Critic Atac: Previziuni electorale – 15 octombrie 2016
Dinica Roman
"În afară de programul PMP, statul apare ca element cheie în toate celelalte programe, mai ales la nivelul realizării de investiții. Implicarea statului nu este una directă (în mod keynesian), ci prin diverse fonduri păstorite de manageri privați – o formă hibridă ce lasă loc atât perpetuării discursului ideologic anti-stat cât și tehnocraților și specialiștilor. În orice caz, este evidentă recunoașterea nevoii de intervenție a statului pentru reluarea acumulării și producției în condițiile eșecului piețelor din ultimii ani în multe domenii. 2016 marchează clar o ruptură la nivelul principalilor candidați: dacă până acum piața era cheamtă să rezolve tot, acum se pare că statul va avea un rol din ce în ce mai mare de jucat. E o tendință globală, nu doar în România, dar aici nevoia de intervenție centralizată a statului este cu atât mai mare cu cât anii de tranziție l-au lăsat subfinanțat iar anumite domenii (precum educația, sănătate și infrastructura) nu pot fi relansate decât prin implicarea directă a statului.
-Din acest motiv controlul politic asupra statului este esențial, iar aceste alegeri reprezintă o miză importantă în acest sens. Dacă până acum statul era cel care putea fi influențat dinspre business sau ong-uri, acum acesta va avea o putere mult mai importantă mai ales datorită faptului că atât businesul cât și ong-urile sunt de ceva vreme dependente de racordarea la stat. Rolul birocrației de stat va fi crucial în aceste alegeri și după, iar toate programele partidelor ignoră acest segment.
-La începutul lunii mai 2016 erau înscriși pe listele electorale 18, 2 milioane cetățeni cu drept de vot. La precedentele alegeri parlamentare (din 2012) au votat puțin peste 7 milioane de oameni. Pentru alegerile din acest an, programele partidelor se adresează, în cel mai bun caz, la 3-4 milioane de români. Nu doar statul, dar și partidele pare că au abandonat largi segmente de populație, față de care nici măcar nu se mai obosesc să facă măcar o promisiune populistă."
Previziuni electorale: citind în programele partidelor | Critic atac
PSD-ul continuă practica de a se declara un partid de stânga, al oamenilor mulți, dar cu politici în mod evident de dreapta. Din ce în ce mai de dreapta.…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu