Grupul
Prospectiv la un an de existenta – 1 ianuarie 2015
Smaranda Dobrescu
Grupul Prospectiv a implinit un an de existenta. E cazul sa-i uram "La multi ani si multe idei"!Un mic ragaz sa ne uitam in urma cu totii si sa apreciem multitudinea si varietatea temelor abordate de membrii Grupului, sa le multumim pentru contributii si propuneri de solutii.
Grupul Prospectiv -2014
Grupul Prospectiv a depasit anul de rodaj de la infiintare. Ceea ce si-au propus initial, co-initiatorii Grupului considera ca s-a infaptuit in mare masura in sensul ca analizele politice, sociale, economice, civice facute au reusit sa impinga ideile si discursul pana la anumite limite care poate doar in viitor, cu mai multe informatii vor putea fi depasite.Deschiderea membrilor grupului fata de provocarile momentului a fost totala, lipsita de inhibitii iar comentariile si opiniile diverse, percutante si de multe ori deosebit de interesante. Multumim cu aceasta ocazie, aniversara tuturor membrilor grupului care au avut contributii, care au stiut sa traga concluzii pertinente si utile sau care ne intrezarind o solutie de moment au exprimat rezerve cu onestitate.
In decursul anului cele mai dezbatute teme in discutie au fost:
1.Probleme curente privind politica economica si sociala, de cele mai multe ori evidentiindu-se aspectele critice ale acestora. Se remarca discutiile privind contestarea previziunilor lui Fukuyama, necesitatea coexistarii inca a ideologiilor, absenta politicii de stanga din Europa si din lume in legatura cu accentuarea fenomenelor globalizarii. Pericolul in crestere a proliferrii ideilor neoliberale si neoconservatoare menite sa accentueze polarizarea lumii.
2.Globalizarea, spirala pe care se manifesta aceasta in lupta acerba pentru competitivitate, impartirea lumii in tari estice/vestice, respectiv sudice/nordice
3.TTIP, avantaje, dezavantaje, pe cine favorizeaza, de ce legislatia mai permisiva a SUA de exemplu aduce atingere lucratorilor, conditiilor de mediu si legislatiilor interne ale tarilor parte din tratat.
4. Democratia liberala mai este consonanta cu cerintele de eficienta si suveranitate nationala? Modelul Orban de parasire a acesteia aduce atingere si Romaniei? In ce fel atacurile cercurilor intelectuale la adresa votului universal afecteaza tipul nostru de democratie? In ce fel tehnicile staliniste ale unor ONG-uri de tipul ILD care efectueaza si pun in circulatie liste cu persoane proscrise aduc atingeri drepturilor omului si democratiei?
5. Conflictul din Ucraina, miza acestuia; Care mai este acum relevanta aliantei NATO, a actiunilor SUA si UE in zona de conflict? NATO este un loc al spionajului intre aliati sau al viitoarei ruperi cauzate de conflicte urmare a unor puncte de vedere diferite?
6. Inegalitatile din societate. Teoria lui Thomas Piketty intre partizani si oponenti
7. Instabilitati la nivel mondial. Opinii emise de Brzezinski, Friedman, Kissinger, Alain Benoist, Dan Dungaciu, Adrian Severin, etc
8. A treia cale economica: Distributism, programul de guvernare al lui Calin Georgescu, potential Prim Ministru. Obiectii la punerea in aplicare.
9. A fost Romania sub Ceausescu un “cal troian” al rusilor in vestul euroatlantic? Teoriile lui Larry Watts vs. Pacepa, Tismaneanu & comp.
10. Antifragilitate Nicholas Taleb; Aforisme
11. Invatamantul romanesc, Rezultate indoielnice, competitivitate in descrestere, finantare, lipsa de adaptare la nevoile economiei romanesti.
12. Incercari de descifrare ale necunoscutelor Revolutiei Romane.
13. Accidentul aviatic din Ucraina.
14.Cum ne imaginam societatea de maine. Care vor fi liniile groase ale nevoii de dezvoltare? Ce fel de capitalism se va dezvolta, in favoarea cui, cu ce mijloace?
15.Americanofobia si euroscepticismul. Cauzele euroscepticismului in Europa, proliferarea partidelor nationaliste. Integrare vs. suveranitate nationala? Integrare politica vs. democratie interna? Federalismul, avantaje/dezavantaje.
16. Coruptia romaneasca, element unic, exceptional si determinant intern si extern? Suntem o tara de corupti sau de corupatori? Care a fost rolul corupatorilor, ce au urmarit acestia?
17. Diaspora romaneasca. De ce au plecat, de ce doresc sa se intoarca, cum are in vedere guvernarea recuperarea romanilor, etc?
18. Profilul prezidential al candidatului din 2014 (propuneri ale lui Adrian Severin, Dorel Sandor, ziarul Cotidianul); candidati politici in exces, viziuni politice prea putine.
19 Laureati ai premiului Nobel pentru economie impotriva austeritatii (Stiglitz, Krugman,etc)
20. Suport pentru formele neconventionale de energie.
21. Politica FMI in lume si in Romania
22. Rolul statului in etapa actuala de stat membru UE.
23. Evolutii ale Ungariei cu implicatii posibile asupra Romaniei.
24.Razboiul rece, prognoze, posibilitatea unui razboi cald la scara mondiala
25. Statul de drept; prevalenta unor institutii ale justitiei sau ale CCR fata de celelalte puteri..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu