luni, 23 mai 2016

Tragediile dezinfectantilor diluati

Tragediile dezinfectantilor diluati – 7 mai 2016


Smaranda Dobrescu
 shared Gheorghe Piperea's post.

 

Gheorghe Piperea

May 7 at 11:08am

Un numar de 51 de spitale publice sunt pe lista neagra a riscului de infectie nozocomiala. Adica, in astfel de spitale te poti duce bolnav si poti fi externat muribund sau cu picioarele inainte, intrucat acolo sunt pepiniere de microbi, stafilococi, bacterii, ciuperci si alte chestii mici si letale. Testele facute pe dezinfectantii cumparati de la baietii (nu prea) destepti din sanatate de managerii "profesionisti" ai acestor spitale au aratat ca micro-agentii letali sunt rezistenti la dezinfectanti. Deci, acolo s-a dat cu dezinfectant ca si cand s-ar fi dat cu mopul. Dintre aceste 51 de spitale, 9 sunt din Bucuresti; aceste unitati sanitare nu sunt chestii uitate de lume, ci unele dintre cele mai importante spitale din Bucuresti, unde sunt cei mai buni doctori si cele mai bune si mai scumpe echipamente (platite, desigur, din banii nostri, de aigurati ai sistemului public de santate). Pe lista sunt Urgenta, Municipalul, Militarul (Carol Davila), Parhonul (singurul spital de endocrinologie din Bucuresti). Deci, e grav. 
Nu stim cat de severe au fost aceste teste - ele s-au efectuat de directiile de sanatate publica, aceleasi care emit periodic certificatele de buna purtare pentru spitale. Probabil ca problema e mult mai mare, putand atinge cam toate cele 290 de spitale publice si - posibil - si clinicile si spitalele private. Nu putem fi siguri de veridicitatea acestor teste facute in pripa. Dar e cert ca problema ne priveste pe toti. Cred ca e chiar de competenta CSAT. 
Dar problema poate fi si de competenta ANPC si a instantelor. 
Spitalele sunt (super) magazine in care se vand medicamente si echipamente medicale si se presteaza servicii de medicina, ingrijire si recuperare medicala. Practic, aceste super-market-uri in care se vand servicii de sanatate pun in vanzare produse/servicii cu defecte, potential periculoase pentru santatea pacientilor, din moment ce in magazin sunt prezenti agenti patogeni. Pentru astfel de situatii, magazinele se inchid temporar, pana la eliminarea riscului. Produsele potential infectate sunt retrase din magazin si distruse. Asa ar trebui sa se procedeze si in cazul spitalelor. Decat sa moara oameni cu zile, mai bine sa fie redirectionati la alte spitale, mai sigure, pana cand se va fi rezolvat problema. 
In plus, consumatorii au dreptul la despagubiri. 
Pacientii sunt consumatori de servicii si produse medicale, asa cum sunt si consumatori de asigurari publice de sanatate. Scepticii fata de aceasta afirmatie sunt invitati sa analizeze speta BKK din oct 2013, solutionata de CJUE. 
Daca autoritatile nu iau masuri eficiente, luati voi atitudine. Sesizati ANPC si instantele pentru a antrena raspunderea sistemului pentru produse cu defecte.

PS Un ziarist de investigatie pe care il cunosc de mult imi spunea ieri ca firma de la care a pornit scandalul este detinuta de un offshore care are un board ai carui membri sunt remunerati cu 50-80 de mii de euro pe luna. Toate acestea sunt facturate firmei romanesti care, prin aceasta "optimizare fiscala", reuseste sa declare pierderi an de an in Romania. ANAF a tacut in cizme pana acum.

 

Smaranda Dobrescu O doctorita din Targu Jiu tocmai a povestit la TV ca in urma cu doi ani a declarat ca dezinfectantele folosite in spitalul ei, plin cu pi-oceanic este inofensiv, ea descoperind germenul si in apa cu care se spalau medicii pe maini; a fost data afara din spital pe acest motiv. Parca asistam la preluarea de catre pacienti a controlului asupra unui spital de psihiatrie.

 

Prospectiv A-z .
Daca Parlamentul si alte institutii ale statului nu mai apara sau chiar expun cetatenii la crima motivata economic, urmatoarea sansa este cu actiunile in instanta initiate de avocati--ca aceea a domnului Piperea impotriva bancilor. 

Stiti vreun avocat care nu se implica? N-are nicio scuza, mai ales daca se joaca de-a politica! Ba da, au o scuza cei platiti de firmele private care strica viata TUTUROR. Sunt sociopati.

Niciun comentariu: