Noi si corectitudinea politica – 9 noiembrie 2016
Acu că foarte multă lume de pe FB-ul ăsta îmi datorează multe beri, sticle de whisky și inclusiv 1 vacă- apropo de pariurile puse cu privire la Trump- hai să facem noi niște dezvăluiri ca să explicăm ce și cum (ăla cu vaca să știe că o vreau biftec tartar...).
1. Noi ne mințim singuri pentru că ni se pare frumos. Revoluție post-post-industrială, producție limitată pe bază de imprimante 3D, societate a cunoașterii...hm...hmm...frații mei, deocamdată nu suntem câteva sute în Europa sau în SUA ci câteva sute de milioane (cred că peste un miliard împreună). Nu poți să faci toți cetățenii acestui miliard niște filozofi utilitariști șic- pentru că n-ai la ora asta nici măcar un vag mecanism de redistribuire a averii astfel încât toți cetățenii din țările dezvoltate să trăiască bine- și prin bine înțeleg locuire decentă, educație decentă, sănătate decentă. Degeaba vreau să-l fac pe John care trăiește din ajutorul social sau pe Francois care vinde castane coapte lângă Sena - niște mici Voltaire. Omul - inclusiv ăla de azi- simte nevoia de o casă curată și bine luminată, de mâncare pe masă și eventual și de bani pentru un concediu, de o slujbă decentă (și aici re-insist asupra importanței sociale a muncii) și de conducători pe care să-i poată înțelege, care să vorbească pe limba lui și care să nu se lege aiurea de idealuri abstracte.
2.Faptul că ne mințim singuri a făcut să se nască- încă de prin anii 60- o clasă de așa-numiți oameni corecți din punct de vedere politic- cu această corectitudine ca singur ideal. Ok- negrii au fost discriminați- hai să nu-i mai discriminăm. De-aici și până la "discriminarea pozitivă" în care un negru e acceptat la o universitate numai pentru că e negru în timp ce un alb cu rezultate bune la învățătură e refuzat- e o cale foarte lungă. Universitățile americane mai ales dar și cele europene sunt pline de tot felul de avertizori de integritate, vigilenți care consideră că Dante lezează moralul studentului și cu tot felul de profesori de corectitudine politică- așa că dacă cumva te-a pus dracul și stai numai tu (profesor sau asistent) cu o jună- fără să mai fie și alții în preajmă- ești sigur candidat la o acuzație de abuz sexual. De aceea afirmația dlui . Trump făcută într-un vestiar în 2005 că ar pune mâna pe anumite organe feminine a fost privită probabil cu simpatie de marea majoritate a masculilor heterosexuali- ceea ce n-a fost exact intenția celor care au dat știrea.
3. Corectitudinea politică a dat naștere totdeauna și fără excepții unui discurs ipocrit. Uitați-vă la liderii europeni- de la Schulz și până la Daul- cum au ei grijă de delfini, homosexuali sau macaci tricolori. Faptul că există oameni care dorm pe jos la Bruxelles și aiurea și cerșesc că le e foame- e ocultat pentru că nu dă bine.
4.Câștigurile facile din speculații financiare- fără vreo bază în producție- a generat o categorie de "alunecoși"- de la agenții de bursă și până la directorii de sub-prime-uri- alunecoși care ar trebui să existe într-un număr foarte limitat într-o societate capitalistă normală la cap. Crizele economice inutile- precum cea din 2008- sunt generate exact de astfel de alunecoși.
5. Delocalizarea producției din Europa și SUA către țările unde se plătește în boabe de orez a fost un succes pentru ăia care adunau banii și doar atât. O cămașă sau o haină trebuie să ți-o iei, chiar dacă dai 100 de dolari în loc de 10. Prețurile de dumping au facilitat isteria consumeristă- care e totuși o idioțenie patentă. Câte frigidere îți cumperi ? De câte tigăi de teflon ai nevoie ? La ce folosești telefonul ca să ai nevoie de un telefon la juma de an ?
Și pentru că toate acestea nu sunt normale în bunul simț al lucrurilor- și pentru că contra-ul lor trebuia să poarte un nume- i s-a spusTrump...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu