vineri, 27 mai 2016

Presedinti socialisti francezi

Presedinti socialisti francezi – 12 mai 2016


Smaranda Dobrescu
 

10 mai 1981, alegerea primului presedinte de stanga al celei de a V-a Republici care condusese Partidul socialist francez timp de 10 ani, ales gratie votului masiv al tinerilor si categoriilor populare. Francois Mitterand era pe atunci un partizan declarat al "rupturii de capitalism".. Treizeci si cinci de ani mai tarziu, un alt presedinte socialist, care si-a condus partidul timp de 11 ani are parte de rejectarea masiva din partea tinerilor si categoriilor lucratorilor, saracilor, etc.. Guvernul acestuia nu a incetat sa sarbatoreasca antreprenorii si sa le acorde favoruri; el se ocupa in prezent de restrangerea dreptului la munca. O aniversare trista, chiar daca istoria stangii de la putere a cunoscut si pagini glorioase printre care existenta coalitiei Frontul Popular s-a remarcat copios prin evenimente de acest fel. ( concedii platite de 15 zile, reducerea timpului de lucru si a saptamanii la 48 ore, stabilirea contractelor colective - 1938). Franta a remarcat odata in plus discreditarea marilor partide politice care s-au succedat la conducerea tarii, decenii dupa decenii, fara sa satisfaca aspiratia spre schimbare a celor care i-au ales.

 

Mihai Ion Turcu Mitterand era educat la iezuiti.Faptul ca guvernele social-democrate cum au fost si ale noastre, urmeaza directive, n-as spune "de dreapta" ci ale unor structuri oligarhice globalizatoare mondiale demonstreaza crisa sistemului politic constitutionalist liberal-democratic.

 

Smaranda Dobrescu De acord. Criza se poate rezolva prin contrazicerea lui Fukuyama si revederea programelor si ideologiilor in spiritul cerut de segmentele clasice sau mai noi de alegatori, fie prin acceptarea ideilor unor tineri de a intra in anarhie. Fiecare va raspunde conform posibilitatilor si intereselor proprii sau inoculate...

 

Mihai Ion Turcu Fukuyama a devenit foarte popular nu insemneaza ca ipoteza sa este lege. Stintic ipoteza sa n-a strabatut procesul de "falsificare". Personal cred ca proiectul uniupolar este utopic. Poate fi contrazis stiintific, Ca el este vointa unei oligarhii organizate este evident. Se pare ca proiectul se clatina si se va prabuzi inevitabil dar sub forma unei crize periculoase. Aceasta ar trebui reperata si evitata nu pentru a salva proiectul ci pentru a proteja lumea de crize majore.

 

Prospectiv A-z .
Criza nu poate fi evitata. Logica intreg sistemului face criza inevitabila--sistemul fiind piramidal. Se poate amana, ceea ce au facut pentru atata timp, cat s-au mai gasit fraieri sa fie aruncati la baza sau vreo schema de imbogatire instantanee prin speculatie imobiliara.

 

Prospectiv A-z .
Si Mitterrand a avut o perioada dificila din partea sistemului, la inceputul mandatului, ca si Hollande. Cand Franta a ales sa-l trimita acasa pe de Gaulle, in efect s-a terminat cu independenta ei.

Revanse retorice

Revanse retorice – 11 mai 2016

Prospectiv A-z
 
Cateva consideratii despre impartialitate, obiectivitate si alte handicapuri asumate 
__________________
Observ o impartialitate PAGUBOASA a romanului care tinde sa faca din fiecare analiza ceva asemanator imaginii pe care ar avea-o un extraterestru despre obiectul la indemana.
La un nivel, pe fondul tzepei istorice luate dela vestici, tot mai multi atarna spre Rusia/China/BRICS si argumentele acestora ca si cum astfel ar revansa situatia, macar la nivel retoric. Oameni buni, Romania a platit deja sa fie in niste cluburi, de ce credeti ca celelalte ar fi mai juste inainte de a incerca sa scoateti parleala din aranjamentul actual? Sau cu ce credeti ca romanii/Romania sunt mai bine pregatiti sa faca mai bine intr-o alta schema imperiala/neo-coloniala? N-am vazut din 1989 incoace ca dusmanii dusmanului nostru nu sunt neaparat prietenii nostri?
Ce nu observ destul insa este perspectiva din care romanul/Romania ar fi buricul lumii. Adica o analiza care sa porneasca sau macar sa defineasca roadele unei actiuni cu romanul/Romania la centru, iar nu cele centrate pe discursurile/interesele altuia.
Motivatia unei asemenea stari de fapt, cred eu, sta in faptul ca romanii sunt colonizati in primul rand la nivel simbolic, adica mental si sufleteste. Nu vorbesc aici de simbriasii colonizatorilor spiritului romanesc, ci de oamenii cumsecade, care dau apa minerala pe cola, plimbatul pe bulevard pe mersul la mall sau mersul la piata de verdeturi pe cuburile Maggi.
Cum impartialitatea este o masura a obiectivitatii, pare-se o virtute in sine, sa analizam un pic la notiunea de obiectivitate. Pentru inceput, trebuie inteles ca *obiectivitatea generalizata* este (epistemologic) imposibila, iar acest fapt este in general luat ca premiza de toti in evaluarea oricarei situatii. Ce vreau sa spun este ca obiectivitatea este dependenta de context/perspectiva. Stiu, se va spune ca riscul este sa ne transformam intr-o adunatura de relativisti galagiosi care sa nu se poata intelege asupra niciunui obiectiv de interes comun. Mai mult, romanii, mai cu seama din interiorul Romaniei, deja par a nu se mai inteleg asupra niciunui obiectiv comun major.
Nu vi se pare suspect cum toti suntem *obiectivi/impartiali* cand vine vorba de perspectivele altora, dar avem mare dificultate in a fi obiectivi dintr-o perspectiva romaneasca? Cred ca romanii ar face mult mai bine daca ar incepe sa-si constientizeze experienta comuna de pe care sa evalueze situatiile, mai cu seama cand sunt confruntati cu perspective decontextualizate. Pentru asta, romanul trebuie sa-si asume conditia de romanitate si sa nu mai umble precum cainele surd la vanatoare. Pentru asta, de exemplu, Romania nu trebuie sa-si mai faca un scop din a ajunge 'ca afara;' va ajunge acolo doar atunci cand cainele surd va prinde himera. Romanii ar trebui sa se decolonizeze simbolic mai intai, restul va urma mai mult sau mai putin dela sine. Decolonizarea simbolica nu necesita interventia de afara (investitori, experti, indicatii si planuri pretioase), doar constientizarea in sens din ce in ce mai larg a conditiei de roman si asumarea acesteia.


Smaranda Dobrescu Viteza cu care evolueaza omenirea in directii doar de unii cunoscute, miscarile bruste ce au loc in contextul mondial, lupta pentru multipolaritate, refuzul altora de a accepta ideea, ne ofera un context nou, complicat, fara solutii incercate, fara cai batatorite. Noua ordine pe care o simtim ca se zbate sa se instaleze presupune tot soiul de alte noutati deloc neglijabile: a patra revolutie industriala cu somajul aferent si inerent, criza financiara prelungita, cresterea inegalitatilor lumii, punerea sistemului de tip capitalist sub semnul intrebarii, etc . Toate acestea presupun o repozitionare a omenirii cu totul diferita de cea din perioadele depasite de Romania moderna.. Dar hai sa vorbim doar de romani !
Ceea ce ne propune Prospectiv A-z, existenta unui reper de care sa ne ancoram este un lucru necesar, un instrument corect in lupta cu anarhia si haosul. Asumarea identitatii de roman inseamna ca judecata noastra ar trebui sa mearga in sensul :"imi cunosc istoria, evolutia, eforturile de obtinere a independentei tarii, a libertatilor individuale, am tot interesul sa lupt pentru interesul larg convenit al romanilor." 
Aici mi se pare marea piedica: interes larg convenit. Momentul 1990 ne-a apropiat destul de mult de acest deziderat, momentele de solidaritate din acea perioada ne-au ajutat sa simtim si sa definim sublimul. La fel de adevarat este insa ca importantele optiuni romanesti din acea perioada le-am asimilat fara sa cunoastem toate aspectele de care ne vom lovi. De exemplu nu ne-am gandit in ce masura ciuntirea suveranitatii nationale in cadrul Uniunii monetare ne poate deranja, sau de ce hotarari pe care in mod normal trebuiau sa apartina decidentilor romani le luau altii. Lucrurile au evoluat in rau, dupa parerea mea si pentru ca s-a instalat o dihotomie de pareri in jurul unor obiective vitale care de fapt au dus la scindarea romanilor mai rau decat in orice alte perioade. As denumi doar cateva: colonie/protectorat vs stat suveran, democratie reprezentativa vs democratie participativa, multiculturalism vs cultura dominanta, secularism vs teocratie, nationalism vs.internationalism, echitate sociala vs meritocratie, homosexualitate si drepturile omului extinse vs. familia traditionala, dominatia pietei vs stat reglementator, etc. Combinatiile intre aceste elemente nu mai sunt tipice ideologiilor cunoscute, clasice, ele se intrepatrund in mod original punand sub semnul intrebarii ideologiile clasice. 
Toate aceste hiatusuri in societate sunt intretinute si de isteria generala a coruptiei convenabila strainilor de tara si calchiata numai bine pe resentimentele improspatate ale romanilor, cu rezultat dezastruos pentru unitatea natiunii. Care natiune? Poate ca de aici trebuia sa pornim: Mai vrem sa fim o natiune sau vrem sa fim cetateni ai Europei, ai planetei? 
Am lasat la sfarsit optiunea colonizatorului care desi nu prea rostita este prezenta printre noi, simtita dupa sasaitul sarpelui nevazut...Aici exista variante nepuse in discutie, multumindu-ne sa consideram doar doua zone posibile de influenta la indemana ca optiuni. Iar tinerii, speranta noastra, nu cunosc "binefacerile" uneia din ele, sustinand-o precum voteaza pe principiul votului negativ...

Mihai Ion Turcu Perfect inventarul dilemelor.Date fiind, cred ca prudential Romania trebuie sa-si conserve cateva elemente de suveranitate atat pentru a avea o mai buna pozitie in negocieri privind aranjarea UE cat si pentru a avea unde sa se intoarca in situatia in care aranjamentul UE esueaza. Personal nu cred ca galopul spre UE federatie va duce imediat la federatie. Poate duce la o criza a UE cu disolutie. UE confederatie este necesara pentru ca izolat statele UE nu mai fac fata presiunilor.Romania a inaintat prea mult spre UE pentru a se intoarce si nu este in situatia de a se organiza autarhic.Pentru definirea interesului national si promovarea lui in context si in pozitia de membra a UE NATO avem nevoie de relativa stabilitate politica interna. Reforma "clasei politice" recunoscuta ca necesara nu s-a produs. "Clasa politica" a generat grupuri de interese nepolitice, de factura "compradora" , optuze politic , sei ele in acest moment in criza prin presiunile DNA sub presiune externa ( SUA) care SUA spune explicit ca in interesul lor geostrategic au nevoie de o baza (Romania) stabila intern, epurata de dominatia in politica a variilor grupuri compradore cu interese externe divergente foloite divergent de interesati nepolitici externi. O anume consecventa exista in sensul ca givrene succesive proclama stabilitate privind insertia in UE NATO si relatia "speciala" cu SUA. Guvernarile mediocre sau proaste si jaful au clatinat increderea cetatenilor in toate aceste institutii si angajamente. Functioneaza o manipulare asidua in sensul debusolarii cetatenilor.

Smaranda Dobrescu Miscarea centrifuga europeana in largire si castigare de teren datorita crizei refugiatilor are nevoie urgenta sa fie contracarata de discutii serioase la nivelul Consiliului European si al Parlamentului European care sa restabileasca macar intr-o masura imperfecta echilibrele si interesele natiunilor. Nivelul de manifestare al democratiei, in special cel de natura suprastatala trebuie definit si mai ales convenit. Sa nu uitam ca in paralel functioneaza partidul paneuropean al lui Varoufakis care cat de curand isi va dovedi virtutile, sau dimpotriva, neajunsurile, ocazie suplimentara de reflexie pentru decidentii Europei. Deflatia, continuarea politicii de austeritate si polarizarea nord-sud impinge din ce in ce mai departe ideea de federalizare. Ca sa nu mai vorbim de realizarea confederatiei. Cu toate acestea, e nevoie de cat mai multe capete animate de idei constructive care sa reuseasca sa mentina in viata o idee care s-a nascut din cele mai frumoase aspiratii...



QZ.COM|BY ZHEPING HUANG

9 mai, aduceri aminte..

9 mai, aducere aminte.. – 9 mai 2016


Platon Florin
 shared In the NOW's video.
 

Day of Remember! Wars are not waged by leaders, but by the people that legitimize them, support them and fight and kill for. World War II was ignited by a Democracy, Hitler was voted and supported by the people.

One day will be too late for this lesson, but not make that day today!

 

In the NOW

May 8 at 10:00pm

Cold, starvation, death – the immense tragedy of Soviet people to stop Hitler and liberate Europe

‪#‎VictoryDay ‪#‎May9th ‪#‎WorldWarTwo

 

Prospectiv A-z .
"World War II was ignited by a Democracy" Asta e ca si cum ai spune ca WWII a fost initiat de luna septembrie. WWII, ca si WWIII daca s-ar intampla azi, a fost rezultatul nevoilor contradictorii de 'spatiu vital'. 

Romania, atunci, dupa WWII, dupa eliminarea lui Ceausescu de o echipa de aventurieri, n-a fost altceva decat vaca demuls--la mana Vestului, apoi a URSSului, apoi a Vestului din nou.

 

Platon Florin Germania lui Hitler era o democratie, chiar si comasarea puterii (cancelar si presedinte) s-a facut prin referendum, constitutional.

 

Prospectiv A-z .
Eu nu am contestat inceputul democratic al dictaturii lui Hitler (da, Germania era o dictatura deja in 1938!), ci am scos aerul din balonul cum ca WW II a fost inceput de o democratie.

 

Platon Florin cu adevarat Democratia este un TradeMark, nimic nu poate sa emane rau din democratie wink emoticon

 

Prospectiv A-z .
De fapt, democratiile liberale au partea lor de responsabilitate--2 directii de aprofundare: 1) despagubirile de razboi si 2) ajutoarele de razboi. Cat despre dictatura proletara despre care ar fi vorba in clip, numai de bine: A crezut ca poate merge la furat impreuna cu Germania, dar i s-a tras clapa.

Domnule, responsabilitatile WWII sunt multiple, in colturi neasteptate, mai ales de zelotii democratiilor. Cert este ca Romania a fost in aceeasi pozitie in care ar gasi-o azi un conflict.

P.S. Am auzit ca dl. Johannis nu l-a primit la Cotroceni pe Bogdan Diaconu, dar a fost inconjurat de toti gushterii bancilor neprietene romanilor.

 

Platon Florin in clip nu este vorba de nicio democratie, este vorba de niste oameni care au murit intr-un razboi absurd. Sunt sigur ca niciunul din ei nu ar fi vrut sa moara acolo, indiferent de forma politica. Macar azi putem comemora doar oamenii...

 

Prospectiv A-z .
Inainte sa-i comemorez pe sovietici, m-as uita mai aproape de casa, mai aproape de zilele noastre. Moartea economiei romanesti, de exemplu.


Preda Mihailescu Democratie este cand ne merge bine, orice alta definitie pusa la incercarea crizelor, macane. Problema este deci nu de sistem, ci de a intelege cum se pot sublima tensiuni acumulate de-a lungul unor decenii de nepasare ale unora sau altora. Si intrebarea asta nu cred ca este "sistemica".

 

Prospectiv A-z .
"cum se pot sublima tensiuni acumulate de-a lungul unor decenii"? Prostii spun ca prin razboi; si cum nu cred ca specia pe ansamblu progreseaza...

Privatizarea serviciilor medicale

Privatizarea serviciilor medicale – 10 mai 2016

 

Stefan Kovacs

Uite că e un lucru pe care nu-l înțeleg- faza cu "privatizarea" serviciilor medicale. Avem o intrare- care înseamnă banii luați de la asigurați. Și avem o ieșire- care înseamnă servicii medicale oferite la ora actuală. Nu avem nici o plus-valoare- deci nu există "asigurați la negru" care să devină plătitori. Și-atunci ? Înseamnă că nu vor mai fi furnizate nici măcar serviciile actuale- pentru că altfel nu avem de unde să scoatem un profit pentru privați. Chestie care ar fi în mic guvernul Boc- plus niște alde Cocoș și compania care și-ar scoate banii doar reducând din cheltuielile actuale- ceea ce înseamnă salarii mai mici și cheltuieli de material mai mici. Pentru că nu văd eu managerul ăla minune care să descopere că 2/3 din angajații serviciului medical la această oră sunt inutili și că poate oferi servicii mai bune cu 1/3. Deci- de unde banii ? Salvări particulare există și la această oră- am apelat și eu la ele- și până la urmă te duc tot la spitalele de stat. Deci- cine și cum își fură căciula ? 
Hai să rezumăm pentru a ne face înțeleși:
1. servicii medicale private există și acum. Nu le-a împedicat nimeni să se dezvolte.Există și ambulanțe private- cel puțin 3 în București. 
2. un sistem privat de asigurări medicale- care să aibă de la cap la coadă medicii lor de familie, policlinicile, spitalele lor- mergând până la cât poate să ofere medicina modernă azi- nu există nici măcar în Vest- pentru că e foarte scump și foarte riscant de manageriat.Există asiguratori specializați- cum era Technische Krankasse- considerați asiguratori cu suport de stat și care până la urmă apelau tot la facilitățile de stat. Probabil (zic probabil pentru că n-am văzut) să existe niște sisteme pentru oamenii foarte bogați care să-i izoleze de "gloată".
4. Pentru a oferi servicii medicale mai bune decât la stat- asiguratorul privat are nevoie de un plus-venit. Nu există acest plus-venit- de unde îți faci banii ? La ora actuală toate intrările în sistem sunt asigurate- iar tu ca privat n-o să-ți faci o poliție să umble după muncitorii la negru pentru că ar fi stupid. Ce o să se întâmple- și s-a mai întâmplat și în alte țări deci putem vorbi din experiență- e că dacă privatul e cinstit- va asigura servicii medicale mai puține și va da afară masiv din sistem- iar dacă privatul e necinstit- va fugi cu banii depunătorilor (s-a întâmplat și în Germania și în SUA- din câte știu eu).

 

Smaranda Dobrescu Incerc un raspuns dupa stiinta si capul meu 
1.Corect, exista servicii private; nu exista sistem de asigurari private. Spre acest obiectiv se scurg ochii afaceristilor.
2. Orice sistem privat lucreaza in paralel cu sistemul public de sanatate. Medicii de familie, medicina primara sunt atat in sistemul public cat si in cel privat. Sistemul privat presupune asiguratori privati, diferiti de CNAS. Acestia primesc contributii de asigurari de sanatate optionale, in completarea celor datorate sistemului public. In cadrul acestor asigurari se vor oferi servicii medicale si hoteliere suplimentare fata de ce ofera sistemul public. Pachetele de servicii medicale din public se vor minimiza la maxim iar cele din privat vor fi cuprinzatoate pe diverse pachete mai ieftine sau mai scumpe, corespunzatoare tipului de asigurare. 
Cei care sunt fara contracte de munca sau fonduri, saracii, de fapt si cei mai expusi bolilor vor primi ca si pana acum ingrijiri de urgenta, adica primul ajutor, dupa care, valea!
3. Vor fi cazuri in care in spitale private, finantarea bolnavului va fi dubla: conform serviciilor din pachetul minim oferit de CNSAS si cele de la Casele private de asigurari. De unde castigul si interesul? Asigurarile de sanatate private, optionale le faci pentru acoperirea unui risc care poate sa nu apara niciodata. Sistemele de sanatate publice sau private sunt bazate pe solidaritate si nu pe echitate.


Stefan Kovacs Aveți perfectă dreptate- totuși întrebarea rămâne- de unde banii ? Pentru că un astfel de sistem devine rentabil fie atunci când are niște cotizații foarte mari- și dacă discutăm de oamenii bogați sau foarte bogați -care-și pot permite acum servicii medicale private- singurul lor câștig va fi că nu mai plătesc la stat- totuși această categorie este foarte mică- iar complexitatea intervențiilor medicale plus condițiile de cazare cred că ar depăși posibilitățile asiguratorului fie pentru un sistem care înglobează foarte multă lume- unde cei care cotizează sunt extrem de mulți iar acoperirea serviciilor se face în extrem de puține cazuri.

 

Smaranda Dobrescu Cred ca am raspuns mai sus la intrebare smile emoticonAsigurarile private sunt optionale si coexista cu platite sistemului public. Ele reprezinta valori diferite functie de complexitatea pachetului la care optezi in asigurare. Tu, contribuabil platitor lunar sau conform contractului individual de asigurare poti sa platesti o viata si daca te ajuta Cel de Sus sa nu ai nevoie niciodata de ingrijiri medicale. De aici vin banii. Se cheama asigurarea unor riscuri care pot sau nu sa aibe loc, nu precum batranetea si pensia, implacabile.

 

Stefan Kovacs Smaranda Dobrescu Mi se pare că un asigurator privat- dacă vrea să aibă succes în mod real- ar trebui să dispună de niște statistici nemaipomenite și pe un termen suficient de lung apropo de numărul de îmbolnăviri raportat la numărul de plătitori, costuri, etc. Eu personal n-am văzut astfel de statistici - dar poate că o exista...


Smaranda Dobrescu Cred ca asiguratorii in asteptare cunosc foarte bine dupa statistici incidenta bolilor in populatie pe grupe de varsta. Stiu sa calculeze riscul si stiu sa ceara la incheierea contractului de asigurare un examen medical complet. Cei cronici sau cu boli profesionale, vor fi taxati, vai mama lor! NU stiu ce se mai aude cu fondul acela de risc si accident platit de angajatori conform conditiilor proprii specifice. Acela va ramane public, in orice ipoteza.

Auzise SRI-ul de licitatiile trucate?

Auzise SRI-ul de licitatiile trucate? – 9 mai 2016


Prospectiv A-z shared Dana Girbovan's post.

 

 

Dana Girbovan

May 9 at 1:29pm

Atat cazul relatat in presa, cat si declaratiile din care rezulta ca SRI a stiut despre licitatiile trucate si ca dezinfectantii din spitale nu respectau standarde minime sunt deosebit de grave si necesita o reactie institutionala inclusiv din partea autoritatilor de aplicare a legii.

Dincolo de infractiunile de coruptie vizand licitatii trucate, acum vorbim de posibile infractiuni ce afecteaza sanatatea si viata populatiei, intr-o masura care, daca se confirma, este inspaimantatoare.

E vorba despre un posibil comportament infractional extins pe o lunga perioada de timp, cu implicatii extrem de grave pentru sanatatea si viata populatiei, care necesita clarificari publice imediate din partea tuturor institutiilor cu atributii pe preventie si sanctionare.

A transmis SRI la parchete aceste informatii care atenteaza la viata populatiei sau nu? Cand a facut-o? Ce s-a intamplat cu dosarele?

Legea de functionare a SRI (14/1992) prevede la art. 11 ca "in cazul in care din verificarile si activitatile specifice prevazute la art. 9 si 10 rezulta date si informatii care indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, acestea sunt transmise organelor de urmarire penală in conditiile prevazute de art. 61 din Codul de procedură penala".

Acesta este textul de lege care reglementeaza rolul Serviciului Roman de Informatii in raportul cu organele de cercetare penala, care consta in obligatia acestuia de a transmite parchetului informatii despre "pregatirea sau savarsirea" unei fapte penale.

Or, cel putin din informatiile transmise publicului prin articolul scris de Catalin Tolontan, rezulta ca avem de-a face cu licitatii trucate si adevarate bombe biologice, despre care SRI stia, insa nu stim si daca SRI a informat organele de cercetare penala.

Acest lucru este important sa fie verificat, cu atat mai mult cu cat SRI si-a arogat merite deosebite prin actiuni vizand "campul tactic" al justitiei.

Catalin Tolontan citeaza in articol un medic care a spus agentilor SRI sa opreasca aceasta crima la adresa securitatii si sanatatii romanilor.

"Ideea agentilor era ca daca nu se face flagrant la mita e tare greu sa se inchida cercul. Si le-am spus ca mor oameni in cercul lor neinchis", a spus medical epidemiolog, care a anuntat SRI.

Afirmatia acelor agenti SRI, daca se dovedeste a fi reala, este deosebit de grava, deoarece din ea transpare faptul ca SRI nu a transmis mai departe acele informatii spre parchete, decidand ei in locul procurorilor ca nu pot face flagrant.

Asa cum rezulta din textul legal citat, SRI are NUMAI rol de informare a organelor de cercetare penala, procurorul fiind cel care, ulterior, decide cum va fi folosita informatia furnizata de SRI, daca va deschide sau nu un dosar penal, cum va conduce ancheta, ce probe vor fi administrate.

Nu este rolul SRI sa decida cum si cand se ancheteaza infractiunile de coruptie.

UNJR a atras atentia inca de anul trecut ca orice implicare a unui serviciu secret in anchete penale dincolo de limitele prevazute de lege e de natura sa compromita independenta intregului sistem judiciar.

Corelativ, orice neindeplinire a unei obligatii legale – aceea de a informa organele de cercetare penala atunci cand au date sau informatii din care rezulta savarsirea unei infractiuni – are efecte deopotriva grave, impiedicand inceperea unor anchete.

Scandalul de fata readuce in discutie, intr-un mod extrem de acut si dureros de data aceasta, rolul serviciilor secrete in relatia cu justitia.

Din rapoartele SRI si declaratiile publice rezulta ca SRI, depasindu-si atributiile legale, este implicat activ in anchetele penale si "isi mentine atentia/interesul pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze" din justitie.

Pe partea de informare a organelor de cercetare penala, insa, unde SRI are direct atributii legale, se pare ca ceva nu a functionat pentru a preveni dezastruoasa situatie de fata din spitale.

Acest caz este mult prea grav pentru a ramane un simplu subiect de presa ori ancheta jurnalistica. Fiecare institutie cu competente specifice, in special cele de aplicare a legii, trebuie sa comunice transparent daca faptele dezvaluite in presa le-au fost aduse sau nu la cunostinta de SRI, daca s-au confirmat sau nu, respectiv ce masuri a luat fiecare pe domeniul de competenta.

http://www.tolo.ro/…/sri-a-stiut-de-loturile-hexi-cu-probl…/

 

Unde-i reactia tinerilor frumosi si liberi, aceiasi cu care s-a instrumentat partea de PR a Colectivului? Nu mai vor o tzara ca afara cand vad mucigaiul pe peretii sistemului medical privatizat?!

 

Doina Nicolescu Nu i-a informat cine trebuia!

 

Prospectiv A-z .
Mamele lor fiind etern ocupate, cei 7 ani de acasa au trecut pe langa ei cu Cartoon Network & Discovery Channel.

 

Prospectiv A-z .
Tehno-parasutatii Guvernului meu au tot atat habar ca prostalaii din teritoriu: "Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a dat demisia luni, în urma scandalului privind dezinfectanții diluați din spitale."

http://www.cotidianul.ro/ciolos-interimar-la-sanatate.../

 

 

Cioloș, interimar la Sănătate

Update Guvernul anunță, după demisia lui Patriciu Achimaș Cadariu, că prim-ministrul Dacian Cioloș a…

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Nu ma incalzeste cu nimic declaratia lui Tolontan ca "SRI a informat!" Cum, a informat? Și ce au facut cei sase miniștri ai sănătății, au stat sa cugete si sa se consulte tot cu SRI-ul ce-i de facut? N-au facut nimic, niciun control? Au luat probe in aceste 4 luni, le-au verificat in laborator sau nu stiau cui sa ceara acordul?
Asta a reusit binomul sa rezolve: un executiv ezitant, fara putere, fara raspundere, inchircit de frica sa nu atinga pe x din SRI sau pe Y din DNA, sau vreo rubedenie a nu stiu cui. Tara neguvernata unde sunt posibile crime cu premeditare din partea unor penali cunoscuti. Si orice se intampla rau in sanatate, ne impinge cu gandul ca ar fi o manevra de alunecat in privat. Si noi suntem de-acum bolnavi!.

 

Alexandru Botu De ce nu le deschide dosar penal pentru ucidere cu premeditare si in masa?

 

Smaranda Dobrescu Asta ar fi procedura normala. Exista insa un raport al MS care spune ca doar in 5% din cazuri dezinfectantii nu erau eficienti conform controalelor recente. Dumnezeu stie! Dupa cum arata spitalele noastre prezumtia rea ar prima in rationamente.


Gheorghe Gradinaru Neculai Constantin Munteanu
2 hrs · 
CINEVA E NEBUN…
SRI: „Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților!"
SRI recunoaşte că A ȘTIUT de și a informat despre nenorociții ăia de dezinfectanţi diluați, dar spitalul SRI cumpără într-o veselie și fără licitaţie fix de la Hexi Pharma!
Cineva e nebun. 
Eu - nu, 
Tu - nu, 
El - nu,
Noi - nu,
Voi - nu
Ei…………………….. ?

 

Smaranda Dobrescu Cineva ne indreapta pe piste gresite? Campania sa fie de vina?

 

Gheorghe Gradinaru "Românica este zguduită de un scandal mai mare ca Republica Populară Chineză. Niște flăcăi și fete de la un ziar de sport rostogolesc în admirația unei țări întregi o poveste complicată cu niște capitaliști veroși care își fac suma vânzând către stat tone și hectolitri de soluții dezinfectante despre care se zice că ar fi apă sfințită. Guvernul pare picat în freză, Klaus dă sfaturi electorale populimii iar mass-media de trust își dă foc la păr și anunță apocalipsa din spitale.
Despre ministrul Achimaș Cadariu am exprimat un punct de vedere meșteșugărescaici, în februarie, când scandalul care se derulează azi pe ecrane nu fusese încă definitivat în tenebrele statului de drept. La vremea când l-am încondeiat noi ca pe un ou de Paști, nea Achimaș era abia intrat în teren în chip de mare specialist transferat de la Mecca României, am numit aici metropola Cluj-Napoca. Acum, bietul de el, dă din colț în colț sub tirul maestrului Tolontan, care trage nemilos, dar în crăci!
În propoziție este vorba despre niște securiști…
care au încheiat în ultimii 3 ani vreo 9339 de contracte cu spitale din România în valoare de vreo 26 milioane de euro! Mă lași? 26 milioane de euro? Păi banii ăștia se fură într-o lună doar din rețete pentru medicamente ale companiilor care-i șpăguiesc pe medici. În fine. Să admitem că pacientul român are risc crescut de îmbolnăvire pentru că muierea de serviciu spală pe jos cu dezinfectat diluat. Sau nu spală, că și asta e o variantă. Să zicem pentru că, deocamdată, avem doar dezvelirile lui Tolontan de pe eticheta produsului și foarte multă gargară. Neavând teste de laborator independent care să confirme eficiența produsului nu avem subiect. Avem doar o gargară amplificată de prostia incredibilă a lui Achimaș și reacția de cosaș odihnindu-se a lui Cioloș. Și mai avem ceva. Certitudinea că după acest, mega scandal umflat cu pompa de la bicicletă o să avem și o schimbare de furnizori la spitale. Adică securiștii de la Hexi Pharma vor fi schimbați cu alți securiști de pe banca de rezerve a Securității, care își așteaptă rândul la aparate. De ce zic securiști? Păi cine mama dracului reușește să pătrundă la un asemenea nivel în sistemul public de sănătate? Aud? Ca să faci 9339 de contracte cu bugetul sănătății trebuie să ai aprobare, că doar în țara asta nu fură chiar orice prost.
Tolontan legacy
De când nu se mai vehiculează mormane de bani în fotbal, nea Tolo s-a specializat în dezvăluiri. Dar atât de tare, că i-a intrat investigația pe sub piele și i s-a urcat la cap. Iată cum explică acest Bernstein dâmbovițean ce au simțit ei între ei după ce au terminat treaba: „Aseară m-a sunat Mirela Neag, colega mea. Era tuflită. „Ești obosită?", o întreb. „Nu. Am plâns. Am recitit ce am scris azi, le-am revăzut imaginile ăstora și nu-mi vine să cred pe mâna cui ne-am lăsat cu toții. O țară întreagă la cheremul unor psihopați!".
Vaaaii… A plâns, frate! Ca-n moartea căprioarei când eroul deși băga în el carnea animalului ucis, plângea de mila lui. Ei, bine, fata asta plângea de mila noastră… Suflet mare, dar cam razna.
Delirul continuă într-o formă agravantă și Tolo anunță că, întocmai ca Ștefan Cel Mare care ne-a lăsat Moldova, el ne lasă investigația asta a lui. Ca moștenire. Ce dracu să facem cu ea, nu știm: „Când prinții Sănătății și regii comerțului cu dezinfectante se vor întreba de unde li s-a tras, să lase prostiile cu străinii, serviciile sau cine știe ce interese. Să afle asta: un jurnalist de 22 de ani i-a scos la iveală! Se schimbă generațiile și, într-un fel, investigația asta care nu ar fi existat niciodată fără Colectiv, este moștenirea pe care noi o lăsăm ziariștilor mai tineri. Ei trebuie motivați, e vremea lor să meargă după sistem"!
Mic îndreptar pentru neica Tolontan
Coane, fi antenă la ce îți zicem acum. Dacă vrei să te duci după SISTEM, cum zicea fătuca aia a ta, ai plecat pe un drum prost. În materie de Sănătate ai de verificat câteva chestiuni:
- Vezi că cele mai mari contracte ale Sistemului sunt cu producătorii de medicamente. Dădură băieții ăia de la Digi TV o anchetă beton cu banii încasați drept mită, pardon, sponsorizare, de medici cu nume și funcții pentru prescrierea de medicamente, pardon, pentru seminarii. Ia urma și șo pe ei dar vezi să nu ți-o furi, că zona e supravegheată. Mă și mir cum a dat-o Digi!
- În materie de infecții vezi că dădurăm noi vreo doua anchete cu golanii de la Stericycle care au monopol asupra deșeurilor medicale din spitale. Asta este cauza principală a infecțiilor din spitale, prietene. Vezi că Sistemul n-a făcut programe și strategii pentru gestionarea deșeurilor ca să poate achiziționa sterilizatoare și incineratoare și să poate lucra cu Stericycle. Nu știi cine-s ăștia? Grei tare, sunt ai unuia Mitt Romney, imposibil să nu-l cunoști. Vezi că Sistemul s-a șters la anus cu un Raport al Curții de Conturi care constata monopolul americanilor pe deșeurile medicale românești.
- Dacă mai ai timp aruncă un ochi și pe achizițiile de aparatură medicale. Vezi că și aici dai de niște barosani, General Electric, Siemens etc. A, coane, să nu uit! Vezi frate că niște firme franceze, nu ți le spunem, fură de sting la vânzarea de oxigen medical. Să faci profit din oxigen, mă? Sute de miliarde… Așa ceva…
După ce ai investigat fazele astea abia atunci poți să zici că ai atras atenția Sistemului. Dar, te rugăm, nu ne-o lăsa și p-asta moștenire că e prea grea!
P.S. Maestre, dacă ne permiteți, verificați si firma NEOTECH. Nu de alta, dar s-ar putea să aveți surprize… Nu-ți spunem despre ce-i vorba că ne-o lași moștenire și p-asta!

"

Alexandru Botu Ei iau doar de ala bun. Si informeaza. Restul, este treaba altora...

Mai avem sindicate?

Mai avem sindicate? – 9 mai 2016


Smaranda Dobrescu

IN Romania, ca si in alte tari europene dialogul social si contractele colective au disparut sau exista doar cu numele. In concordanta cu ILO si Conventia pentru apararea drepturilor omului semnata de toate tarile in 1948, principiul fundamental al libertatii de asociere si dreptul la contracte colective reprezinta o reflectare a drepturilor omului. 
In prezent, in coordonarea Consiliului European al Sindicatelor, multe filiale lucreaza impreuna cu partide social democrate si guverne nationale penbtru a presa semnarea unui Protocol pentru Progres Social care sa reechilibreze drepturile in Europa prin renegocierea Tratatului. Aceasta actiune se asteapta sa dea un semnal puternic asupra faptului ca UE si-a pierdut contactul cu cetatenii sai. Oare sindicatele noastre or fi interesate? Nu de alta, dar raportul CE considera ca si asa in lipsa productivitatii asteptate, salariile noastre sunt prea mari!!!

 

Alexandru Botu Care sindicate? Vorbesc de partea constructiva a participarii la dialogul social. Parte care ar trebui sa nu astepte conjuncturi, ci sa determine intelegeri.

 

Mihai Ion Turcu Pentru a exista o piata dinamica a bunurilor esentiale si de larg consumsi servicii trebuie sa existe un raport optim salarii-preturi.Atata timp cat majoritatea nunurilor sunt importate si se vand la preturi UE sau peste, diproportia salarii -preturi ar trebui sa se resimta in vanzari. Faptul ca se resimte si nu prea, ascunde alte disproportii in bugetele familiale. Care ?

 

Smaranda Dobrescu Munca la negru, evaziunea, venituri neinregistrate, etc

 

Alexandru Botu Nivelul din venituri cheltuit pentru vietuire...

 

Smaranda Dobrescu Actiunea la nivel sindical european a demarat in special ca urmare a desfiintarii contractelor colective la nivelul tarilor care stipulau conditii minime de salarizare, securitate a muncii si programe de munca fara sa le lase la bunavointa angajatorilor. Asa s-a ajuns ca toate salariile se negociaza la nivelul patronului ajungandu-se in extrem de multe cazuri ca absolventi de studii universitare sa fie platiti in mediul privat cu samariul minim. In cazul multinationalelor, programul de munca nu mai este normat, iar noxele de la locul de munca nu sunt deranjate mai deloc.

 

Alexandru Botu Exista si exceptii, pe care le cunosc, spre deosebire de situatia declarata pe care o stiu din auzite. Ce sa cred?...

 

Smaranda Dobrescu Orice regula comporta exceptii. La ce exceptii te gandesti, Alexandru?

 

Alexandru Botu La cei care lucreaza in societati cu management pe proiecte si unde resursele necesare executiei unui proiect sunt cunoscute si gestionate de echipa de proiect.


Smaranda Dobrescu Si acestia au contracte de munca pe perioada determinata. Echipa stie insa ca cu cat vor fi mai putini, venitul ce le va reveni va fi mai mare. Mai des insa, astfel de proiecte vin suplimentar unor norme didactice sau altor norme de baza obtinute in baza altor contracte. Vizeaza in special cercetarea.

 

Alexandru Botu Vizeaza in principal mediile inalt calificate, care lucreaza la proiecte relativ complexe, chiar foarte complexe. Echipa stie de la inceput (un fel de negociere) ce ii revine daca indeplineste exemplar sarcinile. De ce ar comenta angajamentele asumate?...

 

Smaranda Dobrescu Evident ca nu au ce comenta. Postarea se referea la lucratori obisnuiti aflati la discretia patronilor si care nu au un text , o regula generala care sa-i apere. Adica o autoritate care sa reglementeze conditiile urmare unei negocieri sindicate-patronate. Regulile le dicteaza acum doar, doar, doar -PATRONUL! Lucratorul este obligat sa accepte orice in lipsa unui act reglementator la nivel de tara incheiat intre patronatele si sindicatele reprezentative.

 

Alexandru Botu Sigur ca am inteles despre ce este vorba si de aceea am zis ca liderii de sindicat sunt cei care cunosc cel mai bine situatiile diverse si ar trebui sa gaseasca solutii potrivite pentru negocieri nedisproportionate, posibile-desigur- atunci cand si daca acesti lideri se fac ca fac sindicalism.

 

Dinica Roman "One suggestion to solving the retirement crisis in America was changing the conversation "from retirement as an aspiration to lifelong work as an aspiration.""

https://theintercept.com/.../at-conference-of-elites-the.../

 

Smaranda Dobrescu Desigur! Asa cum unii sustin ca supra-reglementarea stranguleaza economia sau ca este inutil sa mai dam saracilor beneficii suplimentare caci si asa se pare ca primesc 30 mii $ anual!