miercuri, 4 martie 2015

J.C.Junker vrea mai multa putere



J.C. Junker vrea mai multa putere – 15 februarie 2015
Octavian Lupu
Vestea buna ar fi ca Junker spre deosebire de predecesori nu se mai lasa calcat pe coada de Merkel. Vestea proasta ari ca pentru a izbandi in aceasta lupta vrea mai multe puteri care nu se stie daca vor fi folosite doar in lupta sa cu Merkel. <<Juncker is eager to demonstrate his determination once again -- and he knows that most European leaders are just waiting for the opportunity to put Merkel in her place.>>
European Commission President Jean-Claude Juncker is challenging Angela Merkel in her de facto role as the most powerful leader in Europe. The election...
spiegel.de|De SPIEGEL ONLINE, Hamburg, Germany
  Smaranda Dobrescu ""Commissioners are proposed by the member states, but they do not represent the interests of their member state,"
Afirmatia aceasta a lui JC J este echivalenta cu a recunoaste ca in UE nu exista democratie.
  S.D  O mica speranta apare cu aceasta ocazie in Europa pentru tarile mai slab dezvoltate sau mai indatorate. Junker daca va rezista PPE-ului va fi poate capabil sa schimbe ceva. Oricum nu sta prea aproape de Barosso si nu uitam ca in urma cu doua saptamani s-a pronuntat pentru dezintegrarea si dispariia troicii din peisaj.
  Mihai Ion Turcu Troica "gandeste" financiar. Pentru economia capitalista banii sunt un mijloc important dar nu sunt economia, o realitate sociala complexa care excede gandirea contabila .
  S.D  In perioadele de indatorare si conditionari impuse de troica, si in special de FMI, politica economica este un dicteu. Si niciodata nu are in vedere dezvoltarea, ci privatizari cat mai multe si variate daca tara mai are ce, cheltuieli bugetare cat mai mici, austeritate. pe de alta parte, o banca precum FMI e de inteles ca nu are in vedere alte considerente decat acelea de a-si recupera banii. Asadar, daca in anumite cazuri nu poti sa renunti la troica, macar imprumuta-te, tu stat cat mai putin si impune-ti tipul tau de cheltuieli necesare. De exemplu, la noi, imprumutul de 20 miliarde euro, nici pana azi nu se stie exact in ce directie a plecat , bani pe care atat de greu si cu atatea sacrificii ii returnam. Sa-ti aperi moneda, sa ai "plasa de siguranta", sunt necesitati, evident, dar sa recapitalizezi bancile care au avut o politica riscanta si nu au respectat regulile anti risc in privinta provizioanelor, e altceva. Au si grecii dreptate!.
  S.D  Profesorul de teoria dreptului la Bruxelles, Laurent de Sutter emite teoria ca in Europa este incurajat un curent fascist cu o aparenta blanda. El se bazeaza pe urmatoarele observatii:
1. Ratiunea politica europeana este deliranta caci actioneaza in dispretul valorilor care au stat la baza crearii UE. In primul rand, lipsa democratiei din motivele enuntate mai sus de Junker.
2. Economia actuala europeana a condus la ruinarea intregului continent, mai bine spus la ruinarea populatiei continentului. Politicile economice nu sunt de fapt puse in slujba dezvoltarii si chiar a perpetuarii capitalismului ci sunt orientate strict spre putere si impunerea acesteia.
3. S-au folosit axiome economice false pentru a se impune austeritatea. Guvernele care au fost investite cu alt ,mandat de catre populatia respectiva doresc de fapt sfarsitul democratiei, caci aceasta nu ii ajuta.

In acest context al actualei tendinte de nuanta fascista, grecii doresc nimic altceva decat sa introduca realismul.

http://www.liberation.fr/.../la-raison-delirante-de-l...
Il est temps d’ouvrir les yeux : les autorités qui se...
liberation.fr
  S.D Iata o marturie a economistului sef al Sindicatelor in legatura cu rezultatele politicii impuse de troica dupa 10 ani de monitorizare a Irlandei:"We lost almost a decade of economic progress, many Irish businesses closed, all Irish banks collapsed, unemployment and emigration soared and we lost our dignity"

http://www.socialeurope.eu/.../02/experience-troika-ireland/
Paul Sweeney gives insights into his dealings with the Troika when Ireland was subject to a Troika...
socialeurope.eu|De Paul Sweeney
  Octavian Lupu D-na Smaranda Dobrescu In completarea excelentului articol apartinand d-lui de Sutter, am sa va dau un excelent citat din Frank Zappa, marele chitarist si activist pe taram social. Citatul este cu atat mai remarcabil cu cat are cel putin 45-50 de ani vechime datand din perioada care capitalismul doar promitea sa invinga la nivel global:
“The illusion of freedom will continue as long as it's profitable to continue the illusion. At the point where the illusion becomes too expensive to maintain, they will just take down the scenery, they will pull back the curtains, they will move the tables and chairs out of the way and you will see the brick wall at the back of the theater.” Se pare ca ne apropiem cu pasi repezi de momentul in care perpetuarea iluziei libertatii nu numai ca nu mai este rentabila, dar provoaca si pierderi.
  Prospectiv A-z .
Ce se ignora aici este miezul problemei: Uniunea monetara n-a fost precedata de o uniune politica. Pe fondul acesta, Comisia Europeana a degenerat intr-un corp de decizie fara legitimitate, care in plus devine acaparabil de interese nu tocmai reprezentative ale electoratului EUropean. In plus, in conditiile actualei Crize, problemele de sistem apar in toata splendoarea lor, insa nici uniunea monetara, nici corpurile politice existente nu-s croite sa le faca fatza. A da vina de colo-colo este un joc ce lasa deoparte asumptiile fiecaruia ca si cum cand cadrul nu-i stabilit, axiomele respective ar fi universale.

EUropa trebuie sa gaseasca repede un raspuns politic la hegemonia economica germana. Pentru asta, germanii ar trebui sa inteleaga ca fie participa la asa ceva, fie li se va reaminti ca nu-s suficienti sa dicteze unui continent. Din pacate, Junker, Merkel, Hollande, Renzi etc. nu-s pe masura provocarii--lucru evident per total sau in mai oricare episod de istorie recenta continentala, dela Ukraina la mini-Criza greaca. Se pare ca e in gena umana ca cca. 60 ani de pace si prosperitate nu pot produce altfel de lideri.

P.S. Mesajele dela Bucuresti vin cu o intarziere de o epoca.
P.P.S. Germanilor pare ca le lipseste mojo-ul pentru a propune o alternativa la modelul de crestere anglo-saxon pe credit. Intre timp, aproape toata lumea cere credit; pentru cei mai multi raiul este statu-qvo ante.
  O.L Uniune politica nu s-a facut inaintea celei monetare fix de frica Germaniei.Inainte de 1989 frica era mai mare fata de puterea militara a Germaniei decat de cea economica.

Niciun comentariu: