luni, 22 decembrie 2014

Hei! Ce facem cu un deficit propus atat de mic?



Hei! Ce facem cu un deficit propus atat de mic? – 6 decembrie 2014
Smaranda Dobrescu
2015 este anul varfului de sarcina a imprumutului cu FMI, este anul in care trebuie sa mai ridicam cel putin potentialul de aparare al armatei, este anul in care trebuie sa prezentam co-participarea necesara la cheltuirea fondurilor europene, daca se poate sa platim salariile si pensiile si sa asiguram un minim de asistenta medicala. In aceste conditii inca presedintele Basescu cere acceptarea conditiilor FMI si UE in privinta deficitului, celalalt presedinte ales se relaxeaza in locuri fara intemperii, iar opozitia si sindicatele nu am auzit sa sustina cererea Guvernului de acceptare a unui minuscul deficit bugetar de 1,4%, atat cat are si Guvernul curaj sa o faca.Deficitul de 0,9% cerut de cerberi, ne-ar arunca iar in epoca in care presedintele ar iesi la TV sa anunte minus 25%.
Acestea in conditiile in care UE, precum o mama accepta deficite mult mai mari tarilor dezvoltate. Iata situatia, si judecati, va rog care credeti ca sunt proiectiile UE si FMI pentru Romania:
Niculae Malanca Avea d-l Basescu competenta si dreptul de a negocia deficitul de 1,4 din PIB in locul primului- ministru si in dauna Romaniei?
Alexandru Botu Chestia cu 0,9% este prea vopsita si prea artagoasa.
Smaranda Dobrescu presedinbtele Basescu a insistat cu ardoare si cu apel la a sa CCR sa decida ca el si nu premierul sa participe la Consiliul European, incat ne-a facut sa credem ca este capabil sa negocieze mai bine decat oricine. Asa s-a facut ca in toti anii am avut aprobat prin pactul Fiscal cel mai mic deficit dintre statele membre, atat incat sa nu putem face investitii bugetare. Cum investitiile straine sunt la cota minima, nu putem astepta nici cresteri adevarate, nici locuri de munca. Putem astepta doar stagnare si saracie.In aceste zile se va hotari de fapt incotro o vom lua, impinsi de vanturi si valuri..
Preda Mihailescu Exista un argument dur si periculos, dar logic: Putin face oferte mult mai avantajoase! Ei dracia naibii. In plus ne imiping de la spate sa avem in vedere dotarea armatei - lucru bun - dotare insa care foarte probabil se va face din rebuturi ale lor care le aduc lor bani si noua neputinta. Si asta si fara imprumuturi. Poate a venit momentul ca negocierea cu FMI sa aiba loc in strada. Nu este rusine! in strada, bine documentati, cetatenii enunta ce pot accepta si ce nu.
P.M  Pana una alta se poate face un apel Change org, cu conditii inacceptabile. Pare cam tarziu, dar odata trebuie inceput.
S.M  Problema principala la noi este ca luam de bune indicatiile si metodologia de calcul a FMI fara sa cracnim. Uneori se mai intampla ca ministrul finantelor sa cunoasca mai putin decat delegatia troicii datele de executie si interpretarea lor. Mai este si o cauza anecdotica: De ani de zile un personaj din MF, celebrul Domn Gherghina era singurul care alcatuia bugetul bazat pe cunoasterea celor 28763 legi si era nelipsit de la discutiile cu FMI. Pe el nu-l pacalea nimeni. Acum e in boardul BNR si ceilalti se descurca cum pot. Cu schimbarile noastre de ministri pe nu stiu ce considerente politice, este foarte greu ca acestia sa -si insuseasca in cateva luni legislatia, istoricul si prevederile FMI. Asa ca FMI, in buna traditie incearca sa taie. Evident ca guvernului i se lasa optiunea:Tai de la sanatate, de la invatamant, de la bugetari sau de la pensionari. Adica orice discutie incepe de la deficitul acceptat si nu de la nevoile si prioritatile tarii. Cui sa te plangi? Conjunctura politica actuala cu un guvern aflat in defensiva si o opozitie sforaitoare nu ajuta interesul tarii ci favorizeaza doar interese politice.
A.B  Sa intelegem ca Domnul Gherghina a fost cel mai important om din Romania timp de vreo 20 de ani? Daca este asa si daca importanta sa a fost in bine, putem sa-i punem o statuie imensa in Piata Victoriei.
A.B  Daca ma convingeti ca asa este, fac si o donatie pentru statuie...
Marian Galben Boii-s slabi si costelivi...de unde putere sa mai urce un deal...????
S.D  Cred ca D-l Gherghina merita o statuie.Banii bugetari se aloca in baza prevederilor din legi. Este suficient sa-ti scape o lege ca ai lasat o categorie oarecare de activitate nefinantata un an. Si legile sunt muuuulte si modificate de n ori. Si apoi trebuie sa stii de unde pornesti constructia: De la prevederile legii sau de la deficitul impus. Asta asa, ca sa stii sa scrii in legea bugetului ca prin exceptarea de la prevederile legii..., anul acesta, situatia este... Desigur daca nu e vorba de o lege organica. In concluzie, da, D-l Gherghina daca nu ar exista ar trebui inventat, chiar daca sarmanul a primit deja un premiu prin numirea in bordul BNR. Da, merita o statuie.

Niciun comentariu: