sâmbătă, 18 aprilie 2015

Comisia de control SRI chiar isi ia munca in serios? - 10 februarie 2015



Comisia de control SRI chiar isi ia munca in serios? – 10 februarie 2015


Audierea de ieri a conducerii SRI de către Comisia parlamentară de control a SRI s-a încheiat, așa cum era de așteptat, cu câteva declarații ”apă de ploaie”, având drept scop îngroparea subiectului. Am urmărit azi câteva comentarii făcute de invitați și de moderatori la televiziuni, din care rezultă că vajnicii noștri parlamentari ar face ei investigații mai aprofundate, dar nu le permite legea. Fals. Complet fals. Comisia de control a SRI are absolut toate mijloacele necesare investigațiilor, dacă dorește să le facă.
Pentru demonstrație și documentarea celor interesați, vă redau mai jos câteva paragrafe din: ”HOTĂRÂREA nr.30 din 23 iunie 1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii”, hotărâre în vigoare și azi.
”ART. 2
Dupa alegere, membrii comisiei depun in fata celor doua Camere urmatorul juramint:
"Eu,..............., jur sa pastrez secretul asupra documentelor, ...
ART. 3
Nimic din cele cuprinse in art. 2 nu va fi astfel interpretat incit sa impiedice comisia sa faca publice concluziile ori de cite ori va obtine ACORDUL BIROURILOR PERMANENTE ALE CELOR DOUA CAMERE ALE PARLAMENTULUI.(s.a.)
CAP. 2
ATRIBUTIILE COMISIEI
ART. 5
Comisia prevazuta la art. 1 exercita controlul concret si permanent asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii si are urmatoarele atributii:
a) verifica daca, in exercitarea atributiilor ce revin Serviciului Roman de Informatii in domeniul sigurantei nationale, sint respectate prevederile Constitutiei si ale celorlalte acte normative;
b) examineaza cazurile in care s-au semnalat incalcari ale prevederilor constitutionale si ale altor dispozitii legale in activitatea Serviciului Roman de Informatii si se pronunta asupra masurilor ce se impun pentru restabilirea legalitatii;
c) analizeaza si cerceteaza, la cererea oricareia dintre comisiile perma nente pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale celor doua Camere, sesizarile cetatenilor care se considera lezati in drepturile si libertatile lor, prin mijloacele de obtinere a informatiilor privind siguranta nationala; examineaza si solutioneaza celelalte plingeri si sesizari ce-i sint adresate in legatura cu incalcarea legii de catre Serviciul Roman de Informatii; ...
g) controleaza modul de utilizare a fondurilor banesti destinate prin bugetul de stat, precum si constituirea si folosirea mijloacelor extrabugetare pentru Serviciul Roman de Informatii;
h) verifica modul de respectare a dispozitiilor legale privind functionarea regiei autonome, a societatilor comerciale de productie, institutiilor sanitare si asociatiilor cu caracter cultural-sportiv din cadrul Serviciului Roman de Informatii.
ART. 6
In exercitarea atributiilor prevazute in art. 5, comisia poate solicita Serviciului Roman de Informatii rapoarte, informari si explicatii scrise, documente, date si informatii si poate audia persoane in legatura cu problemele analizate.
ART. 7
Serviciul Roman de Informatii este obligat sa puna la dispozitia comisiei, in timp util, rapoartele, informarile, explicatiile, documentele, datele si informatiile solicitate si sa permita audierea persoanelor indicate de comisie.
Fac exceptie de la prevederile alin. 1 actiunile informative aflate in curs de executare, alte activitati operative pentru siguranta nationala, apreciate ca atare de comisie, la recomandarea Biroului executiv al Consiliului director al Serviciului Roman de Informatii, precum si mijloacele si metodele concrete folosite in munca de informatii, IN MASURA IN CARE NU CONTRAVIN CONSTITUTIEI SI LEGILOR IN VIGOARE. 

Bottom of Form
  Smaranda Dobrescu Ce rezultat se poate obtine in urma controlului Comisiei daca aceasta nu face uz de toate atributele sale iar SRI si le depaseste?
http://www.cotidianul.ro/comisia-parlamentara-de-control.../

Comisia parlamentară de control al SRI acoperă...
cotidianul.ro

  Octavian Lupu Haideti sa ne amintim ce dificila, a fost activitatea comisiei care a investigat cazurile de tortura ale CIA. S-a descoperit ca membrii comisiei erau urmariti si ascultati pas cu pas. Nu vedeti ca democratiile occidentale, astazi, sub pretextul luptei antiterorise, controleaza societatea mai abitir decat o facea Securitatea. Asa ca ce te poti astepta de la martafoii de la Comisia de control a SRI, multi cu pacate pestilentiale si/sau acoperiti.

  Ionel Iani Velciov Comisia nu are probleme... membrii ei au, unii nu au certificat ORNISS si nu au voie sa vada nici macar copertile unor dosare ...

  Alexandru Botu Cadavre politice!.... Emana mirosuri pestiletiale, deoarece organismele mai sunt vi prin viermii care le consuma. De aceea nici nu-si mai dau seama, nu mai au nicio legatura cu logica si bunul simt, specifice vietii normale (organizate social).

  Mihai Ion Turcu Eu am totala incredere in presedintee comisiei, un tovaras de nadejede, tanar, devotat cauzei...

Niciun comentariu: