Legatura intre educatie si politica – 4 martie 2016
Stefan Kovacs
Legătura între educație și politică...
-------------------------------------------------
România a avut nenorocul- atât în perioada interbelică cât și acum- să "conțină" o masă majoritară cu o educație relativ redusă- masă care a condus la situațiile concrete în care am ajuns- după 1989. Să ne înțelegem foarte bine- nu oamenii sunt de vină. De vină este sistemul care a urmărit- într-un mod focalizat și repetabil-să reducă pe cât a putut cultura noilor generații- plecând de la absurditatea cu drepturile elevului. Dacă un absolvent de liceu din anii 80 era alfabetizat funcțional și pregătit să se descurce în viață- nu se mai poate spune azi același lucru. Faptul că ai niște votanți needucați- interesați doar de ziua de mâine (fie că vorbim de cei care luau pungi cu diverse- fie de "tinerii frumoși" care știau doar "Jos Ponta"- sunt echivalenți apropo de educație) îți permite să mergi pe un sistem gen "Încercare- eroare" în care poți pune pe masă toate bazaconiile care-ți trec prin minte- vot uninominal/parlament cu 300 de oameni, legea câinilor de stână, propunerea parteneriatelor LGBT, etc.- dând după aceea vina pe "proștii" care te-au votat. Trebuie să facem remarca clară că nici PSD-ul și nici opoziția nu și-au pus vreodată, măcar formal- problema educării unui anumit public votant (și mă refer aici la educare și nu la fanatizare).
Bun. Interesant e că mai există o categorie targetată- cea a celor super-educați. Aceștia sunt făcuți să creadă că politica e o mizerie, că nu merită, că toate partidele sunt la fel, că există o minunată "resetare" a clasei politice de parcă respectiva clasă ar fi vreun calculator, etc.
Și se poate face ce ? Nu se poate face nimic atâta vreme cât focusul educațional va fi orientat tot către aspecte nesemnificative.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu