Sa imaginam un nou Bretton Woods – 5 mai 2016
Smaranda Dobrescu
Varoufakis, autorul "Global Minotaur", pe care il tot urmaresc in actiunile Diem25, preocupat dupa cum il stiu de Bretton Woods si de mentorul Keynes, incearca sa-l adapteze perioadei actuale:
"Keynes' solution was an international clearing union (ICU) to which all major economies would subscribe. While keeping their own currencies and central banks, members would agree to denominate all payments in a common accounting unit, which Keynes named the "bancor," and to clear all international payments through the ICU."
As fi curioasa sa ascult parerea finantistilor
In 1944, one of two visions at Bretton Woods was sidelined. Today, would Keynes's plan be more appropriate for our post-2008 multipolar world?
Prospectiv A-z .
Cel mult o pledoarie pentru Banca BRICS. Poate un sistem bazat pe un bancor sa fie alternativa la cel actual? A raspunde e ca si cum am vrea sa stabilim termenii pacii cand razboiul nici n-a inceput.
Indraznesc sa spun ca arhi-problema zilei este aceea a DATORIILOR SUVERANE. De la o situatie similara plecase si Keynes cu lungul sau sir de analize.
Prospectiv A-z .
Daca dupa concluzia de mai sus discutia n-a avansat, desi pare apreciata, iata un surogat: Solutia la probelmele de azi nu mai sta intr-un bancor, ci intr-o procedura de facto/jure pentru o datorie suverana de a intra in faliment.
Smaranda Dobrescu Cred ca este daca nu unica solutie, macar una suportabila. De ce Varoufakis cand era in acea comisie cu troika in calitate de ministru de finante al Greciei si stia ce fel de datorie suveranaare, imposibil de acoperit prin noul imprumut nu a propus falimentul?
Prospectiv A-z .
Tocmai ca asta i s-ar fi reprosat printre altele, faptul ca s-ar fi ocupat in paralel cu negocierile pentru reesalonare, intr-un grup restrans, de aceasta optiune, a intrarii Greciei in faliment.
Smaranda Dobrescu I s-a reprosat pana la a fi considerat tradator planul de rezerva -nu stiu cat de realist facut - de revenire la drahma..
Prospectiv A-z .
Revenirea la drahma ar fi implicat falimentul. In fond, drahma devenea o optiune din momentul in care creditorii nu doreau sa recalculeze datoria greaca, iar grecii intrau de facto in imposibilitate de plata. Pentru a continua plati interne se introducea drahma.
A se considera, oarecum in sensul asta, si cazul Islandei!
Smaranda Dobrescu Adica nu a avut curajul sa ceara falimentul oficial, doar ce l-a gandit. Azi,propunerea lui nu mi se pare ca presupune falimentul unora in caz de cota zeroa introducerii inventiei
Prospectiv A-z .
Nu stiu daca a fost vorba de curaj sau lipsa acestuia. Insa sunt sigur ca elita greaca ar fi avut de pierdut, asa ca au hotarat sa-si sacrifice poporul.
Smaranda Dobrescu El sau Syriza? El era deja out.
Prospectiv A-z .
Cu siguranta ca nu el; Tsipras si ce a mai devenit Syriza dupa *alegeri* si dupa ce cativa realisti au fost impinsi afara.
Problema greaca are o dimensiune SF: Dupa ce grecii au votat in majoritate OXI la referendum, Parlamentul lor a decis invers.
Cine se uita atent la aceste intamplari din tarile mai mici dela periferie (Romania, Cipru, Grecia), poate vedea deja viitorul. Acestea sunt adevarate laboratoare, inclusiv pentru ce se poate intampla aici in State daca vom continua pe drumul de acum.
Smaranda Dobrescu Asa e. La noi, de exemplu s-a dovedit irelevant referendumul desi propunerea venea din parlament si consultarea a mers in acelasi sens . Nu cred ca asemenea invalidare a unor scrutinuri populare mai poate avea loc in multe parti.
Prospectiv A-z .
"Nu cred ca asemenea invalidare a unor scrutinuri populare mai poate avea loc in multe parti." Vom trai si vom vedea...
Unii democrati de aici ar spune ca tocmai acest lucru s-a intamplat cand Bush II s-a instalat presedinte in 2000.
Prospectiv A-z .
Despre ce vorbim aici?
German Finance Minister in 2012: Greeks Must "Bear the Consequences" if They…
CEPR.NET|BY MING CHUN TANG
Smaranda Dobrescu Inca odata e vizibila incoerenta politicii Bruxelles si a Germaniei. De unde acestia au avut o atitudine normala de evitare a Grexit de teama unui efect de domino aducand argumente ca ramanerea Greciei in UE ar intari euro, alegerea Syrizei , un partid anti-austeritate i-a facut sa-si schimbe parerea. Amenintarile facute poporului grec au coincis insa cu dorinta grecilor de a ramane membri europeni si lucrurile s-au incurcat din nou, Imi amintesc ca Schauble chiar a propus Grexist in caz de ne acceptare a programului de inca 7 ani de austeritate. Inteleg din toate acestea ca nemtii au tinut mai mult la austeritate decat la apararea monedei euro, la evitarea deflatiei, la saracirea populatiei si la somaj. Asta se cheama politica anti-eruropeana, Sau gresesc?
Prospectiv A-z .
Grecii au fost vanduti de elita lor. Ca si romanii. Nu exista politica EUropeana decat in capul naivilor/optimistilor si vanzatorilor de iluzii. Exista politici nationale amplificate prin mecanisme EUropene.
Smaranda Dobrescu Cel putin o generatie de greci sacrificata pe altarul bancilor...
http://www.cotidianul.ro/unde-s-au-dus-90-din-creditele.../
Unde s-au dus 90% din creditele ce au împovărat Grecia pentru o…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu