miercuri, 15 aprilie 2015

The Spectacle of Illiteracy and the Crisis of Democracy, 17 ianuarie 2015

Oamenii de rand, spun autorii articolului , au devenit incapabili de de a mai aduce in spatiul dezbaterii publice veritabile, al preocuparilor sociale si al actiunii colective, problemele lor personale cum ar fi suferintele si mizeria cu care se confrunta zi de zi. Aceasta situatie este calificata ca fiind un soi de analfabetism a carui amploare nu mai poate fi neglijata. Chiar daca articolul pare a se referi strict la spatiul american, cred ca si o tara ca a noastra se afla exact in aceeiasi situatie. <<At the core of any viable democratic politics is the ability to question the assumptions central to an imagined democracy. This is not merely a political issue but an educational issue, one that points to the need for modes of civic education that provide the knowledge and competencies for young and old alike to raise important questions about what education and literacy itself should accomplish in a democracy. [5] This is not an issue we can ignore too much longer.>>
  • Prospectiv A-z .
    Nu pot sa nu fiu de acord cu observatiile punctuale. Doar ca eu cred ca autorul nu reuseste sa surprinda esenta problemei daca afirma "The new illiteracy is about more than not knowing how to read the book or the word; it is about not knowing how to
     read the world." Cand vreodata au stiut oamenii de rand mai mult/bine? Ni s-a pus votul in bratze ca sa ne linistim cand vedem ca astia ne mint si fura ziua in amiaza mare, nu ca sa fim mai informati de cum merge lumea. Toate mizeriile ies acum la suprafata pentru ca, pe timp de criza, electoratului in democratii nu-i mai poate fi cumparat comportamentul *frumos*.

  • Nedeea Burca Chiar daca oamenii de rand nu stiau nici inainte ceva vreme "sa citeasca lumea", macar isi imaginau ca o pot citi. Vreau sa spun ca aveau, bune sau rele, niste sisteme de referinta. Existau niste reguli, stiai, macar in principiu, ce e bine si ce e rau. Acum lumea a devenit un loc periculos si derutant fiindca nu mai stii cum sa reactionezi, ce sa faci astfel incat sa fie cat de cat bine. Nu toti au gena de pradatori si nu toti pot face fata salbaticiei care a survenit in raporturile inter-umane.

  • Prospectiv A-z .
    Gasesc ca este superba aceasta tangenta, Nedeea. Punctul comun ramane totusi faptul ca atunci cand nu e criza, omului i se cumpara comportamentul, facandu-l astfel sa creada ca *Exista niste reguli, stie, macar in principiu, ce e bine si ce e rau.* Criza este un moment revolut/de anarhie, socialistii cu economia lor planificata incercau sa rezolve problema asta, dar creau altele. Problema e ca acum crizele sunt prea dese si din ce in ce mai violente.

    Cat despre autorul articolului initial, problema mea este ca el parca vede pentru prima oara ceea ce trebuia re/vazut.

  • Octavian Lupu Analfabetismul civic, fenomen constatat de C. Wright Mills inca de acum 50 de ani nu este un fenomen nou, noua fiind dimensiunea acestuia si incapacitatea societatii civile de a corecta acest fenomen in pofida faptului ca sursele de informare si exprimare s-au diversificat. Mai pe intelesul meu lesa relativ confortabila de care beneficiam se scurteaza incet si sigur in fiecare zi pe un fond de apatie tampa conform careia daca oamenii de rand iau parte la ritualurile "democratiei" inseamna ca ei sunt cei aflati la carma evenimentelor.

  • Prospectiv A-z .
    Domnule Lupu, deja invitati la lectura cu valoare adaugata. Deci, pana la urma, nu abundenta/lipsa surselor de informare e problema cat gradul de lejeritate al lesei e ce (nu) ne impinge sa recalibram ideile despre ce ne inconjoara.

Niciun comentariu: