luni, 1 februarie 2021

spectacol feeric al diversitatii

 Ce mai spectacol feeric al diversitatii! Numai ca doamna din fereastra pare oripilata... Sa n-o insface mai marii si s-o supuna unui curs de reeducare.

0:50 / 1:36
Musulmani șiiți se auto-flagelează în centrul Bonnului.
O femeie germană privește de la un geam plângând...
Uniunea Europeană distruge Europa
 

Comments


  • Paul Bașotă
    : Acum câțiva ani, Silvana Heißenberg, model și actriță, juca în seriale populare pe SAT1 și RTL.
    Devenită însă o critică a regimului, ea nu mai este distribuită de loc și nici o agenție nu mai colaborează cu ea.
    În august 2019, Silvana Heißenberg și-a publicat ediția revăzută a cărții “Înaltă trădare și vânătoare de vrăjitoare - cum politica distructivă mi-a distrus existența“.
    În iunie 2019, Silvana Heißenberg a dat-o în judecată pe cancelara Angela Merkel la Curtea Penală Internațională de la Haga, acuzând-o de genocid, crime împotriva umanității și înaltă trădare.
    Pe 01.01.2018, Silvana Heißenberg a publicat scrisoarea deschisă de mai jos, direct pe pagina cancelarei Angela Merkel.
    ———-
    “Sunteți cel mai josnic și mai criminal cancelar pe care poporul german a trebuit să-l îndure vreodată.
    Ați adus poporului german teroare, război, sărăcie și moarte prin importul deliberat și ilegal în țară al paraziților azilanți ilegali, al unor sute de mii de mercenari, teroriști IS și alți infractori înrăiți.
    Conform art. 16 din Constituție, NIMENI din cei care vin prin țări sigure nu are drept de azil în Germania, de aceea TOȚI oaspeții dvs. se află ILEGAL în Germania.
    Acordurile Schengen și Dublin au fost, de asemenea, abolite în mod deliberat și ilegal.
    În jurământul pe care l-ați depus ați jurat, printre altele, să țineți lucrurile rele departe de poporul german, dar faceți, în fiecare zi, exact contrariul.
    NU aveți nici un mandat să vă ocupați de nevoile “tuturor cetățenilor”, ci numai și numai de binele POPORULUI GERMAN, doar acesta era mandatul dvs; nu sunteți nimic altceva decât o angajată a POPORULUI GERMAN, căci puterea aparține poporului, și NU dvs.
    De nici o nevoie a germanilor nu v-ați ocupat. Ați incitat conștient întreaga națiune unul împotriva altuia, ați divizat-o și ați distrus familii întregi.
    Și cică nouă, germanilor, ne merge mai bine ca niciodată?
    Din cauza OASPEȚILOR DVS ILEGALI, evenimentele publice trebuie acum securizate masiv, înconjurate cu garduri și păzite de polițiști cu arme automate. Există acum zone de protecție pentru femeile care caută protecție împotriva solicitanților de protecție, pentru ca ele să nu mai cadă victimă agresiunilor sexuale comise de OASPEȚII DVS DEZLĂNȚUIȚI.
    În fiecare zi, OASPEȚII DVS comit infracțiuni de violență.
    Sărăcia în rândul bătrânilor și copiilor e mai ridicată ca niciodată. Aproape un milion de germani trăiesc pe stradă. Să-i ajutați pe acești oameni, acesta era MANDATUL DVS, și nu inundarea întregii Europe cu invadatori din alte culturi și hrănirea acestora cu miliarde din impozitele muncite cu greu.
    Dvs cereți respect?
    Invadatorii DVS, majoritar criminali, care violează și ucid în Germania, mai sunt apoi și luați sub apărare, drept victime ale “incitării de dreapta”.
    Dacă chiar ați dori respect și ați poseda o conștiință, ați răspunde dvs înșivă pentru fărădelegile dvs în fața unei instanțe.
    Dacă justiția nu va face odată justiție, atunci o va face poporul, pentru că puterea aparține exclusiv poporului, iar poporul german este șeful dvs! Dvs sunteți un nimeni.
    Nici un cancelar al RFG nu a cauzat vreodată poporului german, în mod intenționat, atâta rău și suferință, și nu a fost mai urât decât sunteți dvs, lucru pe care îl aveți de simțit la fiecare eveniment electoral.
    Pentru 2018 îmi doresc un singur lucru: ca dvs și întregul dvs anturaj să fiți aduși în fața unei instanțe de judecată pentru toate încălcările de lege și să mergeți la închisoare cel puțin pe viață.
    O asemenea înaltă trădare a poporului suveran nu a existat niciodată în istoria RFG.
    Comentatorii plătiți și ipocriți care încă vă ling posteriorul, incapabili să gândească clar și cu propria minte, pot să se abțină de la orice altă adulare a dvs, căci nici un om rezonabil nu mai ia în serios asemenea persoane.
    Vă disprețuiesc profund si vă doresc pedeapsa care vi se cuvine.
    Cu mult dispreț, datorită plutonului dvs Stasi - fostă actriță,
    Sivana Heißenberg.”
    Image may contain: 1 person, smiling
    •  
  • De unde musulmani siiti ma? nu ii e rusine ? asta e araba ? sau persana ? ca nefiind nici una nici alta daca sunt musulmani sunt suniti si nu siiti ! ce lume....
    •  
    • Marilena Chivu Are legatura si una mare.Lumea musulmana este mare , dar sunitii sunt raspanditi peste tot si nu siitii.Cumva raportul numeric este ca intre catolici si ortodocs."Terorismul" actual a plecat de la suniti , nu de la siiti.Sunitii sunt actorii "primaverii arabe" , "rebelii moderati", masa de manevra pentru alte agende,nu siitii. In fine, nu e discutie de purtat pe facebook.
      •  
    • Marilena Chivu Daca pentru nemtoaica nu prezinta interes ce sunt, sa stea in continuare la fereastra si sa se mire 🙂
      •  
    • Marilena Chivu, majoritatea șiiților sunt persani, acum că Irakul și Yemenul sunt distruse. Eroarea o face Bașotă. Cât despre motivulpentru care nemțoaica este impresionată, putem face doar presupuneri.
      •  
    • Mancini Copsky
      Sunt șiiți. Este o celebrare a Așurei. https://www.youtube.com/watch?v=LaWtr10b1es
      Ashura in Manchester UK - Muharram 2014
      YOUTUBE.COM
      Ashura in Manchester UK - Muharram 2014
      Ashura in Manchester UK - Muharram 2014
      •  
    • Mancini Copsky Merci 
      •  
  • badge icon
    Dar "Conform art. 16 din Constituție, NIMENI din cei care vin prin țări sigure nu are drept de azil în Germania, de aceea TOȚI oaspeții dvs. se află ILEGAL în Germania.
    Acordurile Schengen și Dublin au fost, de asemenea, abolite în mod deliberat și ilegal." este in egala masura fals si foarte egocentric. Adica pe ea nu o intereseaza protectia Europei de migratie abuziva, ea doreste sa ii forteze pe sudici care au tarmurile unde debarca migrantii, sa se spele pe cap cu ei. Nici asta nu este tocmai dovada de maturitate.
    •  
    • Ce ne tot invartim dupa deget Preda ? Franta a vrut petrolul libian si a distrus tara aia care era bariera ; Merkel a sarit pe ocazie cu problemele demografice si lipsa de mana de lucru ieftina si asta a fost ! ce Constitutie, ce Dublin, ce vrajeli ? nu ne mai trezim ....si vin acum si te intreb , cu toti astia care aduc, nu numai Europa ci lumea in halul asta, daca se ridica o revolta/revolutie si ii rastoarna , ce faci ma cu ei ? nu infunzi puscariile cu ei ? evident, ei ar deveni detinuti politici , ca de , asa era sistemul, ce au facut era legal...
      •  
    • badge icon
      Cristiana Dumitrescu
       Vorbim iarasi in paralel. Cristiana. Eu replicam la ce spune nemtoaica de mai sus, Heßenberg.
      Si cu Libia, pana la petrol, americanii au vrut pielea lui Khdafi caci era pe ultima suta de metri pentru introducerea unui dinar de aur ca moneda pentru intreaga Africa. Teama unei concurente valutare a declansat si Iraqul. De aceea striga Hilara ca o nebuna cand a aflat ca l-au ucis pe Khadafi.
      Nu inseamna ca Francezii nu vor fi dorit petrolul Libian, dar au luat cam plasa, ca tara aceea nimeni nu stie cand se va mai scoate din razboi.
      •  
    • Preda Mihailescu
       Lasa asta, ca asta o stim deja.Noi ne agitam degeaba, asta e concluzia.Stam acasa in fata televizoarelor si vorbim pe facebook in timp ce onor guvernantii isi fac mendrele.Nu mai stiu cum o cheama pe sefa de la Die linke, dar o stim cat de realista este si cum pune problema de ani de zile . Si ? a crescut die linke in Germania ? nu, au crescut ecologistii si AFD !
      •  
    • badge icon
      Cristiana Dumitrescu
       Wagenknecht o cheama. Si Petri era realista, la AfD, amandoua femei relativ tinere, din DDR, realiste si inteligente. Cand discutau in contradictoriu, nu stiai cum gasesc subiecte. Cand o ascultam pe Petri ce echilibrat vorbeste, nu stiam ce au astia cu AfD. Dar la o vreme si-a dat demisia de la conducerea partidului -- se spune ca a intrat in conflict cu indivizi care incurajau violenta si polarizare.
      Da, dincolo de asta, tu vezi sticla mai mult goala, eu ma uimesc ca mai are ceva in ea.
       
      •  
    • Preda Mihailescu
       Cine mai are nevoie de echilibrati in ziua de azi cand radicalizarea e "tema" ? e oust in secunda 2 !
      •  
    • badge icon
      Cristiana Dumitrescu
       Toti au nevoie, nu mai vorbi asa, Cristiana! Chiar daca se prefac ca nu, caci le este teama sa para ... demodati sau slabi?
      •  
    • Preda Mihailescu
       Ai vazut tu in istorie vreodata ca lumea a fost manata cu echilibrul ?imi pare ca a fost totdeauna manata cu cu pasiunile , cu emotia, cu "credintele"...si cei care stiu, o mana catre agenda lor nu a lumii..."Nici încline a ei limbă
      Recea cumpăn-a gândirii
      Înspre clipa ce se schimbă
      Pentru masca fericirii,
      Ce din moartea ei se naşte
      Şi o clipă ţine poate;
      Pentru cine o cunoaşte
      Toate-s vechi şi nouă toate."

    • badge icon
      Cristiana Dumitrescu
       Nu, dar a supravietuit asa! 
    • Preda Mihailescu
       Specia umana va supravietui evident in continuare iar daca va disparea, va fi pre propria-i limba.Ce ce val, ca valul trece ...
      •  
    • badge icon
      Cristiana Dumitrescu
       ... Nu spera si nu ai teama ! 
    • Marilena Chivu Greu de acceptat varianta ca ne ia valul si pe noi , hein ? sperati sa ii supravietuiti 😉
      •  
  • Nu ma intereseaza ce sunt, dar nu au ce cauta in Europa.
    •  
    • Si ce faci cu cei care vin din teatrele de razboi ? ca razboaiele nu prea le-au pornit ei !
      •  
    • Nu ma intereseaza de unde au venit si cine a pornit ce a pornit.
      Ii trimiti acasa pe picioarele lor sau in saci de plastic... asta daca nu vrem ca noi si urmasii nostri sa ajungem in saci de plastic.
      •  
    • Eduard Virgiliu
       Cum adica nu va intereseaza ? si daca Romania maine este in situatia asta , ati spune la fel ? sau credeti ca suntem scutiti cumva ?
      •  
    • Cristiana Dumitrescu
       E simplu, nu au ce cauta in  Europa
    • Eduard Virgiliu
       Venirea lor contrar a ceea ce ganditi are si rosturi ascunse; este incurajata benirea si asta nu de ieri de alaltaieri. Insa oricum ar fi, avand in vedere natalitatea lor fata de natalitatea europenilor, jocurile sunt deja facute.Sunt deja in Europa.In est nu se prea vede dar in vest...
      •  
    • Cristiana Dumitrescu
       Calatoresc destul de mult in Europa si observ schimbarile care s-au produs in ultimii ani.
      Stiu si de ce au fost adusi in Europa - sa distruga tesutul social ca Noua Ordine sa fie impusa mai usor.
      Problema e ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ...
      Situatia asta va degenera intr-un razboi civil, etnic, in 10, 20 de ani ... daca nu se va intervenii pana atunci.
      Asa ca sper ca oamenii sa se trezeasca pana nu va fi prea tarziu si o sa avem situatia care a fost in Siria si Irak cu ISIS.
      •  
    • Eduard Virgiliu
       Vreti solutii de la cei care au creat problemele 🙂 Cine sa se trezeasca ? nu se trezeste nimeni.ISIS ? sa fim seriosi...aia nu au iesit din spuma marii.Stiti ce spunea ministrul francez de externe acum cativa ani ? ca "Al-Nosra fait du bon boulot " Rebelii moderati...va rog, sa nu mai luam pe nemestecate ce ni se serveste.Umblatul cu sticlutele pe la ONU ar trebui sa ne deschida ochii o data pentru totdeauna.Parerea mea 🙂
      •  
    • Cine a spus ca eu caut solutii la cei care au creat problemele?!?
      Dar la un moment dat oala asta sub presiune o sa explodeze ...
      Acum, peste 10 ani, cine stie...
      Cred ca turistele alea din Maroc s-au trezit la realitate cu cateva minute inainte de a li se taia gatul... pana atunci credeau in diversitate.
      La fel si biciclistii aia imbecili care vroiau sa demonstreze ca nu e nici un pericol in tarile musulmane si ca peste tot e numai iubire.
      Brexitul a aparut tot dintr-o revolta. Exact cand sefii credeau ca oile britanice nici macar n-o sa iasa la vot ...
      •  
    • Eduard Virgiliu
       Vad ca inca mai credeti in vot 🙂 Insa asta nu va scadea numarul pakistanezilor din Marea Britanie ! si ce-or mai avea ei prin Commonwealth...
      •  
    • Cristiana Dumitrescu
       vot, revolta, razboi ... o sa vedem ce o sa mai fie...
      Anglia are si multi chinezi si poate o sa fie si mai multi ... asa ca mai e o speranta daca noi, europenii, nu o sa fim in stare sa ne aparam 😀.
      •  
    • Soumission (roman) — Wikipédia
      FR.WIKIPEDIA.ORG
      Soumission (roman) — Wikipédia
      Soumission (roman) — Wikipédia
      •  
    • Rareș Jianu
       Nu, n-am citit-o. Din prezentare imi place chestia asta:
      " Parmi les changements notables découlant de cette élection, la France est pacifiée, le chômage chute ..."
      Salvarea economiei se poate face prin trecerea la religia musulmana 😀
      •  
  • Mancini Copsky
    A fost nevoie de ăștia ca să avem două războaie mondiale? Nu. Au dus ele la un salt tehnologic și pro-liberal dpdv social care a comprimat undeva între câteva decenii și un secol-două, lucru de care toți profităm? Da. Societatea occidentală se auto-programează să confrunte un număr de crize "ne-esențiale" – nu vedem nimic critic în legătură cu ce îi este realmente specific, Doamne, ferește! A zis-o și Popper în felul lui conformist, singurii proiectanți sociali trebuie să fie, cum-necum, piecemeal engineers, focusați, targetați, pe niște felii, mai mari sau mai mici, dar felii, sigur.
    Să nu cumva să poată găsi sau face auzită găsirea unor elemente problematice subscrise civilizațional de sus până jos. Presupune un real mare pericol – de divizare radicală – și numai să cauți. Când Marx a făcut o analiză oarecum în sensul ăsta, nu l-a dezvinovățit bunăoară pe preotul de țară, a propos de de sus până jos. Dispariția acetuia apărea, de fapt, decisivă. Era doar unul dintr-un șir de teoreticieni occidentali care vedea lucrurile astfel, desigur. Prin faptul că a tras ferm linia undeva în exterior, nu [doar] pentru că a trecut la o analiză cu pretenții exhaustive, a eliberat potențialul de violență cumulat până la punctul respectiv. 
    • Mancini Copsky
      Indeed, the perfect Christian state is not the so-called Christian state – which acknowledges Christianity as its basis, as the state religion, and, therefore, adopts an exclusive attitude towards other religions. On the contrary, the perfect Christian state is the atheistic state, the democratic state, the state which relegates religion to a place among the other elements of civil society. [...] It makes a great difference whether the complete state [the perfect Christian state], because of the defect inherent in the general nature of the state, counts religion among its presuppositions, or whether the incomplete state [the so-called Christian state], because of the defect inherent in its particular existence as a defective state, declares that religion is its basis.
      In the latter case, religion becomes imperfect politics. In the former case, the imperfection even of consummate politics becomes evident in religion. [...] Therefore, we do not say to the Jews, as Bauer does: You cannot be emancipated politically without emancipating yourselves radically from Judaism. On the contrary, we tell them: Because you can be emancipated politically without renouncing Judaism completely and incontrovertibly, political emancipation itself is not human emancipation.
      - Marx, 1844s.
      pe scurt, da. în timp, dar absolut necesară. 
    • Mancini Copsky
      E inteligibil și la nivelul mesajului. Soluția propusă este una conformistă cu un fond civilizațional. Mai la vedere, e conformist cu spiritul proclamat anti-hegelian al epocii post-belice, vorbind de cazul spațiului occidental / nesovietizat.
      Altminteri, un spirit hegelian "difuz", opus în detalii (accidental), dar mitic (esențial) fiind înrudit profund cu viziunea lui Hegel. https://books.google.ro/books?redir_esc=y&id=uhlrcnssAn8C...
      Popper's Open Society After Fifty Years
      BOOKS.GOOGLE.COM
      Popper's Open Society After Fifty Years
       
    • Mancini Copsky
      Aveți 9 pag. în engleză acolo de citit pe diagonală. Altminteri discuția era despre altceva, iar dacă dvs. spuneți că suspectați nu știu ce, pot și eu spune că suspectez că vă agățați de o chichiță spre a alunga discuția în altă parte. Propuneți pe Popper ca fiind de revăzut din alt unghi, excepțional, deschideți un topic separat. Nu acesta era obiectul discuției, ci caracterul crizei imigranților musulmani. 
    • Mancini Copsky
      Nu cunosc viziunea filosofică personală (!) a lui Soroș. Personal, de la distanța necunoașterii directe, îmi pare că este un rezultat al faimei imediat postbelice a lui Popper, datorate accesibilității aparente a viziunii sale.
       
    • Mancini Copsky
      Poate binevoiți să explicați ce rost aveau întrebările și care era legătura lor cu ceea ce am subliniat în primul mesaj.
      •  
    • Mancini Copsky
      Ați comentat numai pe lângă idee. În cazul în care nu vi s-a părut clară, ar fi fost firesc să cereți o reformulare. În schimb, ce-ați făcut? V-ați agățat de cele două nume menționate în text, cu totate că specificam chiar că nici menționarea lui Marx nu este decât amintirea unuia dintr-un lung șir de teoreticieni similari. Iluminiști pur și simplu, în fond. În sensul kantian al lui „Emancipation from superstition is called Enlightenment”, ca să ne înțelegem.
      Ideea era cu totul alta: pericolul exterior este un pericol real doar câtă vreme este ignorat pericolul interior. Iar uitându-ne că pericolul ext. pentru unii apărători ai culturii despre care vorbim sunt inclusiv alții care se văd apărătorii ei, pentru care primii, la rândul lor, sunt parte din acel pericol, întotdeauna ext., ș.a.m.d., observăm că societatea noastră, de fapt, așa funcționează și prosperă, contraintuitiv și probabil mai degrabă în ciuda unor exemple exterioare ei. Doar că nu satisface pe loc să realizezi asta, cât o fi de ușor. Pentru că imediat după se anunță greul, întrebarea aia profund copilărească: dar de ce e așa? În primele două fraze ale comentariului inițial aveați punctul de plecare pe care l-ați ignorat, în speță referirea la output-ul celor 2 războaie mondiale, pornite de aici.
      •  
    • Mancini Copsky
      Nu o cunosc, pentru că tipul își va lua concepția cu el în pământ, dacă este una personală, iar dacă nu este, influența lui Popper nu a început cu el și probabil nu se va termina cu el. Nici măcar specificul filosofiei lui Popper nu e relevant, i.e. felul în care răstoarnă viziunea lui Hegel asupra raporturilor dintre Platon și ceea ce ar fi oponenții lui, darămite Soroș. Mâine-poimâine ăsta crapă, ce faceți răspoimâine, pe cine găsiți?
      Contează raportarea, care e una de tip clash, dincolo de subtilitățile pe care clash-ul le implică, clash apocaliptic de tip lumină vs. întuneric. În sensul ăsta, Popper însuși, ca și Marx, e vizibil irelevant. Hegel chiar, la fel.
      Am înțeles, oricum, că dvs. vă uitați cine a editat cartea și știți ce mănâncă ăla în articol deja.
      •  
    • Mancini Copsky
      "mă tem că am nişte opinii atât de personale, încât v-ar oripila" - E, nu mai spuneți. Știu pe unul care a trecut printr-o moarte clinică și nu vorbește chiar așa. And it's not about me. Dar se pare că, învățând și nu știind dinainte, știți dinainte cu cine aveți de-a face.
      •  
    • Mancini Copsky
      Între 1714 și 1716, Cantemir scria deja ISTORIA Creșterii și Descreșterii Imperiului Otoman. Dar, probabil că și asta ține de a răspândi doctrina lui Soroș într-o formă aparent doctă, cu referințe... non-alarmiste. Constantinopolul... ar fi suficient să citiți Chronografia lui Psellos și v-ați întreba, poate, cum de rezista Imperiul atunci, cu vreo 5 secole înainte să cadă. Nu mai zic după momentul 1204. Dar aici nu este vorba despre islam, există un antagonism greco-persan care îl pre-datează pe cel despre care vorbiți. Doar că nu avea nimic din aerul apocaliptic pe care îl va căpăta când va deveni în mod radical un conflict religios.
      •  
    • Mancini Copsky
      "aşa de repede evadaţi în miştocăreală"... Nu am evadat nicăieri, stați liniștită. Nu văd altă reacție indicată pe fond la mentalitatea cu care ați ales să trăiți în comun.
      •  
    • Mancini Copsky
      Dacă ne uităm mai din spate la mitul istoriei la Hegel, unde libertatea își subsumează încercările de a i se sta împotrivă, mărșăluind către statul ideal, în care legile sunt perfecte și toți cetățenii li se supun de bunăvoie - proiecție politică a dogmei de la Calcedon -, în care, evident, nu există posibilitate de a verifica dacă legile sunt sau nu ideale intrinsec, ci doar de a fi socotite la un moment dat ideale datorită faptului că nimeni nu li se împotrivește & la concepția lui Popper a unui marș triumfalist al libertății împotriva încercărilor totalitare de a o zăgăzui, rezultând într-o societate în care fiecare individ este liber pentru că renunță la o perspectivă de ansamblu, vom vedea că e același virus cu altă pălărie.
       
    • Mancini Copsky
      Dacă spuneați în față ce credeți, nu întrebați dar ce zice Marx despre rabini. 
    • Mancini Copsky
      Ce avem de înțeles este că vă plictisește o perspectivă diferită asupra istoriei ideilor. Chiar și când este explicată și argumentată. Să știți că se trece la fișa pe care v-am făcut-o. 
    • Mancini Copsky
      Cine a spus că Hegel descinde din Platon? A, Hegel...
      •  
    • Mancini Copsky
      O cultură nu moare niciodată dintr-o lovitură externă, oricât de puternic adversarul. India a fost cucerită de Mughali până în centrul subcontinentului, buddhismul a fost eradicat. Cultele indiene cel mai bine înrădăcinate au rămas. Îmi pare rău să v-o spun și o să mi-o luați în nume de rău, dar sunteți panicardă ca orice obsesional, care se amorsează la anumite cuvinte / nume - cum ar fi fost dacă nu pronunțam numele Popper? sau Marx? 
    • Mancini Copsky
      Btw, dacă aveați numele meu real, la ce vă servea? Sau, de unde știați că e cel real, doar pt. că sună a nume real? În caz că nu v-ați dat seama, am un profil vizibil publicului până la vreo 10 ani în urmă. 
    • Mancini Copsky
      "ar trebui să fiţi mulţumit că, în raport cu gravitatea intenţiilor, tratamentul meu a fost doar de a vă spune în faţă ce aţi intenţionat şi aţi făcut" - Că altfel... ce? Vă zic eu, ați fost indulgentă în a nu-mi raporta profilul lui Mark Zuckerberg. 
    • Mancini Copsky
      În privința rabinilor e foarte simplu. Din moment ce v-ați eprimat îndoiala că Marx nu ar fi avut față de rabini aceeași părere ca despre preoți și pastori, înseamnă că Marx era doar agentul unei forțe (tras)naționale evreiești. Îmi pare că nu ați spus asta chiar atât de explicit pe cât afirmați că vă exprimați.
      Constat că stați bine cu logica atunci când tratați istoria ideilor. Acum, sigur, intuiția intelectuală e superioară. Să extrageți din afirmația că Popper este tributar în mod fundamental lui Hegel și din contestarea faptului că Hegel este îndreptățit la o filiație platonică ideea că Popper descinde din Platon via Hegel nu ține nici de una, nici de cealaltă. Este atât de acrobatică încât pasă-mi-te nici dacă aș corespunde descrierii făcute, nu m-aș putea deda la astfel de răstălmăciri.
      Am sugerat către explicat în ce conjuncturi moare o matrice. Când ajunge inconsecventă cu ea însăși. Or, noi reprezentăm o cultură care prin înseși fundamentele ei nu pare să tindă spre coerență. Observ că în continuare suntem - și nu mă refer la discuția asta, sau la vreun alt cadru restrâns, să fiu clar - consecvenți cu această incoerență. Polarizarea e puternică, la fel și realitatea relativ ușor de găsit a numitorului comun al multor tabere jurat antagonice. Divided we stand ar putea fi motto-ul culturii codexului / creștine [mult] mai mult decât al oricărei alteia. Cred.
      În rest, îmi pare rău, așa este, nu vă ironizez aici: are fiecare partea lui de contribuție / vinovăție.
      •  
    • Mancini Copsky
      Am precizat culturii creștine. Codiciale. Ceva îmi spune că habar nu aveți despre afinitatea intimă dintre creștinism și codex ca suport și vehicul general al informației. Apăi, pe păsărească o fi matricea, dar dacă spuneam matcă, tot nu înțelegeați la ce mă refer, având fixațiile dvs. care citesc pe lângă precizări, oricum. Am înțeles, este vorba despre oculta evreiască și excepționalismul românesc. Recunosc că am bănuit de la început, dar țin la certitudine și în plus, nu este niciodată inutil să răspunzi unor obiecții întâlnite des, oricât de prost găsite.
      Cam trist, să stai așa, după baricade mentale de după care, nici dacă se întâmplă să treacă Bunul Dumnezău pe lângă tine, nu ai cum să vezi măcar, că dumneata nu concezi altă înfățișare decât una după standardele proprii. Ca evreii, inclusiv zeloții, de exemplu. Dar știți ce este mândria? Felul în care punem condiții în a primi iubire. Nu de la mine, Doamne, ferește, că nu am atât, de ce aș spune că am?
      •  
    • Mancini Copsky
      Pur și simplu, nu. Când se scrie culturii creștine, iar dvs. citiți poporului român, nu este vorba despre o echivocitate a limbajului meu. Când se spune matrice în loc de cultură, pentru a nu repeta același termen, dar și pentru a pune accentul pe aspectul bazal al culturii, iar nu pe efecte, nu este vorba despre o neclaritate în limbaj, ci despre o lipsă de dorință de a înțelege ce vi se spune. Pentru că știți deja despre ce este, în esență, vorba, după cum și țineți să dați de înțeles consecvent.
      •  
    • Mancini Copsky
      Limbajul matematic, a propos de Platon, ar ocupa o poziție inferioară celui filosofic, fiind circumscris de acesta. O anecdotă răspândită despre un candidat la a intra în Academie spune că acesta este întrebat de Xenocrate, urmașul lui Platon, cel căruia i se atribuie a nu fi lăsat pe nimeni să intre în Academie fără a ști geometrie următorul lucru: dacă a studiat geometrie. Nu, nu a studiat. A studiat astronomie? Din nou, nu. 'Atunci,' spune Xenocrate, 'pleacă! Nu îmi oferi nici un mâner pentru filosofie.' Nefiind tocmai platonician, aș zice să facem mari concesii, dar nu se poate înțelege că istoria ideilor poate fi explicată pe înțelesul cuiva care interpretează cultura creștină prin poporul român, sau pe Popper ca urmaș al lui Platon via Hegel, după ce i s-a spus limpede că Popper este un hegelian, dar Hegel nu este platonician, ș.a.
      •  
    • Mancini Copsky
      Personal, văd că în discuția asta suntem doar noi doi, afară de o altă persoană care nu pare să vă facă plăcere prin prezența ei virtuală. Altminterea, nu văd de ce sugerați că aș insulta inteligența altcuiva. De altfel, eu v-am ironizat. Dvs. aveți dreptul să vă simțiți insultată pt. a fi fost ironizată și apostrofată cu argumente, desigur. Dar este dreptul cuiva care se crede infailibil.
      •  
    • Mancini Copsky
      Diavolul nu iubește.
      •  
    • Mancini Copsky
      Vă înșelați, limbajul matematic, ca orice limbaj, admite gugumănii de mare rafinament. Matematica, de la Renatere încoace, nu este o știință deductivă sau predominant deductivă, ci una ale cărei construcții sunt bazate pe inducție. Dvs. vă referiți la matematică precum un euclidian. Fie și așa, Euclid clădește pe niște axiome, iar conținutul axiomelor nu are caracterul absolut pe care li-l dă Euclid decât în mod ficțional, printr-o instituire. Creștinismul este mult mai relativist din acest punct de vedere, Euclid vedea lucrurile astfel fiind elin. Dacă spun, însă, că vădiți a nu avea bazele necesare pentru a aborda subiectele pe care le abordați fiind familiarizată cu ele după dictoane de manual, o să spuneți că sunt arogant. Asta este, dar nu asta sunt. 
    • Mancini Copsky
      E perfect, nu v-a cerut nimeni să răspundeți la tot. Am observat, însă, că oameni care iau pe ceilalți la întrebări și cum ar susține un interogatoriu, tind să interpreteze lucrurile din partea altora ca și ar fi interogați. 
  • As vrea ca in Franta sa vina un presedinte de origine algeriana: Éric Zemmour. 
  • Mancini Copsky
    The West is a civilization that has survived all the prophecies of its collapse with a singular stratagem. Just as the bourgeoisie had to deny itself as a class in order to permit the bourgeoisification of society as a whole, from the worker to the baron; just as capital had to sacrifice itself as a wage relation in order to impose itself as a social relation—becoming cultural capital and health capital in addition to finance capital; just as Christianity had to sacrifice itself as a religion in order to survive as an affective structure [...]; so the West has sacrificed itself as a particular civilization in order to impose itself as a universal culture. The operation can be summarized like this: an entity in its death throes sacrifices itself as a content in order to survive as a form.
    - The Invisible Committee, The Coming Insurrection 
    • badge icon
      până la capăt: There is no “clash of civilizations.” There is a clinically dead civilization kept alive by all sorts of life-support machines that spread a peculiar plague into the planet’s atmosphere. At this point it can no longer believe in a single one of its own “values”, and any affirmation of them is considered an impudent act, a provocation that should and must be taken apart, deconstructed , and returned to a state of doubt. Today Western imperialism is the imperialism of relativism, of the “it all depends on your point of view”; it’s the eye-rolling or the wounded indignation at anyone who’s stupid, primitive, or presumptuous enough to still believe in something, to affirm anything at all. You can see the dogmatism of constant questioning give its complicit wink of the eye everywhere in the universities and among the literary intelligentsias. No critique is too radical among postmodernist thinkers, as long as it maintains this total absence of certitude. A century ago, scandal was identified with any particularly unruly and raucous negation, while today it’s found in any affirmation that fails to tremble.
      No social order can securely found itself on the principle that nothing is true. 
    • PAz:
      Va multumesc domnilor pentru aceasta referinta despre care nu stiam. Ce se spune aici nu-i musai caracteristic doar capitalismului, ci ai gandi ca-i valabil mai oricarui sistem care evolueaza. Problema in capitalism este ca aceste negatii se succed cu frecventa si amplitudine in crestere.
      Nestiind textul v-as intreba: Ce putere de predictie are despre intalnirea Capitalismului (vestic) cu China? Pana la urma, acesta este testul care poate valida robustetea unei teorii--dincolo de paradoxurile agasante. Sa fie ca intalnirea Romei antice cu hoardele germane? Adica germanii s-au romanizat ei insisi, dar romanii si toata civilizatia lor au staruit doar ca forma.
      •  
    • Mancini Copsky
      Rareș Jianu
      , nu putem vorbi despre un clash extern, până nu vorbim de ăla intern. Iar după, cam devine inutil.
      Pe partea cealaltă, în ce privește relativismul, din punctul meu de vedere, acesta este doar una dintre cele două fețe inevitabile ale Creștinismului. Premisa principală a criticii scolasticii occidentale la adresa lui Aristotel, pentru care infinitul nu poate exista în mod actual, era premisa fundamentală a Creștinismului: Dumnezeu este un infinit actual. Adică nu îl putem cunoaște esențial, fără rest și deasemenea, că nu îl vom putea cunoaște fără rest, nici la sfârșitul veacurilor (Efeseni 1:20-21).
      Efectul natural al gândirii acestei problematici teologice a fost că, în momentul în care ce putea fi dedus de aici cu privire la Dumnezeu s-a cam epuizat, apariția unor aplicări ale categoriilor utilizate în teologie mai departe, în sfera matematicii, legat de teoretizarea infinitului, vezi calculul diferențial, în cosmologie, universul infinit al lui Cusanus - și universul expansiv la infinit, al nostru -, ș.a.m.d. până la stocasticitate și bifurcațiile fractalilor, aplicate la orice de la ritm cardiac la teoria evoluției, nu a putut fi oprită și nu poate fi în acest frame-work.
      Creștinismul răsăritean avea și el (re)sursele patristice pentru a o face, dar în anumite privințe a rămas mult mai elen. Notabil că în 1204, când vesticii au vandalizat Bizanțul, au distrus cu oroare statuile păgâne antice care împodobeau acest oraș pe care îl găseau doar pretins creștin, vorbind grosso modo. Așa cum spunea Tatakis, a fost fondat pe o teorie politică de origine plotiniană, consfințită prin Eusebiu din Cezareea, panegiristul semi-arian al lui Constantin cel Mare.
      Dogmatismul chestionării constante... cine vrea să lupte împotriva lui, nu are decât, dar mi-e teamă că ar face bine să afle din istoria Creștinismului că, dacă se poate lupta împotriva acestui trend, nu ar putea fi această luptă dusă decât printr-un conformism total, dus până la capăt. Dau înscris că nici un Derriduță n-a reușit, e imposibil uman, ca și cunoașterea Esenței. Oopsy!
      "No social order can securely found itself on the principle that nothing is true." - Exact asta și este ideea. Când Hristos spune că Împărăția Sa nu este din lumea aceasta, Biblia folosește pentru lume acel termen grecesc care are ca sens primar ordinea: cosmos. https://biblehub.com/greek/2889.htm
      Strong's Greek: 2889. κόσμος (kosmos) -- order, the world
      BIBLEHUB.COM
      Strong's Greek: 2889. κόσμος (kosmos) -- order, the world
       
    • Alien | Ash explains his orders
      YOUTUBE.COM
      Alien | Ash explains his orders
       
    • Mancini Copsky
      PAz, nu spune nimic despre întâlnirea cu China. Încearcă să se concentreze pe situația internă. Dacă mă întrebi, fițuica este mediocră, dar pentru unii care nu cred că este posibil să cadă curentul, să se întrerupă fluxul de mărfuri, ș.a.m.d. poate fi revelatoare. Apoi, China nu prezintă un altfel de capitalism, sau un capitalism pur economic, pus în slujba unor alte politici. Să nu ne iluzionăm. Dacă vorbim de China profundă, ea subzistă poate pe undeva, dar nici în politică, nici în economie. Nici nu poate fi altfel, global, nici unul dintre cei care se consideră actori importanți nu-și poate permite să piardă cursa în ce privește A.I.-ul, iar A.I. înseamnă 2 lucruri:
      1. cât mai puțină metafizică, pură computație, statistică oriunde este nevoie, chiar și acolo unde pare că intervine un anume decizionism, el ține cont de statisticile disponibile, nu de vreun resort metafizic presetat, fiindcă
      2. A.I. înseamnă meta-programare. Au trecut ani buni de când Tim Berners-Lee, unul dintre Părinții net-ului [civil], scria că "We no longer fully understand the web". Iar lucrurile astea nu vor merge în cealaltă direcție. 
    • PAz
      China este in plina evolutie si re/definire. Daca in politica si economia capitalista chineza n-ar fi ceva profund diferit, de ce nu ne-am astepta la o inmanare pasnica a stachetei, dela un jucator la altul cu scala si mai mare, ca pana acum? Ori semnele nu-s deloc in sensul tranzitiei pasnice.
      N-as reduce totul la AI--un fel de a impinge DISCURSIV marginea de eficienta intr-o terra incognita--caci in realitate miza e mai degraba in cine con/invinge in *razboiul stelelor*. Scepticismul meu aprpos AI este fondat pe atingerea atator limite fizice ale planetei. 
    • Mancini Copsky
      A.I. deocamdată este extrem de cheltuitor. Dar în domeniul ăsta, când nu te aștepți apare ceva care e game-changer de regulă. Pentru că există surse de inspirație destule. Până la urmă, cel mai bun argument împotriva computer-elor cuantice e și cel mai bun argument pro-. Da, creierul uman e un computer cuantic, organismul uman, încă unul și mai complex, dacă este extrem de imprecis adesea, este din cauza complexității. E suficient să mai decojești un strat al acestei cepe și costurile se pot reduce fulminant. În loc de cip-uri folosești ADN, doar să înveți cum să scrii informația acolo. Sigur, drumul nu este drept și nu știi când umbli pe cel “care trebuie”. [https://phys.org/news/2019-09-dna-held-hydrophobic.html...]
      Ceva mai on point la problema costurilor > http://nautil.us/.../inf.../moores-law-is-about-to-get-weird
      Nu cred că e nevoie de ceva profund diferit ca să ai concurență. Oamenii în capitalism sunt cel mai bun exemplu.
      Spațiul și A.I. merg mână în mână. Omul, în forma lui actuală, nu poate coloniza alte planete, chiar dacă le-ar putea, să zicem – în anumite limite, desigur – terraforma. Vorbim de diabet și cancer cu rată crescută la cei care lucrează în schimbul III, deci ce să mai vorbim de alt soare, alte radiații, alte microorganisme, ș.a.m.d. Deocamdată, prospecțiuni și minerit, cu roboți relativ convenționali. Insuficient ca să nu lăsăm cheală planeta, dar în intervalul câștigat cu venituri adiționale, avem timp să devenim un macroorganism capabil să trăiască cu raze cosmice. Poate o să fie 100% chinez, cine știe? Dar, mă îndoiesc. Modelul lor, pe cât de elastic pare în unele privințe, pe atât e de predispus la o formă de dogmatism pernicios.
      Nu mai știu pe la ce minut era, parcă spre sfârșit, dar vorbește tipul aici despre diferențele între comunismul european și cel chinez în ce privește acceptarea ajutorului celor cu credințe religioase. Deși nici Marx, nici Lenin, nu erau împotriva unui astfel de ajutor, primul partid comunist care a condiționat apartenența de lipsa oricărei religiozități a fost cel chinez.
      Personal, explic asta prin faptul că, pentru omul culturii non-alfabetice, fundamentul trebuie să fie foarte clar. Pe acest fundament cât se poate de neambiguu se construiesc apoi tot felul de ambiguități subtile. Dar ar fi greșit să îl asociem cu o ambiguitate fundamentală. La nivelul fundamentelor, noi suferim de boala de a fi mult mai nuanțați, cerem mai multă precizie conceptuală, nu concretețe, iar precizia, odată obținută, ne dictează drumul destul de clar, deși face ținta foarte ungraspable. Când, însă, obiectul în vedere a fost stabilit ca fiind același, doar reprezentarea lui și eventual traseul diferă, abordările concurente nu mai pot fi decât complementare.
      'Leading cadres at all levels must assiduously study the leading edge of science and technology, grasp the natural laws of development and characteristics of AI, strengthen overall coordination, increase policy support, and form work synergies.'
      DNA is held together by hydrophobic forces
      PHYS.ORG
      DNA is held together by hydrophobic forces
       
    • Mancini Copsky
      Referitor la abandonarea conținutului în favoarea formei, este ce se întâmplă și cu mumia lui Lenin:
      În mumiile egiptene era chiar oleacă invers: forma era sacrificată mai mult decât conținutul. Dar asta doare mai tare...
      Lenin's Body Improves with Age
      SCIENTIFICAMERICAN.COM
      Lenin's Body Improves with Age
       
    • PAz
      Domnule, si ce va face computatia sporita cand vine vorba de hrana, aer si apa? Si pentru a nu orbecai in cautarea unui raspuns, ar trebui sa gandim la ce reducere in costuri avem din cauza calculatoarelor. Costuri complete, nu acelea care neglijeaza externalitatile negative. Cand unele din aceste costuri ignorate pana acum se lovesc de limite fizice, s-a terminat.
      Imi amintesc de un studiu McKinsey de aproape 19-20 ani in care doar 4 sectoare economice au aratat reduceri de costuri din cauza calculatoarelor, unul din ele fiind microprocesoarele. Cam putin pentru cat rahat se mananca dela IBM 360 incoace--acum cand vad vreun film politisit american din anii '60-'70 in care cautarea raufacatorului este ajutata de benzile alea invartindu-se imi dau seama de tarasenie si ma amuz.
      "Nu cred că e nevoie de ceva profund diferit ca să ai concurență." Nici n-am spus asta, doar ca gandesc invers si judec dupa tensiunile sino-americane in crestere--ceea ce nu s-a intamplat la tranzitiile centrului capitalist de pana acum. Adica, la asemenea tensiuni inseamna ca diferentele trebuie sa fie majore de i-au pus pe stapanii de acum pe jar.
      O prima diferenta ar fi raportul invers dintre stat si privat cand ne uitam la SUA si China. Cu un sector privat mai puternic decat al statului in China, elita economica vestica i-ar fi incorporat pe chinezi intr-o pozitie junioara si lumea toata amana deznodamantul--fugarind intre timp extremisme generate si intretinute la margini. Numai ca elita chineza, ca si cea rusa, pare a fi de alta parere.
      O a doua diferenta, de ordin aproape metafizic, ar fi relatia fiecaruia cu timpul. Short-termism-ul american e proverbial. Strategia multimilenara a chinezilor este tocmai sa astepte in a-si arata mana pana cand adversarul se epuizeaza.
      O a treia diferenta ar fi aceea dintre individualism si armonia de grup. Sa zicem ca la asta se lucreaza intens prin inocularea chinezului de rand cu virusul consumerismului, (echivalentul opiului de odinioara?)...
      Interesant devine tamponul european al EurAsiei, se creaza multiple ocazii pentru oportunism. De aceea nu vad cum Europa si-ar putea pastra coerenta formala de pana acum. Transatlanticismul mai exista mai ales in gura catorva retarzi din Romania.
      _______________
      P.S. Trebuie observata si diferenta de abordare dintre rusi si chnezi. Primii merg pe un conservatorism-model--interzicere OMG-uri etc, in timp ce chinezii, de exemplu, merg pe soia modificata genetic si cumpara Syngenta. Adica, de multe ori, pe chestii fundamentale, chinezii reproduc erorile capitalismului occidental la o scala de magnitudine mai mare.
      P.P.S. Nu mai cred intr-o revolutie stiintifico-tehno-industriala a Vestului. Si-a sabotat masiv educatia. Cine si daca va face primul salt tehno-stiintific, echivalent al bombei atomice la americani, va castiga. Si AI ar putea fi doar un candidat al carui impact sa fie ca al bombei atomice. 
    • badge icon
      In relația AI sino-americana eu as miza pe Ma vs. Musk: https://www.youtube.com/watch?v=f3lUEnMaiAU
      Jack Ma and Elon Musk hold debate in Shanghai
      YOUTUBE.COM
      Jack Ma and Elon Musk hold debate in Shanghai
       
    • Mancini Copsky
      Hrană, aer și apă: două variante mari, acoperind, cred, 80% din spectrul de posibilități, ori în viitorul apropiat, automatizarea producției le va cuprinde și pe acestea, ori populația umană va trece printr-un nou bottleneck… Sigur, există în continuare posibilitatea, mai ales dinspre regiunile puternic orale, în curs de achiziționare a literației, să te trezești cu un curent religios care să schimbe masiv direcția. Din cauza internetului, poate fi foarte rapid. Oamenii pot face din senin diverse lucruri ciudate, care nu au sens (aparent) prin prisma instinctului de supraviețuire.
      Pe o parte, era de așteptat să crească tensiunile, China venind din urmă. Pe altă parte, nu știu dacă au crescut în mod real, cred că relațiile Vest-China ar fi stat mult mai rău cu Hilary președinte. Că s-au petrecut schimbări în poziționarea practică a Chinei, e.g. au devenit mult mai preocupați ecologic decât erau acum 10 ani, imho trădează mai puțin o reorientare culturală. E o reclamă mai bună în lume, cucerire a piețelor mai puțin costisitoare.
      Într-adevăr, există câteva diferențe majore între Vest și China, dar cred că noi suntem mai degrabă tentați în a le vedea drept piedici în a avea un obiectiv comun, decât e China. Referitor la predilecția pt. imediat a culturii americane, să o punem în context cultural: short-termism-ul american e o reflecție a bazelor puritane apocaliptice ale acestei culturi. Dar apocaliptice și chiar milenialiste, e puțin spus. La Harvard se studiau astrologia – că vorbim de long term – și alchimia ca parte a educației medicale. Nu îți luai licența fără o anumită cunoaștere a astrologiei, iar nivelul trebuia să crească pt. gradul de Master. S-au scris teze pe astrologie și alchimie la Harvard până la sf. sec. al XVIII-lea, aceasta vorbind de nivel oficial. Pentru acest background, D. Michael Quinn, Early Mormonism and the Magic World View este extrem de ilustrativă. Ne dă o idee destul de bună – indirect – și despre de ce mormonismul are o predilecție atât de mare pentru transumanism. Vorbim, însă, de New England în ansamblu – și la fel o putem face și despre liberala Californie de azi, locul în care transumanismul s-a născut, colonizată tot de puritani – și unde vreau să ajung este că acceleraționismul american este o combinație de heirupism apocaliptic cu prospectivism ocult, iar al doilea nu s-a estompat decât atunci când primul a mai pierdut din viteză.
      Cu intensificarea urgentistă, datorată competiției globale cu iz de final de joc, reintră în joc vechiul imaginar. Nu este unul pur tehnic, realizările tehnice sau teoretice, în sensul științific, sunt doar condensări ale unor dispoziții pe care prima facie le-am putea eticheta zgâit pe pereți. Ăsta nu este pentru tot americanul, desigur. De aceea, Trump se chinuie să aducă industria acasă, un minimum de ordine socială. Dar tot de-aceea, în Silicon Valley sau în alte departamente tehnologice, încearcă tot ce e mai ciudat, dar plauzibil eficient. De la băi în gheață stil Wim Hof și diete cu carne crudă la micro-dosing cu LSD și psylocibin sau dormit în reprize de 2h cu notarea viselor.
      Ca să îi răspund și lui 
      Rareș Jianu
       aici, Ma nu e tocmai cel mai tipic pt. cultura tehnologică chineză. China are un bazin de resurse umane imens, dar asta este doar aparent, diversitatea este comparativ mică. Sigur, și-ar permite să importe aici, doar că aleg să nu o prea facă, din pragmatism cultural. Eu decelez un complex de superioritate mai mare, de fapt, la chinez. Anxioșii, în general, cum e și Musk ca tipologie, sunt mai puțin dispuși să admită că au făcut greșeli, dar la o adică sunt dispuși să recunoască și o greșeală capitală, cum se spune, numai să trăiască. Musk este reprezentativ pt. cultura americană, doar că nu în mod exhaustiv, mai sunt și alte tipuri de antreprenori și mai ales de inventatori / inovatori, pt. că SUA e importator de oameni prin excelență. Tesla nu a ajuns acolo din întâmplare. Pe la coada sec. 18, un preot ortodox transilvănean, Samuil Dămian, discuta cu Benjamin Franklin despre electricitate, discuții la care face referire cel din urmă.
      O chestie oarecum puțin prevăzută se poate întâmpla în China: pe fondul nu atât al persecuțiilor obișnuite ale regimului, cât al rigidizării ierarhiei sociale prin ranking personal ș.a.m.d., în condiții în care nici spiritul tradițional chinez nu este tocmai pro-stratificare – comparați Go-ul, cu toate piesele uniforme, cu Șahul, reflectând diviziunea castelor –, nici suflul occidental de stânga, cel mai familiar, nu este aliniabil ideologic unor astfel de politici: eeste posibil să vedem o Chină care se occidentalizează tot mai mult – incluzând aici penetrarea literelor latine, care schimbă tot, cultura alfabetică stând la baza unei reprezentări a realități mai degrabă vizuospațială decât auditivă și kinestetică –, pornind de la o mișcare de reformă perfect imanentă comunismului chinez. Pt. că altfel prea puțin posibil, Hong Kong-ul sau Taiwan-ul nu vor fi niciodată modele acceptate de China. Ce s-ar întâmpla după, pare mai ușor de prevestit – fuziune globală, bla-bla –, dar vorba ‘ceea, nu greu-i greu, ci ușoru-i greu.
      Cred că Europa va deveni tot mai secularizată. Modelul nordic – inclus cel finlandez-baltic, dacă nu preeminent finalemente – aici și federalizare. Un model similar cu cel elvețian, până la urmă. Este cel mai pretabil la a-i conferi sentimentul unei superiorități și unicități față de celelalte forțe. A unei libertăți, deasemenea. Dpdv intelectual, Europa e încă bazată, moral, într-adevăr, este dusă în niște zone negre. Finlanda are, în continuare, alături de Singapore, unul dintre cele mai performante sisteme educaționale. Deasemenea, federalizarea o scoate din bucluc lăsând pe fiecare să își vândă serviciile cui vrea. Parcă și ruinarea asta a moralei are planul ei. Ce rămâne pe din afara orașelor-stat bine tehnologizate va fi cumparat de chinezi, în caz că ascensiunea lor rămâne constantă. Europa va fi politicoasă și eficientă, va sacrifica o mare parte din ea, pentru a beneficia de reciprocitate în, let's say, Mongolia. 
    • Mancini Copsky
      Rușii interzic OMG-urile doar prospectiv, până când vor considera că au propriile brand-uri suficient de safe. Au o tradiție redutabilă în zona asta. http://en.kremlin.ru/events/president/news/58826 După, cred că vor trece masiv pe zona asta.
      `For it is constantly the custom with the Russians to be behind in everything, and never to have anything ready; but when necessity presses, they are anxious to finish everything rapidly.`
      Sigismund von Herberstein, 1549
      EN.KREMLIN.RU
      Greetings on 100th anniversary of Vernadsky Crimean Federal University
      Greetings on 100th anniversary of Vernadsky Crimean Federal University
      •  
    • Mancini Copsky
      Rusia e cea care s-ar putea să râdă la urmă. Necesitățile presează.

    • PAz
      Problema pe care am ridicat-o era despre contributia (pozitiva a) computatiei la hrana, apa si aer. Automatizarea productiei in agricultura coincide cu epidemia bolilor metabolice (cancer, obezitate, diabet etc.). Dintr-un punct pervers de vedere, toate astea cresc PIB-ul, deci am fi pe pozitiv. In realitate, avem costuri enorme care nu-s recunoscute ca atare. Cei care au capitalism de stat sunt mai aproape de a recunoaste problema. 
    • PAz
      "Finlanda are, în continuare, alături de Singapore, unul dintre cele mai performante sisteme educaționale. " Pardon?! Cel putin dela aventurile copiiilor d-nei Smicala, credeam ca ne-am imunizat la cat de grozav ar fi sistemul finlandez.
      Au educatia cea mai performanta? Depinde cum si cine masoara. Raman la ce am spus, Vestul si-a dat cu tesla in educatie ca sa-i iasa copiii... corecti. Adica nu trag speranta unei revolutii tehno-stiintifice din Vest.
      •  
    • Mancini Copsky
      Sunt avocatul pășunatului și al agriculturii extensive. Un om poate trăi prosper cu carnea a două vaci / an + niște ouă, niște iepuri și ce mai pică pe lângă, nu mai zic de produse lactate. Dar automatizarea agriculturii nu are, prin sine, nici o legătură cu bolile metabolice. Dacă ar fi astfel, India nu ar mai deține recordul la diabet. Ce are legătură cu diabetul indiscutabil: aportul crescut de carbohidrați, în sp. în combinație cu perturbarea ritmurilor circadiene. Doctorii obișnuiesc să spună genele, oamenii să se plângă de stress. Când vorbim de o boală metabolică, primele nu sunt hegemoni. Stress-ul… nu că nu ar fi unul teribil în zonele urbane, dar contează cum reacționezi la el. https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU&t=179s
      În India, situația diabetului nu era aceeași până prin anii ‘90. https://timesofindia.indiatimes.com/.../arti.../47670045.cms S-ar putea să mă înșel, dar s-ar putea să existe o explicație cât se poate de simplă: aportul crescut de carbohidrați + ritmuri circadiene dereglate (TV-uri, computere, job-uri urbane). Desigur, o predispoziție genetică mai puternică, a se vedea prima parte. La indieni se remarcă faptul că au o tendință mai pronunțată de diabet tip 2 în rândul tinerilor.
      Automatizarea agriculturii nu înseamnă decât mai multă agricultură intensivă, într-un mod, însă, nu direct, ci indirect, din inerție. De aici, cantități mari și ieftine de calorii goale. Dar automatizarea, deocamdată, face ce o pui. Dacă o pui să crească alge bogate în acizi grași esențiali și proteine, fier, zinc, etc., face.
      Mult mai greu este de schimbat obiceiul oamenilor, însă. Hrana bogată în carbohidrați dă o senzație de fericire (adicție) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31540054 -, deși este mai săracă nutritiv. Automatizarea agriculturii a dat rezultatele pe care le-a dat pentru că oamenii s-au învățat cu hrana cerealieră și s-au dezvățat de a experia senzația de foame, mai promptă, când punem la un loc hrană slabă nutritiv, sau care conține antinutrienți (https://www.researchgate.net/.../239116221...) și stress, care înseamnă, pentru cei mai mulți, ca răspuns, decalarea ritmurilor circadiene. Când îți iei de dimineață porția de colesterol sub formă de ouă cu bacon și leftovers, șansele de dereglare sunt mult mai mici, doar că bunele obiceiuri murdare (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28146063 – ghrelina fiind hormonul senzației de foame prin excelență) au reputația exploatării de petrol comparativ cu investițiile în panouri solare.
      Cancerul este un subiect la care s-ar putea să se schimbe paradigma în curând și care ar putea produce, de aici, schimbări serioase în spectrul cultural. Dar, ori va lua timp, ori – dacă se întâmplă să se mai combine și cu alte răsturnări –, va ieși cu sânge. https://academic.oup.com/carcin/article/35/3/515/2463440...
      Cazul Smicală nu are legătură cu eficiența sistemului educațional dpdpv intelectual, intră tot la aberațiile etico-juridice ale sistemului. Pe partea cognitivă, sistemul rămâne același, dau de autori finlandezi peste tot când caut articole pe medicină sau filologie. Pe chestii de hard science, în general, sunt mulți, bine pregătiți, dar și oleacă fringe. Dacă ne uităm la numărul total al populației, asta spune ce înseamnă să ai un sistem educațional performant intelectual. Au fost primii – și nu știu dacă nu cumva și singurii – care au trimis un pilot direct de pe simulatoare în Formula 1, pe Kimi Raikonnen.
      Observ tendința explicativă: poate au avut școală “serioasă”, dar acuma, gata, s-a terminat. Similar, dacă nu vă supărați, cu tendința unora de a spune că statul social nu știe decât să pape ce a produs statul capitalist. Cum rezultatele vorbesc – uneori – și în al doilea caz, vorbesc – uneori – și în primul, ba aș zice mult mai explicit. Spre deosebire de draconicul sistem educațional din Singapore, într-adevăr, unul de top 3 și el, Finlanda are de hăt-timp un model educațional liberal, relaxat, fără note prin primii 6 ani de școală, ș.a.m.d. Adică de când este în top 3 – iar alături de Elveția, Suedia și Olanda și ceva, mai în spate, Norvegia, Danemarca, UK, cam dă topul 10 pe proficiență educațională. China nu este acolo. https://www.prnewswire.com/.../switzerland-singapore-and...
      China s-a remarcat recent cu un urcuș în materie de inovație. Dar și acolo sunt comparabili cu Letonia și Azerbaidjan-ul (care post-sovietic a cunoscut niște schimbări radicale, spre deoseb. de alți sateliți), vorbim de top 25. Iar în materie de inovație, tind să conducă tot țările din top 10 educațional, evident, alea mai potente financiar, ca Olanda, Suedia, UK. https://chinapower.csis.org/china-innovation-global-leader/
      Est-europeanul are reflexul să se uite la aspectele morale ale Occidentului și să-l evalueze din acest punct cultural. Lui îi scapă că o țară poate avea niște orășele universitare extrem de liniștite cu centre de maximă seriozitate – nu vorbesc de penitenciare – , în timp ce există câte un Cartier Roșu și niște zone în care este ușor să faci rost de orice drog. Tot est-europeanul, însă, nu mai spun că este tentat să creadă orice umflare a poveștii care îi sporește încrederea că el urmează să vină din urmă. De aceea nici nu vine. Lucrurile sunt și așa, în parte, dar mai sunt și oleacă altfel decât și le imaginează și mai ales nu doar atât cât vede el, pe-o latură, cu ochelarii bine puși. https://www.citylab.com/.../whats-wrong-with.../517317/...
      Este precum cu carbohidrații, nu ține de foame, însă aduce fericire pe moment. Sau, cum se mai spune, câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia.
      •  
    • PAz
      Da, stiu de explozia de diabet la vegetarienii indieni--explicatia la care gandesc e cumva in jurul circadianului dezorientat de radiatiile electromagnetice. Juriul delibereaza, desigur.
      Caloriile goale produse de agricultura intensiva/industriala sunt NOCIVE.
      Iau propozitia din deschidere ca auto/ironie: "Sunt avocatul pășunatului și al agriculturii extensive." Nu e vorba de asta, e vorba mai degraba de modelul capitalist al Vestului. Computerizarea serveste acestei ideologii, insa ajungem sa scriem 'hello world!' pe un ecran cu resurse de zecii de mii de ori mai multe decat la inceput. Entropia creste exponential, efectele scontate cresc cel mult liniar.
      Despre Cazul Smicala, cu aplicatie la educatia finlandeza:
      "Pentru că iar m-am enervat… Manipularea in masă prin fereastra Overton pentru a face din școala românească, o școală de tip finlandez, se pare că a primit finanțare serioasă 😓
      Pentru că am trei copii în școala finlandeză, pentru că, lucrând într-un spital de medicina muncii, în care, printre alții, am în grijă și profesorii dintr-un întreg oraș, o să vă prezint adevărul despre școala finlandeză.
      Nu de alta, dar umblă slobozi pe străzi, prea mulți oameni în “moarte cerebrală“, numai buni de transplant😬😬😬
      Vă rog să citiți!
      1)Reforma învățământului finlandez este un eșec, recunoscut public inclusiv de către guvernul finlandez, care tocmai și – a dat demisia din această cauză (deși au recunoscut doar reforma în sănătate, SOTE era legat de tot ceea ce înseamnă sistem public, inclusiv învățământ)
      2)Conform statisticilor finlandeze 35%din cei care termină școala sunt pensionați pe motiv de boală (depresii severe), fără să fi apucat să muncească măcar o zi
      3)In Finlanda, țara cu cei mai “fericiți oameni”, un copil se sinucide la 2 săptămâni. Conform raportului Avocatului Copilului din Finlanda
      4)Nivelul de educație este atât de scăzut, încât un procent mare din cei care ajung la gimnaziu, nu știu să citească. Tot, conform statisticilor finlandeze
      5)Educația sexuală impusă de la vârste foarte tinere(grădiniță) a distrus orice urmă de morală, iar tinerii își încep viața sexuală pe la 12 ani, dacă nu mai devreme. Majoritatea
      6)O mare parte din copiii finlandezi au probleme psihice extrem de grave:iau droguri, alcool, antidepresive puternice, de la vârste foarte mici. Cei mai mulți se automutileaza (se taie cu lama, acesta fiind deja un lucru obișnuit)
      7)Profesorii sunt epuizați, deoarece sunt clase foarte mari, de până la 40 de copii, mulți cu probleme speciale dar “băgați” în clase normale. Astfel încât, nu mai pot preda, deoarece trebuie să se “lupte” cu aceștia.
      8)Cei mai mulți copii finlandezi nu au acces la liceu, deoarece cărțile nu sunt gratuite ci costă mii de euro. Și, putini își permit.
      9)Daca sistemul finlandez ar fi cel mai bun, s-ar vedea la olimpiade, iar copiii ar fi fericiți.
      10)Mai sunt și excepții, deoarece, directorul școlii, are posibilitatea de a “face legea” în școală. Aceste școli, de tip vechi, au rezultatele cele mai bune, iar copiii sunt fericiți. Din păcate, sunt rare.
      Mai jos, link-uri care dovedesc că tot ce am scris e adevărat
      https://www.ksml.fi/…/Lapsiasiavaltuutettu-Alle-18-…/1323915"
      SURSA: Facebook Camelia Smicala
      Da, de acord, morala Vestului nu trebuie confundata cu rezultatele Vestului. Pe termen scurt si mediu. Noi acum culegem insa roadele pe termen lung ale relativismului moral al Vestului. Ne-am pomenit la spartul targului.
      •  
    • Mancini Copsky
      Da, am aceeași explicație pentru explozia diabetului în India + factorul genetic sculptat de vegetarianism. Care, prin sine, nu crează probleme metabolice, evident, nu mă refer la trendul raw vegan. Spre deosebire de o alimentație bazată pe grăsimi și proteină animală, similară cu a celor din zonele subpolare, crează, însă, un climat hormonal care răspunde prost când ritmul zi-noapte e dat fie și un pic peste cap.
      Nu era ceva ironic. Chiar cred că a mai bună opțiune pt. obținerea hranei ar fi pășunat + agricultură / pomicultură cât permite pășunatul. Personal, mănânc carne de animal păscut spre 80%, restul unt / macrou / midii. Din nenorocire, automatizarea producției este în prezent modelul și pt. Occident și pt. Rusia* / China / India, în agricultură inclusiv. Desigur că sunt interese în spate, giganții farmaceutici din asta trăiesc. În primul rând, este dezinteresul / lipsa de curaj a oamenilor în a-și schimba alimentația. Majoritatea se mulțumește să vorbească despre cât ne otrăvesc E-urile din mâncare, în loc să gândească dacă nu cumva cu 20 de lei / zi poți mânca suficient de sănătos să fii la adăpost pe cât posibil de orice boală metabolică și cu beneficii psihocognitive sporite, dacă nu duble. Pentru asta ar trebui ca omul să fie interesat să mănânce ca să fie mai sănătos și mai concentrat, nu să îi convină să rămână la gusturile pe care le-a dobândit inerțial. Asta nu înseamnă că nu sunt posibile schimbări. Numai niște explozii în sfera afecțiunilor metabolice care nu mai pot fi gestionate pot aduce șocul necesar trecerii pe făraș a alianței dintre agricultura intensivă și companiile farmaceutice.
      Articolul de pe business24 este monocolor, indiferent care ar fi subiectul lui, nu este un articol de argument, este un articol de opinie, în care este citată extensiv o opinie anume și este făcută reclamă unui autor, în timp ce este prezentat undeva la sfârșit un singur contraargument – de altfel, din partea unui reprezentant neutru și extrem de relevant în domeniu. Până la urmă, ce spune tipul ăla acolo e foarte obiectiv, că Finlanda era praf prin anii ‘60, nivel submediocru literalmente, când avea un sistem educațional așa-zicând tradițional, iar urcușul a început în anii ‘70-‘80, cu reforma învățământului și a continuat până prin 2016. Asta, trecând printr-o criză economică totală la începutul anilor ‘90. Că există un trend descendent educațional în prezent, față de deceniul precedent... păi, oricum sunt în top 10 cam la toate, despre ce vorbim? Despre dezastrul care o să vină? I don’t buy that, reformele din 2016 nu sunt așa de radicale pe cât sunt de regulă descrise (https://finland.fi/life.../the-truth-about-finnish-schools/), vin în continuarea liniei de până acum, vor fi, foarte probabil, corectate pe unde se relevă că trag totalul în jos.
      Că un guvern și-a dat demisia pentru niște reforme care nu au avut rezultatele scontate, nu este un semn rău pentru sistemul respectiv, înseamnă că are sistem de ghidaj. Despre importarea modelului nu am discutat, eu spuneam de ce nord-europenii sunt o nucă mai tare decât par: au repere în materie de performanță, nu se agață de forme. Nu fac doar știință, fac și istoria științei, știu / învață să pună lucrurile în contexte. Eșecul UE este primar eșecul unei politici de tip catolic, a dictării de la centru, care nu poate ține Europa cât de cât unită, tocmai pentru că își dorește atât de mult un supra-stat.
      Soluția finlandeză s-ar putea să fie câștigătoare dintr-un punct de vedere anticipativ, câțiva ani ceva mai slabi la matematică nu se compară cu câteva decenii. Cred că Jack Ma vorbea de soft skills, nu de math skills în centru, ca fiind de viitor și știa ce zicea. Nu mai are sens să produci olimpici la matematică pe bandă în epoca algoritmilor, important e să dezvolți oameni capabili de viziune de ansamblu, i.e. cu o foarte bună înțelegere a contextelor particulare și cu un bun echilibru între precauție și curaj.
      Depresia în țările nordice e ceva frecvent. Rusia, e.g., nu stă mai bine. De aceea se consumă alcool la rate uriașe, ca și în Fin / țările scandinave, iar demografia e în declin: acesta e Nordul, vorbim de niveluri scăzute de vitamina D, iar, în cazul Finlandei, de o țară cu o populație de nici 6 milioane de locuitori, care, după o mai mult decât evidentă ascensiune spectaculoasă, e supusă unei presiuni uriașe de a performa și mai mult. Statisticile trebuie așezate pe context. Finlandezii sunt japonezii Europei, aceasta nu este o descoperire.
      O parte consistentă, semnificativă, dintre oamenii ăștia știu ce e aia performanță în cercetare și sunt în sistem, indiferent care e trendul, pe stânga sau pe dreapta. Îți permiți contingente stranii de semianalfabeți când la 5 milioane de locuitori știi cum să dai vârfuri în toate domeniile de hard science din lume, bașca drept, studii politice. [În plus, un analfabet sau un semianalfabet poate fi un geniu tehnic, la modul practic, cele două nu sunt exclusive.] Performanțele înalte în continuare – chiar și în declin, unul incomporabil cu locul de unde a pornit sistemul – nu sunt explicabile prin câțiva directori rebeli. Este explicabil, însă, ca o persoană care a pățit-o cu sistemul să pună mâna pe ciocan și să vadă numai cuie.
      Sistemul educațional din RO nu se pretează la un model atât de liberal, suntem mult prea levantini pt. asta. E, însă, pe dinafară dpdv al îndrumării vocaționale.
      The truth about Finnish schools - thisisFINLAND
      FINLAND.FI
      The truth about Finnish schools - thisisFINLAND
       
    • Mancini Copsky
      * „The „modern” approach is already a few centuries old. Irreversible changes in the sphere of icon painting were introduced around the fall of Byzantium in the middle of the fifteenth century, and the sixteenth century ultimately did away with ’iconicity’. The appearance of the icon-painter’s pattern-book (litsevoi ikonopysnyi podlinnik) in the sixteenth century was one of the crucial factors in the development of Russian art after 1453. It dramatically altered the basic Byzantine concept of icons as spatial images mediating between the earthly and heavenly realms. Moreover, the process of creating an icon then completely changed.
      The icon-painter was given a certain selection of patterns: an outline that was to be transferred to the board and a design that was to be coloured in. The Byzantine technology was principally different. The icon-painter, who was inspired by several models from different periods, created his own image, sometimes keeping the patterns in mind, as we know from the Letter by the Russian monk Epiphanij the Wise, which documented the manner of painting of Theophanes the Greek – the great Byzantine artist who worked in Moscow at the beginning of the fifteenth century:
      „While he delineated and painted all these things no one ever saw him looking at models as some of our painters do who, being filled with doubt, constantly bend over them casting their eyes hither and thither, and instead of painting with colors they gaze at the models as often they need to. He, however, seemed to be painting with his hands, while his feet moved without rest, his tonge conversed with visitors, his mind dwelled on something lofty and wise, and his rational eyes contemplated that beauty which is rational.”
      This unique document gives us an idea of the Byzantine technology which had radically evolved by the sixteenth century. The common contemporary perception of icons as flat and decorative charged with particular religious messages dates back to this unofficial reform, which declared the following to Byzantine models, but in practice destroyed the principles of the Eastern Christian iconicity. This is in no way the Byzantine approach to creating an image; rather, it is a distortion which arose in the sixteenth century, (...) and became a standard of sorts which has persisted to our day. And this is precisely why the absolutely spatial effects of the Byzantine icons is beyond the grasp of even the most highly professional masters.”
      – Alexei Lidov, Icon as chora. Spatial aspects of iconicity in Byzantium and Russia 
    • China’s Global Leadership List – Charts and Facts, 2019
      WORLDAFFAIRS.BLOG
      China’s Global Leadership List – Charts and Facts, 2019
       
    • Mancini Copsky
      "Much of China’s R&D usage is geared toward commercial applications, which has left higher education performing a smaller portion of R&D in China than elsewhere.
      Between 2008 and 2017, an average of just 7.5 percent of China’s R&D was performed at universities and academies. This is well below top innovation leaders like the Netherlands (33.9 percent), Sweden (26.2 percent), and the United Kingdom (26.0 percent), and considerably less than the OECD average (17.9 percent)."
      Ce rezultă, aș spune, este că sunt pe val, dar foarte departe de a avea continuitatea / viitorul în buzunar. Educația nu trebuie legată de universități și academii strict, asta e limpede. Problema rămâne o alta: performând relativ jos la acest sector, se arată că nu prea știu cum să abordeze viitorul.
      China are o mare problemă de rezolvat pe termen mediu-lung. Când industrii ca ale transporturilor și sănătății vor începe să fie automatizate masiv prin USA, UK, EU, iar rentabilitatea manevrei va amenința să pună China în dificultate dpdv economic, vor trebui să treacă spre măsuri similare și cu atât mai pe grabă cu cât f. probabil se vor fi sfiit la a trece primii la aceste implementări, din motive demografice. Dacă prognoza mea este corectă, aici chiar este o situație dificilă.
      Aceeași situație se aplică și la Rusia & India. Doar că Rusia s-ar putea să scape mult mai bine din cleștele acesta, fiindcă problema demografică la ei este, mai curând, în direcția opusă.
      Is China leading in global innovation? | ChinaPower Project
      CHINAPOWER.CSIS.ORG
      Is China leading in global innovation? | ChinaPower Project
       


    • PAz:
      Iata si problemele educatiei in Vest, pe care Romania s-a grabit sa le adopte ca pe orice venind 'de afara':
      (un grup de 3 segmente, 6 minute fiecare, in care George Steiner prezinta situatia la Nexus Institute)
      P.S. Misterul romanizarii dacilor intr-o perioada atat de scurta de ocupatie incepe se se dizolve.
      George Steiner - YouTube
      YOUTUBE.COM
      George Steiner - YouTube
       
    • Mancini Copsky
      Cum zice și dumnealui, sistemul educațional occidental poate fi reparat – privind din perspectiva asta, a rămânerii în topul educației globale, care, în fond, nu înseamnă nimic. Corectitudinea politică a devenit suficient de ridicolă în ultimii ani încât să își anunțe descompunerea în curând. Este nevoie de Trump, Brexit, Bolsonaro, ca să îi facă să își spumeze botul până își arată adevărata față oricui mai are măcar un ochi cu care vede 20%. Apoi, vine o perioadă, în care mariajul naționalismului cu piața liberă va exaspera prin contramăsurile propuse, chiar și pe o parte dintre cei care au mers pe mâna lui și care vor realiza că au mers astfel speriați de infiltrarea corectitudinii politice și din lipsa unei alternative la orizont. Roger Scruton deja aberează despre desființarea universităților (din cauza corectitudinii politice infiltrate) și academii private meritocratice.
      Merg pe ideea că întotdeauna trebuie să ne uităm la ce nu are prim-planul de moment, dar este acolo de mai multă vreme și la urma urmei, nu chiar în plan secund. Dintr-o perspectivă social-democrată, discursul corectitudinii politice este imperativ denunțabil drept fascist. Fascism răsturnat, anti-naționalist, pt. că individualist, ci nu comunitar, dar fascism, pentru că este ușor vădit în disprețul consultărilor democratice. Când și dacă discursul de centru-stânga penentrant va ajunge suficient de popular să preseze din cealaltă direcție, de pe-o parte presând deja mariajul naționalism-piață liberă, corectitudinea politică va fi pe tobogan a doua zi.
      Aliatul conjunctural este ușor de demontat. Este extrem de autocontradictoriu, ce îl ține în viață este misiunea aceasta mesianică pe care și-a asumat-o, de a stârpi corectitudinea politică. Ca să pună în loc ce, întreabă raționalistul, ce a născut-o, slogane individualiste? Pentru votantul naționalist, piața liberă e permanent aplicată cu dublă măsură în favoarea interesului polilor de putere, ceea ce face ca tocmai egalitatea de șanse de la care se revendică să fie călcată în picioare în practică.
      Revenind la sistemul educațional: George Steiner nu este singura voce care spune aceleași lucru, e doar una dintre cele mai titrate. Că joacă bine cartea indignării, așa și trebuie. Dar situația din teren este mai degrabă una în care vorbim despre fiefuri ale corectitudinii politice – la universități cu tradiție medievală, indeed –, nu despre o dominație a corectitudinii politice.
      Citeam acum câteva săptămâni un paper recent despre egalitatea intelectuală și totuși inferioritatea politică a femeii la Aristotel, scris în ton favorabil. Alt articol, alt autor, altă universitate punea noțiunea de sclavie naturală la Aristotel în contextul eticii sale, scoțând în evidență corespondența ideii de sclav natural cu aceea a omului a cărui raționalitate este neactualizată și care respinge, deci, uzul argumentelor, dar care încă este educabil. Ton favorabil, din nou. După știința mea, viziuni atât de atent și atât de răspicat formulate – și atât de incorecte politic, în definitiv – cu privire la fundamentele – reale sau prezumate ale – culturii despre care vorbim nu au ajuns la public până foarte recent. Este, desigur, însuși meritul crizei culturale. Cu atât mai bine. Poate era necesar să fie niște lucruri luate mai amănunțit la mână și spuse într-o atmosferă în care pot face un impact mai puternic. 
    • Mancini Copsky
      Romanizarea nu survenea exclusiv prin ocupație, era o influență culturală. Sigur, consecințele ei au fost exagerate de ardeleni. La fel, au fost minimalizate în perioada comunistă, la braț cu piedicile politice puse culturii în lb. română peste Prut, până sub Gorbaciov inclusiv.
      Nici o teorie a absenței romanizării nu poate explica însă apropierea dintre lb. română veche, a cronicilor sau aromâna, bunăoară și limbi ca italian sau sarda.
      Capitolul genetică nu prea mă mai interesează în acest context lingvistic. Ar fi oricum mult de analizat, trebuie puricate procedurile prin care s-a extras ADN-ul mitocondrial analizat, văzut ce rezultate le-au mai dat și altora, nu doar vecini, că în Antichitate granițele erau uneori mai relative decât sunt astăzi, populațiile tindeau oricum să difere etnic în aceeași societate pe criteriul straturilor sociale, etc. 
    • PAz
      Sa recapitulam. Am plecat dela un *spectacol al diversitatii* pe care riscam sa-l trecem la ceva de genul, taria occidentului vine tocmai din acomodarea contrariilor.
      Incercarea Vestului (EUropean) sa-si rezolve astfel problema demografica mi se pare un act disperat de inginerie sociala. Noi, romanii, ar trebui sa fim vaccinati impotriva acestor inginerii--nu lucreaza niciodata cum se estimeaza pe hartie.
      In rest, salut eruditia.
      •  
    • Mancini Copsky
      Am luat discuția de la bun început ca fiind una de familiarizare, deci mai largă.
      Spusesem că este irelevant că sunt aici și că fac și dreg sau că sunt atâți sau atâți. Important este de ce se află aici, iar aici nu cred în criză demografică, noi bazine electorale, în mână de lucru ieftină, ș.a.m.d., nu că nu ar fi motive, dar nu sunt cauze ultime.
      Mă interesează motivul profund, care înglobează necesar proiectul de a-i aduce, dar și mediul de proveniență al proiectanților, de ce s-au întâlnit dacă nu gând la gând, faptă la faptă și mai larg, dar nu în ultimul rând, structura afectivă pe care s-a mulat și proiectarea și susținerea sau acceptarea acestei imigrații masive într-un timp scurt. Or, o structură afectivă are și ea cauze proxime și cauze îndepărtate.
      Iar în acest sens, spuneam că:
      - există o ocazie, dacă nu chiar o cauză imediată: WWII, fără de care așa ceva nu ar fi fost tolerat, fiindcă nu era activ un atare complex de inferioritate vis-a-vis de diversitatea culturală din bătătura Europei*;
      - există un fond adânc identitar european pe care s-au petrecut ambele războaie mondiale și care arată a fi IDENTIC celui care argumentele proimigraționiste: sarcina eminamente universalistă pe care și-a asumat-o Europa – Aliații, în modul cel mai vizibil discrusiv – de la Creștinism încoace, specifică ei, misiune pe care abandonarea practicilor cultuale, asemăntoare în formă cu cele ale cultelor locale / etnice, nu a estompat-o.
      Dimpotrivă. O face și mai activă. De aceea, citatul decupat din Comitetul Invizibil.
      Apoi, să creadă omul că poziția individuală sau a unei sumei de indivizi convinși rațional contează mai mult decât curenții de adâncime, fără să cunoască în prealabil direcția și forțele acestora, nu ar fi decât o cădere în capcana individualismului și raționalismului. O simplă consecință detribalizării / a dispariției familiei extinse. Și cauză, deci, a perpetuării unor probleme mai vechi. Probleme care nu se rezolvă cu aceeași mentalitate pusă cumva invers, mai oblic, etc.
      Filmul și fotografia nu surprind stări profunde de fapt, surprind emoții. Logica lui „trebuie să” și „e evident că” are o aplicabilitate foarte limitată aici, dacă nu vrei să intri în caruselul reacțiilor pur emoționale, adesea regretabile pentru individul unei culturi deja literate intes. Lucrurile aici încep mai curând cu „există”. Există o fascinație a Europei față de Islam astăzi, oripilantă ca orice fascinație profundă cu care ni se ia la trântă în zadar cel mai ades rațiunea. Nu este un trend, ba este cu atât mai vârtoasă fascinația cu cât nu se manifestă față de religie în mod abstract, sau practici asociate ei decontextualizate, ci, mai autentic, față de însăși populația care încarnează religia. Din două motive, care ne privesc și 1) contextual și 2) esențial, oricât de neplăcut.
      - este prezentă în Islam o evidentă rutină a ritualului, aproape pierdută în Vest și serios rărită în Europa de Est;
      - referențial, Islamul, distinct de alte „culte orientale”, e suficient de apropiat să pară barim, în ciuda ISTORIEI, că poate îngădui polemica clericală pe texte și surse, i.e. comunicarea la nivel înalt, ergo reducerea aportului violenței într-o convertire masivă**; ca să o pun într-o notă TEOLOGICĂ mai clară, Ioan Damaschin se referea la Islam nu altfel decât ca la o erezie. https://books.google.ro/books?id=pYSl_cyYHssC...
      * Argumentul proimigraționist cel mai viguros, care a surclasat afectiv toate contraargumentele, trimite la o situație de refugiați de război a respectivilor. Uneori amintește explicit situația refugiaților de război europeni în WWII. Folosește evocarea Holocaustului ca tehnică a piciorului în prag față de discursul taberelor opuse. Să nu fie o verigă importantă aici?
      ** Credeți că în creștinism poate exista un sentiment colectiv al însuflețirii religiei altfel decât 1) sub persecuție; 2) în contextul extinderii / convertirilor?
      E cea mai firească întrebare, în tot contextul teologic și istoric, pe care avem să ne-o punem și totuși nu o facem. Faptul în sine ar trebui să ne pună pe gânduri – independent de răspunsul pe care suntem tentați să îl dăm, care poate fi o eludare complicată a problemei.
      John of Damascus on Islam
      BOOKS.GOOGLE.COM
      John of Damascus on Islam
       
    • PAz
      "Spusesem că este irelevant că sunt aici și că fac și dreg sau că sunt atâți sau atâți. Important este de ce se află aici, iar aici nu cred în criză demografică, noi bazine electorale, în mână de lucru ieftină, ș.a.m.d., nu că nu ar fi motive, dar nu sunt cauze ultime."
      Raman la demografie, ca izvor de sursa de munca, pana una alta. Briciul lui Occam, domnule.
      "Mă interesează motivul profund, care înglobează necesar proiectul de a-i aduce, dar și mediul de proveniență al proiectanților, de ce s-au întâlnit dacă nu gând la gând, faptă la faptă și mai larg, dar nu în ultimul rând, structura afectivă pe care s-a mulat și proiectarea și susținerea sau acceptarea acestei imigrații masive într-un timp scurt. Or, o structură afectivă are și ea cauze proxime și cauze îndepărtate."
      OK, initiati, va rog, o postare in care sa expuneti aceasta teza si cu raspunsurile pe care le sugerati pentru noi. Cred ca o asemenea teza pierde marea majoritate a cititorilor prospectivi pe drum cand vine ca al 23-lea comentariu la unul dintre cele 3 comentarii ale unei postari.
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky -- "The West is a civilization that has survived all the prophecies of its collapse with a singular stratagem. Just as the bourgeoisie had to deny itself as a class in order to permit the bourgeoisification of society as a whole, " -- Ce noror ca sunt destept -- inainte de a ameti in fata acestei mistificari, m-am prins ca ea spune in sapte planuri acelas VECHI ADEVAR:
      "Samanta nu va da roade decat murind in fruct." -- da, dar cand ajungi la civilizatii, mai conteaza si cum o face, stangaci sau de stanga, sau Mancini, cum o face. Noi asta discutam aici, dar poezia intermediara este inaltatoare.
      •  
    • Mancini Copsky
      A pune demografia înaintea culturii presupune a pune vizibilul în fața întregului. Așa-numitul brici este un principiu pur epistemologic, aplicat din rațiuni ergonomice, nu din cauza unei fidelități mai mari probate cu realitatea. Ockham însuși era un tip care nu credea că putem avea acces la realitatea externă cu ajutorul conceptelor. Este cel puțin dubios să abordăm o problemă cu aceeași mentalitate care agreăm, se pare, că a creat-o. A o putea rezolva pe o astfel de cale, dacă lucrurile stau astfel, dacă adevărul include relativismul în cauza problemei, este imposibil.
      Dată fiind obsesia curentă a statisticilor religioase și a demografiei, cred că trebuie să ne reamintim, fără exaltări, cum Creștinismul, în forme și mixuri foarte diferite, s-a răspândit în Europa și Asia prin abstinență și renunțare sexuală. Body & Society a lui Peter Brown oferă o panoramă amplu documentată a subiectului.
      Dacă toți demografii și statisticienii în cauză ar fi trăit în vremea Antichității Târzii și ar fi fost martori la ascensiunea creștinilor, ar fi spus, pornind de la practicile sexuale ale acestora, că nu prind secolul următor. Da’ în nici un caz. Și iată-ne în punctul ăsta, vreo două milenii după. Nu este după mintea oamenilor și după numerele lor amărâte. Poți să te înmulțești ca iepurii, este fix nimic.
      •  
    • PAz
      "A pune demografia înaintea culturii presupune a pune vizibilul în fața întregului."
      Domnule, Angela Merkel, arhitecta acestei miscari, nu poate fi *acuzata* ca a facut acesta miscare din cauza culturii--concept difuz care ar trebui sa actioneze uniform asupra societatii, inclusiv asupra acelei femei dela fereastra.
      Politicianul intelege ca in Vest este o problema demografica in crestere care devine EXISTENTIALA pentru sistem. Mai mult, dupa ce s-au incercat atatea alte metode pentru asigurarea status qvo-ului (de putere!), se recurge la imigratie pe scara larga.
      Imi permit sa introduc acum un punct de vedere din experienta personala: Traiesc de zeci de ani intr-o tara de imigratie, m-am plimbat prin multe altele. Nicaieri n-am vazut o asemenea expresie a particularului ca pe aceasta strada germana--ca imigrant nici nu visezi la asa ceva, sa creezi acea expresie pe fata autohtonilor. Merg mai departe si afirm ca refugiatii de razboi ne apar in alte ipostaze prin istorie...
      P.S. Problema demografica a crestinismului era rezolvata din Geneza 1:28: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi-l.” 
    • Paz,
       Problema demografica a crestinismului era rezolvata din Geneza 1:28: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi-l.” Al iudeo-crestinismului, nu stiu cum de uitam mereu particula iudeo 🙂 In aceasta nota ar fi interesant de gandit "Pamantul" ce vrea sa insemne ? Imi pare mie sau trebuia si el sa se mai odihneasca din cand in cand, parca era ceva si cu iertarea datornicilor, etc, etc...

    • Mancini Copsky
      Cum ar acționa cultura uniform asupra indivizilor – când vorbim despre o cultură a dezvoltării individuale în EGALĂ măsură cu aceea a societății, dacă este să ne raportăm la forma dominantă, trinitară, creștinismului, fie el latent sau activ?
      Politicianul este și el prizonierul lanțurilor culturale, al nevoii de validare, ș.a.m.d.. Când caută să manipuleze realitatea, câtă vreme nu își pune problema să o cunoască adânc, nu o poate manevra mai mult decât îl manevrează ea pe el. Climatul social îi lasă anumite căi de acțiune libere, din care alege, după firea sa. E așa ușor să dăm vina pe ăi-de-sus.
      O expresie violentă a particularului, într-adevăr. Este o manifestare tipică sărbătorii Așurei. Șiism fără Așura, nu există. https://en.wikipedia.org/wiki/Ashura Sigur că este și ostentativ făcută în centru. https://www.youtube.com/watch?v=z5ZGbjBoTBc
      Când vorbim de multe alte chestii (trafic de droguri, arme, violuri), vorbim, foarte limpede, de diferențe pur cantitative, eventual. Dar aici, da, chiar vorbim de diferența aceea neinteligibilă – atractivă și oripilantă dpdv cultural. A propos de reinvestigarea rădăcinilor noastre iudaice... Așura are origini comune cu Yom Kippur-ul, principala sărbătoare iudaică, o indică și wiki.
      Citatul din Geneză este nul teologic dpdv creștin.
      Principiul din Geneză la care faceți referire este suprascris în creștinism – cel puțin în zona ortodoxă, catolică, lutherană și calvină – de 1. exemplul hristic în materie, de 2. discursul hristic cu referire la – împlinirea, ci nu schimbarea Legii auzim că înseamnă, de fapt, că nu se pune vinul nou în burdufuri vechi – și de 3. sistematizarea paulină referitoare la acest aspect din I Corinteni 7:1, care, cu toate concesiile ei față de starea omului, iar nu față de vechile comandamente, începe prin a spune:
      „Cât despre cele ce mi-aţi scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie.” (I Corinteni, 7:1)
      Restul a ce spune Pavel apoi are de aici o cheie de lectură destul de explicite ca linie generală: lucrurile nu trebuie urgentate cu asupră de măsură, pentru a nu se ajunge să fie contestată raționalitatea priorității de mai sus.
      Cultura creștină trăiește din a se provoca dincolo de limite, deci dincolo de ce hotarele dintre neamuri (ethnoi) și dincolo de Lege (nomos), mereu și mereu mai mult, presând pentru depășirea lor. Ne place sau nu ne place, aceasta este. Bine ar fi să înțelegem cum ne descurcăm de aici, căci de aici nu mai contează numărul. Apoi, spune Isaia, unde sunt toți numărătorii. https://biblehub.com/interlinear/isaiah/33-18.htm
      Ashura - Wikipedia
      EN.WIKIPEDIA.ORG
      Ashura - Wikipedia
      Ashura - Wikipedia
      •  
    • Mancini Copsky
      Orda / The Horde. Film rusăsc. O capodoperă și teologic.
      Image may contain: 1 person, text
      •  
    • Mancini Copsky
      No photo description available.
      •  
    • Mancini Copsky
      Rusia, Moscova, ieșirea din Ramadan. Probabil că sunt terminați, asimilați deja. https://www.youtube.com/watch?v=xfKq57aBqac
      Russia: Drone captures massive Eid al-Fitr celebrations in Moscow
      YOUTUBE.COM
      Russia: Drone captures massive Eid al-Fitr celebrations in Moscow
      Russia: Drone captures massive Eid al-Fitr celebrations in Moscow
      •  
    • Mancini Copsky Pe cei de pe stadionul Dinamo i-ati vazut ?
      •  
    • PAz
      "Cum ar acționa cultura uniform asupra indivizilor " Relativ simplu, se prezinta acest clip tuturor celor de cultura crestina si le vedem reactia.
      "Politicianul este și el prizonierul lanțurilor culturale, al nevoii de validare, ș.a.m.d.." La nivelul d-nei Merkel actioneaza alte lanturi, cu puteri mult diferite decat acela a culturii. Actiunile dansei sunt mult mai influentate de lantul sub-culturii elitei decat de al culturii crestine. Am putea chiar spune: Cu cat sub-cultura e mai restransa, cu atat lantul cauzal asociat e mai puternic.
      "E așa ușor să dăm vina pe ăi-de-sus." Asta vi s-a parut ca am facut?
      "Citatul din Geneză este nul teologic dpdv creștin." Chiar asa? O fi, nu-s teolog, insa acela din Geneza e cuvantul lui Dumnezeu Tatal. Corinteni 7:1 se ia impreuna cu asta: "Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu* fac din el o poruncă." (Corinteni 7:6).
      Una peste alta, crestinii asta au facut, s-au inmultit. Pana la relativizarea moralei si pilula.
      "Apoi, spune Isaia, unde sunt toți numărătorii." Aia erau numaratorii asupritorilor/invadatorilor/celorlalti. Nu ca ma grabesc eu, un numarat la randu-mi, sa-i numar pe altii, insa as umbla mai cu grija fata de citatele biblice. Ele ridica probleme fara de sfarsit, celor onesti in a le discuta...
      PACE
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky Domnul Copt stangaci, in caz ca ati uitat, este timpul sa vi se aduca aminte: Asimilat nu este cel ce este dominat, ci este cel ce se lasa tampit. De aceea exista Europa Occidentala, pentru ca niste netrebnici ortodocsi, intre Otomani, dar si sub tatari prin Rusia, NU AU FOST ASIMILATI, Nu le-au lipsit musulmanii, dar ei nu s-au lasat. Si asa Occidentul inflori.
      Deci mai puneti-va mintile in cap, caci va ia Dambovita la vale, si este seaca, va loviti de pietroaie, nu merita!
      •  
    • badge icon
      Bun film. Mersi Mancini Copsky. 
    • Mancini Copsky
      PAz
      : Referitor la I Corinteni 7:6, spuneam că e top priority, că e exemplar, nu că e obligatoriu. Mai zdrumicat, ce înseamnă asta? E un sfat – dar sfatul cuprinde totodată injoncțiunea de a recunoaște, totuși, ca superior non-biologicul, chiar și când urmezi biologicul. Când scoți pe metereze citatul izolat din Geneză, este clar că I Cor. 7:1, piatra de temelie a capitolului, nu este luată în calcul ca reprezentând reperul.
      Apoi, nu discutăm sensul unui pasaj obscur, ci ceva limpede. Aveți suficientă ascuțime să reliefați un amănunt referitor la Cartea lui Isaia. Vă rămâne să vă întrebați dacă nu prioritizați ceea ce citați din Geneză și finalmente I Cor. din cauza unor justificări care convin propriei poziționări curente. Pt. că nu servește la nimic, dacă este astfel, doar tulbură apa în care încercăm să ne deslușim chipul.
      Inferențial luând-o, dacă problema imigranților musulmani nu presupune și numărul lor, atunci de ce ar fi demografia europeană un indice al stării sale de urgență? Deci, cum să spuneți că numărați doar pe europeni, nu și pe musulmani (invadatorul). Ați spus că au fost aduși din cauza tragediei demografice a Europei. Eu zic că nu cred că europenii sunt așa de îngrijorați de criza demografică și nu este o pură impresie. Dacă europenii ar fi înspăimântați de criza demografică încât să aducă stranieri rânduri-rânduri, nu s-ar mobiliza atât de frenetic în pariul pe automatizare, care scoate oameni pe bară rapid. Însuși faptul că s-au invocat atâtea motive pentru acceptarea imigranților ar trebui, cred, să ne facă să ne întrebăm dacă nu cumva acelea nu sunt toate decât pretexte care ni se dau, sau care ne convin ca explicații comode. Ca raționalizări, dar nu ca explicații raționale, pare-mi.
      În partea începuturilor creștinismului: dacă creștinii,au contat pe înmulțire biologică, înseamnă că nu luau cam ușor faptul de a fi creștini, nu prea se străduiau să atingă reperul, sau nu prea reușeau, oricum. Atunci, cum credeți că au impresionat cultural încât dintr-o sectă obscură să devină religie oficială în trei secole și un pic, dacă mai mult nu practicau ce predicau? Nu degeaba am indicat cartea lui Peter Brown. Complementar,
      “the Early Christians were technological pioneers...abandoning the scroll with its natural limitations, and developing instead the codex, the ancestor of the modern bound book.”
      — NT Wright, "Paul: A Biography"
      Limitări naturale aici = dificultăți mai mari în a construi o memorie externă, când lucrezi cu suluri, adică o memorie bazată pe reținut pagina sau capitolul și versetul, în locul pasajelor integrale și rumegării lor ca atare. Chestie pe care Internetul doar o accentuează astăzi. Putem bagateliza chiar și faptul că și spre deosebire de evrei încă, creștinii au adoptat codexul aproape unanim, a propos de [rarele] momente de quasi-uniformitate în cultura creștină, relativ indiferent de grupare. Distinct de sul, care exaltă virtuțile continuității la nivelul memoriei, forma codexului tinde către discontinuitatea informație, dată de implicarea paginației. Astăzi, cele mai vechi manuscrisele biblice încă sunt de formă codicială. Tot restul Antichității era pe sul, de la evrei la păgâni. Nu putem șterge amănuntul ăsta din istorie. Și s-ar putea să tot dăm peste el, pe măsură ce externalizarea memoriei / artificializarea (cantitativizarea) inteligenței continuă, a propos de tendințe. Gândiți-vă măcar că s-ar putea ca asta să fie Europa, cea răsăriteană inclusă, cu particularitățile ei. Că ne place sau nu. Că ăsta e materialul clientului cu care suntem puși să lucrăm. Sau, dacă nu, cine se simte în stare să se revolte integral, să facă altul. Altminteri, ce va rezulta mereu va pendula în intervalul dintre succese de moment și agitație sterilă. Irelevant, din perspectiva pe care mi-am asumat-o.
      Referiror la reacția culturală uniformă, acolo tocmai ați dictat până unde se întinde creștinismul și de unde începe altceva. Dacă nu are cineva reacția scontată la clipul de mai sus nu este nici măcar de cultură creștină. Îmi pare rău, dar ați spus că nu sunteți teolog, adică vă declinați din start autoritatea de a spune cine este creștin și cine nu. Este o contradicție aici. Și nu cred că este doar logică.
      Dacă vreți dumneavoastră, sau dacă nu pt. că nu și nu, Merkel nu are nici o legătură cu creștinismul. Cu toate acestea, este foarte la vedere legătura. https://en.wikipedia.org/wiki/Horst_Kasner A crede că meschinăria ei exclude idealismul unei cauze asumate este mult prea lesne mereu, indiferent de figura la care ne raportăm. Mie mi se pare teribil de umană… din păcate. Că nu-mi place, nu cred că are rost s-o spun. Simpatiile mele în Germania merg spre AfD la ora actuală. Dar asta este un pic altceva.
      Horst Kasner - Wikipedia
      EN.WIKIPEDIA.ORG
      Horst Kasner - Wikipedia
       
    • Mancini Copsky
      Cristiana Dumitrescu
       Bănuiesc că nu erau câteva sute de mii... dar, cum am spus mai spus, demografia nu spune mare lucru. În rest, stau în Colentina, sunt destui turci, arabi, iranieni și pakistanezi.
      •  
    • Paz
      Domnule, nu eu am luat toata povestea in cheie crestina/religioasa--aceasta mi-a fost tot timpul adusa in discutie ca argument. Eu iau cheia din privirea nemtoaicei.
      Am comentat doar pe marginea citatelor pe care le-ati angajat si mi-am afirmat neincrederea in cheia pe care o propuneti.
      "Referiror la reacția culturală uniformă, acolo tocmai ați dictat până unde se întinde creștinismul și de unde începe altceva." Remarc o tendinta de a atribui interlocutorului si ce n-a spus. Matricea culturala occidentala primeste asemenea manifestari, in fata casei proprii, cu expresia din ochii acelei nemtoaice--din cate stim, ea poate fi atee, agnostica sau budista. Inversul ar fi cel putin la fel de adevarat--ganditi la un Oktoberfest, alcool si carnati de porc, cu barbati blonzi cu ochi albastri in pantaloni scurti de piele, in Arabia Saudita!
      P.S. Mi-e prea putin cunoscut peisajul politic german sa pot face diferenta intre optiunile politice de acolo. Cert este ca Merkel actioneaza dincolo de ce-i permite legea si democratia germana, asa ca nu ne ramane decat sa speculam motivele ei. Mi-e clar insa ca n-au nimic de-a face cu crestinismul.
      P.P.S. Pentru a vedea un motiv de suspiciune fata de noii veniti din Islam, re/vedeti argumentul din cea mai recenta carte a lui Taleb despre minoritatile intolerante (nu doar religioase). Strica echilibrul, mai ales pe cel pluralist, oriunde sunt acceptate. 
    • Mancini Copsky
      1. De ce sunteți așa sigur că știți cine e tâmpit și cine e doar dominat? Aveți acces la cum se termină?
      2. După cum știți / interpretați trecutul istoric, aș zice că nu. În cea mai mare parte a existenței lor, Țările Române au plătit tribut. în cea mai mare parte, sultanii nu au vizat o expansiune până în Vest, nu au fost opriți de români care s-au bătut eroic permanent. Cât despre avansul în managementul tehnologic al Vestului – în ciuda unor invenții antice bine păstrate în Bizanț, precum focul grecesc –, el exista dintaintea Schismei și s-a accentuat odată cu introducerea orologiului mecanic pe scară largă în mânăstirile benedictine, prin sec. al 11-lea.
      Ați putea începe cu The historical roots of our ecological crisis al lui Lynn Townsend White jr., e un articol. Care apelează la informații cunoscute și recunoscute în învățământul academic tradițional, prin 1966, referitor la respectivul avans, încă dinainte să își facă vikingii de cap prin mânăstiri. Teza lui centrală este o altă discuție.
      3. În rest, am și eu o întrebare: ați pus vreodată în dubiu o premisă care convine poziției pe care o aveți?
    • Mancini Copsky
      Matricea culturală europeană este impregnată de teologia creștină. Suficient de puternic, aș spune, a se vedea ce spuneam și despre codex, Internet, memorie externă, implicit relativism. Dar, înțelegeți multe chestii greșit, eu am spus că "există" o tendință a culturii europene de a se autoprovoca prin felurite coliziuni culturale, care depășesc scenariile obișnuite, cucerire-convertire.
      A, ce cred că ar trebui făcut, la ora actuală aș aduce doi creștini din Orient pt. fiecare musulman refugiat de război și nu aș primi așa-ziși refugiați economic. La fiecare infracțiune comisă de un musulman, deportat acasă cu tot cu familia până pe la gradul 5, pt. că nu știu la ce veri teroriști de acasă se duc banii din traficul de droguri, ș.a.m.d. Pedeapsa cu moartea, evident, pt. că e vorba de dialog, iar pt. dialog, celălalt trebuie să înțeleagă limba pe care o vorbești. Etc. etc.
      Dar asta este cu totul altă poveste. Problema pe care am ridicat-o este: de ce au răsărit aici? Am dat o cheie de lectură și puncte de sprijin pentru ea, destul de multe, pt. că astfel se cere când poziționarea perspectivală este diferită. O puteți refuza, firește. Sunt mulțumit că nu ați refuzat discuția, pentru mine este productivă prin formarea de perechi de argumente și contraargumente. 
    • badge icon
      Mancini Copsky "Aveți acces la cum se termină? " - Mare jmecherie, domnul meu. Nimeni nu are acces, dar unii par sa afirme ca intr-o parte s-a si terminat. Deci poate numarati si camila de sub saua proprie, la urmatoarea numaratoare, ca sa iasa suma corecta.
      Restul cu frizarea istoriei, este plictisitoare de mor. Stiu ca de cand cu reforma gandire este la moda sa spui nu, dar asta nu ar trebui sa impiedice o oarecare logica. Care ne invata ca, platind sau nu tribut, mai in picioare mai pe branci, tarile de care vorbeam -- caci nu stiu de unde ati scos ca as fi vorbit doar de Tarile Romane -- au STAT IN DRUM spre occident. Nu stiu daca intelegeti expresia: "Sta in drum", adica te cam impiedica sa mergi mai departe, chiar de ii sperii, tot in drum stau. Daca este greu de inteles, sa recurgem la o imagine fizica: la marea nordului sunt pe alocuri nu numai unul, ci doua chiar si trei Walluri .... Dieks le mai spune.
      Marea uneori este furtunoasa, mai trece peste unul, poate chiar il intrerupe undeva -- dar atunci se opreste la al doilea. Si nu am vazut nici un neamt sa puna intrebarea pe care se pare ca Romanii este la moda sa o puie: "Daca marea poate trece de primul Deik, de ce nu incepem direct cu al doilea"? Cam asta este dilema d-voastra, dl MC. Dar vedeti, nemtii stiu ca si atunci cand furia marii este puternica si rupe primul wall, el tot si-a facut pe deplin treaba, caci a absorbit din energia marii, si inca ii sta in drum in multe locuri. Fara de el, intreaga energie se revarsa pe al doilea. Se pare ca este greu de inteles pentru modernii nostri amatori de istorie vie.
      •  
    • Mancini Copsky
      Preda Mihailescu
      , îs greoi de fel și nu înțeleg care este ideea, datorează Occidentul ce anume celor din Est pt. că și-au apărat felia proprie pe cât puteau, mai mult sau mai puțin?
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky Daca sunteti greoi de fel, nu vad de ce sa fiu tocmai eu cel care sa se osteneasca sa va schimbe natura, domnul meu, cand nici nu stiu cum va cheama? Ramaneti cum va place....
      •  
    • Mancini Copsky
      Mulțumesc, nu vă osteniți degeaba. Dacă nu am nume la vedere, ce să-i faci, nu merită. Păcat de întrebare, că rămâne așa în aer. O reformulez totuși: ce datorează cineva altcuiva care și-a apărat avutul propriu, dacă a avut parte indirect de oareșice avantaje din aceasta?
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky Dar pentru lamurirea generala, in Occident cel putin, este o problema de bun simt. Nu datorez nimic brutarului pentru ca face paine, o cumpar pe bani -- dar ii respect munca. Nu datorez nimic celor ce tin orasul curat, caci sunt platiti din taxele mele -- dar ii respect si recunosc aportul pe care il au la buna-vietuirea mea, nu datorez nimic profesorilor de scoala care imi invata copilul, si unii i-as bate, dar recunosc ca daca nu ar fi ei, ar trebui eu sa stau sa o invat.
      DAR -- nimeni nu respecta pe cine nu se respecta. Si asta este problema. Oameni ca dumneavoastra nu se respecta, dar nu se respecta la derivata a doua -- adica ei nu isi respecta colectivul din care fac parte, pretinzand ca sa fie batjocorit, caci asta banuiesc ei ca le aduce anume privilegii. Ce privilegii, veti stii matale mai bine.
      •  
    • Mancini Copsky
      În rest, pt. mine nu văd de ce ar merita osteneala. Nu știu de unde concluzia că pentru mine s-a și terminat, dar în orice caz nu din ce s-a discutat pe aici. De stânga... pt. mulți aș fi de extremă dreapta. Că am citat pe Marx... ei, drăcie, cine-l mai citește pe ăsta azi decât marxiștii, nu? Țapănă gândire, n-am ce zice. 
    • badge icon
      Mancini Copsky Vorbiti cam multe, deci este imposibil sa va redau citatul, dar eu sunt mai direct asa, si am raspuns la afirmatia dumneavoastra facuta undeva, ca Rusii sunt deja asimilati. Deci un era o concluzie, ci un citat.
      De Marx banuiesc ca vorbiti cu oglinda, caci nu stiu cu cine vorbiti aici. Si inteligenta "concluziei" ca occidentul "datorează Occidentul ce anume celor din Est pt. ca etc", va arata inteligenta la patrat. Si de data asta sunt si serios. Nu stiu de fapt de ce va pierdeti vremea cu oameni care in loc sa fie tapan de inteligenti ca dumneavoastra, sunt doar destepti?
      •  
    • Mancini Copsky
      Preda Mihailescu
      , nu mai citiți pe sărite, dacă nu aveți răbdare. Sau luați-o măcar pe diagonală, că poate vă dă cu virgulă. Dar și dacă citiți pe sărite, exersați și citiți cu intonație măcar, s-ar putea să vă releve sensul. "Rusia, Moscova, ieșirea din Ramadan. Probabil că sunt terminați, asimilați deja." Da, serios, oleacă de context nu vă strică. Ideea pe care o expusem chiar mai înainte era că demografia nu primează. Că scoasă din context, dă imagini foarte proaste despre cum arată viitorul. Vă citez o dată, prima doză e gratis, dar cum v-am spus, practicați intonația, prezintă numeroase avantaje indirecte și nu vă cer nimic pe ele:
      "Dacă toți demografii și statisticienii în cauză ar fi trăit în vremea Antichității Târzii și ar fi fost martori la ascensiunea creștinilor, ar fi spus, pornind de la practicile sexuale ale acestora, că nu prind secolul următor. Da’ în nici un caz. Și iată-ne în punctul ăsta, vreo două milenii după. Nu este după mintea oamenilor și după numerele lor amărâte. Poți să te înmulțești ca iepurii, este fix nimic."
      Dacă tot ați presupus că sunt așa de stânga și am ghicit că sigur n-ați prea citit ce scrisesem, am zis că barim ați încercat la primele comentarii, celălalt topic. Era o menționare a lui Marx pe-acolo legat de ideea de critică totală a unei societăți. Și era finalmente critică respectiva menționare. În fine, probabil că v-a luat cu Lenin, sau de la pomenirea social-democrației. Nu neg, poate oi fi de stânga. Mă bazez pe gânditori de stânga într-o seamă de chestiuni, în special pe K. Polanyi în analiza capitalismului, sau pe un Braudel când vine vorba de influența factorilor geografici în cultură și economie. Dar, dacă vorbim de perspectivă generală, nu vin cu nume mari, unul și bun și de regulă perceput ca de extremă dreapta, deși da și eu zic că e de stânga, dacă de stânga înseamnă reformist radical, iar eu asta înțeleg prin stânga. Kaczinsky. Nu fostul președinte, teroristul.
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky Foaie verde patura ! Eu v-am raspuns precis la o afirmatie precisa si atata de clara, ca nu era nevoie de un desen ca sa fie inteleasa. Si v-a cam lasat cu botul pe labe, caci v-ati simtit obligat sa declansati strategie lui "ma fac pe prostul", si v-am raspuns si la asta. Si acum va las in pacea Domnului, caci m-am plictisit de anonimi teligenti.
      •  
    • Mancini Copsky
      La care afirmație precisă, la aia despre Rusia pe care ați citit-o pe dos, sau la aia despre ce datorează Vestul unui Est care lupta pentru sine, la care nu ați răspuns deloc?
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky Ma rog, ati sris-o poate pe dos, si eu citind pe fata, am citit ce se intelege, dl Copsky. Si de unde ati scos-o ca v-am presupus de stanga, este un alt mister care va desvaluie "inteligenta", de care vorbeam. Seara buna.
      •  
    • Mancini Copsky
      "Domnul Copt stangaci," - Dacă faci un joc de cuvinte și nu vizezi un comic așa-zicând de caracter, spui mai puțin. Am citit eu prea mult, admit fără nici o problemă. Dar nu mai comentați după ce vă sare-n ochi, că ori n-aveți noroc, ori nu vă pricepeți.
      •  
    • Mancini Copsky
      Mancini Copsky Rusia e cea care s-ar putea să râdă la urmă. Necesitățile presează.
       
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky Mancini inseamna stangaci (la plural: un stangaci, doi stangaci, un mancino, due mancini).
      Cat despre dreapta, daca dumneata esti de dreapta, atunci dreapta aceea este tare stramba.
      Nu este nici un joc de cuvinte, inteligentule. Si nu mai cauta in balarii ce este sub nasul dumitale 🙂
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky, a făcut și netflix o serie cu https://www.netflix.com/title/80176878?s=a&trkid=13747225...
      Manhunt | Netflix
      NETFLIX.COM
      Manhunt | Netflix
       
    • Mancini Copsky
      Preda Mihailescu
      , "...dacă vorbim de perspectivă generală, nu vin cu nume mari, unul și bun și de regulă perceput ca de extremă dreapta, deși da și eu zic că e de stânga, dacă de stânga înseamnă reformist radical, iar eu asta înțeleg prin stânga. Kaczinsky."
      Thankies pt. repetarea pe juma' a ce-am spus mai înainte. Minunată sinteză, scurt și la obiect.
       
      •  
    • Page Not Found (404)
      THEATLANTIC.COM
      Page Not Found (404)
       
    • Ovidiu Hurduzeu - Unabomber - profetul ucigaş
      LOGOS.TM.RO
      Ovidiu Hurduzeu - Unabomber - profetul ucigaş
       
    • Mancini Copsky
      Thx! Știu de ea, dar uitasem că există. Era o vreme când Hurduzeu și Platon erau f. prezenți pe netul de limbă română.
      •  
    • Mancini Copsky
      "Dar pentru lamurirea generala, in Occident cel putin, este o problema de bun simt. Nu datorez nimic brutarului pentru ca face paine, o cumpar pe bani -- dar ii respect munca. Nu datorez nimic celor ce tin orasul curat, caci sunt platiti din taxele mele -- dar ii respect si recunosc aportul pe care il au la buna-vietuirea mea, nu datorez nimic profesorilor de scoala care imi invata copilul, si unii i-as bate, dar recunosc ca daca nu ar fi ei, ar trebui eu sa stau sa o invat.
      DAR -- nimeni nu respecta pe cine nu se respecta. Si asta este problema. Oameni ca dumneavoastra nu se respecta, dar nu se respecta la derivata a doua -- adica ei nu isi respecta colectivul din care fac parte, pretinzand ca sa fie batjocorit, caci asta banuiesc ei ca le aduce anume privilegii. Ce privilegii, veti stii matale mai bine."
      Ați schimbat enorm discursul de la prima proțăpire, ba și cu aerul că doar iterați ce ați mai spus, ba și că-l prindeți peste tot cu mâța-n sac pe ălalalt, Ați zis-o p-așa:
      "De aceea exista Europa Occidentala, pentru ca niste netrebnici ortodocsi, intre Otomani, dar si sub tatari prin Rusia, NU AU FOST ASIMILATI, Nu le-au lipsit musulmanii, dar ei nu s-au lasat. Si asa Occidentul inflori."
      De la Occidentul e așa-zicând înfloritor, pentru că pe aici nu era doar pădure - ce certitudine, domnule! -, până la Occidentul nu datorează nimic, dar ar trebui să ne respecte existența cu gândul că singur pe lume n-ar putea să fie, este cale lungă. Ați făcut și exercițiul reciproc de imaginație, ce eram noi, dacă nu era și Occidentul, ci DOAR otomanii, dar așa c-un dram de încercare de-a fi nepărtinitor? În rest, habar n-aveți ce vorbiți, dar vorbiți. Mai era o doamnă mai sus, vă puteți lua de mână.
      •  
    • badge icon
      Mancini Copsky Asculta Mancini, ma enervezi. Daca nu intelegi ce ti se spune, te rog sa nu improsti cu noroi pe cei pe care nu esti in stare sa ii intelegi. Ma lasa rece tonul pseudo-politicos de sarpe de balta. Tot agresiva este intentia cand spui "Ați schimbat enorm discursul de la prima proțăpire, ba și cu aerul că doar iterați ce ați mai spus, ba și că-l prindeți peste tot cu mâța-n sac pe ălalalt,"
      Nu, te incapatanezi sa faci pe nis-naiul, asta nu are cu mine de a face, stimabile. Seara buna!
      • Like
      • Reply
      • Share
      • 1y
    • Mancini Copsky
      Domnu', domnu'! Da, da, dumeavoastră, cel răsucitor de nume, răstălmăcitor de fraze care nu-și admite nici neatenția măcar!, care face pe deșteptu' zbierând deșteptule, care le miroase pe toate dintru început, care nu-și admite nici alunecările cu poziția (răscolăcirile?) de dragul redusului la tăcere. Păi, să nu vedeți niznai și ace ascunse în cocoloașe de pâine și noroi împroșcat, când nu le-oți face pe toate astea. Și nu v-am spus că vă dau miere, să vă plângeți că păpară-ți venin. Doar ca chestie, cine flutura și flutură acuze, ad hominem-uri și invective, care mai de care mai drăguțe, chipurile să-și expună lipsa de pedanterie și școala vieții?
      Are. Spor la văzut dincolo de domnia-voastră.
      •  
  • Paz
    Today in chapel, we confessed to plants. Together, we held our grief, joy, regret, hope, guilt and sorrow in prayer; offering them to the beings who sustain us but whose gift we too often fail to honor.
    What do you confess to the plants in your life?
    Image may contain: 4 people
    • Like
    • Reply
    • Share
    • 1y
    • Edited
  • Image may contain: 2 people
    •  
    • Marilena Chivu
      În ce sens pentru copii? Adică era un spectacol declarat pentru copii, iar homălăii ăia drogaţi şi-au dat jos straiele în faţa copiilor? Sau altfel? Oricum, Kali Yuga, ce mai !! 🙁
       
    • PAz
      Dati click pe link!
      •  
  • Scandale, "Art" en Belgique : Des adultes nus simulent le sexe devant des enfants - NoSignalFound
    NOSIGNALFOUND.FR
    Scandale, "Art" en Belgique : Des adultes nus simulent le sexe devant des enfants - NoSignalFound