sâmbătă, 18 aprilie 2015

Ce inseamna reforme structurale pe piata muncii? - 12 februarie 2015



Ce inseamna reforme structurale pe piata muncii – 12 februarie 2015


Odata cu organizarea negocierii salariilor la nivelul companiilor individuale, a devenit extrem de dificil, daca nu chiar imposibil sa folosesti un mecanism de coordonare care sa alinieze toate contractele de munca existente nevoii de a se mentine un anumit nivel al inflatiei. Nici sindicatele nici lucratorii nu pot coordona negocierile pentru mii de companii individuale. Si chiar daca acestea ar reusi, ele s-ar confrunta cu patronii preocupati doar de competitivitatea propriei companii, extrem de putin dispusi sa se aplece asupra situatiei intregii economii.
Astfel apare ca agenda de reforme structurale bazata pe sisteme flexibile de salarizare, agenda promovata de Comisie, se intoarce ca o razbunare. Exact in acest moment cand economiile zonei euro reclama in mod serios o coordonare superioara a salariilor iar contractele colective de munca la nivel centralizat au fost subminate, slabite sau desfiintate.
Ne-am astepta in consecinta ca CE sa-si domoleasca limbajul despre reformele structurale
Ce aflam in schimb din agenda Consiliului european de iarna? Cererea ca reformele majore de pe piata muncii cum ar fi descentralizarea contractelor de munca colective si flexibilizarea aranjamentelor salariale vor stimula crearea de locuri de munca!! Cu alte cuvinte, in loc sa se recunoasca faptul ca economia a devenit mult mai vulnerabila la socurile deflatiei prin dereglementarea sistemelor de formare a salariilor, decidentii europeni continua sa isi fluture victoria pretinzand ca aceste reforme vor crea joburi. Ramane de vazut cate slujbe se vor pierde cand va aparea a doua runda de efecte provenite din salarii si economia va intra in deflatie serioasa.
Troika noastra, Boc-Basescu-BNR nu s-a gandit cand a schimbat Codul Muncii si a desfiintat contractele colective de munca la nivel de tara si ramura? Deocamdata s-a reusit ca absolventii de studii superioare sa fie remunerati cu salariul minim. Urmeaza sa nu ne mai bucuram ca inregistram o inflatie mai mica, mai performanta ca niciodata si sa luam in serios deflatia ca fenomen macroeconomic extrem de periculos.

Top of Form
Bottom of Form

 Octavian Lupu Partea hazoasa este ca tinerii pun pe seama "comunismului" si "comunistilor" ceea ce li se intampla: somaj, salarii mici, lipsa unui viitor,etc. Din cate pot sa mi-aduc aminte somajul tinerilor si IMM-urile au fost dintodeauna caii de bataie ai UE. Masurile luate au fost intodeauna esecuri sau aproape esecuri, iar in conextul globalizarii si spectrului amenintator al TTIP solutiile pentru aceste probleme sunt pura retorica.

Smaranda Dobrescu Masura reformelor structurale pe piata muncii raspunde "nevoii" de dereglementare si de sustinere a unui stat slab, promovata conform viziunii PPE. Aceasta politica dicteaza prezentul tinerilor, varstnicilor, copiilor, maturilor care au indraznit sa viseze intr-o Europa a egalilor.

Niciun comentariu: