marți, 14 aprilie 2015

Initiativa energetica a Poloniei - 20 martie 2015



Initiativa energetica a Poloniei – 20 martie 2015
Smaranda Dobrescu
Aflu ca europenii au cuvinte de multumire fata de initiativa poloneza a Uniunii Energetice. Pana ne vom lamuri exact cum va functiona si in ce fel noi vom avea de castigat, stim ca ea s-a creat pentru a termina cu dependenta europeana fata de gazul rusesc si ca in principal, "Conceptul de uniune energetică este bazat pe cinci piloni: achiziţionarea în comun a gazului european, investiţii majore în infrastructura europeană, dezvoltarea mecanismelor de solidaritate, reorientarea către noi furnizori de energie şi folosirea mai eficientă a resurselor europene de energie."
Intrebarea pe care mi-o pun deocamdata este ce inseamna solidaritatea in distributie daca o tara are nevoie de 70% din energia necesara sa fie importata iar Romania de exemplu doar de 15%?
Citeste mai mult: adev.ro/n57j62

Uniunea energetică, prezentată de premierul Poloniei Donald Tusk, a surescitat interesul liderilor europeni faţă de un asemenea proiect de amploare. Propunerea este interesantă în mod special pentru Polonia şi România, state...
adevarul.ro
 Mihai Ion Turcu Unde se poate gazul trebuie inlocuit cu energie electrica, inclusiv centrale atomice.

  S.D  In urma cu un an, fostul ministru al Economiei, D-l Nita declara ca urmare a contractarii industriei, puterea instalata de energie electrica depaseste nevoile tarii ( desi in urma cu trei ani un alt specialist, D-l Iancu anunta cu ingrijorare intrarea sistemului in maxim de sarcina si in situatie de cadere). Ce inseamna asta? Daca avem exces de energie, mai ales pe seama energiei hidro, nu putem sa o exportam din cauza nepotrivirilor tehnologice a liniilor de distributie si a lipsei racordurilor pe inalta tensiune si pe de alta parte ca in decurs de trei ani industria noastra, principalul consumator de energie s-a cam volatilizat.
In privinta centralelor nucleare nu stiu inca daca Germania s-a hotarat sa fie mai permisiva pe terenul propriu si nici nu stiu daca povestea cu punerea in functiune de catre chinezi a altor grupuri de la Cernavoda a fost sau nu doar o poveste frumoasa venita la timpul potrivit.
  Ionel Iani Velciov Un kw de gaz , la consumatorul final, costa de 4 ori mai putin decat un kw de energie electrica ... pur si simplu ideea inlocuirii nu e ok, totul tine de oportunitate, comoditate, destinatie ...
  S.D  Daca veti cauta sa aflati cat costa la noi un metru cub de gaz la consumatorul casnic, veti constata ca un apartament de trei camere are un cost al incalzirii cu gaz metan echivalent unei pensii medii, chiar inainte de alinierea finala. Orice forma de energie neconventionala costa dupa amortizarea investitiei mult mai putin decat clasicul gaz metan.

Niciun comentariu: