miercuri, 4 martie 2015

Se destrama Uniunea Europeana?



Destramarea Uniunii Europene? – 14 februarie 2015
Smaranda Dobrescu
Presedintele Parlamentului European crede ca destramarea Uniunii Europene este un scenariu cat se poate de realist. Martin Schulz precizeaza ca in ultimele luni a observat o tendinta tot mai clara de “re-nationalizare" a statelor membre.
"Potrivit oficialului european, tot mai multi lideri de stat au inceput sa ia decizii in spatele usilor inchise, fara sa mai tina cont de metodologia comunitara.
La randul sau, presedintele Consiliului Europei, Herman van Rompuy, a declarat in timpul unei conferinte in Romania ca incepe sa se simta “vantul populismului”, care ameninta granitele Europei.
Uniunea Europeana nu a fost construita sa reziste unei crize economice care afecteaza diferit statele membere si paturile sociale. Reaparitia nationalismului este un efect firesc, avand in vedere ca liderii politici incearca sa apere interesele propriilor tari, in defavoarea altora.
Si populismul este inevitabil, deoarece coamenii sunt afectati in special de reducerea ajutoarelor sociale, relateaza Warsaw Business Journal.
Cu o problema similara s-au confruntat si Statele Unite, la formarea lor ca tara independenta. Mult timp s-a pus problema daca statele federale care alcatuiau noua tara trebuie sa fie suverane sau conduse de un singur guvern federal .In final, numai un razboi civil a dus la impunerea formei de guvernare actuale si a determinat statele componente sa renunte la ideea de suveranitate.
In Europa in schimb, cetatenii sunt hotarati sa lupte pentru independenta propriei tari, dar nu si pentru institutii comunitare precum Comisia Europeana, despre care nu cred ca ii reprezinta."
Ma intreb de ce daca decidentii UE cunoscand experienta SUA si tinand seama ca intr-o astfel de Uniune monetara vor fi necesare si masuri congruente politic care vor slabi suveranitatea statelor membre, nu au renuntat macar la persistarea in austeritate peste orice limita acceptabila care sa duca la disparitia statelor sociale si la prabusirea nivelului de trai. Rezulta oare de aici ca desi previzibil esecul, mai marii au avut in vedere ruperea???
http://stirileprotv.ro/…/seful-parlamentului-european-ue-s-…
Presedintele Parlamentului European crede ca destramarea Uniunii Europene este un scenariu cat se poate de realist. Martin Schulz precizeaza ca in ultimele...
stirileprotv.ro
  Viorel Straoanu Si ce ? Am supravietuit citeva mii de ani singurei.O sa ramanem cu aurul gazele si celelalte la noi acasa,or sa vina si cele citeva milioane de concetateni de unde sint plecati si-o sa muncim pentru noi si o sa ne uitam in urma ca la un razboi din care tocmai am iesit.O singura conditie ,doar una singura trebuie sa indeplinim :pedepsirea faptelor de coruptie si celor asociate lor cu moartea ( suna dur si chiar este ) si o sa o ducem cit se poate de bine.

  Octavian Lupu Vântul "populismului" a început sa bată peste Europa pentru ca crivățul "popularismului" a devenit insuportabil. Paradoxul in care ne aflam consta in faptul ca la ora actuala avantajele apartenetei la UE incep sa se estompeze dar nici disparitia UE nu ar duce, cel putin pe termen mediu, la mari castiguri pentru fostii membrii. Singura solutie este dupa parerea mea transformarea UE intr-o institutie cu adevarat democratica , bazata nu pe niste tratate considerate sacrosancte ci pe vointa popoarelor si nu a politrucilor bruxellezi. Acest lucru se va putea intampla cand acesti politruci vor intelege ca nu sunt trimisi acolo pentru a apara in primul rand profiturilor corporatiilor ci nivelul de trai, atata cat este, al cetatenilor europeni.
  Alexandru Botu Intradevar, Domnule Octavian Lupu, aveti dreptate spunand: "... Acest lucru se va putea intampla cand acesti politruci vor intelege ca nu sunt trimisi acolo pentru a apara in primul rand profiturilor corporatiilor ci nivelul de trai, atata cat este, al cetatenilor europeni."
Numai ca acesti politicieni nu vor intelege niciodata ce propuneti Dumneavoastra, astfel ca nu cu ei la guvernare se va transforma UE. Ba mai mult, nici cu ei in opozitie nu se va realiza acest lucru. Poate, nu sunt sigur, doar cu ei undeva astfel incat sa nu se mai stie de ei, pentru a-i proteja de o soarta dreapta, dar inumana.
  Stefan Kovacs Dl.Schulz este, din păcate, unul din politicienii mediocrii care au invadat PE-ul. Un constatator. Așa cum am mai spus-o pe undeva- PSE se ocupă de orice numai de interesele reale ale populației nu.
  Preda Mihailescu Frumosi barbati, cei care clampanesc ca un ecou antic, ceea ce scepticii spuneau in urma cu cativa ani. Ceea ce insa uita sa spuna este ca pe acea linie de gandire a comparatiei cu US, razboaiele mondiale sunt pe drept cuvant comparate cu razboiul Amer...Vezi mai mult
  Smaranda Dobrescu Senzatia care o da comunicatul (cat o fi acesta de veridic preluat) este ca mai degraba razboiul ar rezolva problema si situatia nu depinde de birocratia, tratatul si propriile hotarari din CE. Euroscepticismul a inflorit in ultimii ani, atingand si dreapta si stanga ideologica in egala masura
  P.M  Razboiul rezolva multe probleme - as dori insa sa rezolve in primul rand problema existentei cei care si-l doresc sau inchipuie ca si solutie viabila! Punct si fara compromise, cu tot regretul pentru aceste fapturi!
  Vasile Mândroviceanu Nu se poate pretinde coeziune, acolo unde nu exista solidaritate. Atata vrema cat unele natiuni se considera superioare altora, Uniunea nu ramane deca un vis.
  Prospectiv A-z .
Cel cocotat aproape de varful puterii europene ilegitime pronunta ca imparatul e pe punctul de a (se) raci. Un copil ar raspunde, Pai daca umbla despuiat...

Crunta realitate despoaie EUropa de ipocrizia cu care a luat dela cei multi si saraci si a dat, de exemplu, bancherilor si... intretinutelor acestora din politica.
  P.M  "cu care a luat dela cei multi si saraci si a dat, de exemplu, bancherilor si... intretinutelor acestora din politica." - efectiv. Este o munca de Sisif sa le aduci aminte la majoritatea nemtilor, ca pentru banci s-au pus la bataie 750 de miliarde in decurs de trei luni, doar in Germania, si nimeni nu a avut timp sa spuna "hac". In cazul Greciei s-a ajuns dupa cinci ani ca ajutoarele de ajutat bancile, primite din Europa intreaga sa atinga aceasta cifra - in cazul acesta, tot Hansul se simt ca si cand el personal ar fi scos aceasta suma din buzunar. Ce vreau sa spun desigur este ca atata timp cat cetateanul de rand se lasa manipulat in atittudini atat de lipsite de echilibru si spirit critic, nu poate astepta mare lucru ... si atata vreme cat mediile muncesc pentru a manipulat mintile oamenilor spre asimetrii asemanatoare, de asemenea nu este bine.
  P.A-z  .
"Ce vreau sa spun desigur este ca atata timp cat cetateanul de rand se lasa manipulat in atittudini atat de lipsite de echilibru si spirit critic, nu poate astepta mare lucru ..."

Cand si unde a fost altfel? Omul de rand e masa de manevra a unui ideolog sau altul. Democratia si piatza vor sa ne convinga ca ar fi altfel, cetatean, respectiv client, care poate judeca autonom in sensul minimizarii/maximizarii unui criteriu la indemana.
  Ionel Iani Velciov Europa e un puzzle ... Se destrama actuala configuratie pentru a se reconfigura altfel! ... Noi romanii ar trebui sa fim prospectivi sa vedem urmatorul aranjament/rearanjament si sa incercam sa obtinem un loc cat mai in fata la masa ...
    P.M   Ionel Iani Velciov @Bravo, si eu cred ca este le roi est mort, vive le roi1
  S.D  Din ce se discuta apar trei variante: 1.federalizare, 2.restrangere la "Vechea Europa", 3. Destructurare totala.
The Economist, in masura in care nu au ceva redactori rusi sub vreo acoperie face publica urmatoarea situatie:

https://www.facebook.com/TheEconomist/photos/a.10150279872209060.361054.6013004059/10153071935489060/?type=1&theater
Description: Fotografia postată de The Economist.
  I.I.V   Eu cred ca suntem in fata unei optiuni triple: 1) Vechea Europa merge spre o confederatie cu membri suverani, puternic integrata, 2) restul celor mari (in special Italia, Spania, Grecia, cei cu debt mare) spre un statut de associate-partner semi-suverani 3) iar cei dinspre periferie spre un statut de vizitors-partner cu suveranitate limitata, dar mai mare decat a celor din zona de associate-partner .
  S.D   Nu ma pot pronunta. State care au suveranitate diferentiata nu pot beneficia de un tratat comun si de directive aplicabile uniform. Iau un exemplu dureros pentru noi: Vanzarea pamanturilor agricole catre persoane fizice si juridice din Europa si Spatiul european. Daca masura va fi aplicabila diferentiat, probabil ca cei mici vor oferi in continuare la vanzare tot ce au si cu pretui mici in vreme ce puternicii vor cumpara. Nu spun ca reciprocitatea ne-ar avantaja, caci ea exista doar pe hartie. In realitate cei destepti fie aveau prevederi anterioare tratatului prin care nu vindeau nimic, fie au amanat data de intrare pe rol a vanzarilor, fie, precum ungurii au declarat ca pamantul este propriette traditionala si nu se poate vinde strainilor.
  P.A-z .
"Noi romanii ar trebui sa fim prospectivi sa vedem urmatorul aranjament/rearanjament si sa incercam sa obtinem un loc cat mai in fata la masa ."

Parca era o vorba cu cine poate, oase roade... Romania nu poate mesteca nici zeama moale care e EUropa de azi unde, pe hartie cel putin, toate cele 27 sunt egale.
  P.M  - Mai Ioane, ca sa iesim din criza, io zic ca trebuie sa facem si noi ce-au facut nemtii si japonezii.Au declarat razboi Americii, au fost invinsi, ocupati si dezvoltati pe urma tot de americani. - Nu merge, ma!… La ce ghinion avem noi, parca vad ca-i batem pe americani!
  I.I.V  Pe americani ii batem garantat, dar pe papuasi ?!! ... E, acolo e baiul ....

Niciun comentariu: