Sa ne amintim de Kosovo – 15 iulie 2016
Prospectiv A-z
Adrian Nastase scrie: "Cred in continuare in importanta participării noastre la NATO dar nu pot să nu văd faptul că in partida de sah intre SUA si Rusia, presedintele Clinton a mutat gresit, in urmă cu aproximativ un deceniu, „inventând" o tară – Kosovo – ceea ce a oferit un pretext Rusiei in ceea ce priveste Crimeea, ceea ce a modificat echilibrul in Marea Neagră, ceea ce…"
Dupa care o mica discutie continua:
Mircea Popescu
iulie 13, 2016 la 2:52 pm
„…ceea ce a oferit un pretext Rusiei in ceea ce priveste…."
Ehehe, domnule Prim-Ministru, cum mai preluati argumentele Rusiei, care, sarmana de ea are nevoie, vezi Doamne, de pretexte pentru agresivitate.
Spuneam in alte parti:
„Desi le provoaca, Moscova nu crede in lacrimi, dar sunt naivi care cred in lacrimile Moscovei".
Sa fiti doar naiv, domnule Adrian Nastase sau, in cazul asta, sunteti „diplomat pragmatic"?
Desi, cu atata pragmatism diplomatic si politic, Romania tot amputata a ramas chiar daca ati fost si dumneavoastra ce ati fost.
Banuiesc ca-l aprobati pe candidatul la presedintie, Klaus Iohannis: „Acele localități nu se află pe teritoriul României, au fost cândva. Cu siguranță când voi fi președinte voi face vizite și în Chișinău și în Cernăuți, am prieteni de mulți ani care se trag din Cernăuți și Chișinău."
Am taiat firul in patru pornind de la aceasta exprimare in „Klaus Iohannis"...
Mihaela Erika Petculescu
iulie 13, 2016 la 4:59 pm
Destrămarea fostei Yugoslavii sub egida SUA, NATO şi UE a deschis „cutia Pandorei" pentru Europa, acea casetă mitică ce cuprinde toate nenorocirile posibile … dar şi Speranţa !
Iar acceptarea de către ONU în 2007 a independenţei statului kosovar a creat un precedent ce a servit drept exemplu tuturor regiunilor beneficiind de auto-determinare ( Crimea, Scoţia, Catalonia, etc. ), incitându-le să organizeze referendumuri unilaterale, perfect legale din punct de vedere al dreptului internaţional. Din acest motiv, Rusia nu a făcut niciodată caz de referendumul din Donbass, regiune majoritar rusofonă în cadrul Ukrainei dar fără auto-determinare, şi a intervenit doar indirect, permiţându-le voluntarilor să se alăture separatiştilor atunci când guvernul post-revoluţionar de la Kiev a trimis armata împotriva propriilor cetăţeni de etnie rusă. Înclin să cred că Federaţia Rusă, care de câţiva ani încoace duce o politică internaţională de mare putere, echilibrată şi fără răspunsuri isterice la provocări, şi-ar fi dorit ca rusofonii din Donetsk (74,9%) şi Luhansk (68,8%) să stea liniştiţi pentru moment şi să nu încerce o secesiune, pentru a nu-i crea dificultăţi suplimentare.
Probleme avem însă şi noi căci geopolitica actuală europeană se reconfigurează sub ochii noştri într-un climat de instabilitate extremă, scăpat practic de sub orice control centralizat.
nastase
iulie 13, 2016 la 6:45 pm
Mircea Popescu,
despre Kosovo si dreptul la autodeterminare am tinut o conferinta la Cambridge, in urma cu câtiva ani. Textul poate fi gasit pe blog. Mentin acele opinii.
Mircea Popescu
iulie 13, 2016 la 7:23 pm
Domnule Prim-Ministru,
Nu am pus in discutie implicarea irationala a Administratiei democrate (este foarte important acest aspect cand va referiti la politica externa americana) Clinton in Kosovo (unde rolul UE vad ca-l tineti ascuns), sau Libia, sau mai ales Egiptul, unde fostul Secretar de Stat si actuala candidata prezidentiala dna. Clinton s-a deplasat personal pentru a-i cere celui mai important aliat american, Mubarak sa demisioneze pentru a satisface cerintele Fratiei Musulmane si pentru a introduce o democratie liberal-progresista.
Eu am subliniat doar ca nu va inteleg motivele pentru care acceptati cu seninatate dreptul la agresivitate al Rusia deoarece isi poate justica faptele prin niste pretexte.
Oare dreptul international are ca fundament pretextele? Eu credeam ca acestea dovedesc tocmai aplicarea fortei brute in relatiile internationale, deci incalcarea dreptului international si, tocmai de aceea, nu trebuie sa i se gaseasca justificari.
Nu cumva posibilele justificari pot constitui doar variabile de luat in considerare la stabilirea unor strategii, in cazul acesta, internationale? Dar, este in masura Romania sa-si stabileasca niste strategii proprii sau sta doar in siajul altora?
Afara de o intreaga campanie extraordinara a intregii natiuni pentru intrarea in NATO, in care, dupa cum am spus, va cunosc si va recunosc niste merite esentiale in calitatea de Prim-Ministru, merite conjugate cu o activitate diplomatica de exceptie a fostului ambasador roman la Washington si apoi Ministru de Externe, dl. Mircea Geoana, nu am mai vazut o asemenea emulatie nationala. Poate, doar in eforturile pentru Uniunea Europeana, dar nu la aceeasi intensitate.
Deci, ca om politic de inalta factura, puteti sa-mi, sau, sa ne spuneti care a mai fost strategia politicii externe romanesti dupa implinirea acestor doua deziderate nationale? Chiar ca observator din exterior a actului guvernarii?
Poate vi se pare ca sunt prea brutal in diverse postari, dar am considerat intotdeauna ca este nevoie de cate un avocat al diavolului care sa indrepte privirea oamenilor inteligenti si spre alte realitati decat cele in care, uneori, sunt incorsetati.
serbanfl
iulie 13, 2016 la 10:05 pm
Cred că referirea dumneavoastră la Kosovo, ca invenție Clinton, este consecventă cu activitatea de fost Ministru de Externe și cu cea de Prim Ministru.
Din scaunul meu de chibiț am receptat evenimentele din fosta Jugoslavie, ca o răzbunare a Germaniei, mai ales pe sârbi, care i-au blocat lui Hitler 30 de divizii. Chiar dacă Tito era croat, luptele de gherilă le-au purtat sîrbii, din tot spațiul jugoslav.
De altfel, după cum se poate observa și din desfășurarea altor evenimente, Germania este susținută de americani. Adică nu numai Clinton, ci și Bush, tatăl și fiul, sau Obama.
Dovezi?
T.Blair.
D.S.Khan.
Fr.Hollande.
Papandreu.
Adrian Năstase.
Victor Ponta.
Întâmplător TOȚI de stânga sau centru-stânga, precum Clinton și Obana!!!
T-Rex
iulie 14, 2016 la 1:40 am
@Mircea Popescu scuze ca ma bag in discutia cu ZeV dar citi ani nu a avut Romania ambasador la Washington? Pentru ca stiu ca SUA nu au avut ambasador in tara „partenerului strategic" mult timp. Adica la Bucuresti. A muncit foarte bine dl. Insarcinat cu Afaceri insa. Sper sa ii recunoasca Administratia talentul si efortul pentru diplomatie. Cit a fost sef de misiune a pastrat distanta de subiecte ce nu tin de mandatul unui diplomat. Cel putin asa mi s-a parut mie, in comparatie cu actualul Ambasador si cei dinainte.
Nu inteleg insa ce ii reprosati dlui Nastase referitor la intregirea tarii. E insa o insinuare pe care o adresati gazdei, ce nu va face cinste, care pare a fi scoasa din „Manualul de Dezinformare si Tehnica Subversiva a Mediilor de Comunicare":
„Banuiesc ca-l aprobati pe candidatul la presedintie, Klaus Iohannis: „Acele localități nu se află pe teritoriul României, au fost cândva.
Domnule Popescu, cu cit faceti mai multe asemenea insinuari, cu atit am mai putin interes sa va citesc sau sa va antrenez in discutie pe subiecte „inteligente", intr-un mod „inteligent", asa cum va place si dvs. si mie. Chestia asta ce ati aruncat-o aici, e pe americaneshte foarte „cheap". Deci, scrieti un pic mai „inteligent" va rog. Ia vas oceni proshu:)
Motanul Incaltat
iulie 14, 2016 la 3:11 am
Domnule prim-ministru,
Teoretic aveti dreptate, dar eu cred ca trebuie aratat ca Serbia n-a mai putut sa tina Kosovo si de aici secesiunea acestei provincii sarbesti. Nu acelasi lucru se poate spune despre ceea ce s-a intamplat in Crimeea: un referendum ilegal, nerecunoscut in principiu decat de Rusia, dupa care a urmat ocuparea ilegala prin forta a peninsulei care de drept apartine Ucrainei. Or, lucru acesta e o incalcare flagranta a dreptului international, la fel cum a fost si agresiunea Rusiei asupra Georgiei. De asemenea Transnistria a fost separata de Rep. Moldova, desi ii apartine de drept, tot de catre Rusia, cu ajutorul Armatei a XIV rusesti, desi au spus de atatea ori ca o vor retrage. Or, toate aceste acte sunt incalcari flagrante ale dreptului international comise cu buna stiinta de catre Rusia.
In cazul Kosovo, americanii au recunoscut aceasta provincie sarbeasca drept stat. N-am auzit de vreo armata americana care sa contribuie la ruperea acesteia de Serbia, n-am auzit ca americanii au organizat vreun referendum. Este adevarat ca in 1999 NATO a intervenit bombardand Iugoslavia – operatiune descrisa de NATO drept una umanitara -, dar sa nu uitam ca incepand din mai 1999, Tribunalul International pentru fosta Iugoslavie a pus sub acuzare 9 persoane cu functii de comanda, iugoslavi si sarbi, pentru crime impotriva umanitatii:
https://en.wikipedia.org/wiki/War_crimes_in_the_Kosovo_War
Cei care s-au opus in Consiliul de Securitate sa aprobe interventia NATO au fost Rusia si China. Stau si ma intreb daca Rusia si China erau sau nu de acord cu crimele de razboi produse in Kosovo de catre regimul Milosevici. Se pare ca da.
Dupa care a urmat Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate care plasa Kosovo sub autoritatea de tranzitie a Natiunilor Unite si KFOR. Declaratia de independenta a Kosovo a fost data in 2008. Faptul ca o tara recunoaste sau nu un alt stat, este dreptul suveran al acelei tari. SUA nu a incalcat dreptul international recunoscand Kosovo. Romania, pentru ca nu a recunoscut Kosovo drept stat a incalcat dreptul international? Nicidecum! Separarea Kosovo a fost rezultatul vointei politice a kosovarilor. Ceea ce a determinat aceasta ruptura au fost crimele de razboi realizate de catre regimul Milosevici impotriva propriului sau popor iugoslav, incalcarile brutale ale drepturilor omului si purificarile etnice comise de acest regim criminal si obedient Moscovei.
nastase
iulie 14, 2016 la 8:13 am
Motanul incăltat,
Faceti o eroare. Nu există un popor kosovar. Dreptul la autodeterminare apartine popoarelor!. In Kosovo locuiau sârbi si albanezi. Ulterior a fost inventat „poporul" kosovar ca să se justifice exercitarea unui drept la autodeterminare care să ducă la aparitia unui nou stat. Este ca si cum noi am vorbi despre poporul oltenesc, adică cei care trăiesc in Oltenia. Asta a fost „smecheria".
nastase
iulie 14, 2016 la 8:20 am
Motanul incăltat,
rusii au preluat modelul. Au inventat poporul crimeean care a decis prin referendum să se alăture Rusiei (una dintre optiunile exercitării dreptului la autodererminare este alipirea la un alt stat).
ZeV
iulie 14, 2016 la 9:16 am
nastase
O mica corectie, cu scuzele de rigoare.
Exista o mare diferenta intre Kosovo si Crimeea. Daca in Kosovo, Occidentul a ,,inventat" asazisul ,,popor kosovar", in Crimeea nu s-a vorbit niciodata de un ,,popor crimeean", ci de ,,poporul rus". De aceea nici nu s-a pus problema infiintarii unui nou stat – prin referendum, ci revenirea la tara mama, prin alipire, a unui teritoriu care nu a avut niciodata vreo legatura cu Ucraina, ci cu Rusia.
Chiar si Ucraina este un stat cam fortat, dar asta este alta discutie….in viitor.
Ucraina ar putea fi impartita intre Rusia, Polonia si Romania, intr-un moment in care ,,planetele" (in special cele mari) se vor alinia. Sa spunem ca ar ramane un ,,nucleu dur" cu capitala la Kiev. Un cal troian american in coasta Rusiei. (Z)
La fel si Basarabia: Intre Romania si Rusia.
,,Rezultatul referendumului nu poate fi o surpriză pentru nimeni, având în vedere că aproape 60% dintre locuitorii Crimeii sunt ruşi, iar aproape 80% din oamenii de acolo au declarat că rusa este limba lor nativă."
nastase
iulie 14, 2016 la 12:12 pm
ZeV,
un anumit popor nu poate exercita decât o singură dată dreptul la autodeterminare. Nu există doua popoare ruse, unul in Rusia si altul in Crimeea. In Crimeea exista o minoritate rusă (la nivelul statului ucrainean). Ori, o minoritate nu poate exercita dreptul la autodeterminare. Dacă s-ar putea, atunci si maghiarii din Covasna/Harghita ar putea să ceară acest lucru. Sau ungurii din New York…De aceea, era nevoie de o altă formulă.
Pentru urmare/conformitate: https://nastase.wordpress.com/…/receptie-de-ramas-bun-la-am…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu