Scenarii de război – 6 februarie 2015
Stefan Kovacs
Scenarii de război------------------------
Deja suntem într-o escaladare intenționată din partea SUA și UE a conflictului din Ucraina. În loc să propună- împreună cu Rusia- o ”Zonă de prosperitate comună” care ar da cu adevărat drumul la democrație- și SUA și UE bagă bani în armament pentru ucraineni.
Scenariul e foarte simplu- și din păcate va fi și real- dacă nu se potolește acestă ”febră războinică”. Militarii ucraineni vor fi- indiferent de armamentul convențional pe care-l primesc- depășiți de ruși. N-au voință (Ucraina trebuie să ia cu arcanul la oaste), n-au motive, n-au chemare pentru așa ceva. Conducerea ucraineană va solicita (probabil că a și primit deja) trupe NATO care să încetinească asaltul rusesc. Și respectivele trupe vor fi depășite- au fost bătute de talibani în Afganistan așa că nu are rost să ne închipuim cine știe ce- la care NATO va folosi armament nuclear tactic. În acest moment vom vorbi despre al treilea război mondial- pentru că Rusia va riposta în mod sigur, inclusiv cu arme strategice.
Scenariul visat de PPE- acela că Putin va fi rușinat și că va pleca/va fi dat jos- este ceea ce se numește ”wishfull thinking”. Rușii - și mă refer aici la popor- încă resimt rușinea de a fi fost ”retrogradați” din stadiul de mare putere. Îl vor sprijini pe Putin- și ne referim aici la acea ”masă tăcută” care contează și nu la hipsteretul gen Pussy Riot.
Forțat de sancțiunile economice- Putin va face ceea ce e normal- va transforma Rusia într-un stat autarhic. Nu mai zicem că a funcționat pe vremea URSS_ dar funcționează și în prezent- pentru societăți de genul Iranului (nu mergem până la Coreea de Nord). Un val de naționalizări în masă- va oferi satisfacție poporului- și va lovi în toate investițiile făcute de Vest în Rusia. Iarăși spunem că s-a mai făcut în Rusia, sunt cunoscute metodele- nu e ceva nemaivăzut- decât poate pentru teoreticienii neocon. Piața va rămâne deschisă spre China și statele BRICS (parcă nu țin minte să fi condamnat vreunul Rusia). Mai mult decât atât- Putin poate învăța din lecțiile URSS și să-și asigure o agricultură performantă.
Fără un război deschis și cu o Rusie autarhică - cel care pierde este Occidentul. Visele despre gaze aduse cu vaporul sunt pur și simplu vise. Recesiunea cea reală va lovi în acest moment- și un șomaj de 30...40% în state precum Germania n-ar fi exact de negândit. Mai mult decât atât- UE se va destrăma. Deja Grecia și-a arătat suportul pentru Rusia, probabil că același lucru îl va face și Franța condusă de Frontul Național (care paradoxal e singurul partid care înțelege că Franța nu este amenințată de ruși). Ungaria va merge pe mâna Rusiei (apropo, rușii sunt cei care n-au câștigat nimic din Trianon- deci n-au motive să militeze pentru păstrarea lui) după care se va produce o diviziune- statele baltice vor rămâne cu Vestul- în timp ce Slovacia probabil că va urma exemplul Ungariei, Polonia se va simți oarecum între 2 luntri (și la ora actuală ei vorbesc despre pericolul rusesc dar fac afaceri foarte profitabile cu rușii- în plus s-ar putea mări cu partea din Ucraina care e predominant catolică- și care a aparținut Poloniei cândva ).
Și dacă se păstrează status-quo-ul actual (ceea ce pare destul de greu de crezut după declarațiile lui Bild și nebunia lui Rasmunsen) - lucrurile nu sunt foarte grozave pentru dezvoltare și civilizație în general. Amenințarea continuă cu războiul face bine la anumite afaceri- nu la majoritatea.
Trăim vremuri interesante. Din păcate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu