joi, 16 aprilie 2015

Minciuna esentiala-pretul energiei electrice - 28 decembrie 2014



Minciuna esențială- prețul energiei electrice – 28 decembrie 2014

Stefan Kovacs
Minciuna esențială- prețul energiei electrice
-------------------------------------------------------
Minciuna esențială servită acestui popor prost de naiv sau teribil de fraier- cum vreți să o luați- nu este nici pe departe comunismul sau cine știe ce alte isme ci ceva mult mai pragmatic și mai aproape de noi- respectiv prețul curentului electric. De-aici începe totul. În 1990 niște mincinoși nerușinați ne promiteau că ”nu va mai fi foame, nu va mai fi frig”. După care, din motive care probabil că țin de iepurașul de Paști sau de existența monstrului din Loch Ness- tovarășul Iliescu și tovarășul Roman au descoperit brusc ceea ce noi nu știam- și anume că respectivul curent electric este creat manual de către un grup înălțător de pitici care freacă o pisică uriașă cu o baghetă de sticlă- de aceea el trebuie să fie proporțional cu greutatea piticilor în aur. Pentru un popor naiv ni s-au servit diverse explicații puerile cum se scoală domnii energeticieni dimineața devreme și se duc la program- și cum ar trebui ei să aibă parte de recunoștiința noastră veșnică, să-i luăm acasă și să-i punem în ramă. Protestatarii pentru democrație au fost altoiți lejer și minierește în iunie 1990- și tot în 1990 atunci când domnii pitici au cerut și pe dracu și pe mă-sa ca să-și facă amărâta de datorie pentru care erau plătiți prea bine- li s-a dat fără nici un fel de problemă tot ce au cerut.
Noi am învățat la școală- probabil din cauza ticăloșilor de comuniști- că suntem o țară binecuvântată cu resurse de energie suficientă, că nu trebuie să le aducem pe toate pe mare, cu navele- precum Japonia și că prețul energiei electrice- pe vremea răilor de comuniști- era nesemnificativ în coșul zilnic. Neh. Energia se câștigă cu sudoare- de respectivii pitici- care freacă respectiva pisică. De aceea femeia de serviciu de la cum îi spune acum trebuie să aibă salariu de academician iar piticii să-și facă vacanțele pe coasta lui Azor.
Neamurile proaste (dar proaste rău) o să o dea gaia-mațu cu necesitatea retehnologizării- de parcă am discuta despre rachete spre lună. S-a băgat în defunctele Renel, Conel, etc.- mai mult (proporțional) decât a alocat NASA pentru programul spațial. Degeaba. Există niște chestii care se învârt- și produc curent. Nu e nici rachetistică și nici absolut nimic care să țină de altceva- decât de bunul simț.
Factura de energie electrică seamănă în acest moment cu manualul de divinație și alchimie- cu tot felul de taxe de cogenerare, supragenerare, timbre verzi și alte prostii găsite de hoți pentru fraieri. Respectivele taxe- care poate că sunt plătite- dar într-o cu totul altă proporție de către popoarele dezvoltate- nu sunt altceva decât furt direct din buzunarul cetățeanului român. Cine reușește să citească respectiva factură este un guru care merită tot respectul nostru.
Vom afla probabil de ce a fost împușcat Ceaușescu- pe bune- cândva. Dar nu vom afla niciodată- pentru că nu putem suporta acest adevăr oribil- structura reală a costului curentului electric. Cât se duce pentru salarii- și de ce ar fi aceste salarii așa de nerușinate- cât pentru întreținere, etc. Ne amintim că cu mult înaintea băncilor- primii care și-au ridicat niște clădiri nerușinate și sfidătoare după 1989 au fost exact domnii de la electricitate și gaze. Pentru că noi eram proști și suntem în continuare proști- și plătim nesimțirea și nerușinarea ascunse de la guvernul Roman încoace.
Hai să fantazăm un pic și să ne gândim că suntem o țară cu ape, rezerve energetice și chiar energie nucleară care va considera că e obligată nu față de actualmente privatizatul Renel ci față de cetățenii ei- și care va scădea prețul energiei electrice cu- să zicem 50%- adică mult mai aproape de prețul ei real. Chiar și fără a scoate profituri porcești- din care categoric nu câștigăm noi- și întorcându-ne la niște salarii reale pentru energeticieni. Hai să fantazăm mai departe și să ne gândim că respectivele costuri ar fi scăzute suficient de mult pentru populație încât să ne permitem să ne încălzim pe bază de energie electrică și să avem și apă caldă tot pe bază de energie electrică. Și să le băgăm distinșilor manageri într-un loc foarte întunecos și greu accesibil fără vaselină și timbrele verzi și taxa de co-genereare și toate prostiile pe care trebuie să le plătim noi în numele iepurașului de Paști, a ecologiștilor cu vilă la Snagov, etc.
  Smaranda Dobrescu mai sunt insa ceva mai departe niste pitici care lucra cu capul si care spun ca indiferent cate resurse avem, cat de putin ne-ar costa producerea de energie electrica, pretul trebuie aliniat. Asa ca liberalizarea pretului la utilitati e musai sa fie facuta .Preturile tuturor produselor este evident ca vor creste cu fiecare noua etapa, fara sa dea nicio atentie salariilor care stau cumintele pe loc cu exceptia cazurilor cand pe piticii de departe ii apuca ideea cu austeritatea si salariile o iau la fuga in jos, mereu in jos..
  Alexandru Botu Piticii sunt mici (stiu, e pleonasm), dar profiturile sunt uriase. Piticii sunt si putini si impart profituri uriase. Dar piticii sunt uniti in diferite uniuni...Nu stiu, insa, cum am putea sa-i electrocutam sau sa-i scurtcircuitam.
  Prospectiv A-z .
Aceste liberalizari au fost cerute tocmai in ideea anihilarii oricarui avantaj comparartiv pe care economia romaneasca l-ar fi avut fatza de competitorii sai. Multe din programul de *modernizare* a Romaniei se subsumeaza acestui obiectiv, 'de tzara.'


Nu stiu ce s-ar fi putut face altfel, unii s-ar putea intreba cat ar costa o nationalizare acum...
  Alexandru Botu Dar Domnul Stefan Kovacs cerea sa stie care este structura pretului pentru Kwh, pentru a vedea cat reprezinta salarii, intretinere-exploatare si cat alte chestii care ni sunt bagate pe gat, fara niciun beneficiu pentru noi. De ce le-am plati? Daca trebuie sa platim ceva ce nu se cuvine, macar sa stim la ce foloseste...
  P.A-z .
In structura pretului sunt reflectate inca 2 aspecte: cadourile ce si le fac unii lunar (baietii destepti din ramurile energetice, inclusiv caii verzi pe peretii eco), respectiv faptul ca statului i-au ramas putine leviere fiscale la indemana. Acest al doilea aspect e un fel de pedeapsa pentru evaziuni si mediul fiscal de lux in care opereaza *economic agents*.
S.K  Am tot respectul pentru munca energeticienilor DAR nu am înțelegere pentru faptul că după 25 de ani de la Revoluție stau încă în frig și că există diverși nenea care au ciudata impresie că îmi fac mie un serviciu furnizându-mi facilități pe care le plătesc. Și iarăși n-am nici un fel de înțelegere pentru oamenii care mă fură cu cuvinte gen cogenerare sau timbru verde.

Niciun comentariu: