miercuri, 27 septembrie 2017

Evaluari trecute

Evaluari trecute – 21 august 2017
 
Dinica Roman
 

Cum il evaluau politicieni romani pe Petre Roman (extrase din cartea lui P. Roman)

http://peromaneste.blogspot.com/…/politicieni-romani-despre…

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

 

Prospectiv A-z .
Si castigatorul este... raposatul CV Tudor.

 

Preda Mihailescu Nu mai stiu din ce sursa: Roman a ucis Vatra Romaneasca acordandu-i lui CV Tudor, prin intermediul ministrului Culturii, conditii de publicatie de prima calitate pentru revista miscarii ... care a fost in acest fel repede uzurpata in aceea miscare controlata si injurata, RM.

 

Prospectiv A-z .
Pentru ca Roman avea nevoie de un dusman pe fata, exact ca astia care-si bat cuie islamice in talpa populatiei pentru a motiva intervenii acasa si aiurea!

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Elementar, de aceea nu am mai intrat in detalii. Vatra era o miscare sociala naturala, care risca sa ocupe "dreapta" cu propuneri inteligente si larg agreate, deci trebuia modificata si controlata acea ramura a electoratului. Nu puteau invata asa de repede "democratie", daca metodele nu ar fi fost cam aceleasi ca la originile menscvicilor ... care au devenit bolsevici.

 

Smaranda Dobrescu Aici e un interviu in care CVT povesteste despre inceputurile Romaniei Mari, revista si partid..
https://www1.agerpres.ro/.../c-v-tudor-toate-revistele...

 

 

C.V.Tudor: Toate revistele care au apărut odată cu 'România Mare'…

AGERPRES.RO

 

Preda Mihailescu Nu inteleg de ce spune ca a uzurpat Vatra... Poate pentru ca Vatra era o miscare spontana, de baza, iar Vadim era un individ singular ?


Smaranda Dobrescu Nu stiu daca masurile haotice luate au fost cauzate de inexistenta unui plan clar de actiune sau o scuza pentru lipsa experientei politice.

Iata ce spunea Anton Vatasescu, membru in Guvernul Roman:
"Eram mai multi care am optat pentru o liberalizare totala si dura. Calculele erau facute. Acest compromis, care intradevar a fost si foarte rau, sa stiti ca s-a facut cu mare lupta (intre ramura conservatoare-Iliescu- si cea reformista a lui Roman) Si imediat a inceput separarea in randul partidului caci au fost multi care au speculat. Desigur, ca pentru o schimbare e nevoie de dorinta, dar mai apare si teama, mai intotdeauna. Aceasta teama a fost speculata si au fost nenumarate discutii pentru ca eram impinsi cu liberalizarea prea tarziu. Era imposibil! Incepuse operatiunea trebuia sa facem ceva cu intreprinderile, dar noi nu stiam care sunt rentabile, si care nu, frontierele erau deschise si preturile fixate in urma cu 20 ani, iar 10 milioane de turisti carau cu masinile totul.Nu se mai putea controla nimic.. Am facut o socoteala ca populatia a facut rost in anul ala, pana la liberalizare de doua miliarde de dolari. "

Erau prezente in acea vreme in tara multime de NGO-uri straine care predau politicienilor notiuni de democratie. Tin minte ca am facut in anul 1991 un seminar lung pe probleme de lobby (!!??) Nu exisrau insa experti care sa ajute guvernantii sa aibe o vedere clara a masurilor necesare trecerii la economia de piata, la privatizare, etc. In mare masura privatizarile s-au facut intrucat lucratorii nu mai aveau comenzi si nici bani de salarii. Pentru ca somajul crestea vertiginos, Roman a trecut la pensionarea la 50 ani, masura cu impact teribil asupra sistemului de pensii aflat in excedent pana la revolutie. Poate ar merita sa mai readucem in memorie unele faze. Poate ne vom lamuri daca privatizarile si lichidarea industriei a avut si un caracter obiectiv, de urgenta sau a fost strict efectul unui plan gandit de altii iar politicienii nu au avut mijloace sa-l ocoleasca sau macar sa-l denunte cei care l-au inteles.

 

Prospectiv A-z .
Nu stiu unde si cand a scris Vatasescu aceste randuri, dar parca ar explica unor elevi de liceu ce si cum. Sau ar fi explicatia data de un licean la un extemporal pe tema liberalizarii in Romania.

Scrie: "Calculele erau facute." Care calcule? Sa le vedem cu toti!


Smaranda Dobrescu Vatasescu s-a exprimat impreuna cu ceilalti in aceeasi carte a lui Roman. Nu era important ce explicatii a dat el ci mie mi s-a parut ca dorea sa se delimiteze de cei din fostul FSN care le-au ingreunat reforma. In timp s-a remarcat ca si ramura FDSN si cea PD si-au explicat insuccesul pe seama celorlalti . Opozitia fiind atat de firava numeric, era usor ridicol sa arunci vinovatiile in seama ei.Opozitia care era firava in Parlament era ascultata insa in afara tarii in toate problemele.

 

Prospectiv A-z .
N-are importanta decat pentru a arata cat de mult au fost in eroare refomiștii. Cel mai aproape de adevar s -a aflat Tudor.

 

Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Acum e un pic șocant- pentru că dacă Vătășescu și ceilalți care veniseră din structuri nu știau care e starea economiei- de ce s-au mai băgat ?

 

Prospectiv A-z .
D-le 
Kovacs, nu cumva s-au bagat ca asa le venise partitura? Premiantii aia au fost stampile umane care au parafat o partitura straina de tara/economia reala/nevoi/posibilitati/etc.

 

Stefan Kovacs Prospectiv A-z M-am gândit și la asta- mă întreb și eu ca prostul totuși de ce nu s-a putut negocia. OK, dăm să zicem toată industria de încălțăminte- dar păstrezi fabricile care-ți produc pantofi de calitate...oricum întrebări degeaba...

 

Smaranda Dobrescu Si totusi, cea mai simpla intrebare: daca cei din guvernul Roman alcatuiau partitura aleasa, de ce acei care au stabilit repertoriul s-au mai incurcat cu Iliescu? Nu a fost cumva o intelegere de tipul: voi alegeti presedintele, noi executivul?

 

Prospectiv A-z .
Pentru ca Brucan a jucat la amandoua capetele?

Nu doreau sa negocieze partitura, au fost alesi tocmai pe criteriul atasamentului la partitura. Altfel, negocieri in forta au fost tot timpul: Tg Mures, demonstratiile dela Universitate dupa 20 mai 1990, mineriada etc. Cu tâlc este faptul ca distrugatorii lui Roman au intrat oficial in paine dupa mineriada din 13 iunie 1990. Pana cand o alta avea sa-i curete un an mai tarziu, in septembrie.

 

Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Aici sunt niște mari mistere- care-l includ și pe dl. Mazilu.

 

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z Si totusi, cred ca au alternat victoriile de parcurs, intru pierderea natiunii. Roman a cazut, a venit guvernul lui Iliescu, condus de Vacaroiu, apoi intr-o masura mai mica sau mai mare politica lui Roman a fost reluata de celelalte guverne, culminand cu guvernele lui Basescu si cel al tehnocratilor. Politica noastra a fost de fapt cu o mica exceptie, de tip neoliberal si de acceptare a unui statut de semicolonie...

 

Stefan Kovacs Acu nu sunt neapărat un catastrofist- și mă întreb și eu cui i-a folosit că România a fost neglijată sau tratată ca un paria în perioada 1990-1996 ? Dacă s-ar fi dat un ordin clar de zi pe unitatea sovieto-americană (plus completările cu Mossad, DGSE și cine naiba a mai intervenit)- ne-am fi conformat și am fi avut o imagine clară din 1990. Cine va studia perioada ar fi interesant să o facă comparativ cu celelalte foste state est-europene și să constate că foștii comuniști au stat extrem de puțin la putere după 1989- dispărând la un moment dat chiar din peisaj. De ce n-am putut noi trece la capitalism cu stindardele industriale fluturând- chiar dacă în locul PCR ar fi fost diversele firme particulare- iar în locul tovarășului director- respectivii manageri- aici cred că putem discuta de adevărata Trădare Națională. Pentru că pentru cetățeanul simplu- ca mine- numele directorului n-avea importanță atâta vreme cât avea un loc de muncă și-și lua salariul. Ori în 1990 s-a băgat porcăria cu sindicatele libere- și lumea-și consuma zilele făcând planuri fanteziste cum și cu ce o să fie- în loc să muncească.


Smaranda Dobrescu Stefan Kovacs Incepand din 1990, toti strainii, cei din guvernul Roman si multi alti occidentali ne laudau politica terapiei de soc a polonezilor condusi de Balczerovicz. Chiar si in 2004 Basescu cu ocazia vizitei in Parlament al unui fost vicepresedinte PE a declarat ca ce au facut polonezii in anii `90 noi trebuie sa incepem acum, sub regimul lui. Nimic nu a fost mai criticat la noi decat terapia noastra graduala. De fapt ei au tintit cheltuielile bugetare si hiperinflatia, noi am vrut stabilitate macro si intre inflatie mare si somaj mare am ales sa menajam locurile de munca si sa avem someri putini. In fond, un punct de vedere umanist. De fapt s-a amanat valul masiv de someri pana in rimpul crizei, Basescu avand acum si justificarea crizei mondiale. Cei care au sustinut terapia graduala stiau si ce inseamna liberalizarea si convertibilitatea si privatizarea facute in momente neprielnice sau prea devreme si au inteles si dezavantajele pierderii industriei si a celorlalte ramuri de succes.

 

Prospectiv A-z .
"au alternat victoriile de parcurs" nu stiu la ce ne referim, ca si-a mai tras vreun premiant vreo functie/tinichea pe turta lui? Halal!

Da, inainte si dupa Vacaroiu, toti au dat, ca nu dadeau dela ei. 

D-le 
Kovacs, buna intrebare, am mai discutat aici. Cred ca Romania era la rusi, cel putin pana cand Eltin a tras cu tunul in Parlamentul rus (1994) si tot *dragul de el* a ramas pentru occidentali/Clinton. Premiantii s-au zbatut din interior pentru a bascula situatia, numai ca ne-au aruncat in cap pentru cine stie ce promisiuni si avans personal.

Nu, nu cred ca Romania putea sa-si pastreze intacta baza industriala, in principal pe motiv al supra-productiei capitaliste. Dar sa arunci un popor la voia sortii neoliberale mi se pare impardonabil. Niste aventurieri, in cel mai bun caz.

 

Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Durerea cea mare este că n-au făcut nimic să susțină industriile care mergeau și care ar fi putut să asigure stabilitatea internă. Nimeni n-ar fi susținut să rămână niște mari consumatori de energie- dar tot ce e industria ușoară ar fi putut menținut cu sprijin guvernamental- și chiar și cu inflație- în condițiile în care guvernanții ar fi avut o imagine a unui viitor peste 5-10-15 ani. Cu tot cu CSP-ul, cu CNST-ul și toate instituțiile alea unde lucrau oameni deștepți- s-a ales soluția cu minima rezistență- fără a se încerca o orientare la nivel național către ceva, orice, de la agricultură și până la IT. S-au dat pământurile înapoi dar țăranii n-au fost stimulați să producă, nu s-au înființat (și nu există nici acum) centre de colectare și preluare a produselor, etc...și acum am devenit colonie. Și măcar dacă ne-ar exploata rațional....

 

Stefan Kovacs Prospectiv A-z Nimeni nu zice de intact. Dar puteam trimite la specializare niște ingineri și cumpăra niște tehnologie- să facem de exemplu niște camioane fiabile sau niște ARO-uri funcționabile și care să se caute- fie și în Africa. Și puteam pune o stavilă la importuri și lăsa industria de bunuri de consum- mâncare, îmbrăcăminte, etc.- să fie dominantă pe piață.

 

Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Acuma ca să nu fac eu pe marele judecător- trebuie să precizez că în 1990 eram și eu pe undeva entuziast- nu spre demolare pentru că aveam totuși 10 ani de muncă și știam că s-au investit bani și eforturi (deși textul azi e că nu se făcea nimic) ci spre o reducere normală și graduală- la niște limite de bun simț. Și am tot sperat până prin 2000...mai exista o codiță de informatică la Felix (trecută în parteneriat cu Packard-ul), mai existau niște industrii românești care puteau fi relansate...prin 1996 am avut o delegație la Oltchim- acolo unde IPA a avut o contribuție extrem de importantă la proiectare și punerea în funcțiune- și lucrurile păreau că merg bine, directorul de-atunci era considerat un fel de vrăjitor...

 

Smaranda Dobrescu Stefan Kovacs Durerea mea e ca au terminat fabrica Tractorul Brasov. Ea continua cu exporturile, printre putinele care beneficiau de o piata solida. Au avut o tactica subtil-parsiva: Li s-a spus celor de la Tractorul ca trebuie sa fie competititvi daca vor sa se mentina (ei oricum vindeau tractoare si pana atunci cu raport optim performanta/cost). Obligati sa tot scada pretul, au recurs la somaj pana cand sectii intregi nu mai erau acoperite. productia a scazut, contractele la export nu mai puteau fi onorate si altele nu mai apareau. Fabrica s-a inchis daca nu gresesc dupa 2000.

 

Prospectiv A-z .
Domnule 
Kovacs, haideti sa zabovim o clipa pe niste date. Vacaroiu spune ca Romania putea sa se imprumute abia la dobanzi de 24% cu garantii guvernamentale. Oficial, Romania avea ceva bani de primit (Irak etc.), dar trezoreria era cam goala. Neoficial, erau bani in derulare la intreprinderile de comert exterior secu, dar se pare ca alea au fost cadoul ilegitimilor pentru securitatea imediat privatizata--a se re/vedea articolul lui Iulian Vlad cu mica discutie insotitoare.

Daca astea erau datele, pe ce bani puteau romanii sa trimita/faca/dreaga?

Ca premiantii au actionat cu supra-exces este incontestabil, dar blestemul este ca in lipsa marturisilor noi nu putem decat specula. Blestematii astia de premianti nu inteleg ca singura lor sansa a ramas confesiunea.

 

Prospectiv A-z .
Ar trebui observat si ca premiantii anilor 1990 au creat de fapt modelul de succes post-1989 in Romania. La putere au ajuns/ramas DOAR cei care au emulat *realizarile* aventuristilor lui Roman/Constantinescu. Inclusiv cedarile lui Nastase sau JAFUL lui Basescu au decurs legic din modelul initial al 'reformistilor'.

 

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z Victorii de parcurs au fost obtinute cand de PD cand de PDSR. Pe timpul guvernarii Roman, presedintii camerelor erau Martian Dan si Barladeanu, oamenii terapiei graduale, asa ca nu toate actele normative ale guvernului au trecut. In acelasi timp, ne fiind o atitudine unitara a majoritatii parlamentare, unele legi, printre care legea privatizarii sau legea agriculturii au inglobat nu putine compromisuri. Victorii de etape mai pot fi considerate si angajamentele FMI care treceau prin Parlament intr-o forma nici cal-nici magar ca sa satisfaca toate cerintele. Chiar si grupul meu parlamentar a sustinut o cauza fara de care nu ar fi votat: acceptarea unui deficit bugetar mai mare in perioada de tranzitie severa. (nu s-a acceptat caci inflatia era deja mare si datoriile nu puteau fi onorate prin imprumuturi de pe piata externa fara garantia acordului cu FMI. )Perceptiile politice asupra situatiei tarii erau foarte diferite in acea perioada de inceput de pluri partidism. Mult timp s-a pierdut datorita suspiciunilor privind revenirea comunismului. Opozitia, in siajul taranist avea cam aceeasi parere. O vreme.

 

Prospectiv A-z .
Smaranda, nu contest ca din interior nu se vedeau si victorii sau oamenii nu lupau pentru ideilor lor--de fapt, atunci lupta era mai pe bune si democratia reala in comparatie cu ce vedem dela un moment dat incoace. 

Eu intreb din alta perspectiva, care-s victoriile consemnate de istorie inca odata? Romania n-a picat in cap odata cu 2005/instaurarea lui Basescu--belzebubul asta a distrus mai ales viitorul, cei de pana la el distrusesera aproape tot ce era in 1989.

 

Smaranda Dobrescu Hai sa incerc: redarea pamanturilor agricole vechilor proprietari si mostenitorilor, infiintarea IMM-urilor, posibilitatea de a face comert a celor lipsiti de slujbe prin crearea cadrului legal, dezvoltarea unor servicii, stabilirea ajutorului de somaj, asistenta sociala pentru cei lipsiti de mijloace urmare reformelor, reglementarea relatiilor de munca prin Codul Muncii, recunoasterea persoanelor cu dizabilitati si protectia acestora (aproximativa), acceptarea tarii ca membru al Consiliului Europei, dreptul la libera circulatie , a persoanelor si a capitalului inainte de 2007, etc..

 

Prospectiv A-z .
"redarea pamanturilor agricole vechilor proprietari si mostenitorilor" Pai nu discutaram aici ca s-au faramitat suprafetele agricole si oamenii n-au nici de unele pentru a face altceva decat agricultura de subzistenta? Sau e vorba de 'retrocedarile' Basescu prin care Transilvania e rascumparata a 2-a oara?

"infiintarea IMM-urilor" In afara de cateva ca BitDefender, s-au infiintat milioane de buticuri de apartament, aproape eliminate de intrarea lanturilor de desfacere straine.

"posibilitatea de a face comert a celor lipsiti de slujbe prin crearea cadrului legal" ce nume frumos am dat speculei/bisnitei!

"stabilirea ajutorului de somaj" ne bucuram de existenta medicamentului (homeopatic, am putea spune) si nu observam introducerea deliberata a bolii?

"acceptarea tarii ca membru al Consiliului Europei" la ce a folosit, ca vreunul din premianti sa ocupe temporar o pozitie? 

"dreptul la libera circulatie , a persoanelor" asta-l trecem la realizari cand vedem ca Romania s-a depopulat de cca. 10% cei mai buni profesionisti?

" dreptul la libera circulatie , a [...] capitalului inainte de 2007" pai tocmai asta-i mecanismul pentru ingenuchierea pe vecie a unei tari in sistemul neoliberal. Asa se deschide calea speculantilor si spoliatorilor.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Spune "noi nu stiam care intreprinderi sunt rentabile si care nu" -- cred ca aici se opreste totul. Cum sa nu poti afla, cand esti imputernicit al statului?

 

Smaranda Dobrescu Preda Mihailescu Aceasta fraza se poate numi "a-ti da cu firma-n cap". Daca vroia sa scape cu obrazul curat putea sa spuna despre intreprinderi care au sau nu potential de rentabilizare, caci vremurile erau instabile , lipsite de prognoza zilei de maine si in concluzie dificil sa le declari eficiente. Depindeau de cererea pe piata, inca netestata, de tehnologia capabila sau nu sa faca fata competitiei, de asigurarea cu personal...

 

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z daca toate pe care eu le-am socotit pozitive dupa 1990 le consideri unele inutile, altele rau inspirate, ma intreb ce am fi putut face altceva decat sa pastram tot din trecut, sa remarcam ca nu mai avem desfacere, ca revolutia a alungat vechii directori ai marilor intreprinderi, ca peste tot angajatii aveau sarcina sa-si aduca singuri contracte, etc. Intre timp, Adunarea Constituanta votase noua Constitutie in care se vorbea de proprietate privata si economie de piata, de aderarea la organismele internationale, etc, etc. In privinta dezmembrarii gospodariilor agricole am cazut de acord ca nu a fost deloc un gest intelept. Oamenii de la tara cereau cu obstinatie refacerea proprietatii familiei in vechile amplasamente. Daca s-a gresit, atunci s-a gresit din cauza imposibilitatii politicienilor de a explica ca pastrarea vechilor gospodarii e un lucru bun. oricum nu ar fi convins pe nimeni. prima mea campanie am facut-o in Neamt, judet agrar si stiu perfect car de pasional cereau taranii pamantul bunicului.

 

Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Acuma am putea spune că "statul erau ei". Nu știu cât însemnau în realitate părțile sociale date înapoi- și dacă ar fi putut fi folosite la susținerea unor industrii- dar modul în care statul s-a spălat pe mâni de la întreprinderile de comerț exterior și până la BATMA-uri de tot ce însemna coordonare și susținere- zic că e deja o vină . Pentru că aici nici măcar faptul că n-ar fi câștigat X sau Y cât vroiau nu se pune- ar fi putut câștiga cu niște structuri în funcțiune și cu un sistem de asigurare socială care ar fi permis o existență normală.

 

Prospectiv A-z .
Nu-i vorba de ce si cum considera unul sau altul, ci de ce consemneaza istoria. In lipsa confesiunilor, istoria nu cosemneaza decat o ruina. Premiantii sunt responsabili, cel putin pana se vor confesa sa intelegem daca/in ce masura era intr-adevar inevitabil dezastrul.

"Daca s-a gresit, atunci s-a gresit din cauza imposibilitatii politicienilor de a explica" Si azi de ce continua tacerea? Oricum, cred ca s-a gresit cand totul a inceput prin crimele lovilutiei. Acele crime au delegitimizat si vulnerabilizat puterea in Romania pentru multi ani. Ce a urmat uciderii lui Ceausescu a fost un lung si trist sir de spectacole in spatele caruia s-a naruit TOTUL.

 

Dinica Roman Roman si Basescu sunt rasplatiti de sistem, ei fiind alesi sa-i reprezinte in continuare pe romani. Daca alegerile au fost corecte, sunt inca destui romani care se cred reprezentati de acestia...

 

Smaranda Dobrescu Pentru ca realitatea e mai dificil de redat si de asimilat de cei care nu au fost intrinsec legati de politica, prefer sa nu mai sustin nimic. Regret ca acestia nu au fost ei in locul destelenitorilor, unii de buna credinta, altii pregatiti in scoli speciale ani de zile sa devina premianti.


Prospectiv A-z .
"ei fiind alesi sa-i reprezinte in continuare pe romani" Aici e o mare buna a prezentului! As prefera ca ei sa fie doar alesii sistemului, dar ma tem ca-s destui romani care sa-i aleaga pe acesti doi...

Si intr-un caz si in altul, democratia devine o notiune din ce in ce mai vaduvita de sens si in Romania.

Cum e cu pastilele?

Cum e cu pastilele? – 19 august 2017

Dinica Roman shared Victoria Stoiciu's post.
Am avzut ca sunt multe feluri de oameni si profesionisti printre prospectivi, inclusiv medici (Cacovean Adrian). Ce parere aveti?

August 19 · 

Am scris despre depresie mai demult, dar am sentimentul ca niciodata nu vorbim destul despre o boala care poarta nenumarate stigmate si care curma vieti. Femeea care s-a aruncat sub tren impreuna cu copii sai suferea de depresie, dar nu mai urma nici un tratament. Probabil pentru ca multe antidepresive sunt contraindicate pe perioada sarcinii. Sau poate pentru ca cei din jur au tratat-o de "nebuna" pentru ca lua pastile si au determinat-o sa renunte la tratament. Presiunea sociala in asemenea cazuri e uriasa - daca mergi la psihiatru si urmezi un tratament, esti nebun, proscris, nefrecventabil. 
" Pastilele sunt o prostie, sufletul nu are nevoie de pastile, trebuie sa mergi la biserica", mi-a spus un barbat mai demult. Nu era nea Ion de la tara, nu , era un intelectual get beget. 
Din fericire, am fost inconjurata mai ales de oameni care au inteles importanta unui tratament medicamentos. Depresia e o boala, nu un moft. Asa cun nu poti vindeca prin vointa, autosugestie sau rugaciune un dinte care te doare, ulcerul la stonac sau bolile de inima, tot asa nu poti trata nici depresia, care e o boala a creierului. 
Femeea care si-a pus capat zilelor nu a avut norocul meu, de a fi inconjurata de oameni care sa o incurajeze sa urmeze tratamentul. Stiind cate prejudecati exista in privinta asta in societatea noastra, ma intreb cati din cei 2 milioane de romani care, conform estimarilor, sufera de depresie au acest noroc. Ei ar putea urmatoarele victime. Pentru ei, trebuie sa vorbim noi, cei care am avut mai mult noroc.


Depresivii sînt invizibili – suferă în tăcere şi rareori vorbesc despre suferinţa lor. De regulă, nu ne sfiim să vorbim despre


Preda Mihailescu Nu sunt medic, am avut depresivi si anti-depresivi in jurul meu, am cunoscut psihologi-psihiatri excelenti, capabili sa combine tratement psihologic cu chimia cand era nevoie. In aceasta perspectiva, textul de mai sus imi poate aparea in egala masura o magnifica lupta pentru deschiderea pietei antidrepresivelor -- estimatia pietei este pusa in prim plan, 10% din populatie, mult -- plus amenintari de care nimeni care nu este total parasit de tremurul vietii nu este total protejat: pentru ca nu a mai luat pilule, o femeie s-a sinucis. 

Citesc eu gresit, sau articolul ne spune ca pilulele fac minuni? Si orice depresiv care le ia niciodata nu mai este ispitit de acte autodestructive? Sunt convins ca exista cazuri indicate, unde pot chiar ajuta - dar acesta moralism hiperoptimist, nu stiu cum se poate interpreta.

Prospectiv A-z .
Sunt multe paliere pe care poate fi dezbatuta problematica depresiei nervoase. Ce ma surprinde este ca o persoana nominal de Stanga, d-na Stoiciu, sare de pe trambulina nenorocitei care si-a aruncat copiii inaintea trenului direct la medicatie fara alte consideratii din constelatia depresiei.

Am sa incerc numai o conexiune. Romania este una din putinele tari EUropene in care monsantoizarea alimentatiei merge cu viteza maxima spre... spital/cimitir. In SUA oameni de stiinta deja vad o corelatie puternica intre introducerea glifosatului (ierbicid Monsanto) si explozia autimsului la nou nascuti. Cercetatori imuni la seductia complexului bio-farma presupun ca aceste insecticide ajung in stomacul oamenilor si DISTRUG flora bacteriana. Dupa care se intsaleaza TOT felul de boli, depresia fiind una din ele.

M-as fi asteptat dela o persoana care profeseaza Stanga sa gandeasca la solutii societale. Nenorocita folosita ca exemplu-trambulina nu ar fi incaput oricum in sistemul medical al anti-depresantelor alopate.

Pe de alta parte, omul trebuie sa inteleaga si ca la fel ca sirenele de odinioara, cantul (post-)modernitatii seduce individul in sensul pierderii sensului de directie. Solutia e si dinapoi, din traditie. Adica folositi telecomanda, dar dati ture de parc, mergeti cu avionul, dar multumiti lui Dumnezeu la fiecare decolare si aterizare, cautati succesul, dar nu in detrimentul semenilor/familiei samd. Nu as fi intrat pe terenul acesta daca d-na Stoiciu n-ar fi redus alternativa la exemplul personal "Pastilele sunt o prostie, sufletul nu are nevoie de pastile, trebuie sa mergi la biserica", mi-a spus un barbat mai demult." Poate ar trebui sa-i spuna cineva ca in tara prozacului, SUA, deja se recunoaste problema supra-recomandarii prozacului/anti-depresivelor si din ce in ce mai multi medici trimit pacientii inclusiv la meditatie/rugaciune si sala de sport.




Dinica Roman In Romania pare sa fie si mai grav. Chimizarea intra si acolo unde e interzis prin lege.

http://www.catavencii.ro/delta-dunarii-otravita-pentru.../




July 22 · 
Smaranda Dobrescu Via Constantin Gheorghe
Dacă onor masculilor europeni le-au scăzut la jumătate spermatozoizii în spermă, nu e, totuși, mai ieftin și mai simplu să importăm spermă, în loc de migranți? Întreb și eu...

Smaranda Dobrescu
 Poate ca suntem prea suspiciosi gandind ca Victoria Stoiciu urmareste interesul industriei farmaceutice ce adreseaza depresia. Eu cred ca sunt si cazuri care nu pun in discutie medicatia, dar in majoritatea cazurilor, asa cum se intalnesc intr-un procent cvasi egal oriunde pe mapamond, schimbarea unor conditii de mediu, de munca, schimbarea atitudinii familiei, si cum spune si Prospectiv A-z, rugaciunea si sportul pot face minuni. Nu se stie in ce masura nefericita mama nu traia niste momente absolut de nesuportat. Acolo, pare ca lipsa banilor, imposibilitatea cresterii unui copil in plus, poate violenta din familie aratata de barbat sa fi aparut femeii ca inutil de luptat cu ele. Ea avea nevoie de ajutor multiplu din diverse parti. Si evident si ajutor medical de specialitate.

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu "suntem prea suspiciosi gandind ca Victoria Stoiciu urmareste interesul industriei farmaceutice ce adreseaza depresia". Lucrurile nu functioneaza asa - oameni de buna credinta pot deveni profeti ale acestor industri ... exact asa cum se vede: in fata disperarii si neputintei, tentatia sperantei modernitatii lucreaza in ei. Si tzac, se trezesc vorbind si promitand mai multe decat poate ar face daca ar gandi a doua oara.

Smaranda Dobrescu Urmarile unei pledoarii insuficient gandite, pot fi intradevar neasteptate si nu chiar binevenite. Marturisirea pe care a facut-o cred insa ca i-a solicitat ceva curaj incat sa nu se mai gandeasca la alte aspecte.

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Este si asta o forma de moda - pretinsa opozitie intre "credinta" (inteleasa cum?) si modernitate -- inteleasa prin medicatia dinamicilor sufletesti instabile.

Rizea-manea Marius TEORETIZAM TRATAREA EFECTELOR FARA A PUNE IN DISCUTIE CAUZELE !!!

Preda Mihailescu Rizea-manea Marius @ Cred ca asta spunea si PAz...

Anna Zelinski Dacă ne referim la drama femeii care s-a sinucis luând și copiii cu ea, aș crede că este nu depresie, ci disperare amestecată cu un soi de nebunie. O stare pe care nu a mai fost în stare să o gestioneze și la care au contribuit toți factorii din jur, inclusiv medicația/normele religioase. Terapia medicamentoasă fără înlăturarea cauzei care a produs dezastrul sufletesc, nu doar funcționarea creierului, duce doar la dependență. Socotită altădată o boală de lux, depresia este astăzi aproape epidemie (nevaccinabilă). Nu-i de glumit!

Preda Mihailescu "Socotită altădată o boală de lux, depresia este astăzi aproape epidemie (nevaccinabilă). Nu-i de glumit!" - Fiind vorba de manifestari psihice, suntem obisnuiti sa asociem cauze de natura de asemenea psihice, sociale - si nesiguranta vremurilor recente, schimbarile galopante pot figura drept cauze foarte verosimile pentru asemenea desvoltare, plus faptul ca se vorbeste mai deschis.

Mai exista si faptul ca tocmai industria farmaceutica cauta sa valorifice o cercetare care sugereaza si influente de natura hormonal-chimica. Dar daca aceasta merge intr-un sens, spre speranta de vindecare si atenuare, oare nu trebuie pusa intrebarea - in sens invers, ce componente chimice care sunt introduse in mod nenatural in mancare pot sa isi aduca aportul lor? Este tot intrebarea lui PAz.

Anna Zelinski Este posibil ca absorbția în sânge a componentelor chimice să producă nu doar cancere, diabet, etc. ci și schimbări comportamentale. La care adăugăm toate belelele pe care le-ați enumerat. Un fel de înstrăinare aproape de dezumanizare am observat de-a lungul anilor odată cu invazia informațională și accesul la tehnologia digitală, compensate adesea prin accese de vorbărie goală, post-mortem. Aici cred că își spune cuvântul gradul mai mic sau mai mare de fragilitate psihică. Nu am studii în domeniu, dar din cât am citit, depresiile au un algoritm de dezvoltare prin acumulare de spaime și îngrijorări ce durează ani buni, iar când scoate capul pare că a venit de nicăieri. Este teribil să te lupți cu ele, cred că pot fi învinse printr-o cunoaștere curajoasă a propriilor limite.


Preda Mihailescu Viata este o provocare continua, doamna Zelinski, ce sa ii facem!

Dinica Roman Tot in State, oamenii 'trateaza' maladiile timpului cu opioide. Moartea din supra-doza e in crestere continua, numai ca in ultimii 20 de ani din cauza cresterii victimelor din randul populatiei albe. Ziarele scriu de cativa ani ca cei fara bani merg si cumpara pe cativa dolari produse chimice de la echivalentul bricostore-ului pentru a se droga (cam ca aurolacii din Romania). Degeaba scot magazinele aceste produse, inlocuitori sunt gasiti aproape instantaneu. 

Pe de alta parte, mari companii isi bucura investtitorii prin mesaje despre scaderea obligatiilor de pensii odata cu moartea prematura a cetatenilor (Lockhead Martin estima economisirea a cca. 1,3 miliarde dolari. 

https://jacobinmag.com/2017/08/trump-opioids-heroin-epidemic


Trump finally declared mass opioid addiction a national emergency. But he won't take on big pharma and the…

Ioana Muresan Parerea mea e ca medicul in cauza nu e membru al grupului si nu poate vedea postarea. Pana apare un specialist spun si eu cateva: n-am nicio incredere in statistici din-astea, preluate de pe iRealitatea s.a. , cum ca ar fi 2 milioane de romani depresivi. Inregistrati la medic sau cum? Altceva: "depresia" asta e deja un termen literar si destul de elitist si acopera o paleta larga de tulburari psihice in care poate deprimarea e doar un simptom. In realitate, diagnosticul din spate suna altfel. Despre autoarea postarii ma abtin...cu greu. Despre sinucigasa si ucigasa propriilor copii: as avea de zis multe dar despre Protectia copilului care ar fi trebuit sa stie si sa monitorizeze 3 copii crescuti de o mama bolnava psihic, despre oengeuri inexistente acolo unde ar trebui, despre Psihiatria ineficienta si nu doar la noi. Nu l-am uitat pe pilotul neamt, nu musulman, ce si-a dus pasagerii din Barcelona pana deasupra Alpilor si i-a sfaramat de munte.

Preda Mihailescu Da - acel pilot a fost atat de infricosator, ca poate sa apara in saptezeci de naratii....




While the U.S. struggles in the grip of an opioid…