sâmbătă, 27 decembrie 2014

Mai usor cu pianul pe scari!



Mai usor cu pianul pe scari! – 20 decembrie 2014
Stefan Kovacs
Realitatea cu pianul din gări (mai ușor cu pianul pe scări)


Mergeți într-o gară. De exemplu gara din Făurei. Sau Gara de Nord. Sau Gara centrală din Bruxelles, Gara Lyon de la Paris , Gara Picaddily din Manchester sau orice fel de altă gară din Europa. Probabilitatea de a găsi un pian funcțional într-o astfel de gară, cu un scăunel lângă el- e - să spunem foarte apropiată de dl. 0. Mai curând găsești un marțian, un terorist arab sau o sirenă în gară decât un pian.
Bun, să pretindem că există un pian în gară. Treceți pe lângă el și vă apucă așa un amok, o pornire irezistibilă, un dor nebun să cântați ”La pușca mitralieră/toate fetele s-or cere”. Sau ”Imnul Național”. Evident că securitatea respectivei gări- care e acolo tocmai ca să-i oprească pe nebuni să se dea în spectacol- printre altele- va cădea în genunchi în fața spectacolului ba mai mult vă va ține și paltonul.
Aveți chef de cântat ? Vă invită și Antena 3. De Ziua Națională. Aia în care de obicei se cântă Imnul. Și nu și nu. Îi refuzați. Dar nu în particular- ci ca să știe toată mass-media ce opinii corecte politic aveți și cum îi refuză tinerii ”eroi” pe spurcații ăia. Ce-i drept un pic cam prost înțeles pentru că nu v-a invitat Gâdea să cântați acasă pentru el- ci într-un studio de televiziune urmărit de foarte multă lume- concetățenii dvs.
Și apare și un panegric (sper că nu greșesc termenul)- exact în fițuica băsist- iohanesiană pe numele ei Adevărul. N-am văzut făcătură mai tristă.
Ca să vezi- vă invită dl. Iohanis să cântați la Cotroceni- de investire. Sunteți cumva vreun pianist de excepție ? Vă invită pe dvs. pentru circul făcut până acuma - și dvs. cădeți în fund și declarați că o faceți ”pentru evenimentele care au avut loc”.
Și uite așa își construiește Securitatea băsistă un eveniment. Spun Securitate băsistă- și nu vreun serviciu secret mai dezghețat la minte- pentru faza cu refuzul. Ăsta e plecat direct de la Cotroceni- un serviciu finuț ar fi acceptat ca junele securist să cânte și la Antena 3. Omul a fost implementat din 2013- de când are cont pe FB- și trecut în acțiune de-abia acum. Și destul de jalnic- după părerea mea.
PS: Din motive de tehnică văd că nu pot să introduc și link-ul spre respectivul ziar- pentru că dispare textul.
Smaranda Dobrescu Cand te afli printre straini, doar o fronda fara sens te-ar face sa purcezi la asa un gest. Te gandesti ca-i inoportunezi asa cum daca ar canta la Gara Obor un tanar maghiar imnul lui, nu as fi deosebit de incantata. la urma urmelor, lucrurile sfainte sunt adesea tinute in suflet sau etalate cu cea mai mare atentie, unde e cazul. Dar poate, asa gandesc eu, cu infinita discretie.
Stefan Kovacs Exact. Poate fi chiar ciudat- mai ales că nimeni nu lasă un pian ca să se apuce orice fel de trecător să cânte- în cel mai fericit caz ar fi plin de copii.
Cornelius Scipio si o analiza strict pe text: intai spune ca "n-are tv si nu stie ce emisiuni sau stiri sunt" si apoi concluzioneaza ca "nu sunt un simpatizant al antenelor si...bla, bla, consider ca am luat cea mai buna decizie". sa se hotarasca, ori e ignorant si prin urmare nu avea cum sa ia cea mai buna decizie sau a luat cea mai buna decizie fiind insa ignorant si deci influentat de altii. gura pacatosului adevar graieste.
Preda Mihailescu Pe de alta parte, Olandezii sunt capabili de mari traznai - una dintre ele fiind liberalizarea drogurilor, care i-a facut de 30 de ani Mecca intregii scene. Deci plasarea benevola a acelui pian nu mi se pare absolut neverosimila - pur si simplu pentru ca trucajul ar fi altfel destul de dificil. Nu imposibil, dificil. Greu de spus, dar nu mi se pare clar intr-un fel sau altul ...
S.D  Liberalizarea drogurilor s-a facut intrucat a existat o cerere care calchiata pe felul traznit si atipic al decidentilor a mers. De data aceasta, poate primarul din Amsterdam este un meloman si a dispus amplasarea pianului spre a satisface pianistii lipsiti de pian sau de public benevol. Aici, ma impiedec cu rationamentul. Adica, ma blochez.
P.M  Sa cautam cunostinte in Amsterdam pentru a afla daca este adevarat ca acolo s-a instalat un pian in gara ... sistemul empiric are uneori mari avantaje fata de cel deductiv
S.K  Domnule Mihăilescu- ca om care a trecut printr-o groază de gări și de aerporturi (nimic de laudă în asta) vă pot spune că orice șef de gară sau de aeroport normal și cu mintea în regulă va căuta să minimizeze cât mai mult haosul- respectiv entropia din unitatea pe care o păstorește. A lăsa un pian- la care cineva poate să cânte- pe un aeroport e cam la fel- cel puțin în optica utilitarienilor care conduc astfel de instituții- cu a distribui droguri la liber. Nu trebuie să fii as în teoria probabilităților ca să intuiești că la un astfel de obiect se vor așeza nu virtuozi nimeriți ”întâmplător” acolo ci zdrăngănitori și copii.
Viorel Straoanu De ce sa nu fie pian in Amsterdam ?! Ce in Faurei sau in Gara de Nord nu sint ceasuri ?
P.M  Stefan Kovacs @ Da, logica asta spune - probabilitatea nastrusniciei se joaca contra probabilitatii unei inscenari virtuale destul de reusite. Cei care aplauda acolo par foarte reali si de loc romani cut and paste... Nu stiu!
S.K  Domnule Mihăilescu- la vârsta mea nu mai cred în minuni de genul ăsta. Nu zic că n-a fost, nu zic că nu l-au aplaudat- dar probabilitatea ca să fi fost ceva spontan e foarte aproape de 0.
V.S  Lasind gluma deoparte,cred ca noua romanilor ni se pare ,inca,ceva iesit din comun un pian intr-o gara,indiferent cit sintem de plimbati prin lumea asta .Dar intr-o tara unde prostituatele stau in vitrina ca o marfa oarecare,prezervativele se gasesc free la orice colt de strada si unde marijuana li se da sugarilor cind le dau dintii,nu este decit o gaselenita ,probabil,de promovat orasul,gara,aeroportul etc.Probabil ati vazut multitudinea de flashmob-uri din gari,aeroporturi si chiar avioane sau trenuri.Teza pe care o sustine cineva ca nici un sef de gara sau ce-o mai fi nu-si doreste agitatie mai mare decit este, nu se sustine.Prin alte parti ale lumii aceste aspecte sint percepute ca normale dupa citeva zile.La noi probabil ar fi fost coada la facut poze cu pianul ca la artezienile de la mall.
S.K  Domnule Straoanu- de ce să fiu catâr- există o probabilitate oarecare ca dvs. să aveți dreptate. Cam la fel cu cea ca eu să mă întorc acum cu spatele de la calculator, să găsesc o trompetă și să mă lansez într-un solo de jazz. Dar probabilitatea există.
V.S  Am tastat pe youtube ,,pian gara" si iata ce mi-a returnat:
Share your videos with friends, family, and the world
youtube.com
youtube.com

Niciun comentariu: