marți, 13 iunie 2017

Donald Trump, un pericol pentru lume

Donald Trump, un pericol pentru lume.. – 27 mai 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

Chiar daca nu citesc atat de des Der Spiegel, nu cred ca am mai vazut scrise acolo lucruri atat de grave si de ireverentioase la adresa vreunui presedinte. Se anunta lucruri complicate pe scena lumii. Noroc ca la Cotroceni totul e in ordine!!!

 

 

A Danger to the World: It's Time to Get Rid of Donald Trump - SPIEGEL ONLINE - International

Donald Trump has transformed the United States into a laughing stock and he is a danger to the world. He must be removed from the White House before things get…

SPIEGEL.DE

 

Preda Mihailescu Spiegel inca din timpul alegerilor a avut o atitudine de mahala fata de Trump, si continua. Intrebarea este: ce-i impinge spre o astfel de atitudine. Solidaritate politic corecta cu criminala pierzatoare, nu cred sa fie suficient ca explicatie. Oare au presimtit sau stiut ca politica "back to America" ar avea o componenta nociva pentru Germania? Poate s-a discutat la ultima adunare a premiantilor, la bill din berg.

 

Costel Gilca wow!!

 

Dorin Dinescu Hahaha....der Spiegel .....ei uita cumva ca DT a fost ales de poporul SUA ?

 

George Pala cine ? cine vrea sa-i sune ceasul lui trump? au pus tunurile pe el? acele tunuri cale l-au facut napoleon pe gay-ul macron?se pare ca indiferent de resorturile psd-iste de a ataca doar unul dintre pilonii de sustinere ai hilarei c. in speta pe dl shoros au facut o treaba echitabila ,probabil acesti lideri din psd stiau reteta lui soros de a distruge Romania -- Soros's Formula for Killing America: A Brief Guide, for Americans www.youtube.com/watch?v=MeM_l5mkyYc&feature=youtu.be... Va invit sa numarati ONG urile pline de sclaveti ai acestui evreu tradator de evrei

Austriecii ne usureaza si de muntele Retezat

Austriecii ne usureaza si de muntele Retezat – 28 mai 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

Gerald Schweighofer, omul decorat de Ion Iliescu și cu legături și la actualul președinte Klaus Iohannis, dă o mare lovitură, punând mâna pe aproape tot Masivul Retezat. Care ar fi posibilitatile romanilor sa opreasca jaful si toate urmarile dramatice? Poate apelam la tefelisti sa ne vanda niste ponturi de mobilizare..fara recompensa, fara lozinci gata pregatite, fata steag si fara dansuri..

 

 

România, JEFUITĂ: Cum a ajuns Masivul Retezat în proprietatea austriecilor de la Schweighofer, care au început defrișările

ACTIVENEWS.RO

 

Alexandru Stanescu La tefeliști nu ! Că-știa sânt în slujba lor !

 

Smaranda Dobrescu Evident ca sunt in slujba cunoscuta, dar au stiut sa se mobilizeze. Noi, ceilalti nu prea stim. Ceva lectii ne-ar putea da, ca tara asta va ramane si copiilor lor...

 

Alexandru Stanescu Doamna Dobrescu , nu mă pot abține : dea Dumnezeu ca ăștia să nu aibă copii !

 

Smaranda Dobrescu Alexandru Stanescu Eu nu as merge atat de departe. Le-as ura sa le vina mintea la cap. Sa gandeasca cu mintea si resursele lor intelectuale..

 

Preda Mihailescu Tapinarii Osheni! Aceia stiu sa discute.

 

Doina Nicolescu In Austria nu poti taia un copac! In Romania pot defrisa un masiv intreg. Cand ne vom trezi?

 

Preda Mihailescu Eu ma intreb DE CE nu se poate porni un proces la CEDO, sau altundeva la Bruxelles. TREBUIE sa existe niste legi de protectia naturii. S-a dovedit ca lupta in tara este cale blocata.

 

Smaranda Dobrescu Banuiesc ca la un for international s-ar pune in discutie contractele si legea. In lege, dupa stiinta mea este stipulat ca in fiecare an cota de masa lemnoasa taiata se poate modifica . De ce nu au apelat guvernele la aceasta posibilitate? Asta ar fi prima intrebare.

 

Anna Zelinski România lucrului bine făcut!

 

Dorin Dinescu Dau un leu pt o mierla.....!

 

Smaranda Dobrescu Peste doi ani veti oferi doi lei pentru o mierla..

 

Dorin Dinescu Peste doi ani........hmm.....peste doi ani padurea ramane doar un concept.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Dar nu imi pot inchipui ca avand o intreaga fractiune verde la Bruxelles, nu exista undeva si o legislatie de protectie a padurilor Europene! Si daca nu exista, cazul Romaniei ar da de lucru fractiunii verzilor!

 

Smaranda Dobrescu Din cate am auzit eu, dar evident ca poate fi doar o simpla informatie incompleta, un ONG de profil din Europa a ridicat problema fondului forestier decimat sau mai mult decat decimat din Romania. Si printul Charles. Acestia nu pot ridica problema in PE iar faptul ca ai nostri nu o ridica imi ridica semne de intrebare, nu atat in privinbta lor personal cat in privinta formatiunilor lor politice. Boicotul cu care clientii obisnuiti Schweighofer au amenintat firma s-a stins de la sine, din lipsa de argumente materiale, probabil..

 

Preda Mihailescu Circula filme ale France2 si Agent Green, cu dovezi, chiar un american care ofera reprezentatului Austriac din Romania lemn si intreaba daca exista o problema daca originea este neclara si neatestata, si asta spune ca nu este nici o problema: oare astea nu sunt dovezi?

 

Prospectiv A-z .
Mi-e teama ca peste o perioada nu tocmai indepartata, noi, romanii traitori acum, vom fi acuzati in masa de disonata cognitiva. Nu cumva premiza discutiilor noastre de pana acum este Uniunea Europeana si calitatea de membru cu drepturi din ce ince mai depline ale Romaniei? 

Se va vedea ca Romania n-a fost niciodata membru deplin, onor Basescu (si Nastase?) iar occidentalii merg la jupuiala pentru ca stiu ca UE va lua calea URSS.

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Ei - puterea este putere. Dar cat timp mai exista in democratii un simulacru de opinie, problematica ecologica uneste cel mai mult oameni care nu ar dori sa se stie alianeati puterii. Si din aceasta perspectiva, pe aceste teme sa poate astepta eventual mai mult ...

 

Prospectiv A-z .
Dragul meu, dupa ce Trump il impinge p'ala la o parte, mai crezi in feti frumosi / democratie / drepturile omului / ecologie / sloganurile liberal democratice?

 

Dinica Roman Investițiile străine: în cea mai pură matrice colonială

Ilie Şerbănescu
Există trei instituţii în România care evaluează ceea ce atât de des, dar, din păcate, atât de imprecis poartă denumirea de „investiţii străine" şi care, urmărind aspecte diferite, obţin estimări complet disjuncte.

Institutul Naţional de Statistică (INS) urmăreşte contribuţia capitalului fix la formarea PIB. Din anul 2000, de când capitalul străin a început practic să conteze cât de cât în domeniu, reiese din anuarele statistice că s-au efectuat în România aproximativ 400 miliarde de euro (în echivalent) investiţii, revenind unei rate medii de circa 16,5% în PIB. Participarea cumulată a capitalului străin este de puţin peste 1% (unu la sută!), în anii în care acesta s-a dovedit cel mai „generos", participarea depăşind 3% din totalul capitalului fix investit. Asta apropo de elucubraţia dezvoltării prin investiţii străine!

A doua instituţie este Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), care nu face altceva decât să consemneze participarea oficială (parafată de decizii judecătoreşti) la capitalul companiilor. Din date reiese o participare oficială în valoare de aproape 43 miliarde de euro a capitalului străin la capitalul companiilor din România în 2015, cu care capitalul străin a obţinut jumătate din cifra de afaceri realizată pe ansamblul companiilor din România şi peste jumătate din valoarea adăugată. Și cifrele de ansamblu nu ne spun nimic despre importanța sectoarelor și segmentelor de piață, care se agregă sub egida capitalului străin.

Banca Naţională a României (BNR) estimează şi ea investiţiile străine şi, adăugând capitalurilor proprii şi împrumuturile luate de subsidiarele din România de la corporaţiile-mamă occidentale, evaluează stocul de investiţii străine la peste 60 miliarde euro în 2015. Relevanţa acestui cuantum substanţial mai mare păcătuieşte prin faptul obiectiv că, luând în considerare fluxurile pe termen lung din relațiile subsidiarelor cu societățile-mamă, nu amendează stocul net al investiţiilor străine cu ieşirile în timp sub formă de profituri repatriate. Ieşiri care sunt imense şi – obligatoriu de subliniat – în mod halucinant camuflate!

Concluziile sunt nete şi dramatice. Angajamentele financiare ale capitalului străin în România sunt derizorii. La un asemenea nivel, indiferent de calitatea angajamentelor, aceste participaţii nu pot aduce decât contribuţii tot derizorii la dezvoltarea României, oricare ar fi aportul la creşterea economică sau ocuparea forţei de muncă.

De fapt, capitalul străin urmează în România cea mai pură matrice colonială, obţinând rezultate maxime cu cheltuieli minime din unghiul său de interes: 1) foloseşte capital ridicol de mic; 2) îşi realizează câștigurile amețitoare prin exploatarea salariilor mici de tip colonial din România și prin acces la resurse și active la costuri reduse; 3) își sporeşte cu asupra (de măsură) rezultatele financiare prin mascarea adevăratei rentabilităţi obţinute, îndeosebi prin externalizarea înainte de fiscalizare a grosului profiturilor (probabil, în proporție de 80-90%). Cele circa 45 miliarde de euro participaţii la capital în România - singura cifră cu un anumit suport obiectiv în aprecierea plasamentelor străine reale în economia din România (pentru că, pe lângă investiţii propriu-zise include şi fondurile pentru achiziţii de active) – reprezintă doar 12-14% din efortul investiţional făcut în ţară în perioada 2000-2014. Cu această participaţie investiţională rizibil de mică pentru dimensiunea capitalurilor străine implicate s-a ajuns să se deţină jumătatea de control a economiei din România şi să se obţină peste jumătate din cifra de afaceri pe ansamblu. Nici în termenii PIB-ului situaţia nu este mai onorabilă: cu un capital de circa un sfert în echivalent PIB se realizează peste jumătate din PIB. Sunt rate nu din zona afacerilor, ci din zona furtului!

Prin afaceri legale şi concurenţial-capitaliste nu se pot obţine asemenea rate. De aceea, răspunsul oferit de aceste date oficiale la tulburatoarea întrebare „cum se face că România furată de români se află de fapt la străini?" este, fără ezitări: România furată de români este un episod depăşit, de acum România este furată de străini! Şi încă la rate de jaf!

 

Preda Mihailescu "Cu această participaţie investiţională rizibil de mică pentru dimensiunea capitalurilor străine implicate s-a ajuns să se deţină jumătatea de control a economiei din România şi să se obţină peste jumătate din cifra de afaceri pe ansamblu. Nici în termenii PIB-ului situaţia nu este mai onorabilă: cu un capital de circa un sfert în echivalent PIB se realizează peste jumătate din PIB. Sunt rate nu din zona afacerilor, ci din zona furtului!" - 

Cand se va incepe sa se inteleaga. Ni se spune: un partid sau un presedinte ales cu peste 75% din voturi, asta nu mai este democratie, este deja dictatura. Ce interesant ca nimeni nu gaseste necesar sa spuna ca o economie controlata si dominata cu numai 12% din investitii nu mai este afacere, este jaf.

Franturile unei spovedanii mult prea tarzii

 
 
Gheorghe Gradinaru shared a link.
 
Florin Ghiulbenghian
Silviu Manastire si un articol vizionar. Din pacate, prea putini il pot intelege... si si mai putini il pot extrapola la adevarata dimensiune a structurii malefice ce determina disolutia Romaniei.


În anii formării mele ca jurnalist am beneficiat de o bursă la prestigioasa publicație The Guardian mijlocită de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigație – CRJI. Centrul a fost înființat de câțiva jurnaliști inimoși care au ales sa părăsească…

Prospectiv A-z .
Nu-i nimic greu de inteles in ce scrie Manastire. Este totusi un nivel la care hiperbolistul de serviciu nici n-aunge: Elita tactica se preocupa cu asezarea scaunelor pe Titanic. Asta dupa coliziunea centrului EUropean cu Trump...

Smaranda Dobrescu De fiecare data cand am citit sau am ascultat vreun interviu marca Manastire am avut retineri si uneori nici nu am putut sa parcurg materialul pana la capat. Mi se parea ca face parte din din multimea anonima si ideologizata, numita scurt "sorosisti" Prima data cand mi s-a parut ca a aparut un alt Manastire a fost in interviul luat lui Nicolae Breban. E drept, ca Breban, cu forta lui nu l-ar fi lasat pe interlocutor sa-i faca educatie corect politica, sorosista, open-society, anticoruptie, pro DNA - SRI, impotriva actualelor universitati si a plagiatorilor, subiectele preferate ale "jurnalistilor de investigatie". Astept ciu interes o parere despre Rise Project, etc. Constientizarea posturii de manechin e importanta, ziaristul merita felicitari. Desi, dupa cum plastic se exprima Flavius, e cam inutil sa te apuci "sa asezi acum scaunele pe Titanic, dupa colliziune"

Draghi Puterity Insa se poate canta la vioara, sa ne fie scufundarea mai dulce. Iar asta e ceea ce face el, nu?

Smaranda Dobrescu Draghi Puterity Se poate spune si asa. Adevarurile curata prin exprimare unele constiinte..Desi cei care asteptau naufragiul le cunosteau de mult..

Preda Mihailescu Draghi Puterity @ Nu cred ca el canta la vioara - incearca sa isi libereze sufletul, fara a sti vreo directie ulterioara...

Eugénia Paraschiv Să le dorim spor la muncá în noua paradigmá picii-s la fel noi picuri în anii douá mii cînd vom fi iar pc http://www.amtvmedia.com/congress-passes-huge-spending.../


The fake and hysterically overblown accusation that…

Dinica Roman Europa Libera Reloaded. Ehehei, nu mai e ca pe timpul lui Eltin/Constantinescu cand popoarele plateau pentru propria educare.

Smaranda Dobrescu Stia el Trump ceva cand s-a ratoit in mod nedemocratic la presa americana.

Prospectiv A-z .
Democratic nu-i o notiune absoluta. In general 'democratic' e ce/cum dikteaza sistemul, inclusiv prin palnia mass media.

Smaranda Dobrescu In acest caz, nedemocratic ar fi avut nevoie de ghilimele. Nedeterminarea insa va persista pana cand nu se stie daca Trump este sau nu este omul sistemului. Presa libera ca si justitia, intr-o democratie nefatarnica ar trebui sa fie independente si in afara oricarei critici.In contextul marturisirii lui Silviu Manastire si chiar in afara acesteia nu mai putem vorbi de presa independenta..

Patapievici la Bookfest despre corectitudinea politica

Patapievici la Bookfest despre corectitudinea politica – 28 mai 2017

 
 
Dinica Roman shared Costi Rogozanu's post.

Costi Rogozanu

May 28 at 1:19pm

Bai, cum simt astia viitoarele rente. Trumpismul e viitorul. Noi i-avem gata pregatiti pe oportunistii profesionisti gata sa mulga noile trenduri.
Predictia mea e ca multi care s-au adapat de la cismeaua oengista a drepturilor omului vor suge si de la ugerul demantelarii lor.

 

 

Patapievici, la Bookfest, despre corectitudinea politică: O teroare morală; suntem ca într-un coșmar de revenire a stalinismului – AGERPRES

AGERPRES.RO

 

Smaranda Dobrescu Nici nu s-ar fi putut gasi un prezentator mai potrivit pentru cartea lui TRU, cel care comsidera ca "suprimarea, fie şi ilegală, a acestui partid bine înfipt în lume ar trebui să fie o corecţie banală şi larg consimţită. În fond, PSD, un partid maniaca...See More

 

Comunismul american - În Linie Dreaptă

Corectitudinea politică este, în fond, comunismul…

INLINIEDREAPTA.NET|BY VLAD MODORAN

 

Prospectiv A-z .
Un boier al mintii fara cenzura bunului simt sau a unei comunitati de oameni de stiinta sociala... E dus saracul, nu m-ar mira daca ar fi chiar medical.

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10209633288214829

Bogdan Duca

May 29 at 12:15am · 

Sunt de acord cu ce spune H.R. Patapievici:

"Corectitudinea politica, o teroare morala. Suntem ca intr-un cosmar de revenire a stalinismului."

Dar când era şeful ICR şi finanţa toate mizeriile corecte politic, toată pseudo-arta postmodernă, când ICR-ul era premiat şi felicitat la nivel UE că e "openmind" şi "gay-friendly" cum era cu corectitudinea politică?
De altfel când a fost dat afară de la ICR, a fost apărat de un miting de papionagii, marea majoritate nişte progresişti de stânga, foarte corecţi politic. Deh...

Cât despre Traian Ungureanu, a cărui carte o promova H.R. Patapievici, e un foarte dur critic al corectitudinii politice, dar...din PPE, cel mai mainstream şi corect politic partid al UE ;)

O, nesfântă Ipocrizie...

...

Smaranda Dobrescu Toata lumea s-a scandalizat acum ca Patapievici la Bookfest si-a declarat oponenta dusmanoasa fata de CP. Dar el de cand se stie a avut aceasta atitudine. Urmarind luarile lui de pozitie fata de CP de-a lungul anilor se va vedea consecventa in condamnarea conceptului. Doar ca el e de parere ca discriminarea si inegalitatea sunt date naturale ale unei societati, caci asa le-a lasat natura (destinul) si divinitatea (unii sunt mai prosti si deci mai saraci decat altii.).De aceea el a si propus in mod consecvent votul cenzitar. Despartirea naturala a populatiei asa cum o vede HRP poate avea conotatii fasciste opuse comunismului de tip american. Nimic nou sub soare, acum, la Bookfest. Trebuiau vazute aceste anomalii ale lui HRP pe cand se ocupa de cultura romanilor de mai multe categorii...

 

Dinica Roman 'Ingratul' de Trump trebuie ca a sistat cecurile iederei multigenerational cataratoare. Iedera e o buruiana decorativa foarte rezilienta.

Europa nu poate relationa cu SUA si nici nu poate infrunta viata fara UK, spune Merkel

Europa nu poate relationa cu SUA si nici nu poate infrunta viata fara UK, spune Merkel – 29 mai 2017
 
Dinica Roman

Europe cannot rely on US and faces life without UK, says Merkel

German chancellor Angela Merkel has signalled that Europe can no longer count on the US as a reliable partner, reflecting a new transatlantic rift that has emerged after two days of international summits with President Donald Trump last week.

"The times in which we can fully count on others are somewhat over, as I have experienced in the past few days," Ms Merkel told a political rally inside a Munich beer tent on Sunday. "We Europeans must really take our destiny into our own hands."

Ms Merkel also told the EU to prepare for a future without the UK once Brexit was complete. "Of course we need to have friendly relations with the US and with the UK, and with other neighbours, including Russia," Ms Merkel said. But she added, "we have to fight for our own future ourselves".

The German chancellor was speaking a day after leaders from the G7 nations clashed at a summit in Sicily. Donald Trump, on his first visit to Europe as US president, refused to say whether he would endorse the Paris climate accords, which Barack Obama committed the US to adopt in 2015.

The Paris agreement came into force in November but Mr Trump campaigned for the White House saying he would pull out of the deal.

Ms Merkel had called the discussions "very unsatisfying", adding there was "no indication that the US will stay in the Paris agreement". Mr Trump wrote on Twitter that he intended to decide on the Paris accord next week.

During the trip to Europe, Mr Trump also took aim at Germany for its trade surplus with the US, prompting Ms Merkel to reject the criticism as "inappropriate".

The US president also clashed with European heads of state earlier in the week at a Nato summit in Brussels, where he berated them for not meeting a target to spend 2 per cent of gross domestic product on defence.

Mr Trump, who called Nato "obsolete" in last year's presidential campaign, failed to endorse the security alliance's Article 5 commitment to mutual defence, even when standing in front of a new monument at Nato's Brussels headquarters in honour of mutual defence.

The monument commemorated the 9/11 attack in 2001, when all members of the Nato alliance came to the support of the US in its fight against terrorism — the only time Article 5 has been invoked.

However Lt Gen HR McMaster, US national security adviser, told the Financial Times in Taormina that "it's a matter of fact the United States stands firmly behind our Article 5 commitment."

Gen McMaster called it "extraordinary" to expect that Mr Trump should have to make such a commitment, given that the US was a signatory to Nato's founding treaty in 1949. He said Mr Trump wanted other Nato countries to step up their defence spending, but added: "Everything he does is about strengthening the alliance."

The comments from Ms Merkel align with a growing sense within the German leadership that the EU must be more strongly integrated. Wolfgang Schäuble, Germany's finance minister, recently told the FT that Germany's priority must be "to keep the rest of Europe — without the UK — as close together as possible".

Ms Merkel, who heads the centre-right Christian Democratic Union, is campaigning for a fourth term in an election in September. The chancellor was speaking at a rally for the CDU's Bavarian sister party, the Christian Social Union, whose members have been critical of her liberal approach to accepting refugees.

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/1505353942837821

 

Victor Ponta added 2 new photos.

May 29 at 11:18am · 

Particip la Malta la o reuniune parlamentara a Comisiilor de Afaceri Europene ; subiectele la zi legate de migratie, antiterorism, Brexit, relatiile regionale ....

Update - nu cititi doar titlul de la Stiripesurse- titlurile sunt ca sa atraga atentia https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fee/2/16/1f601.png😁https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fee/2/16/1f601.png😁https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fee/2/16/1f601.png😁/ cititi continutul stirii care este foarte bun si corect :

http://www.stiripesurse.ro/victor-ponta-atac-la-grindeanu-i…

Regiunea noastra, Europa, Lumea se schimba in aceste zile sub ochii nostri- iar noi anchetam Arhiva SIPA si Alegerile din 2009https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fe9/2/16/1f640.png🙀https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fe9/2/16/1f640.png🙀https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fe9/2/16/1f640.png🙀 - si acestea sunt lucruri foarte importante dar asa cum au inceput risca sa fie doar o "abureala" ( sper sa ma insel eu)!

Nu pot sa imi scot din minte editorialul Leliei Munteanu si va rog sa il cititi :

http://m.gandul.info/…/presedintele-iohannis-absent-la-summ…

- din pacate Romania nu a fost acum doua saptamani la Summitul de la Beijing privind "Noul Drum al Matasii" - nu ne intereseaza imvestitiile chineze de 100 miliarde de dolari

- in urma cu o saptamana a fost la Istanbul Summitul "Organizatiei pentru cooperare la Marea Neagra" ; dl Iohannis nu a participat iar Premierul Grindeanu si-a anulat participarea in ultimul moment din motive necunoscute / nu ne mai intereseaza nici Marea Neagra

- la Summitul NATO ceea ce spune Lelia Munteanu este adevarat ; daca nu ar fi de plans ar fi de ras

- pozitia noastra "deontolgica" fata de Turcia devine ridicola dupa intalnirea oficiala dintre Erdogan si Trump urmata de intalnirea oficiala dintre Erdogan Tusk si Juncker / pozitiile exprimate de Dl Iohannis sunt chiar aiuritoare si naucitoare :

http://www.romaniajournal.ro/president-iohannis-russia-tur…/

- domnul Macron tocmai il primeste azi la Paris pe Vladimir Putin - uf, ce l-ar mai certa "Propaganda" noastra daca ar avea voie https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fee/2/16/1f601.png😁 
https://www.dcnews.ro/…/intalnire-emmanuel-macron-vladimir-…

- doamna Merkel tocmai a anuntat oficial ( ceea ce se stia de mult) faptul ca Europa si SUA merg pe drumuri diferite / si noi Romania ( copilul neajutorat ) cu cine ramanem in caz de divort?

Gata cu subiectele astea complicate si neinteresante - aduc "Ghinion"

 

Doina Nicolescu Conform constitutiei presedintele nu are prea multe sarcini, dar doua dintre ele sunt importante: moderator in Romania siraspunderea de politica externa. Cum a rezolvat prima sarcina s-a vazut cu ocazia protestelor din P-ta Victoriel. Cum rezolva a 2 -a sarcina reiese din aceasta postare. Se pare ca am inceput incet, incet sa disparem...

 

Prospectiv A-z .
Angela Merkel, Donald Trump and the end of the west
The German leader's speech was a blunder and risks becoming a self-fulfilling prophecy
Gideon Rachman 

Donald Trump's first visit to Europe was awkward. Its aftermath has been explosive. Speaking at an election rally in Munich, shortly after the US president had returned to Washington, Angela Merkel came close to announcing the death of the western alliance.

The German chancellor warned that: "The times in which we can fully count on others are somewhat over, as I have experienced in the past few days. We Europeans must really take our destiny in our own hands. Of course we need to have friendly relations with the US and with the UK and with other neighbours, including Russia. But we have to fight for our own future ourselves."

Ms Merkel's remarks swiftly made headlines. Richard Haass, who as president of the Council on Foreign Relations is the doyen of the US foreign-policy establishment, tweeted: "Merkel saying Europe cannot rely on others & needs to take matters into its own hands is a watershed — & what US has sought to avoid since WW2."

It is easy and appropriate to blame President Trump for this state of affairs. But despite her cautious phrasing, Ms Merkel has also behaved irresponsibly — making a statement that threatens to widen a dangerous rift in the Atlantic alliance into a permanent breach.

The case against Mr Trump is easiest to make. His performance in Europe was disastrous. In a speech to Nato, the US president failed to reaffirm Article 5, the alliance's mutual defence clause.

This was not an accidental oversight and sent a clear message that America's commitment to the defence of Europe can no longer be taken for granted. That, in turn, risks encouraging Russia to test Nato's defences.

At a G7 summit, Mr Trump stood alone in his failure to endorse the Paris climate accord. And he was also widely quoted as calling Germany "bad, very bad" for the sin of selling too many cars in the US.

Faced with all this, and with Brexit Britain, Ms Merkel may feel that she is merely stating the obvious in suggesting that Germany can no longer count on its American and British allies. Nonetheless, her speech was a blunder for at least five reasons.

First, it is a mistake to allow four months of the Trump presidency to throw into doubt a Transatlantic alliance that has kept the peace in Europe for 70 years. It may come to that. But it is also possible that Mr Trump is an aberration and will soon be out of office.

Second, the US president actually had a valid point to make about the failure of most European countries to meet Nato targets on military expenditure. Mr Trump's behaviour in Europe was crass. But his argument that it is unsustainable for the US to account for almost 75 per cent of Nato defence spending is correct — and was also made by Robert Gates, defence secretary for President Obama. Given that Germany has been freeriding on American military spending, it is a little cheeky to blame the US for being an unreliable ally.

Third, by implying that the western alliance is now coming apart, Ms Merkel has compounded the error that Mr Trump made when he failed to endorse Article 5.

Both events will have encouraged the Russian government in its hope of breaking up the western alliance. That, in turn, makes Europe's security situation more dangerous.

Fourth, Ms Merkel was unwise and unfair to bracket the UK with Trump's America. In the climate change discussions, Britain sided with the EU — not the US. Similarly, the government of Theresa May has been at pains to stress Britain's commitment to Nato.

However, if Ms Merkel's government pursues the Brexit negotiations in the current confrontational spirit — demanding that the UK commit to vast upfront payments, before even discussing a trade deal — she risks creating a self-fulfilling prophecy and a lasting antagonism between Britain and the EU.

It is hard to see how the UK can be expected to see the same countries as adversaries in the Brexit negotiations and allies in the Nato context. So a really hard Brexit could indeed raise questions about Britain's commitment to Nato — particularly if the US is also pulling back from the western alliance.

The final flaw in Ms Merkel's approach is that it displayed an uncharacteristic deafness to the echoes of history. One of the truly impressive things about modern Germany is that, more than any other country I can think of, it has thought hard about the lessons of history, and learnt them with thoroughness and humility. So it is baffling that a German leader could stand in a beer-tent in Bavaria and announce a separation from Britain and the US while bracketing those two countries with Russia. The historical resonances should be chilling.

None of this is meant to suggest that Ms Merkel is on the same moral and political level as Mr Trump. The US president has repeatedly displayed contempt for core western values — from freedom of the press to the prohibition on torture and the support of democracies around the world.

As a result, some have even proclaimed that the German chancellor is now the true leader of the western world. That title was bestowed prematurely. The sad reality is that Ms Merkel seems to have little interest in fighting to save the western alliance.

 

Prospectiv A-z .
Comentariatul FT

So many questions from Merkels speech. We knew from previous meetings that she finds the British PM a light weight but has her relationship with May deteriorated into outright acrimony ? Can we take her comments to imply a super hard position on Brexit ? By doubting Washington and Londons reliability and good faith has Germany renounced 2 out 3 parts of NATO's nuclear umbrella ? Is she saying Germany feels comfortable that a French nuclear deterrent would be there for them in extremis ? Has Macron changed the French retaliatory doctrine from defence of la patrie to defence of the EU ? If so is Vilnius the trip wire or is it Warsaw - or is it German territory ? All these questions were going to be asked at some stage and it will be interesting to see whether geopolitical uncertainty has any bearing on market euphoria or VIX.

Thumbscrew

I am usually persuaded by GR's arguments. Not this time. Someone needed to say it and that someone was and is best to have been Merkel. The US and Trump will take note. He may not like her but he cannot fail to respect her. Trump is either willingly or unwittingly the tool of the Kremlin. He has in a few months undone decades of hard work. May discredited herself when she ran with unseemly haste to be Trump's first lapdog and offered him an unwarranted and unprecedented State visit in his first year. The US and UK have broken ranks. This is the moment for the EU 26 to stand up and be counted. The Far Right have been seen off in the Netherlands and France. The EU economy is growing again. Putin too will take note. There will be no loosening of EU Sanctions.

Carlo Langotti

Mr. Rachman I do share your broader concern and worry but to place the blame squarely on Mrs. Merkel is not correct nor is it fair. Brexit and Trump are not Mrs. Merkel's doing - rather they are self inflicted wounds. Mrs. Merkel spoke the truth - there is great and profound need for European Unity. It is the US and UK that made the decision to abandon Europe, not the other way around.

Dr Half-track

A thoughtful, timely piece. on a subject of great importance.

But, Mr Rachman, just in case you hadn't noticed, the separation of Europe and Britain has already been announced, and the announcement was not made by Mrs Merkel. Any antagonism between Britain and the EU is likewise, solely a result of Britain's childish Brexit tantrum.

If the German Chancellor is to double defence spending, she needs a story better than "Trump told us to" to convince her profoundly peace-loving voters, and taxpayers, not to mention France and Poland, and for her to ignore political and military realities would be a dereliction of duty. 

It now seems that opinion in EU capitals is finally beginning to accept that the illogical, unbelievable, self-harm of Brexit is going to happen. Ironically, this is just when British politicians are beginning to suspect that the Brexit larder might be bare.

Trump isn't our main problem, much less Germany. May, the Conservative Party, and the entire British political leadership are. Or more precisely, the lack of credible British leadership.

This is not a time for what looks like knee-jerk anti-Germanism.

 

Prospectiv A-z .

The real greybeard

While I share Rachmann's regrets, Ms Merkel is now moving on from the surprises sprung by Germany's two closest military allies and protectors. First the UK failed to show up for the crisis in Ukraine and now threatens EU allies with a withdrawal of security cooperation in Brexit. Trump is not alone in barfing about Nato becoming a conditional commitment, over half the Republican party thinks the same.

Like it or not, UK and US have become unreliable and untrustworthy military allies. Ms Merkel is looking facts straight on - she did not create the situation. Nor can the problem be fixed simply by a change at the top, or a change of government even. Once trust is lost it cannot be regained easily.

Bryan

I saw Brian Cox in Dublin last week. He pointed out how precious our planet is - what a high duty of care we have and therefore how baffling it is to elect a man like Donald Trump to be leader of the free world - and - Cox has a point.

Climate change, overpopulation, deforestation, war, over-exploitation of the environment, unrestrained consumerism stripping the assets of the world - "Trump digs coal". If ever there were a case for putting a fundamentally stupid species out of its misery based on its inability not to defecate where it eats - it's Trump.

Who would seriously believe Trump would even economically sanction Russia - if it sent its tanks into Kiev, never mind go to war to protect a NATO partner. Russian tanks in Vilnius ?

As to the UK.

The UK exiting the EU - repudiating the ECJ, the single market, the EUCU - does make it an unreliable partner. Brexit upends the Good-Friday agreement - lights a fuse in Northern Ireland in effect. As an Irish citizen - someone who voted to modify the constitution of my country - the ROI - based on the Good-Friday-Agreement - I can say - I see - exactly where Merkel is coming from. What we appear to have is British unilateralism - sugar coated in guff about "no return of a hard border" . Oh really - so where will the customs posts be when the UK exists the EUCU - in Belfast port ? Have the Tories run that one past the DUP and Ulster-Unionists ?

The UK exiting the EU at this stage - with its foreign secretary comparing key European leaders to Nazis - is completely beyond the pale. Better never to have joined than to have

1. Ridiculed the project

2. Tried to get in twice

3. Succeeded in getting in only to 

4. Harumph off in a huff 45 years later - causing damage both to itself and the institution it lobbied to join.

I mean seriously - you don't feel important enough in the EU - so you want to throw the toys out of the pram and storm off. 

A reliable partner means someone who you can be reasonably sure to behave in a way that's "reliable" (unlike the US commitment to NATO) and credible (unlike the UKs commitment to being a partner of the EU - while having an interest in the whole thing collapsing and getting to say "I told you so").

On NI - I realise it's incompetence rather than malice but still.... the result is roughly the same anyway. You cannot rely on an incompetent counter-party.

Sorry.

boris888


The USA AND THE UK have brought about the downfall of the west. Chronic failure in Afghanistan, Iraq, Syria and Libya have flooded Europe with refugees a fate these two have avoided by virtue of their island status. The great financial crisis was made by the genius bankers and politicians in the USA & UK adding huge debts to those already incurred in financing these failed wars. It is time Europe shed these two countries who stil believe they are the only repository of wisdom in this world and set out onto own. Their repositories are bankrupt and it all started well before Trump.


Prospectiv A-z .
http://www.slate.com/.../european_leaders_feel_smug_and...

Europeans Secretly Love Trump for Confirming Their Own Sense of Superiority

The pictures from Donald Trump's romp through Europe, which show a long parade of political and spiritual leaders looking visibly uncomfortable in his ...

SLATE.COM|BY YASCHA MOUNK

 

Dinica Roman http://buchanan.org/blog/breakup-of-the-west-127125...

 

 

Breakup of the West?

By Patrick J. Buchanan By the time Air Force One started down the runaway at Naval Air Station Sigonella in…

BUCHANAN.ORG