luni, 23 mai 2016

De ce scade cursul monedei noastre?

De ce scade cursul monedei noastre? – 6 mai 2016


Smaranda Dobrescu
 

De-a-lungul discutiilor aprinse intre BNR si sustinatorii legii "darii in plata" Guvernatorul si-a manifestat ingrijorarea ca printe alte efecte negative, vor aparea riscuri sistemice majore care se vor manifesta prin dezechilibrarea echilibrelor monetare(!!) Zis si facut! Fara alte evenimente posibil cauzatoare de dezechilibre ale cursului, acesta a inceput de vreo saptamana sa scada linistit si constant zilnic. Acest fapt daca vine ca o penalizare a celor interesati, are insa un efect general care afecteaza toata activitatea financiara si comerciala a tarii. 
Un alt efect anuntat este ca odata cu 13 mai, intrarea in vigoare a legii, bancile vor putea actiona in judecata pe cei care depun cereri de cedare a casei in conditiile legii. Sper sa nu fie chiar asa, dar pot sa fac si eu o previziune: Domnul Gheorghe Piperea va mai avea ceva de lucru!

 

Alexandru Botu Adica bancile vor putea, prin instanta, sa nu aplice niciodata legea?

 

Smaranda Dobrescu Nu stiu mai multe amanunte. Sper ca noua lege are toate prevederile necesare incat sa nu se puna problema nerespectarii contractelor initiale.

 

Draghi Puterity Are cresterea cursului de schimb ceva de a face cu cresterea salariului minim pe economie? Adica voi, politicieni, puteti decide sa majorati salariul minim, dar eu Isarescu, cresc cursul ca sa nu sufere multinationalele?

 

Smaranda Dobrescu El scade cursul leului ca urmare a introducerii legii "darii in plata", care cica dezechilibreaza echilibrele monetare 

 

Draghi Puterity Prin "cresterea cursului de schimb" ma referisem la faptul ca un € costa mai multi lei, adica scaderea puterii de cumparare reale a leului. Nu ajuta asta multinationalelor care isi fac bilanturile in €? Adica vor trebui sa plateasca mai mult unor categorii de angajati, insa daca asta in € ramane cam la fel toata lumea e fericita. Nu va creste o astfel de combinatie inflatia din Romania?

 

Smaranda Dobrescu NU stiu daca actuala tendinta de deflatie va fi compensata de surplusul de lichiditate. Ma gandesc insa ca toata populatia care foloseste marfa de import de la supermarchet va cheltui mai mult pe mancare, iar puterea de cumparare a majoritatii romanilor, platiti in lei va scadea. Pe ansamblul, masura e dezavantajoasa


Smaranda Dobrescu Mai e si pretul mediu spot al unui MWh de la bursa de energie calculat in euro. NU stiu exact la gaz metan cum e pretul gazului livrat. O parte este reglementat, o parte, cel cumparat este in euro. Asa ca toate preturile pot creste cu un procent oarecare. Sigur ca angajatii multinationalelor vor castiga.

 

Draghi Puterity Asa e, devalorizarea leului ar avea sens doar daca exporturile romanesti ar fi prea scumpe.

 

Alexandru Botu Oricum, veti vedea, o va lua, parsiv, incet-incetisor, ca sa nu sperie vrabiile (alea care malai viseaza!).

Niciun comentariu: