erdoğan as a candidate for the rescheduled election, which he won, becoming Prime Minister after Gül handed over the post.[49]

https://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

 

 

Recep Tayyip Erdoğan - Wikipedia, the free encyclopedia

EN.WIKIPEDIA.ORG

 

Draghi Puterity E vesnicul pattern al marionetelor americane: sunt adusi la putere indivizi care facand apel la religie, nationalism, justitiarism, s.a.m.d. sunt utili pentru a-si transforma tara in figuri americane pe tabla de sah a geopoliticii. Uneori acestea devinineficiente, sau ajung sa isi ia in serios rolul de emancipare a propriilor natiuni, in orice caz nu mai raspund ca lumea la comenzi, si atunci unchiul Sam ii schimba, de regula pe motiv ca nu sunt suficient de democrati. E a doua incercare ratata de a-l schimba pe Erdogan, daca retin eu bine. Probabil la a treia vom afla ca sufera de niste probleme inexplicabile de sanatate...

 

Prospectiv A-z .
Poate ma insel, dar traiectoria lui Erdogan mi se pare in pofida narativei legate de interesele Unchiului. .
Ca tot veni vorba de lideri (temporar aflati) in dizgratia narativelor marilor interese, iata ce scrie dl. Victor Ponta:

Noaptea trecuta Turcia a aratat ca este o tara de cetateni adevarati ( nu de inculti si manipulati cum ii tot prezinta Propaganda internationala si romaneasca)!!! Primele idei:

-oameni mandri si demni, care au curaj sa se lupte cu mana goala contra tancurilor pentru tara lor! ( dupa Decembrie 89 mai vedeti romani gata sa lupte contra unei lovituri de stat)!??
- in Turcia politica nu trece NICIODATA dincolo de interesul Turciei si mandria nationala / toti liderii politici din opozitie ( desi il urasc sincer pe Erdogan) au iesit imediat cu declaratii de sustinere pentru Presedintele si Guvernul legitimat prin vot democratic
- Turcia are "institutii de forta" ( cum le numeste Propaganda noastra) chiar mai puternice decat Romania/ si totusi noaptea trecuta oamenii simpli care au iesit in strada au salvat Turcia de dictatura
- liderii lumii democratice in frunte cu Obama si Merkel au dat imediat mesaje clare de sustinere a Presedintelui Erdogan ( desi cu siguranta nu agreeaza deloc independenta si nationalismul acestuia)!/ inca o dovada ca SUA si Europa respecta tarile si politicienii legitimi si curajosi nu slugile obediente
- cand un lider politic ( adica Erdogan) cheama oamenii in strada sa lupte cu mana goala contra armatei si milioane de oameni il asculta ( fie sustinatori fie oameni care nu il plac dar care acum cred ca are dreptate) poate intelegem ca ce ne minte pe noi Propaganda oficiala despre acel lider si acea tara este doar manipulare clasica!

Sper doar ca Turcia si poporul sau extraordinar sa treaca cu bine si peste acest moment tragic ! Iar noi sa invatam din nou ce inseamna mandrie nationala si unitate pentru libertate si drepturile fundamentale!

https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/12010252532706

 

Victor Ponta added 13 new photos.Like Page

July 16 · 

Noaptea trecută Turcia a arătat că este o țară de cetățeni adevărați (nu de inculți și manipulați cum îi tot prezintă Propaganda internațională și românească)!

Primele idei:
- oameni mândri și demni, care au curaj să se lupte cu mâna goală contra tancurilor pentru țara lor! (după Decembrie '89 mai vedeți români gata să lupte contra unei lovituri de stat)?!

- în Turcia politica nu trece NICIODATĂ dincolo de interesul Turciei și mândria națională; toți liderii politici din opoziție (deși îl urăsc sincer pe Erdogan) au ieșit imediat cu declarații de susținere pentru Președintele și Guvernul legitimat prin vot democratic;

- Turcia are "instituții de forță" (cum le numește Propaganda noastră) chiar mai puternice decât România. Și totuși noaptea trecută oamenii simpli care au ieșit în strada au salvat Turcia de dictatură;

- liderii lumii democratice în frunte cu Obama și Merkel au dat imediat mesaje clare de susținere a Președintelui Erdogan (deși cu siguranță nu agreează deloc independența și naționalismul acestuia)! Încă o dovadă că SUA și Europa respectă țările și politicienii legitimi și curajosi, nu slugile obediente;

- când un lider politic (adică Erdogan) cheamă oamenii în stradă să lupte cu mâna goală contra armatei și milioane de oameni îl ascultă (fie susținători, fie oameni care nu îl plac dar care acum cred că are dreptate) poate înțelegem că ce ne minte pe noi Propaganda oficială despre acel lider și acea țară este doar manipulare clasică!

Sper doar ca Turcia și poporul său extraordinar să treaca cu bine și peste acest moment tragic! Iar noi să învățăm din nou ce înseamnă mândrie națională și unitate pentru libertate și drepturile fundamentale!

 

Smaranda Dobrescu Expunerea lui Ponta este un fel de comparatie defavorabila romanilor in cazul unui eveniment similar posibil sa avem parte. A reusit sa hiperbolizeze atat poporul rurc, cat si opozitia, cat si respectul americanilor fata de un lider puternic. NU spun ca nu are dreptate, dar a spus si el doar ce l-a afectat si continua sa-l afecteze personal.

 

Prospectiv A-z .
Defavorabila romanilor? Sa incepem cu premiantii: Cati se pot lauda cu ce a realizat Erdogan ca primar? Oamenii ies in strada, dar sa aiba pentru cine. D-lui Ponta ii vine incet-incet si incomplet mintea de pe urma, dar el insusi si-a ratat sansa istorica in vara lui 2012...

In 1968, romanii au iesit chiar si pentru Ceausescu. Din 1989 incoace, romanii au iesit pentru tot felul de probleme, de foarte multe ori, acum suntem raspanditi prin lume sau adunati pe la casele noastre. A obosit lumea de imperative deturnate de politicieni, doar tinerii rasfatati de soarta sunt etern frumosi si nelinistiti!

 

Smaranda Dobrescu Adica oamenii iesiti ultima oara in stradra in noiembrie 2015 aveau pentru ce, tinand seama de cerintele lor si stimulentele respective? Inca nu am avut un astfel de lider.

 

Prospectiv A-z .
Intr-o tara ca Romania, oamenii au mereu PENTRU CE sa iasa. Ce lipseste este PENTRU CINE-le.

 

Smaranda Dobrescu Asa si e. Doar sa nu inceapa iar sa creada ca Soros ar fi acel cineva pentru care merita..

 

Prospectiv A-z .
Cine plateste muzica, alege lautarii, nu doar invers.

 

Smaranda Dobrescu In Turcia muzica nu-i pe bani ci pe principii. Si nu numai acolo. Unde auzim de maidane, ni se inverzesc ochii a recunoastere si soarta comuna..

 

Prospectiv A-z .
" In Turcia muzica nu-i pe bani ci pe principii" Cred ca aceasta este piatra de temelie a oricarei entitati puternice. Mai ales intr-o lume in care banii sunt re/produsi la comanda.

Mai trebuie observat ca principiile in Turcia sunt etichetate la gramada drept islamism. Moment din care observatorii comenteaza deja pavlovian.

In incheirere, nu m-ar mira daca Erdogan a studiat intens istoria, incluzand biografia multor lideri politici din secolul XX, chiar si pe a lui Ceausescu. P'asta din urma macar din intalnirile cu stelele cazute ale politicii romanesti.

 

Smaranda Dobrescu Merita citita despartirea de Ataturk a lui Erdogan dupa castigarea alegerilor si remarcat apoi caderea in aceleasi maniere traditionale unele, discutabile altele..
http://www.politico.eu/.../presdient-erdogan-like.../

 

 

Why Erdoğan is like Ataturk

There are more than a few similarities between the two most influential modern Turks.

POLITICO.EU


Prospectiv A-z .
...revolutionarii de ieri, reactionarii de azi!

 

Eugénia Paraschiv )))))))))))


Gheorghe Gradinaru 1.Rezulta o serie de amatorisme in executarea loviturii de stat din care cea mai importanta( prin prisma urmarilor) a fost faptul ca Erdogan nu a fost neutralizat si a reusit sa transmita poporului mesajul de a iesii in strada, cea ce s-a intimplat. 2.Perspectiva unui razboi civil in Turcia a determinat ca orice eventual sprijin extern pt pucisti sa devina o aventura cu certe implicatii in stabilitatea tarii si a NATO. si asa au aparut pozitiile externe de sustinere a guvernului ales in mod democratic dar fara nici o referire la presedinte , ales si el in mod democratic.3 Erdogan a castigat o batalie a la Pyrus si in opinia mea este inceputul sfarsitului carierei politice a acestuia.

 

Prospectiv A-z .
"3 Erdogan a castigat o batalie a la Pyrus si in opinia mea este inceputul sfarsitului carierei politice a acestuia." 

Draga GG, daca lumea ramane ca pana acum, raspunsul este un DA fara echivoc. Nu cred ca Erdogan e singurul care crede si lucreaza pentru o noua lume, desi e greu de vazut in ce structura s-ar putea reorganiza sa ocupe un loc echivalent celui Turciei laice in sistemul mondial. Pe de alta parte, *ideile bune* trebuie sa mai vina si la timpul potrivit, altfel te calca istoria in picioare, ca pe atatia altii care au facut pariu cu prezentul ca vor schimba istoria.

 

Dinica Roman Sunt impresionante toate comentariile. EU il aduc in atentie pe al lui Gheorghe Piperea, impreuna cu o solutie la care ar trebui sa ne gandim
__________________________________________
Gheorghe Piperea
6 hrs · 
Consiliul judecătorilor şi procurorilor din Turcia a decis demiterea a 2.745 de judecători în urma tentativei de lovitură de stat a unei facţiuni din armată.
Judecatori demisi pentru? 
Ce treaba au judecatorii cu lovitura de stat esuata?
Ce se intampla, totusi, in Turcia?
Cine si cum va gestiona situatia celor 2 milioane de refugiati pentru care noi, europenii, am platit Turciei cateva miliarde de euro (fara sa fim intrebati, desigur)?
PS Poate il suna cineva pe dl Junker si ii cere sa vorbeasca din nou cu liderii celorlalte planete. Ca solutii de aici, din Europa, Planeta Pamant, galaxia Calea Laptelui, ioc.
Up-date : cei 2745 de judecatori turci au fost arestati. Se cere reintroducerea pedepsei cu moartea. Eu zic ca de-abia acum vorbim de lovitura de stat. Eu zic ca asta era si planul. Vai de noi.

Dana Busuioc Care ar fi solutiile?
Like · Reply · 5 hrs


Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea Dana Busuioc - pentru inceput, ar trebui ca resursele sa ramana acolo unde sunt, pt a le lasa sirienilor, irakienilor, kurzilor, celorlalti arabi locuri de munca. In al doilea rand, profitul ar trebui taxat acolo unde se produce, la fel si valoarea adaugata - in acest moment tot profitul, toate resursele, pleaca in America si Europa, taramurile democratiei. Cu banii din acele impozite si taxe refuzate acelor state care s-au dezintegrat s-ar fi facut scoli, spitale, mischei, care i-ar fi tinut pe acei oameni la ei acasa. Acum totul e distrus, va si cand cineva si-ar fi dorit asts, ca si cand ar fi fost un scenariu. Mai sunt multe altele, dar cine ma asculta pe mine?

_____________________________

Sunt multi care va aud si putini care va asculta, decoamdata, domnule Piperea. Continuati pe drumul acesta si vom fi mai multi!

 

Smaranda Dobrescu Gulem imamul gazduit de ani de zile in SUA de unde propaga prin scolile sale islamism moderat este banuit a fi initiatorul acestei lovituri de stat. Daca Erdogan a initiat un astfel de regim punitiv este probabil ca va cere extradarea lui Gulem. SUA se afla intr-o situatie dificila, caci acesta tinea in mana celalalt taler al balantei care continea ratiunea si moderatia, fata de islamul radical, continut de talerul opus.
http://www.stiripesurse.ro/represaliile-lui-erdogan-un...

 

 

Represaliile lui Erdogan: Un judecător al Curţii Constituţionale,…

STIRIPESURSE.RO

 

Eugénia Paraschiv Hm, unde am ajuns totuşi, acum orice formá de credinţÁ odatá instituţionalizatá intrá în perimetrul acţiunilor politicului dincolo de/transteritorial spaţiului administrat de un stat?Mai e funcţionalá separaţia puterilor în stat în beneficiul cetáţenilor-Oamenilor şi separarea bisericii de stat? Cine creeazá şi permite suveranitatea în conteztul actual global şi desigur pe seama limitárii versus controlárii libertáţilor pe suportul drepturilor sau în lipsa lor? Cum e posibilá legitimitatea prin jonglarea legalitáţii în jobenurile a ceea ea permite şi ceea ce interzice?Eu n'am atîta şcoalá şi titluri pentru a înţelege, de fapt sînt o analfabetá şi nu mie ruşine s-o recunosc...:)

 

Eugénia Paraschiv De ce e indezirabilá ori poate i se construieşte halouri credinţei în ceea ce ne depäşeşte, o forţá diferitá/invizibilá de cea umaná şi a tehnicii, e dincolo de puterile noastre, e invizibilá cu nume diferite God/Dieu/Domnul/ şamd.?De vá amintiţi pariul pascalian şi fie şi de rámînem cantonaţi în raţiune fárá inimá sesizám legătura intrinsecá dintre credinţá şi politicá cu ajutorul posibilului; ori au spus alţii luminaţi nu ieu, politica/politicile presupun acţiune asupra şi cu posibilului.Restul rámîne de gîndit de fiecare dintre noi...

 

Smaranda Dobrescu Nu-ti dau like, Eugenia intrucat nu sunt de acord cu parerea ta despre tine. Se intampla chiar lucruri de neinteles.Din cateva variante posibile a se fi pus la cale in Turcia, de exemplu, pe masura ce apar elemente noi, te asociezi cu mai multa sau mai putina justificare uneia, actiune si ea nesigura. Pentru ca agung sa se intample nefacute, ne explicate, se scriu scenarii de ramai cu gura cascata. De exemplu, in acest moment eu votez cu varianta 2 a lui Constantin Gheorghe, varianta care mi-a trecut si mie prin cap dar am alungat-o ca fiind cam odioasa daca pune in pericol viata concetatenilor. Si totusi.. Cui ii foloseste in final tevatura? Cine dobandeste si mai multe legitimitate incat nimeni sa nu mai conteste?Incat orice masura luata geostrategic sa nu poata fi criticata, incat kurzii, odata in plus sa ramana tacuti, iar petrolul sa curga la robinetele turcesti indiferent de unde pompat, indiferent cu ce pret...

 

Eugénia Paraschiv Doamnă Smaranda am o părere foarte bună despre mine și chiar îmi place analfabetismul meu.Nu doresc impunerea, raționalizarea sau legitimizarea părerii mele :)

 

Smaranda Dobrescu Cea mai buna atitudine. Bravo!

 

Doina Nicolescu Nu inteleg ce inseamna un islamist moderat! Nu inteleg dece unii leaga conducerea unui stat de aceasta idee! Orice credinta religioasa este un drept intim al oricui om. De aceea a aparut ideea statului laic. In anul 2016 este perimat sa vorbesti de un episcop, rabin sau imam care vor sa conduca un stat. Numai daca nu ai un interes.

 

Mihai Ion Turcu Lovitura de stat da acuma Erdogan. Urmeaza si o schimbare de aliante. Turcia in alianta Rusia-Asia va avea alt rol si alta valoare strategica.Vom avea o alianta Rusia-Imperiul Otoman? Ramanem singurul stat NATO la Marea Neagra ? Va trebui "recucerit" Constantinopolul (stramatoriel) ? Va fi creat Kurdistanul ? Ne mai putem baza strategic pe UE ? Cine a dormit in papuci ?

 

Eugénia Paraschiv nicio alianță rusia imperiul otoman pare-se că vin contrapuneri la statul islamic cu unul moderat

 

Eugénia Paraschiv apoi reformarea ue, crearea iluziei iaca alt imperiu hai la lupta cea mare, ne fumează ideologia imperialismului și obturarea oricărui efort de echilibrare a echilibrului geopolitic mondial.Hm, ni se rescrie globalizarea pe ochi..

 

Eugénia Paraschiv și de unde echilibru dacă haosul e strategie cu indice gini necalculabil..

..

Smaranda Dobrescu Excelenta ultima intrebare!!

 

Draghi Puterity http://www.qmagazine.ro/o-tara-a-tacut-ea-l-a-salvat...

 

 

O ȚARĂ A TĂCUT. EA L-A SALVAT! - Q Magazine

QMAGAZINE.RO

 

Smaranda Dobrescu Desi interesanta stirea si frumos, gazetareste prezentata, lasa loc la o dilema: Israelul sau Rusia? As merge pe mana israelului, mai degraba!


Dinica Roman https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1086531561413586&set=a.106869436046475.9187.100001702577727&type=3

 

Dinica Roman via Luminita Branco
http://atimes.com/.../erdogan-taunts-obama-over-turkeys.../

 

 

Erdogan taunts Obama over coup attempt in Turkey

ATIMES.COM


Dinica Roman At the height of the attempt to overthrow Turkish President Tayyip Erdogan, the rebel pilots of two F-16 fighter jets had Erdogan's plane in their sights. And yet he was able to fly on.

The Turkish leader was returning to Istanbul from a holiday near ...See More

 

 

At height of Turkish coup bid, rebel jets had Erdogan's plane in their sights

REUTERS.COM|BY HUMEYRA PAMUK AND ORHAN COSKUN

 

Dinica Roman But the attempt crumbled as forces loyal to Erdogan pushed the rebels back and as the Turkish leader, at one point appearing on broadcaster CNN Turk in a video call from a mobile phone, urged people to take to the streets to support him.

More than 290 people were killed in the violence, 104 of them coup supporters, the rest largely civilians and police officers.

The head of the armed forces, Hulusi Akar, was held hostage at the base during the coup attempt but was eventually rescued. Jets from Akinci piloted by the rebels roared low over Istanbul and Ankara repeatedly during the chaos of Friday night, shattering windows and terrifying civilians with sonic booms.

Fighter jets taking off from another air base at Eskisehir, west of Ankara, were scrambled to bomb Akinci and try to stop the rebels. However, the rogue aircraft were able to keep flying through the night by refueling mid-air after a tanker plane was commandeered, the first senior official said.

The tanker aircraft was taken from the Incirlik air base in southern Turkey, which is used by the U.S.-led coalition to bomb Islamic State in Syria and Iraq. The commander of Incirlik was detained on Sunday for complicity, the official said.

MASTERMINDS

Three senior officials in Ankara said Akin Ozturk, head of the air force until 2015 and a member of High Military Council (YAS), the top body overseeing the armed forces, was one of the masterminds of the plot. He was among thousands of soldiers detained, pictured on Sunday in handcuffs wearing a striped polo shirt at Ankara police headquarters.

Ozturk was due to be retired this August at a meeting of the YAS, which convenes twice a year. According to his biography, still on the military's website, he was born in 1952.

The second mastermind was thought to be Muharrem Kose, a former legal adviser to the chief of military staff, the same three Ankara officials said. They described Kose as a follower of Fethullah Gulen, a U.S.-based cleric whose network Erdogan has blamed for carrying out the coup attempt.

Kose was removed from his post in March for misconduct but had not been discharged from the armed forces, one of the officials said. His whereabouts are currently unknown.

"There were serious preparations ongoing for a very long time. The two people in question seem to have been the brains behind the coup attempt," the official said, declining to be identified because the investigation is still continuing.

Erdogan and the government have long accused Gulen's followers of trying to create a "parallel structure" within the courts, police, armed forces and media with the aim of seizing power, a charge the cleric has repeatedly denied.

"NOT FULLY PREPARED"

Erdogan, his roots in Islamist politics, has always had a difficult relationship with the military, which long saw itself as the guardian of secularism in Turkey, carrying out three coups and forcing a fourth, Islamist-led government from power in the second half of the 20th century.

Coup plot trials saw hundreds of officers jailed while Erdogan was prime minister, as the government used the courts to clip the wings of the armed forces. The allegations were later discredited and convictions overturned, but the actions damaged morale and fueled resentment.

Yet the coup plotters appear to have overestimated the support they would find within the military ranks.

"It was outside the chain of command which was the biggest handicap for the coup plotters," said Sinan Ulgen, a visiting scholar at Carnegie Europe and a former Turkish diplomat.

"They had an insufficient portfolio of resources. They were grossly under-equipped to achieve their strategic objectives ... There was definitely quite a degree of incompetence compared to how coups were done here in the past."

At one point they tried to silence CNN Turk, forcing the evacuation of the studio. When it came back on air, anchorwoman Nevsin Mengu described the soldiers as young and with "only fear in their eyes and no sign of devotion or determination".

The former military officer said the coup plotters appeared to have launched their attempt prematurely because they realized they were under surveillance, something corroborated by other officials in Ankara.

"They weren't fully prepared. The plans were leaked, they found out they were being monitored and it all apparently forced them to move faster than planned," the ex-officer said.

They also underestimated Erdogan's ability to rally the crowds, his appeal for supporters to take to the streets bringing people out in Istanbul, Ankara and elsewhere even as tanks took to the streets and jets screamed overhead.

Sertac Koc, press adviser to the mayor of Kazan district where the Akinci base is located, said local residents started noticing the high number of jets taking off as events unfolded.

"When they saw jets hitting parliament in Ankara and people in Istanbul, they got organized among themselves and marched to the base to try and stop them," he told Reuters by phone.

"They tried to block traffic to the base by parking their vehicles, burning hay to block the jets' vision, and in the end they attempted to cut the power to the base," he said.

Seven people were killed when the rebel soldiers opened fire, Koc said, among the dozens of civilians killed across the country in one of Turkey's worst nights of bloodshed.
http://www.reuters.com/.../us-turkey-security-plot...

 

 

At height of Turkish coup bid, rebel jets had Erdogan's plane in their…

REUTERS.COM|BY HUMEYRA PAMUK AND ORHAN COSKUN

 

Mihai Ion Turcu Ce exista in baza de la Incirlik nu mai poate fi considerat in siguranta si nici mutat imediat, plus personalul bazei cu familiile lor. Sunt un fel de ostateci.

Niciun comentariu: